Προς το περιεχόμενο

AMD PHENOM X6 1075T & MEMORY DDR3 1600Mhz

konstantinos77g

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά Καλησπέρα!!

Χρειάζομαι την βοήθεια σας σε ένα καινούργιο σύστημα που έστησα!!

Το σύστημα αποτελείται από:

GIGABYTE GA-890GPA-UD3H

AMD PHENOM II X6 1075T 3GHZ

Kingston KHX1600C9AD3K2 2X2 GIGA σε Dual Channel mode

Το θέμα έχει εξής, σήμερα βρήκα καταλάθος την παρακάτω αναφορά στον εξής διεύθυνση

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,2515.0.html'>http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,2515.0.html

Η ανησυχία μου έχει ως εξής, μπορούμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε ΑΚΙΝΔΥΝΑ μνήμες DDR3 1600mHZ με τους Phenom X6???

Επίσης κατά την ρύθμιση της μνήμης στο BIOS δεν άφησα τις τιμές Default ή σύμφωνα με το SPD αλλά κατέβασα το Data sheet για τις συγκεκριμένες μνήμες από το site της Kingston και έβαλα τις τιμές και τα Volts που τις έχει τεστάρει η Kingston στα 1600Mhz.

Οι τιμές που έβαλα είναι 9-9-9-27 στα 1.65v.

Τις υπόλοιπες τιμές για τις οποίες δεν δίνει η Kingston κάποιες τιμές τις άφησα όπως ήταν από το SPD.

Πιστεύω έπραξα σωστά...???

Περιμένω την γνώμη σας και την άποψη σας!!

Έχω τρέξει και το memtest86+ με 3 Passes και δεν έβγαλαν σφάλμα. Αλλά ανησυχώ για τον memory controller που βρίσκεται στον επεξεργαστή, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα.........

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο που έδωσα και πιο πάνω

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,2515.0.html

Αναφέρει σε ένα σημείο:

If you wish to run RAM above 1333 Mhz. and your RAM is rated at a higher speed, you are not overclocking your system. However, AMD recommend that you only use memory that appears on the QVL as this has been tested for compatability at higher speeds. If you are unsure about the compatability of the RAM you have bought the safest option is to run it at 1333 Mhz to avoid damaging the Memory Controller. If you are looking to buy RAM that is faster than 1333 Mhz. and it doesn't appear on the QVL be prepared to downclock the modules to gain system stability. There are no guarantees that the RAM will run as stated and you could possibly damage the CPU's Memory Controller.

Και εδώ κολλάμε στο QVL!!

Σας ανεβάζω και τα pdf αρχεία της μνήμης μου, του αρχείου QVL της Gigabyte, και το αρχείο των μνημών της Kingston που φαίνεται να είναι στην λίστα των μνημών του QVL της Gigabyte στα 1600 πάντα.

Γιατί όμως? Γιατί παρατήρησα ότι είναι σχεδόν ίδιες, αν όχι τελείως ίδιες, με την διαφορά στην ποσότητα της μνήμης και στο ότι οι προτεινόμενες είναι Tripple channel που ούτως η άλλος δεν υποστηρίζεται απο την AM3.

Εννοείτε πως έχω στείλει ήδη e-mail με τα ανάλογα ερωτήματα στην Kingston και Gigabyte πριν απευθυνθώ εδώ, αλλά εννοείται πως οι απαντήσεις τους ήταν πολύ γενικές....

Ανεβάζω και photos από το CPU_Z και το BIOS με τις τιμές που έχω βάλει καθώς και τα pdf της Kingston και της Gigabyte για μία όσο πιο πλήρη εικόνα γίνεται.... ;-)

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

bios1a.jpg

Uploaded with ImageShack.us

bios2o.jpg

memorytimings.jpg

cpuzspd.jpg

cpuzmemory.jpg

cpuzphenom.jpg

mb_memory_ga-890gpa-ud3h_v.2.1.pdf

KHX1600C9AD3K2_4G.pdf

KHX1600C9D3K3_12GX.pdf

Δημοσ.

δεν καταλαβαινω γιατι καθεσαι και ψαχνεις σε διαφορα φορουμ και πειραζεις το bios χωρις να ξερεις 2 πραγματα...

ειχες κανενα προβλημα οταν λειτουργουσαν ολα στο auto?

βαλε το dram voltage στο αυτοματο, βαλε απλα τις μνημες χειροκινητα οπως βλεπω οτι εκανες ηδη στα 1600 mhz και τελος

αν δεν σου ειναι σταθερες δωσε λιγο ρευμα παραπανω χειροκινητα

τελος δεν καταλαβα ποιο ειναι το πραγματικο προβλημα που εχεις... :rolleyes:

Δημοσ.

