Cue Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2011 Μετά την τελευταία προσπάθεια να κάνω clean install στο MBP (ακόμα να τελειώσω το backup) κοιτάω να δω τι επιλογές έχω έτσι ώστε να μη μου πέρνει κάθε φορά 13413513315 ώρες να κάνω backup ότι έχω πριν το install. Αρχικά είναι το ερώτημα. Χρήση του cloud? Σκέφτομαι να αρχίσω να βάζω τα Documents στο Dropbox έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα και στον iMac Ελλάδα. Φαίνεται να χρησιμοποιεί SSL και encryption εξορισμού. Μουσική ακούω κυρίως από Spotify αν και ένα μέρος είναι σε mp3 οπότε χρειάζεται το backup (τα podcast τα ξανακατεβάζεις πες) Οι ταινίες φαίνεται να είναι ένα θέμα μιας και δεν υπάρχει καμμία αξιόλογη υπηρεσία (βλέπε Spotify) αλλά ντάξει δεν χρειάζεται backup. Φωτογραφίες τώρα. Υπάρχει η λύση Dropbox πάλι (βλέπε Documents) αλλά είναι πολλά τα GB και πάμε για monthly plan το οποίο δε με ψήνει στα $10. Υπάρχει κανείς που να έχει όλες τις φώτος του στο Flickr, Facebook? Επίσης σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κάποιο code repository (github ή bitbucket) για να κάνω commit ότι κώδικα γράφω (είτε public είτε private) Τέλος application και user settings. Dropbox ίσως και αυτά? Δεύτερο ερώτημα. Τι να χρησιμοποιήσω για τοπικό backup? Timemachine? SuperDuper? Σε NAS, timecapsule (πανάκριβο το τιμημένο) κάτι άλλο? Από NAS σκέφτομαι για Synology μιας και έχω ακούσει καλά λόγια. NAS όμως θέλει και WiFi router και αυτό που έχω (από VirginMedia) δε με εμπνέει για να είμαι ειλικρινής. (αν και θεωρητικά είναι 802.11n, το έχω βγάλει γιατί είχε θέμα με το σήμα όταν το είχα δοκιμάσει) Το θέμα είναι ότι μιλάμε για Macbook, άρα φορητό, άρα δε μπορώ να το έχω όλη την ώρα με USB και να το σέρνω. Tην "πάτησα" κατά κάποιο τρόπο όταν έφυγα από Ελλάδα αφού έμεινε ο iMac Ελλάδα με USB δίσκο και Timemachine και έτσι δεν έχω πρόσβαση σε τίποτα (iPhoto, Music Library, Documents)
haHa Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2011 Μετά την τελευταία προσπάθεια να κάνω clean install στο MBP (ακόμα να τελειώσω το backup) κοιτάω να δω τι επιλογές έχω έτσι ώστε να μη μου πέρνει κάθε φορά 13413513315 ώρες να κάνω backup ότι έχω πριν το install. Την λυση να κανεις 2 partitions και τα user files να ειναι στο δευτερο ωστε να μην σβηνονται οταν κανεις επανεγκατασταση την αποκλειεις?? Θα εχεις λοιπον mp3s,documents,videos, photos sto δευτερο partition. Οσο για το backup, αν θελεις σοβαρες λυσεις και οχι "παιδικες" και φθηνιαρικες τυπου time capsule, πας σε nas synology ή qnap. Δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβα, σχεδον στα ιδια λεφτα με ενα time capsule, αλλα με πολυ περισσοτερες δυνατοτητες και μεγαλυτερη αξιοπιστια. Κοιτα για αγορα απο το εξωτερικο.
atheatos Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2011 Back to my mac... δεν το δοκίμασα πλήρως αλλά είχα πρόσβαση στην timecapsule μέσω internet αλλά μόνο για restore και όχι για backup όμως.....
Cue Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2011 Για ακούστε να μου πείτε, αν και το θέμα θα ήθελα να το δουν και "linuxάδες". Τα προβλήματα είναι πολλά. Backup, sharing, sync, access anywhere. Σκέφτηκα το εξής setup. Ομολογουμένως πολλά υποσχόμενα αλλά δυστυχώς μου φαίνεται fragile. NAS δίσκο σε Wireless-N router (άλλο κεφάλαιο). iPhoto έχω ακούσει ότι με network share έχει προβλήματα. Ενδέχεται το ίδιο και με iTunes. Οπότε rsync στο MBP. Αποτέλεσμα, και backup και share. Θέλω να κάνω clean install? Κανένα πρόβλημα, στο επόμενο rsync θα είναι πάλι διαθέσιμα. Φεύγω για ταξίδι? Τα έχω τοπικά στο MBP. Αυτό είναι το ένα κομμάτι το οποίο θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό. Πάμε στο 2ο, φιλόδοξο, κομμάτι. Mirror setup στον iMac Ελλάδα. Πάλι NAS, πάλι rsync. Θεωρητικά όλα καλά. Το κερασάκι στην τούρτα και αυτό που φοβάμαι περισσότερο. rsync μεταξύ των δύο NAS για να κλείσει ο κύκλος. Το θέμα είναι ότι πάω να επιτύχω κάτι σαν dropbox (fail) χωρίς το dropbox. Θεωρητικά αυτό το setup σου δίνει sync, sharing, backup (on και off-site) και access anywhere. Έχει προσπαθήσει κανείς κάτι παρόμοιο?
