Προς το περιεχόμενο

Περι πνευματικων δικαιωματων μουσικων

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παμε σε μαι ταβερνουλα με λαίκη μουσικη απο ολογομελη ορχηστρα και διασκεδαζουμε.Για μενα τουλαχιστον ειναι ο πιο αγαπημενος τροπος μακρυα απο το νταβαντουρι σε "επωνυμους" καλιτεχνες.

Τα τραγουδια που ακουμε ειναι συνηθως παλια τραγουδια γαι τα οποια καποιος εχει μοχθισει για να βγουν.

Τα δικαιωματα αυτων ή των κληρονομων τους σταματουν μετα απο καποια χρονια και εχει δικαιωμα ο καθε συμπαθεστατος κατα τα αλλα τραγουδιστης να τα πει χωρις να αποδισει τιποτα σε αυτους ? Απο τα τραγουδια αυτα ζει μια ομαδα συμπαθων επαγγελματιων που δεν εχουν να κανουν μονο με την εκτελεση του τραγουδιου.

Απο καθαρη περιεργεια....

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Χρόνια πολλά για χτες.

Για να μην το κάνω copy - paste, πάρε το link από ΑΕΠΙ

Πάντως πρόχειρη ματιά που έριξα, κόλλησα στο τέλος.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι προτίθενται να εκτελέσουν δημόσια ή να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μέρος του ρεπερτορίου που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ, θα πρέπει προηγουμένως:

1. Να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ή να εκτυπώσουν και συμπληρώσουν χειρόγραφα την κατάλληλη -ανάλογα με τη χρήση- άδεια δημόσιας εκτέλεσης.

2. Να δηλώσουν στην αίτηση τα έργα που πρόκειται να εκτελέσουν δημόσια.

3. Να καταβάλουν τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα

το 2. είναι λίγο... χμ... αδύνατον να γίνει ξέρωγω?

Δημοσ.

Χρόνια πολλά για χτες.

Για να μην το κάνω copy - paste, πάρε το link από ΑΕΠΙ

Πάντως πρόχειρη ματιά που έριξα, κόλλησα στο τέλος.

το 2. είναι λίγο... χμ... αδύνατον να γίνει ξέρωγω?

Ευχαριστω για τις ευχες.

Αν καταλαβα καλα πρεπει να πληρωσουν...

Δημοσ.

Ευχαριστω για τις ευχες.

Αν καταλαβα καλα πρεπει να πληρωσουν...

Ναι.

Κάθε μαγαζί που αναπαράγει μουσική με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υποχρεωμένο να πληρώσει.

Απ' αυτό δεν εξαιρούνται ούτε εμπορικά καταστήματα ή super market.

Με ένα πρόχειρο search, ζητείται βεβαίωση από ΑΕΠΙ για να μπορεί κανείς να έχει μουσική στο μαγαζί του.

Δημοσ.

Τουλαχιστον σοινικιακες ταβερνες με live μουσικη αμφιβαλλω αν πληρωνουν.

δεν τους χαρίζουν. Πηγαίνουν και απειλούν. Την εχουν δει λίγο ράμπο. Μέχρι και στα Κτελ πηγαίνουν. Προσφατα ειδα στην τηλεόραση οτι πήγαν σε μπουγατσατζιδικο στη θεσσαλονίκη και ζήτησαν πνευματικα δικαιώματα της μουσικής. Φυσικα ο μπουγατσατζης τους εδωσε το ραδιοφωνο τους και τους πεταξε εξω κακην κακώς...

Το παραχέζουν λίγο...

Δημοσ.

Καλα, τωρα το ξεφτιλιζουμε... αν βαλω δυνατα το ραδιοφωνο ή το κασετοφωνο μου και ακουει μουσικη και η γειτονια, θα πρεπει να πληρωνω δικαιωματα?

Αν προσλαβω μια ορχηστρα και παιζει ζωντανη μουσικη τη Ζινγκουαλα ή τους Γλαρους, θα πρεπει να πληρωνω δικαιωματα? και σε ποιον??

Δημοσ.

Για τη μουσική που έχει γραφτεί τα τελευταία 50 χρόνια απ'όσο ξέρω υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. ΒΕΒΑΙΑ, αν τα τραγούδια αυτά έχουν εκδοθεί σε παρτιτούρες κτλ. δεν ξέρω τι γίνεται με τα δικαιώματα αυτά γιατί στην ουσία ο συνθέτης τα δίνει στο κοινό με αυτό τον τρόπο.

Οτιδήποτε έχει γραφτεί 50 χρόνια πίσω το λιγότερο ανήκει στο public domain και δεν παίζουν πνευματικά δικαιώματα.

Τώρα για τις καφετέριες κτλ, ναι κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν στις διάφορες δισκογραφικές τα δικαιώματα -έχω την εντύπωση- αλλά δεν νομίζω ότι το κάνει κανείς.

Δημοσ.

Ακόμη και τα ψιλικατζίδικα που παίζουν μουσική από λάπτοπ πχ μέσα στο κατάστημα πρέπει να πληρώνουν για τα δικαιώματα, πράγμα που μπορεί νομίζω κάποιος να παρακάμψει αν έχει συνδρομή στο λαστ φμ.

Δημοσ.

Ισχύει, απλά σκέψου ότι ιδίως οι συνοικιακές ταβέρνες με λάηβ μουσική πληρώνουν, γιατί αν όχι παίζουν το μαγαζί τους κορόνα γράμματα αν κάποιος γείτονας παραπονεθεί για τη μουσική/κάποιος από άλλο μαγαζί κάνει μήνυση κτλ. Δε νομίζω ότι κάποιος θα ρισκάρει να μην πληρώσει για την άδεια στην ΑΕΠΙ

Δημοσ.

Για τις ταβέρνες που παίζουν live, υπάρχουν αρκετές 'φουστιές'. Αν αλλάξεις μια νότα και μια λέξη στους στίχους, δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα. Δεν κάνεις αναπαραγωγή πλέον μιας και μιλάμε για διαφορετικό τραγούδι που ενδεχομένως βασίζεται πάνω σε κάποιο άλλο (που νομοθετικά δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα, τόσοι Έλληνες άλλωστε έχουν αντιγράψει τόσα ξένα κομμάτια :P )

Δημοσ.

Η ίδια ταβέρνα όμως όταν δεν παίζει λάηβ ο πουστράκος που αλλάζει τις νότες, βάζει μουσική απτο τρανζίστορ και πληρώνει την ΑΕΠΙ γι αυτό ούτως ή άλλως.

Δημοσ.

Ισχύει, απλά σκέψου ότι ιδίως οι συνοικιακές ταβέρνες με λάηβ μουσική πληρώνουν, γιατί αν όχι παίζουν το μαγαζί τους κορόνα γράμματα αν κάποιος γείτονας παραπονεθεί για τη μουσική/κάποιος από άλλο μαγαζί κάνει μήνυση κτλ. Δε νομίζω ότι κάποιος θα ρισκάρει να μην πληρώσει για την άδεια στην ΑΕΠΙ

Μπορει αλλα εξαρταται και απο το ποσα πρεπει να πληρωσει καθε μηνα/χρονο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...