Άσχετο αλλά γιατί έχεις 1.472 vcore ?

Αυτή είναι η τιμή που δίνει η motherboard για το συγκεκριμένο cpu όταν έχω φορτώσει στο bios optimized default και η cpu τρέχει στα 3ghz και στους 6 πυρήνες όταν είσαι στο bios, το καταλαβαίνω από τις στροφές του ανεμιστήρα. Δεν λειτουργεί το Cool & Quit.

Δεν το έχω βάλει εγώ σαν τιμή είναι από το auto της md...

δεν καταλαβαινω γιατι καθεσαι και ψαχνεις σε διαφορα φορουμ και πειραζεις το bios χωρις να ξερεις 2 πραγματα...

ειχες κανενα προβλημα οταν λειτουργουσαν ολα στο auto?

βαλε το dram voltage στο αυτοματο, βαλε απλα τις μνημες χειροκινητα οπως βλεπω οτι εκανες ηδη στα 1600 mhz και τελος

αν δεν σου ειναι σταθερες δωσε λιγο ρευμα παραπανω χειροκινητα

τελος δεν καταλαβα ποιο ειναι το πραγματικο προβλημα που εχεις... :rolleyes:

Στο Auto αν βάλω μόνο στα 1600 μου ανεβάζει τα timings σε κάτι 11-11-11, δεν δουλεύουν σύμφωνα με τις τιμές της Kinston. Και όπου και να διάβασα είναι οτί το σωστό είναι να ρυθμίσω και τα volts στα 1.65 όταν τρέχουν οι μνήμες στα 1600. Όλες οι υπόλοιπες τιμές είναι όπως ήταν στο auto δεν έχω πειράξει τίποτα!!

Το θέμα μου στην σελίδα που ανέβασα, δεν το διάβασες?

You are better off not trying to run your RAM above 1333 Mhz. when using an AM3 Phenom or Athlon CPU.

If you do so, you run the risk of system instability and even damaging the Memory Controller on the CPU. If, like me, you have invested in 1600 Mhz RAM, you will actually benefit from running your RAM at 1333 Mhz and tightening the timings. You also gain better performance by slightly overclocking your CPU. If, however, you do overclock your CPU, it is stongly recommended that you purchase a good quality 3rd party CPU heatsink to aid CPU cooling and also remember that officially, neither Gigabyte or AMD support overclocking of their products.

If you wish to run RAM above 1333 Mhz. and your RAM is rated at a higher speed, you are not overclocking your system. However, AMD recommend that you only use memory that appears on the QVL as this has been tested for compatability at higher speeds. If you are unsure about the compatability of the RAM you have bought the safest option is to run it at 1333 Mhz to avoid damaging the Memory Controller. If you are looking to buy RAM that is faster than 1333 Mhz. and it doesn't appear on the QVL be prepared to downclock the modules to gain system stability. There are no guarantees that the RAM will run as stated and you could possibly damage the CPU's Memory Controller.

THIS IS VERY IMPORTANT:

If you do manage to get your RAM running over 1333 Mhz., your system can appear to be fine and might even pass Memtest and other benchmarking utilities successfully. However, AMD have discovered that, in certain scenarios, the system may fall over after a period of use, depending on system usage and if you are stressing the CPU. This normally indicates a problem with the Memory Controller and you may need to replace your CPU if this happens.

Αν διαβάσει επίσης το pdf των μνημών μου θα καταλάβεις που κολλάω με το voltage.

Είναι το αρχείο KHX1600C9AD3K2_4G.pdf

Δημοσ.

ποιος τη χεζει την kingstone και την καθε kingstone και τις τιμες που δινει...

εμεις ειμαστε αυτοι που θα δωσουμε οτι τιμες θελουμε

και η amd σιγουρα δεν θα ηθελε να ξεκλειδωνουμε τον 4ο πυρηνα στους athlon x3 αλλα εμεις το κανουμε, ετσι απλα

επειδη βλεπω οτι δεν εχεις πειραματιστει γενικοτερα βαλες τις τιμες στο auto, και βαλε χειροκινητα στις μνημες στα 1600mhz, αν εχει προβληματα ασταθειας δωσε ρευμα χειροκινητα αυτη τη φορα

για τα βελτιστα timings ειναι μεγαλη ιστορια

εχεις καποιο προβλημα εσυ με τις ρυθμισεις που εχεις? μην μου δειχνεις παλι τα εγχειριδια της kingstone

τελος, βαζοντας τις μνημες απο 1333 σε 1600 δεν θα δεις σε κανονικη χρηση διαφορα

Δημοσ.