Mercyful_Fate Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2011 Το Time Machine γιατί δεν σου κάνει?
Cue Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2011 Mercyful_Fate από μία άποψη κάνει. Ίσως να κάνει και γενικότερα δε γνωρίζω. Χρησιμοποιώ time machine στον iMac με USB δίσκο αλλά δε θυμάμαι και πολύ πως είναι το backup. Έστω ότι έχω time machine σε NAS για να κάνει backup το MBP. Το iTunes library μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δεύτερο MBP στο σπίτι ως remote library? Σε apple tv? Το backup που πέρνει μπορεί να γίνει rsync με το NAS Ελλάδα έτσι ώστε και ο iMac να έχει πρόσβαση στο ίδιο library? Όταν ορίζεις ένα drive στο time machine μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως storage? Τα partitions δε με ψήνουν γιατί δημιουργούν fragmentation. Πήρε το μάτι μου για NAS της Netgear - ReadyNAS - τα οποία κάνουν θεωρητικά το sync μεταξύ NAS Ελλάδα και iMac. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια πάνε οι εποχές PC που ήμουν με ένα κατσαβίδι και μόνο που σκέφτομαι τον χρόνο που μπορεί να χάσω και να μη παίζει τελικά ξενερώνω.
atheatos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Mercyful_Fate από μία άποψη κάνει. Ίσως να κάνει και γενικότερα δε γνωρίζω. Χρησιμοποιώ time machine στον iMac με USB δίσκο αλλά δε θυμάμαι και πολύ πως είναι το backup. Έστω ότι έχω time machine σε NAS για να κάνει backup το MBP. Το iTunes library μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δεύτερο MBP στο σπίτι ως remote library? Σε apple tv? Το backup που πέρνει μπορεί να γίνει rsync με το NAS Ελλάδα έτσι ώστε και ο iMac να έχει πρόσβαση στο ίδιο library? Όταν ορίζεις ένα drive στο time machine μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως storage? Τα partitions δε με ψήνουν γιατί δημιουργούν fragmentation. Πήρε το μάτι μου για NAS της Netgear - ReadyNAS - τα οποία κάνουν θεωρητικά το sync μεταξύ NAS Ελλάδα και iMac. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια πάνε οι εποχές PC που ήμουν με ένα κατσαβίδι και μόνο που σκέφτομαι τον χρόνο που μπορεί να χάσω και να μη παίζει τελικά ξενερώνω. Σχετικά με το drive στο timemachine , ναι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως storage όπως και το timecapsule. Το iTunes library μπορείς να το έχεις σε οποιαδήποτε σκληρό στο δίκτυο και να είναι κοινό για όλους τους υπολογιστές. Με το back to my mac έχω πρόσβαση μέσο interneτ εφόσον το δίκτυο το επιτρέπει στον σκληρό που είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή(πέρα από τον ίδιο τον υπολογιστή) στο σπίτι και στο timecapsule επίσης. Το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι timemachine backup από το ίντερνετ, παρόλο που μπορεί να γίνει mount το backup image και να κάνω restore... Δεν έχω ψάξει άλλη λύση πέρα από αυτή του back to my mac αν και υπάρχουν προγράματα τύπου remote desktop όπως το logmein π.χ. αλλά όλα κοστίζουνε...
Cue Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Σχετικά με το drive στο timemachine , ναι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως storage όπως και το timecapsule. Χωρίς να κάνω 2ο partition υποθέτω. Χύμα στο ίδιο με το backup. Το iTunes library μπορείς να το έχεις σε οποιαδήποτε σκληρό στο δίκτυο και να είναι κοινό για όλους τους υπολογιστές. Πρόσεξε. Αναφέρομαι στο backup του time machine που θα κάνει στο iTunes και αν μπορεί να είναι διαθέσιμο. Πάντως το να έχω το iTunes μόνο στο NAS βολεύει για όπου χρειάζεται remote access. (apple tv, άλλα mac) Αν θέλω να κάνω sync με το iPhone όμως, πρέπει να είναι στο MBP τοπικά. Δεν κατάλαβα το back to my mac πως μου χρησιμεύει.
