Προς το περιεχόμενο

Προστασία client javascript . Πως;


StavrosD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να προστατέψω τον javascript κώδικα μιας σελίδα από την αντιγραφή.

Δεν θέλω να μπορούν να δουν οι επισκέπτες το αρχείο JS.

 

Πως μπορώ να το καταφέρω; Έχετε καμια καλή ιδέα;

Δημοσ.

Κάνοντας λίγο googling δεν βρήκα κάποια full proof λύση. Σε διάφορα threads που γινόταν η σχετική συζήτηση όλοι έλεγαν πως δεν υπάρχει κάποια λύση που να προστατεύει τον κώδικα στο 100%, και ότι αν ο κώδικας είναι τόσο σημαντικός, τότε θα έπρεπε να είναι server side και όχι client side.

 

Μία από τις λύσεις που πρότειναν και νομίζω ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει είναι το obfuscation. Με αυτή τη διαδικασία κάνεις rename όλες τις μεταβλητές και ονόματα από functions. Ναι μεν ο κώδικας μπορεί να κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί αλλά πρακτικά είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να κάνει αλλαγές και διορθώσεις στον κώδικα. Πρακτικά πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, διότι (λογικά) κανένας δεν θα θέλει κώδικα που να μην μπορεί να τον πειράξει έστω και λίγο.

 

 

Δημοσ.

Θα είναι στον server όλος σχεδόν ο κώδικας , αλλά το user interface δεν γίνεται να είναι στον server.

 

To obfuscation δεν με καλύπτει.

 

Έχω δει ότι σε σελίδες όπως π.χ. ebanking υπάρχει καλή προστασία, είναι αδύνατο να βρω ίχνος javascript ενώ φαίνεται ότι μερικά πράγματα γίνονται με javascript. Κάτι αντίστοιχο θέλω να κάνω αλλά για δική μου χρήση.

Δημοσ.

Κοίταξα λίγο το ebanking της eurobank και βρήκα εκεί πολλή javascript, τόσο <script> tags μέσα στην HTML, όσο και εξωτερικά αρχεία .js. Ο κώδικας εκεί δεν είναι καν minified, διαβάζεται μια χαρά. Καμία προσπάθεια για προστασία της javascript δηλαδή.

 

Έχεις κάποιο ebanking συγκεκριμένα υπόψη σου;

 

 

Δημοσ.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις κάποια υπηρεσία ή πρόγραμμα που θα κωδικοποιεί και θα συμπιέζει τον κώδικά σου ώστε να είναι δυσανάγνωστος. πχ την ακόλουθη εντολή

>function getPassword()

να την κάνει

>function fhsu21312()

Δε μπορείς να τον κρύψεις τελείως τον javascript κώδικα. Αν κάποιο κομμάτι είναι ευαίσθητο τότε πρέπει να το κάνεις server side πχ με php.

 

Δες εδώ

Δημοσ.

obfuscation μπορώ να κάνω αλλά σε javascript είναι ανούσιο.

Με λίγη όρεξη ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί να βρει άκρη.

 

Το ίδιο ισχύει και για το flash.

 

Τελικά θα πάω σε silverlight.

Δημοσ.

Και το silverlight μπορεί να σπάσει. Το .xap αρχείο (που είναι το αντίστοιχο .swf του flash) στην ουσία είναι ένας container με κάποια .dll αρχεία. Είναι πιο εύκολο να κάνεις disassemble το dll από το π.χ. να σπάσεις το obfuscation του javascript κώδικα σου.

 

Μέσα στο silverlight λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποθηκεύσεις καμία ευαίσθητη πληροφορία (passwords, connection strings) διότι μπορούν εύκολα να τα πάρουν, αν και με αυτό που σου είπα σου την χάλασα για το silverlight...

 

 

Δημοσ.

Επίσης όταν δουλεύεις στο web με προϊόντα της "μικρομαλακήν" (ή αλλιώς microsoft) αυξάνεται το κόστος όλων των υπηρεσιών που θα χρησιμοποιήσεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...