Προς το περιεχόμενο

Προστασία αρχείων - encryption


capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω μερικά αρχεία με κωδικούς κτλ και θα ήθελα να τα προστατέψω από ανάγνωση από τρίτους που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μου. Σκέφτηκα για encryption με το gpg. Εν γένει, με την εντολή:

>
$gpg -c filename

δημιουργείται το filename.gpg

Αφενός όμως θα πρέπει να σβήσω στη συνέχεια το filename και όταν θελήσω να δω τα περιεχόμενά του, θα πρέπει να το ξαναδημιουργήσω με το gpg και αφού το χρησιμοποιήσω να κάνω πάλι την ίδια διαδικασία. Υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει στην όλη λογική;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω απο την εποχη γουιν χρησιμοποιω αυτο Yadabyte Disk

Αν σε ενδειαφερει με wine δουλεύει αψογα.

Το εχω πειραγμενο το μικρινα σε μεγεθος και αφαιρεσα το κοκινο logo. Ειναι 57.5 KB

αν το θελεις να στο στειλω.

Το βαζεις μεσα σε ενα φακελο μαζι με οτι αρχεια θελεις να κρυψεις, το τρεχεις και εξαφανίζονται τα αρχεια και διμηουργειται ενα αρχειο, το Yadadiskimage.yda με μεγεθος οσο περιπου τα αρχεια στο συνολο τους.

Με τον αντιστροφο τροπο τα ξανα εμφανιζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εάν το αρχείο που θέλεις να κρυπτογραφήσεις είναι απλώς text τότε δέν χρειάζεται όλο αυτό το γράψε - σβήσε. Το gpg με το -d(ecrypt) switch μπορεί να πάρει το encrypted αρχείο και να στο περάσει στο STDOUT άρα δέν χρειάζεται να το σώσεις decrypted, να διαβάζεις αυτό που θέλεις (με ένα pipe στο less π.χ.) και μετά να το ξανασβήνεις και ούτε φυσικά να σβήνεις το encrypted αρχείο κάθε φορά που το κάνεις decrypt για να το ξαναφτιάξεις μόλις βρείς την πληροφορία που θέλεις.

Μία φορά το κάνεις encrypt, κρατάς το encrypted και το κάνεις decrypt στο STDOUT.

Από την άλλη, άν το αρχείο δέν είναι text τότε και πάλι μπορείς να κάνεις redirect το STDOUT σε ένα file name, να το ρησιμοποιήσεις όπως θέλεις και στο τέλος να το διαγράψεις ή ακόμα καλύτερα να το κάνεις shread (man 1 shred για λεπτομέρειες).

Η κεντρική ιδέα είναι οτι παράγεις το κωδικοποιημένο αρχείο και αυτό κρατάς. Το αποκωδικοποιείς on demand και μετά εξαφανίζεις τα ίχνη του unencrypted.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοίταξε και το keepassx. Με αυτό φτιάχνης μια βάση δεδομένων με όλους τους κωδικούς σου και την κλυδώνης με ένα κωδικό ώστε να μην μπορή να δει κανής τους κωδικούς σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...