atheatos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2011 Χωρίς να κάνω 2ο partition υποθέτω. Χύμα στο ίδιο με το backup. Πρόσεξε. Αναφέρομαι στο backup του time machine που θα κάνει στο iTunes και αν μπορεί να είναι διαθέσιμο. Πάντως το να έχω το iTunes μόνο στο NAS βολεύει για όπου χρειάζεται remote access. (apple tv, άλλα mac) Αν θέλω να κάνω sync με το iPhone όμως, πρέπει να είναι στο MBP τοπικά. Δεν κατάλαβα το back to my mac πως μου χρησιμεύει. Ναι χύμα... Ολο το backup image του timemachine είνα διαθέσιμο σε κάθε μηχάνημα που έχει timemachine με τα αντίστοιχα δικαιώματα. Δικαιώματα δίνει και το back to my mac όπου όσοι υπολογιστές είναι registered σε αυτό έχουν πρόσβαση στο back up image εξ αποστάσεως αλλά μόνο για restore. To ίδιο μπορεί να γίνει και με αντιστοιχο πρόγραμμα remote desktop και άλλης εταιριας λογικά. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Είμαι μακρια από τον iMac που είναι συνέχεια αναμένος στο σπιτι και συνδεμένος στο ιντερνετ με back του my mac.Μπαίνω με το laptop remote το οποίο είναι και αυτό register στο back to my mac.Στην μπάρα του finder εμφανιζεται o δίσκος του timemachine του iMac. Μπαίνω με το laptop μου στο σκληρό του timemachine και κάνω mount το image στο laptop μέσω internet.Στο timemachine του laptop μου εμφανιζεται η επιλογή restore from image.To επιλέγω και ανοίγει σαν έχω βάλει στο laptop δισκο timemachine..αλλά στην ουσία μου ανοίγει του iMac το desktop με timemachine . Υπόψιν, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να κάνω restore κάτι γιατί προτιμω να κάνω drag and drop από του desktop του iMac στο laptop. Μόλις το δοκιμάσω θα σου πώ.... ΥΓ.Ξέχασα να σου πω οτι ο δίσκος του backup είναι timecapsule η οπία συνδέεται με το mobile me και πιθανόν τα όσα γράφω να μην ισχύουν για άλλους δίσκους...
Cue Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 Επαναφέρω το θέμα μιας και πλέον έχω τον time machine δίσκο του iMac στα χέρια μου. Η κατάσταση έχει ως εξής. Έχω το MBP με iTunes και iPhoto Library. Ενώ στον δίσκο έχω το TM backup του iMac με ΑΛΛΟ iTunes, iPhoto Library. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής. Πως κάνω merge? Πως ο iMac θα πάρει τις αλλαγές? Τι setup χρειάζεται για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο?
zHsHs_87 Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 καλησπερα να ρωτισω κατι το Time Machine κραταει μονο τα αρχεια η και το λογισμικο??? και αν οχι πως μπορω να κρατισω και το λογισμικο σε μπακ απ???
atheatos Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 Δημοσ. 22 Απριλίου 2011 Επαναφέρω το θέμα μιας και πλέον έχω τον time machine δίσκο του iMac στα χέρια μου. Η κατάσταση έχει ως εξής. Έχω το MBP με iTunes και iPhoto Library. Ενώ στον δίσκο έχω το TM backup του iMac με ΑΛΛΟ iTunes, iPhoto Library. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής. Πως κάνω merge? Πως ο iMac θα πάρει τις αλλαγές? Τι setup χρειάζεται για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο? Setup ώστε να συχρονιζουν δύο υπολογιστές τα αρχεία τους μέσω Internet ή όταν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο? καλησπερα να ρωτισω κατι το Time Machine κραταει μονο τα αρχεια η και το λογισμικο??? και αν οχι πως μπορω να κρατισω και το λογισμικο σε μπακ απ??? Κρατάει και το λογισμικό.Στην ουσία φτιάχνει ένα κλωνο του συστήματος και αποθηκεύει τις αλλαγές ανα ώρα...
Cue Δημοσ. 23 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2011 Setup ώστε να συχρονιζουν δύο υπολογιστές τα αρχεία τους μέσω Internet ή όταν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο? Πως ακριβώς?
atheatos Δημοσ. 24 Απριλίου 2011 Δημοσ. 24 Απριλίου 2011 Πως ακριβώς? Αν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο και έχουνε πλήρη πρόσβαση μεταξύ τους,υπάρχουν προγράμματα συγχρονισμού φακέλων νομίζω. Τώρα αν μπορούνε να συνδεθουνε μεταξύ τους μέσω Internet πχ.VPN,Mobile me κτλ.πάλι πιστεύω με τα ίδια προγράμματα συγχρονισμού φακέλων θα γίνεται δουλειά πιστεύω.Τώρα πάλι αν είσαι μόνιμα στο Ίντερνετ υπάρχει και η άλλη λύση (αυτη που χρησιμοποιω εγω δηλαδή )που όμως προϋποθέτει μερικά έξοδα όπως Nas με δυνατότητα πρόσβασης των αρχείων από το Internet(Netgear,my stora) και γραμμή με καλο upload.Στην ουσία έτσι έχεις ένα iDisk που το κάνεις mount και χρησιμοποιείς το ίδιο φάκελο στους υπολογιστές σου,κοινοχρηστος δικτυακός σκληρός δηλαδή...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.