CyberWalker Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Γεια χαρά σε όλους τους insomniacs! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, χαρά προσωπικές επιτυχίες... και αν μας κάτσει, γιατί όχι και λεφτά! Και μιας και μιλάω για λεφτά, εννοώ όχι δραχμές και ψαροδίφραγκα αλλά ευρώ και μάλιστα ολόκληρα και ακέραια, όχι σαν αυτό που μου έδωσε εχτές το ΑΤΜ της τράπεζας όταν πήγα να κάνω μια μικρή ανάληψη...! Επιστρέφοντας στο αμάξι με είδε η κοπέλα μου να κατεβαίνω νωχελικά τα σκαλάκια της τράπεζας περιεργαζόμενος το χαρτονόμισμα και με ρωτά μεταξύ σοβαρού κι αστείου... "τι έγινε Γιάννη; Το τελευταίο μας είναι;!" Η ατάκα στάθηκε αρκετή να με ανακουφίσει σκεπτόμενος ότι δόξα τω Θεώ (ναι, έτσι γράφεται!) είχα ακόμα τη δυνατότητα να τυραννάω το μυαλό μου με τέτοιες ανησυχίες και όχι τίποτα πιο σημαντικές... Το έβαλα στην τσέπη και συνεχίσαμε το δρόμο μας προς το σπίτι... Την επομένη ημέρα όμως, όταν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω, το "μασημένο" χαρτονόμισμα δεν έτυχε ισάξιας αντιμετώπισης και φυσικά δεν το αποδέχτηκαν με ανάλογα συναισθήματα... χρειάστηκε να εξηγήσω τι συνέβη και να επιστρατεύσω ένα σωρό επιχειρήματα για να γίνει αποδεκτό. Βέβαια, το χαρτονόμισμα επιτέλεσε το έργο του και η χρηματική συναλλαγή στέφθηκε με απαράμιλλη επιτυχία αλλά πολύ αμφιβάλω για το κατά πόσο έγινα τελικά πιστευτός, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή ο μαγαζάτορας με κοιτούσε με μισό μάτι! Να σας πω την αλήθεια, η στάση του με προβλημάτισε ιδιαίτερα... Σκέφτηκα να ρωτήσω το ίδιο το χαρτονόμισμα αν είχε ποτέ του νιώσει ότι η εκκεντρική του εμφάνισή ίσως προκαλεί μια ρατσιστική αντιμετόπιση αλλά κρατήθηκα γιατί δεν ήθελα να το φέρω σε δύσκολη θέση... άλλωστε παίζει να είχε και τίποτα προηγούμενα με τον τύπο και γιορτινές μέρες τώρα που να του τα ξαναθυμίζω! Αρκέστηκα να του πω ότι ίσως τελικά η διπλωματική μου δεινότητα να έχει περιοριστεί αυτόν τον καιρό... άκουσα άλλωστε ότι τα άστρα δε θα τα πάνε καλά μαζί μου εφέτος... Το θέμα πάντως είναι πως άσχετα με τις μ@λακίες που λέω, πολύ φοβάμαι ότι το συρτάρι του εμπόρου δε θα σταθεί εξίσου φιλόξενο μαζί του και το κατακαημένο πενηντάευρω θα ξεκινήσει για νέο ταξίδι με την πρώτη ευκαιρία! Και σε κάθε του συναλλαγή του το νέο του αφεντικό θα το κοιτάει με μισό μάτι και στο τέλος θα το διώχνουν όλοι από παντού έως ότου αποκτήσει κόμπλεξ κατωτερότητας που θα του έρθει πριν την ώρα του, πριν δηλαδή προλάβει να το υποβαθμίσει η ίδια η πορεία της οικονομίας! Γι'αυτό λοιπόν, αγαπητοί insomniacs, σας παρακαλώ, αν κανείς ξέρει τι πραγματικά ισχύει για τα χαρτονομίσματα με ειδικές ανάγκες (με official links κτλ), παρακαλώ ας εκφράσετε την άποψή σας εδώ, να σταθεί το topic αυτό ένα κατάλυμα προσφυγής όλων των κακοποιημένων χρηματικοοικονομικών αξιών... ΥΓ : Στο συνημμένο δείχνω πως και που ακριβώς ήταν το κόψιμο του χαρτονομίσματος.
cb_papi Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Το χαρτονόμισμα δεν είναι ακέραιο, οπότε ο μαγαζάτορας είχε δικαίωμα να το αρνηθεί. Αφού το κομμένο κομμάτι αποτελεί λιγότερο από 50% της επιφάνειας του χαρτονομίσματος, μπορούσες να το αλλάξεις στη Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να πληρώσεις. Link
CyberWalker Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και τη σχετική παραπομπή! Επειδή το έχω ψάξει λιγάκι το θέμα... το γνώριζα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το χαρτονόμισμα όταν το φθαρμένο κομμάτι είναι μικρότερο του 50%. Αυτό που δεν είχα ποτέ σκεφτεί ήταν τι συμβαίνει στην περίπτωση του ακριβώς 50%, που όπως είναι λογικό και σημειώνεται στο κείμενο της παραπομπής, αντικαθίσταται μόνο εφόσον αποδειχτεί ότι το υπόλοιπο 50% είναι κατεστραμμένο. Επίσης γνώριζα ότι η τράπεζα έχει το δικαίωμα να κρατήσει το χαρτονόμισμα στην περίπτωση που θεωρηθείς ύποπτος ή όπως λέει και το κείμενο, στο ανταλλάσει εφόσον θεωρηθείς 'καλόπιστος'. Το θέμα πλέον περιορίζεται στο κατά πόσο ο μαγαζάτορας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη συναλλαγή... Δεν ξέρω, αλλά διάβασα το κείμενο και δεν πρόσεξα να διευκρινίζεται κάτι τέτοιο στο παρόν. Ίσως να μην ερμηνεύω σωστά κάποια πρόταση ή παράγραφο και να με μπερδεύει η διατύπωση. Αν το έχετε εντοπίσει πουθενά παρακαλώ φωτίστε με!
