Προς το περιεχόμενο

Ποια η γνώμη σας για την Ελληνική Αστυνομία

arsenal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. · Κρυμμένο από Snoob, 7 Ιανουαρίου 2011 - Δεν έχει δοθεί λόγος
Κρυμμένο από Snoob, 7 Ιανουαρίου 2011 - Δεν έχει δοθεί λόγος

ΥΓ Στο τέλος, θα το δεις κι εσύ πως η αυτοκτονία τους είναι μόνη λύση.

<_< <_< <_< :blink:

• Απαντ. 178
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Super Moderators
Δημοσ.

Σύντομο κλείδωμα γιατί πρέπει να υπάρξει παρέμβαση συντονιστική, επανέρχομαι.

Λοιπόν, τα του συντονισμού πρώτα:

Όταν σβήνεται ένα μήνυμα, παύει να υφίσταται. Το σωστό είναι να μην υπάρχουν αναφορές σε αυτά (και υπό την έννοια αυτή κακώς κι εγώ αναφέρθηκα σε ένα, αλλά θα εξηγήσω τη θέση μου εκτενέστερα στη συνέχεια) και οπωσδήποτε φροντίστε να μην κατηγορείτε χρήστες για πράγματα που δεν έχουν πει.

Στα του μηνύματος του insomniak τώρα:

Επειδή υπάρχει ένα ζήτημα με την αρίθμηση των μηνυμάτων (λ.χ. εγώ στο 107 βλέπω μια απάντηση του χρήστης dermitzos των πέντε λέξεων) θα βοηθούσε ένας σύνδεσμος στο μήνυμα που σε εκφράζει. Αυτό ισχύει γενικά, για όλους τους χρήστες.

Από εκεί και πέρα, σαφώς δεν είναι ιδεολογικό θέμα η κατάχρηση των εξουσιών, πλην όμως εγώ δε χαρακτήρισα ως ιδεολογικό θέμα την κατάχρηση των εξουσιών, αλλά τις ακραίες αντιδράσεις σε αυτή την κατάχρηση.

Επομένως, σε αναμονή, ελπίζω, της παραπομπής στο μήνυμα που σε εκφράζει πλήρως (πλην της τελευταίας πρότασης) και απαντάει σε αυτά που ρωτάω, να πω απλά ότι γνώμη μου είναι πως ευχές για κάτεργα ή ό,τι άλλο, δηλαδή για εφαρμογή μέτρων που απάδουν με ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να αφήσει αρρωστημένες νοοτροπίες στο παρελθόν και οπωσδήποτε δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν να προέρχονται από τα πληκτρολόγια ανθρώπων που κατ' επανάλειψη έχουν διατυπώσει εξαιρετικά φιλελεύθερες απόψεις.

Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να ευχόμαστε θάνατο, αυτοκτονίες, κρεμάλες, κάτεργα ή ό,τι άλλο και να θέλουμε αυτό να λογίζεται ως ψύχραιμη αντίδραση. Αν δεχτώ πως συλλήβδην οι "μπάτσοι" καταπατούν και τις δύο παραμέτρους που έθεσες στο προηγούμενο μήνυμά σου (υπερβολικό, νομίζω θα συμφωνήσεις με ψυχραιμότερη εξέταση της φράσης σου) γνώμη μου πως δεν είναι λύση η αποκτήνωση της κοινωνίας που θα τους δικάσει, με την επιστροφή σε μεσαιωνικές πρακτικές.

Άρα, εάν και εφόσον ζητάω για μια ομάδα ανθρώπων κάτι που ούτε θα διανοούμουν να ζητήσω για οποιονδήποτε άλλο (για να μην πω ότι θα αγανακτούσα ακόμη και στη σκέψη να σταλεί στα κάτεργα ένας άνθρωπος, πόσω μάλλον μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων) νομίζω ότι το πιθανότερο είναι η ιδεολογία μου να φορτίζει την αντίδρασή μου. Αμφιβάλλω αν είναι η λογική μου, πάντως, αυτή που με ωθεί να γράφω τέτοια πράγματα.

Δημοσ.

συνεννόηση μπουζούκι. Και πίστευα ότι μπήκες στο σωστό δρόμο, θεωρώντας ότι η αστυνομία έχει φτάσει σε επίπεδα ιδεολογίας τις εγκληματικές της ενέργειες.

Τα λινκς δε δουλεύουν για αυτό έβαλα το νούμερο αυτού του μηνύματος

Είναι δύσκολες οι συγκρίσεις με τις αστυνομίες άλλων χωρών. Στο Final Four στο Βερολίνο, είχαν λυκόσκυλα για να επιτηρούν τα καμάρια μας, εδώ θα είχαν κατέβει στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την "αστυνομοκρατία". Βέβαια, δεν άνοιξε ρουθούνι εκεί, αλλά αν δεν πετάξεις το τούβλο σου μέσα στο γήπεδο, πώς θα νοιώσεις αγώνα; Φλούφληδες Τεντέσκοι.