ποιος τη χεζει την kingstone και την καθε kingstone και τις τιμες που δινει...

εμεις ειμαστε αυτοι που θα δωσουμε οτι τιμες θελουμε

και η amd σιγουρα δεν θα ηθελε να ξεκλειδωνουμε τον 3ο πυρηνα στους athlon x3 αλλα εμεις το κανουμε, ετσι απλα

επειδη βλεπω οτι δεν εχεις πειραματιστει γενικοτερα βαλες τις τιμες στο auto, και βαλε χειροκινητα στις μνημες στα 1600mhz, αν εχει προβληματα ασταθειας δωσε ρευμα χειροκινητα αυτη τη φορα

για τα βελτιστα timings ειναι μεγαλη ιστορια

εχεις καποιο προβλημα εσυ με τις ρυθμίσεις που εχεις? μην μου δειχνεις παλι τα εγχειριδια της kingstone

τελος, βαζοντας τις μνημες απο 1333 σε 1600 δεν θα δεις σε κανονικη χρηση διαφορα

Λοιπόν τα settings που έχω δοκιμάσει είναι τα εξής:

1600 9-9-9-27-1Τ στα 1.65v

1333 9-9-9-25-1Τ στα 1.50v

Και φαίνονται να δουλεύουν οκ σύμφωνα και με το memetest με 3 passes

Δηλαδή η γνώμη σου είναι αν τις δοκιμάσω στα 1600 9-9-9-27-1Τ στα 1.50v??

Πάντως διαφορά βλέπω από τα 1300 στα 1600 στα timings που σου έδωσα ακόμα και στα windows και αισθητή μάλιστα!!

Άσχετος με υπολογιστές δεν είμαι, ασχολούμε 20 χρόνια, αλλά άσχετος με overclocking Ναι!!

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ρυθμίσω τις μνήμες στα 1600 αφού είναι 1600άρες και χρησιμοποιούν πολύ 1600άρες μνήμες, χωρίς να έχω όμως κάποιο πρόβλημα με το memory controler του phenom ii x6, όπως στο δημοσίευμα που σας έδειξα το οποίο όμως δεν ξεκαθαρίζει σε ποιους phenom αναφέρεται....?? ;-)

Ξέχασα να σου πω οτι όταν όταν βάζω μόνο τα mhz στα 1600 και όλα τα άλλα στο auto βλέπω οτι πάλι που ανεβάζει η md τα volts στα 1.65v αυτόματα.

Απλά αυτό που με χαλάει είναι τα timings που τα ανεβάζει στα 11-11-11 κάτι που πιστεύω από τις ελάχιστες γνώσεις που έχω, οτι έναι ιδιαίτερα υψηλά για τα 1600 mhz...??

Δημοσ.

Λοιπόν τα settings που έχω δοκιμάσει είναι τα εξής:

1600 9-9-9-27-1Τ στα 1.65v

1333 9-9-9-25-1Τ στα 1.50v

Και φαίνονται να δουλεύουν οκ σύμφωνα και με το memetest με 3 passes

Δηλαδή η γνώμη σου είναι αν τις δοκιμάσω στα 1600 9-9-9-27-1Τ στα 1.50v??

Πάντως διαφορά βλέπω από τα 1300 στα 1600 στα timings που σου έδωσα ακόμα και στα windows και αισθητή μάλιστα!!

Άσχετος με υπολογιστές δεν είμαι, ασχολούμε 20 χρόνια, αλλά άσχετος με overclocking Ναι!!

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ρυθμίσω τις μνήμες στα 1600 αφού είναι 1600άρες και χρησιμοποιούν πολύ 1600άρες μνήμες, χωρίς να έχω όμως κάποιο πρόβλημα με το memory controler του phenom ii x6, όπως στο δημοσίευμα που σας έδειξα το οποίο όμως δεν ξεκαθαρίζει σε ποιους phenom αναφέρεται....?? ;-)

δεν ειπα οτι εισαι ασχετος, ειπα οτι βλεπω οτι δεν εχεις πειραματιστει γιατι συνηθως τα παιδια πρωτα θα παιξουν με τον επεξεργαστη και μετα ρυθμιζουν μνημες κτλ

δοκιμασε με 1.5 και αμα δεν, δοκιμαζεις σταδιακα μεχρι να σου ειναι σταθερο το συστημα

τα timings ειμαι σιγουρος μπορεις να τα κατεβασεις αρκετα ακομη, αλλα δεν γνωριζω πολλες λεπτομεριες για αυτο

επισης για την διαφορα που λες και ειδικα στα windows, εισαι σιγουρος? μηπως ειναι περισσοτερο ψυχολογικο το θεμα? :lol: :lol:

εγω παντως με αρκετους πειραματισμους στις μνημες δεν ειδα αξιοπροσεκτη διαφορα, ουτε στα windows ουτε στα παιχνιδια

Δημοσ.