DrLo Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Βάσική προυπόθεση (ίσως πέρα απότ οτ %) είναι νομίζω ο σειριακός αριθμός να είναι αύθαρτος. Για αυτό και μόνο το λόγο τα 400 δεν γίνονται 500 !!!
kx5 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Μια φορά μου έτυχε χαρτονόμισμα με παρόμοια "αναπηρία". Επειδή βαριόμουνα να το πάω το πρωί στην τράπεζα για αλλαγή, δοκίμασα κατάθεση σε online ATM όπου και παραδόξως το δέχτηκε
The_Judas Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Μια φορά μου έτυχε χαρτονόμισμα με παρόμοια "αναπηρία". Επειδή βαριόμουνα να το πάω το πρωί στην τράπεζα για αλλαγή, δοκίμασα κατάθεση σε online ATM όπου και παραδόξως το δέχτηκε Το είχα δοκιμάσει και εγώ με ένα πεντάευρω... και με πήραν τηλέφωνο 8 το πρωί για να το πάρω πίσω
freedubus Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Πρέπει να ήταν πολύ κωλόχαρτο για να μην το πάρουν.
kx5 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Το είχα δοκιμάσει και εγώ με ένα πεντάευρω... και με πήραν τηλέφωνο 8 το πρωί για να το πάρω πίσω Περίεργο... λογικά θα έπρεπε να το πάνε για καταστροφή οι ίδιοι. Φαντάζομαι θα ήταν κατάθεση με φάκελο.
CyberWalker Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Το είχα δοκιμάσει και εγώ με ένα πεντάευρω... και με πήραν τηλέφωνο 8 το πρωί για να το πάρω πίσω Σου είπαν μήπως να το δώσεις στην Τράπεζα Ελλάδος για να στο αντικαταστήσουν; Κι εμένα μου κάνει εντύπωση ότι σε κάλεσαν και στο επέστρεψαν... Να φανταστώ ότι τελικά το έδωσες σε κάποιον έμπορο / κατάστημα που το πήρε μετά παραπόνων;
freedubus Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Λοιπόν ρώτησα τη μάνα μου που είναι διευθύντρια σε τράπεζα και μου είπε οτι κανονικά όλες οι τράπεζες οφείλουν να δέχονται τα κατεστραμμένα, φθαρμένα χαρτονομίσματα. Όχι επειδή είναι υποχρεωμένες αλλά για λόγους ευκολίας και εξυπηρέτησης. Δηλαδή δε θα ξεκινήσει ο άλλος από τα Γρεβενά π.χ. να κατέβει στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αλλάξει το σκισμένο 20ευρω, θα το κάνει η τράπεζα γι΄ αυτόν. Επίσης μου είπε οτι δεν είναι καθόλου πρόβλημα για μια τράπεζα να αλλάζει τα κατεστραμμένα, γιατί τα μαζεύουν και τα στέλνουν όλα στην ΤτΕ, απλά κάποιοι "κωλόπαιδα διευθυντάδες και υπάλληλοι από τις ιδιωτικές που το παίζουν ιστορία" αρνούνται να τα πάρουν για σπάσιμο. Τουλάχιστον οι κρατικές τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., ΕΤΕ) τα παίρνουν σχεδόν πάντα. Και αυτό που γίνεται, κυρίως στα πολύ φθαρμένα που υπάρχει υποψία να είναι πλαστά και πάντα στα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας είναι η έγγραφη γνωστοποίηση των στοιχείων με αστυνομική ταυτότητα και μια υπεύθυνη δήλωση του προσκομίζοντα το χαρτονόμισμα.
cb_papi Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Η ΕΤΕ δεν είναι κρατική. Πάντως έχω βρεθεί σε κατάστημα της ΕΤΕ σε στιγμή που κάποιος teller δέχτηκε χαλασμένο χαρτονόμισμα (δεν το είδα για να γνωρίζω πόσο κομμένο ήταν) και ο διευθυντής το γύρισε στον πελάτη.
The_Judas Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Πρέπει να ήταν πολύ κωλόχαρτο για να μην το πάρουν. Οχι ιδιαίτερα! Ενα μικρό σκίσιμο είχε. Ήταν και κρατική η τράπεζα (ΤΤ).
katerina_a_86 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2011 Το χαρτονόμισμα δεν είναι ακέραιο, οπότε ο μαγαζάτορας είχε δικαίωμα να το αρνηθεί. Αφού το κομμένο κομμάτι αποτελεί λιγότερο από 50% της επιφάνειας του χαρτονομίσματος, μπορούσες να το αλλάξεις στη Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να πληρώσεις. Link Ωραία μόλις βρήκα τρόπο να διπλάσιάσω τα λεφτά μου. Θα τα σχίζω περίπου στην μέση ώστε να θεωρείται 50% και θα πηγαίνω σε τράπεζες. Δεν νομίζω να κάνουν εμβαδομέτρηση και να μου πούνε ότι είναι 49,5%
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.