Τα ίδια και στην Αγγλία. Το 1996, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπέρμινχαμ, ώρα 6 το πρωί, κατέβηκε στην πλατφόρμα που ήμουν ένας τσαντάκιας που είχε επιτεθεί σε γυναίκα στο υπερυψωμένο κεντρικό κτίριο. Μέσα σε 5 λεπτά τον είχαν κυκλώσει 2 απλοί και 4 με ασπίδες, στην πλατφόρμα. Του ζήτησαν μια φορά να παραδοθεί, τους έγραψε κανονικά, τον πλάκωσαν.

Δεν ξέρω αν είχατε δει το ρεπορτάζ της Παπαϊωάννου στους φακέλους, όπου επίτηδες πέταξε σκουπίδια κάτω. Την εντόπισε η κάμερα, ενεργοποιήθηκε το μεγάφωνο, της ζήτησαν να το μαζέψει "αλλιώς θα ληφθούν μέτρα". Μετά, βέβαια, την ξενάγησαν στους υπόγειους σταθμούς όπου βρίσκονται μονάδες riot.

Τέλος πάντων, ο καθένας έχει τις εμπειρίες του και ανάλογα κρίνει. Ρεαλιστικά, θεωρώ ότι δε γίνεται χωρίς αστυνομία, εκτός κι αν πιάσουμε τις ουτοπίες, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Εννοείται πως τίποτε από τα παραπάνω δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεχόμαστε τα σημερινά χάλια. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, από συμπεριφορά στο τμήμα μέχρι αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, εξοπλισμός κτλ. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι τη συλλήβδην και καθ'έξιν εξύβριση μιας ολόκληρης επαγγελματικής ομάδας, διανθισμένης κατά καιρούς με ευχές να ψοφήσουν, και τα λοιπά γνωστά, υπάρχει για μένα τεράστια διαφορά.

Η αντίδραση στην αστυνομία δεν έχει να κάνει μόνο με το κακό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει και της συμπεριφοράς που επιδεικνύει. Είναι ευρύτερο ιδεολογικό θέμα.

Και δε συμφωνούσα με την τελευταία πρόταση, διότι είχα διαβάσει: Η αντίδραση της αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει κάτι από τα υπόλοιπα που αναφέρω*, διότι αν η αστυνομία διαχρονικά σεβόταν τα δικαιώματα των πολιτών, θα είχε και πολύ πιο ήπιες αντιδράσεις.

* Αυτά που αναφέρω:

[...]

Ο κακός ιδιωτικός υπάλληλος τιμωρείται (απολύεται), σε αυτήν τη συζήτηση ο κακός δημόσιος υπάλληλος ανάγεται σε εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι οι πολλοί είναι καλοί, που δεν ισχύει.

Η αστυνομία λόγω του ρόλου της θα έπρεπε να είναι διπλά και τριπλά πιο προσεκτική από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Κι επαναλαμβάνομαι αν ήταν οι λίγοι οι "κακοί" αστυνομικοί πως είναι δυνατόν να έχει καταγραφεί μία τόσο μεγάλη γκάμα εγκληματικών ενεργειών; Από χρηματισμό, σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, βιαιοπραγίες, μείωση προσωπικότητας, προστασία κλπ κλπ. Στο κάτω κάτω της γραφής, η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται.

[...]

Σε κάθε περίπτωση, και μιλάω για τον εαυτό μου, δεν είναι ιδεολογία η πίστη και η προάσπιση της ανθρώπινης νόησης, της ελευθερίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας...

• Super Moderators
Δημοσ.

Θα επισημάνω απλά ότι δεν πήρα καμία απάντηση επί της ουσίας: είναι δυνατόν τα "καταναγκαστικά έργα" να αποτελλούν αντίδραση; Θα τα δεχόσουν αυτά για οποιονδήποτε άλλο; Αν όχι, γιατί ειδικά γι' αυτούς;

Με απλά λόγια, αν δεν τα δέχεσαι για όλους, αλλά ειδικά για μία κατηγορία, τότε δεν είναι ισονομία και ισοπολιτεία, αλλά επιλεκτική εφαρμογή "νόμων".

Δημοσ.

Σε αυτό το μήνυμα έχω κάνει ήδη το διαχωρισμό αστυνομικού και μπάτσου

[,,,]

=> Είναι τόσες πολλές αυτές οι παράνομες δραστηριότητες που εμπλέκονται αστυνομικοί, που ΔΕΝ αποτελούν την εξαίρεση οι λίγοι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα αλλά τον κανόνα. Αλλιώς δε βγαίνουν και τα νούμερα.

Η δική μου εντύπωση ως πολίτη είναι πως είναι ελάχιστοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν την κοινωνία, όλοι οι υπόλοιποι είναι μπάτσοι που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

και ναι θεωρώ πως αυτοί που εκμεταλλεύονται τις θέσεις που τους έχει εμπιστευτεί η κοινωνία, δεν δικαιούνται ούτε τη δωρεάν σίτιση στη φυλακή.

Και επαναλαμβάνω, η αστυνομία είναι η γυναίκα του Καίσαρα και πρέπει να φαίνεται και τίμια.