δεν ειπα οτι εισαι ασχετος, ειπα οτι βλεπω οτι δεν εχεις πειραματιστει γιατι συνηθως τα παιδια πρωτα θα παιξουν με τον επεξεργαστη και μετα ρυθμιζουν μνημες κτλ

δοκιμασε με 1.5 και αμα δεν, δοκιμαζεις σταδιακα μεχρι να σου ειναι σταθερο το συστημα

τα timings ειμαι σιγουρος μπορεις να τα κατεβασεις αρκετα ακομη, αλλα δεν γνωριζω πολλες λεπτομεριες για αυτο

επισης για την διαφορα που λες και ειδικα στα windows, εισαι σιγουρος? μηπως ειναι περισσοτερο ψυχολογικο το θεμα? :lol: :lol:

εγω παντως με αρκετους πειραματισμους στις μνημες δεν ειδα αξιοπροσεκτη διαφορα, ουτε στα windows ουτε στα παιχνιδια

Δεν το είπα γιατί παρεξηγήθηκα απλά εξήγησα... ;-)

Τι να σου πω φίλε μου, εγώ είδα διαφορά και το τέσταρα 5-6 φορές για να το βεβαιώσω, ακόμα και στο απλό browsing.... ;-)

Δημοσ.

το cpu-z γιατί λέει ότι οι μνήμες σου είναι 1333 και όχι 1600;;;

Φίλε μου αυτές είναι οι SPD τιμές!!

Οι μνήμες είναι 1600 όπως και όλες όσες είναι πάνω από πάνω 1333 αυτό δείχνει το δείχνει το SPD chip τους!!

το cpu-z γιατί λέει ότι οι μνήμες σου είναι 1333 και όχι 1600;;;

Φίλε μου αυτές είναι οι SPD τιμές!!

Οι μνήμες είναι 1600 όπως και όλες όσες είναι πάνω από πάνω 1333 αυτό δείχνει το δείχνει το SPD chip τους!!

Δημοσ.

Λοιπον συμφωνω με τον vasillisga,βαλε στις μνημες χειροκινητα ολες τις τιμες που λεει το spd.Βαλε timings,volt και συχνοτητα.Το οτι σου πηγαινει τα timings 11-11-11- ειναι λογικο.Και στις δικες μου Geil που ειναι 7-7-7-24 μολις τις βαζω 1600 πηγαινουν 10-10-10-30 και πρεπει να τα βαλω χειροκινητα.Επισεις μην ασχολησε με τετοια ειδους θεματα.Το αν θελει η AMD να τρεχει ο IMC μνημες μεγαλυτερες απο 1333 ή αν θελει να κλοκαρουμε και να ξεκλειδωνουμε τους επεξεργαστες της ειναι μεγαλη ιστορια.Το να χαλασει ο IMC επειδη θα τρεχει 1600αρες μνημες δεν το σχολιαζω.Τι να πουνε αυτοι που τρεχουν 1800αρες και 2000αρες.Βαλε ολες τις τιμες οπως οριζει ο κατασκευαστης,η Kingston δλδ και μην ανυσηχεις για τον επεξεργαστη.

Επισεις απο oc δεν εχεις ασχοληθει οπως ειπες.Καλο θα ηταν να ριξεις το ρευμα του επεξεργαστη και αν δεν δουλευει το c'n'q (δεν καταλαβαινω γιατι απο την στιγμη που δεν εχεις κλοκαρει αλλα τεσπα),υπαρχει και το MsrTweeker που κανει την ιδια δουλεια.Θα σου ελεγα αν εχεις χρονο να διαβασεις μερικα πραγματα.Αλλωστε ειναι πολυ απλα,δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη ετσι οπως εχουν γινει τα πραγματα πλεον.Οι μητρικες σε βοηθανε παρα πολυ.Και θα σου μεινοει και η γνωση. ;)

Δημοσ.

