thanasis_gt Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 θα ηθελα να ρωτισω οταν κατασκευασο ενα site σε joomla cms τα δικαιωματα του site ανηκουν στο joomla . Δλδ αν σταματησει να υπαρχει το joomla αυτοματα θα σταματησει και να υπαρχει και το site μου σωστα ;
parsifal Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Όχι. Τέτοιες επιπλοκές μπορεί να υπάρχουν σε περιπτώσεις προϊόντων SaaS, αλλά το Joomla δεν είναι τέτοιου είδους λογισμικό-υπηρεσία. Τρέχει αυτόνομα στον server σου και αν η ανάπτυξή του κάποτε σταματήσει επίσημα, θα μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς κανονικότατα το αντίγραφο που βρίσκεται τοπικά εγκατεστημένο στον server σου. Το αν θα επέλεγες να συνεχίσεις να το κάνεις όμως, δεδομένου ότι δε θα αναμένονταν νέα updates που εκτός των άλλων λύνουν bugs και προβλήματα ασφαλείας, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...
thanasis_gt Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 τα δικαιωματα του site σε ποιον θα ανηκουν ομως ; στο joomla η στο πελατη μου .. και δεν ειναι προτιμοτερο να κατασκευασο το site του πελατη μου asp / vbscript kτλ... για παραδειγμα . το site θα ανηκει αποκληστικα στο πελατη . σωστα ;
parsifal Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2011 Θέλεις να εξηγήσεις λίγο περισσότερο τί ακριβώς εννοείς γράφοντας «δικαιώματα»; Με παράδειγμα αν θες, τί φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί αν στήσεις το site κάποιου πελάτη σου σε Joomla, να έρθει π.χ. το νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί γύρω από το Joomla Project και να απαιτήσει να του δοθεί ο κώδικας του site ή να αξιώσει διακοπή λειτουργίας του site; Ή κάτι τέτοιο... ;
kinq1 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 Το site που έφτιαξες ανήκει σε σένα (και εκχωρείς τη χρήση στον πελάτη σου). Δηλαδή το layout, τα κείμενα, γραφικά, usernames/passwords, database κλπ ανήκουν στους δικαιούχους τους (εσένα, τον ιδιοκτήτη του site, τον αρθρογράφο, φωτογράφο κλπ.). Ο κώδικας της joomla (δηλαδή τα αρχεία/προγράμματα που τρέχουν από πίσω για να απεικονίσουν το δικό σου περιεχόμενο) ανήκουν στη joomla, η οποία παραχωρεί τη χρήση τους ελεύθερα. Επίσης η joomla σου παραχωρεί το δικαίωμα να αλλάξεις αυτά τα δικά της αρχεία & προγράμματα, αλλά με άδεια χρήσης η οποία σου απαγορεύει να τα πουλήσεις, ή να φτιάξεις παρεμφερές προϊόν με τη joomla, βασισμένο στα αρχεία της, και να το πουλήσεις. Δωρεάν όμως μπορείς να το δώσεις. (Προφανώς η τελευταία παράγραφος δεν αφορά τον χρήστη της joomla, που τη χρησιμοποιεί για να φτιάξει sites, αλλά τον προγραμματιστή). Οταν κατεβάζεις τη joomla, συμφωνείς με τους παραπάνω όρους χρήσης και σου παρέχεται το προϊόν. Αν η joomla κλείσει, εσύ έχεις ήδη αποκτήσει το προϊόν και οι παραπάνω όροι συνεχίζουν φαντάζομαι να ισχύουν, και μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιεις το software επ άπειρον, αρκεί να σέβεσαι την άδεια χρήσης του. Edit: Σε αυτό που λέει ο parsifal, Ο κώδικας του site είναι δικός σου, κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να τον δώσεις, αλλά και κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να τον δώσεις αν θέλεις. Διακοπή λειτουργίας του site μπορεί να αξιώσει η joomla μόνο αν αποδειχτεί ότι παραβίασες τους όρους χρήσης (πχ ότι άλλαξες αρχεία του core της joomla, έφτιαξες δικό σου cms παρόμοιο με τη joomla βασισμένο σε αρχεία της και το πουλάς. - αν το δίνεις δωρεάν κανένα πρόβλημα).
thanasis_gt Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 Ευχαριστώ φίλοι μου για την ενημέρωση που μου κάνατε. Τα ρωτάω όλα αυτά γιατί θέλω να φτιάξω μια προσφορά για έναν πελάτη και θέλω να του πω τα πλεονεκτήματα που θα έχει αν του φτιάξω το site χωρίς να χρησιμοποιήσω joomla. Εγώ είμαι κατά του joomla πάντως , Δεν ξέρω πια είναι η γνώμη σας;
parsifal Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2011 kinq1, η άδεια χρήσης του Joomla (GPLv2) δεν απαγορεύει πουθενά την πώληση του ίδιου του Joomla ή παραγώγων έργων που προήλθαν από το codebase του, αλλά επιβάλλει ο κάθε αγοραστής να λαμβάνει επιπλέον και τον πλήρη κώδικα, ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματά του όπως προβλέπει η GPL. Επίσης, αν κάνεις αλλαγές στον κώδικα του Joomla απαγορεύεται να ονομάσεις το παράγωγο έργο επίσης "Joomla", καθώς πρόκειται για καταχωρημένο trademark. Το ίδιο ακριβώς που ισχύει δηλαδή και για τα forked projects ανοικτού κώδικα. Η ανάγνωση της ίδιας της άδειας χρήσης: http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html καθώς και του σχετικού FAQ που υπάρχει στο site του FSF: http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0-faq.html μπορούν να λύσουν πολλές απορίες σε αυτά τα θέματα και ακόμη περισσότερα. Δείτε αν θέλετε και αυτό το παλαιότερο θέμα: Website στημένο σε Joomla ή άλλο GPL'd CMS υπόκειται το ίδιο σε GPL license; όπου έγινε πρόσφατα σχετική συζήτηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.