Λοιπον συμφωνω με τον vasillisga,βαλε στις μνημες χειροκινητα ολες τις τιμες που λεει το spd.Βαλε timings,volt και συχνοτητα.Το οτι σου πηγαινει τα timings 11-11-11- ειναι λογικο.Και στις δικες μου Geil που ειναι 7-7-7-24 μολις τις βαζω 1600 πηγαινουν 10-10-10-30 και πρεπει να τα βαλω χειροκινητα.Επισεις μην ασχολησε με τετοια ειδους θεματα.Το αν θελει η AMD να τρεχει ο IMC μνημες μεγαλυτερες απο 1333 ή αν θελει να κλοκαρουμε και να ξεκλειδωνουμε τους επεξεργαστες της ειναι μεγαλη ιστορια.Το να χαλασει ο IMC επειδη θα τρεχει 1600αρες μνημες δεν το σχολιαζω.Τι να πουνε αυτοι που τρεχουν 1800αρες και 2000αρες.Βαλε ολες τις τιμες οπως οριζει ο κατασκευαστης,η Kingston δλδ και μην ανυσηχεις για τον επεξεργαστη.

Επισεις απο oc δεν εχεις ασχοληθει οπως ειπες.Καλο θα ηταν να ριξεις το ρευμα του επεξεργαστη και αν δεν δουλευει το c'n'q (δεν καταλαβαινω γιατι απο την στιγμη που δεν εχεις κλοκαρει αλλα τεσπα),υπαρχει και το MsrTweeker που κανει την ιδια δουλεια.Θα σου ελεγα αν εχεις χρονο να διαβασεις μερικα πραγματα.Αλλωστε ειναι πολυ απλα,δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη ετσι οπως εχουν γινει τα πραγματα πλεον.Οι μητρικες σε βοηθανε παρα πολυ.Και θα σου μεινοει και η γνωση. ;)

Λοιπόν τα έχουμε μπλέξει λίγο.....

Απλά και κατανοητά επαναλαμβάνω....

Οι μνήμες είναι DDR3 1600MHZ και οι τιμές που δίνει η Kingston σε αυτά τα mhz είναι 9-9-9-27 στα 1.65v

Το spd των μνημών που έχει θέσει η Kingston πάλι για τις συγκεκριμένες μνήμες για λόγους συμβατότητας είναι:

1333mhz 9-9-9-25 στα 1.50v!!

Οπότε απ'οτι κατάλαβα η γνώμη σου είναι να θέσω τις τιμές των μνημών στις τιμές που δινει για τα 1600mhz, που είναι όπως είπα πριν 1600 9-9-9-27-1Τ στα 1.65v.

Όσο αφορά της τάση του cpu δεν την έχω πειράξει, απλά το Cool & Quiet δεν λειτουργεί όταν είσαι στο bios, λειτουργεί στα windows και εφόσον εχεις εγκαταστήσει τον ανάλογο driver της cpu γι'αυτήν την λειτουργία!! (windows xp πάντα)

Τα volts της cpu είναι στην standard τιμή που είναι τα 1.475v

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20II%20X6%201075T%20-%20HDT75TFBK6DGR.html

Και από εκεί και πέρα το Cool & Quiet ρυθμίζει την τάση ανάλογα!! ;-)

Συμφωνείς φίλε μου με όλα τα παραπάνω??

Α και για το αν τις βάλω στο Command rate στο 1Τ ή 2Τ, ακόμα δεν έχω καταλήξει γιατί δεν δίνει το spd τιμές για το συγκεκριμένο.

Και απ'οτι κατάλαβα είναι στην δική μου βούληση σύμφωνα με την σταθερότητα των μνημών... Σωστός??

Έχω ξεκωλωθεί στο διάβασμα γιατί είναι η πρώτη φορά που παω στην πλατφόρμα της AMD... ;-)

Δημοσ.

δεν ξέρω τι νομίζεις αλλα οι μνήμες σου σύμφωνα με το cpu-z είναι 1333 και όχι 1600

εγώ λέω να τις τρέξεις by SPD δηλαδή 1333 9-9-9-25 1.50v και να αφήσεις τα πειράματα :-)

Δημοσ.

δεν ξέρω τι νομίζεις αλλα οι μνήμες σου σύμφωνα με το cpu-z είναι 1333 και όχι 1600

εγώ λέω να τις τρέξεις by SPD δηλαδή 1333 9-9-9-25 1.50v και να αφήσεις τα πειράματα :-)

Φίλε μου σου εξήγησα για να μαθαίνεις μερικά πράγματα και δεν λες να καταλάβεις...

οι μνήμες είναι αυτές http://www.ec.kingston.com/ecom/hyperx_us/partsinfo.asp?root=&ktcpartno=KHX1600C9AD3K2/4G

Μπες να δεις!!!

Το spd το έχουν ρυθμισμένο έτσι για λόγους συμβατότητας σε περίπτωση που δεν σου δουλεύουν σωστά στα 1600!!!!

Κατέβασε το datasheet και διάβασε τι γράφει πάνω πάνω για να καταλάβεις!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...