Όσο για την ισοπολιτεία, οδηγό-δολοφόνο παιδιού, ελεύθερο σε 15 ώρες δε συναντάς κι εύκολα...

Όσο για την ισοπολιτεία, οδηγό-δολοφόνο παιδιού, ελεύθερο σε 15 ώρες δε συναντάς κι εύκολα...

Μην ξεχάσεις να κατέβεις στην πορεία που θα γίνει.

θες να με δείρεις μπας και σωπάσω ε.

θες να με δείρεις μπας και σωπάσω ε.

Σορρυ αλλά δεν δέρνω.

• Super Moderators
Δημοσ.

Μετά, όταν γράφω για υπερβολές, έχω άδικο: η παράσυρση πεζού, δε συνιστά "δολοφονία". Δεν ξέρω αν την εγκατέλειψε, αυτό είναι άλλη ιστορία. Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν, εφόσον στο δικαστήριο αποδειχτεί δόλος. Αλλά, στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας, ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Εκτός κι αν ξέρεις πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός είμαι "μπάτσος", οπότε μην το κουράζουμε, σιδερόμπαλα και στα κάτεργα.

Σήμερα κιόλας, το μέλος sugata δημοσίευσε σε άλλο νήμα του Μπλα-Μπλα την εξέλιξη (σε πρώτη φάση) της περίπτωσης 66χρονου ο οποίος συνελήφθη με τα παντελόνια κυριολεκτικά κάτω, μόνος με 12χρονο κορίτσι (το οποίο φέρεται να εξέδιδε η μητέρα του). Ο άνθρωπος αυτός είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Αυτό ως σχόλιο στον υπαινιγμό περί επιλεκτικής μεταχείρισης του αστυνομικού λόγω της ιδιότητάς του.

Επομένως, εφόσον θεωρείς πως όποιος καταχράστηκε θέσεις που τους εμπιστεύτηκε η κοινωνία, δεν δικαιούται ούτε δωρεάν σίτηση (ενώ, ας πούμε, ένας παιδεραστής τη δικαιούται) τότε θα πρότεινα τα περί ισοπολιτείας και ισονομίας να μην τα χρησιμοποιείς τόσο εύκολα.

Αυτά δε συνιστούν υπεράσπιση επίορκων ή απλά ανεπαρκών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Θα σου κάνουν ρηπορτ ότι τους αποκαλείς ηλίθιους. Εγώ πάντως θα σε υπερασπιστώ.

Όταν ανοίξει κάποιο θέμα για το δικαστικό σύστημα, θα πω την άποψη μου και για την απονομή δικαιοσύνης.

Δημοσ.

Την άποψη μου για το δικαστικό σύστημα, θα την αναφέρω στο αντίστοιχο θέμα. Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω στο παρόν. Ελπίζω το παιδί που άνοιξε το θέμα να βρει τις απαντήσεις που έψαχνε, αν και μου φαίνεται λίγο προκατειλημμένο υπερ της μίας πλευράς.

[...] Αυτά δε συνιστούν υπεράσπιση επίορκων ή απλά ανεπαρκών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Το υπογραμμισμένο να σημειωθεί ότι δεν το πα αν και το πιστεύω.

Δημοσ.

Προσ τον thread starter απο μενα...

αν εχεις σκοπο να προσφερεις οτι μπορεις σαυτη την κοινωνια,εστω ενα μικρο τουβλακι, προχωρα και καντο.

μπραβο ως αστυνομικος να μην περιμενεις να ακουσεις απο κανεναν πολιτη ουτε και απο συναδερφο σου. Οτι κανεις να το κανεις επειδη το θες και ποτε μην περιμενεις νακουσεις ευχαριστω απο κανεναν γιατι θα απογοητευτεις.

Δημοσ.
μπραβο ως αστυνομικος να μην περιμενεις να ακουσεις απο κανεναν πολιτη ουτε και απο συναδερφο σου. Οτι κανεις να το κανεις επειδη το θες και ποτε μην περιμενεις νακουσεις ευχαριστω απο κανεναν γιατι θα απογοητευτεις.

Να μην περιμένει ναι, αλλά αν είναι σωστός στην δουλειά του θα ακούσει από πολλούς μια καλή κουβέντα (ναι υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες).

• Super Moderators
Δημοσ.

Την άποψη μου για το δικαστικό σύστημα, θα την αναφέρω στο αντίστοιχο θέμα.

Δεν έχει να κάνει με το δικαστικό σύστημα η δική μου παρατήρηση: υπαινίσσεσαι ότι ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος λόγω της ιδιότητάς του, γράφοντας πως "δε βρίσκεις εύκολα" κτλ. ενώ εγώ με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με τους όρους "τροχαίο", "εγκατάλειψη", "περιοριστικούς όρους" βρίσκω αρκετά (παραδείγματα εδώ κι εδώ.)

Η δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση έχει στη θέση του δράστη, ο οποίος εγκατέλειψε το θύμα, αθίγγανο ο οποίος (τα bold δικά μου):

"Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ο κατηγορούμενος που στερείται αδείας οδηγήσεως-ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ευρισκόμενος υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσοστό 0,90 mg εγκατέλειψε μετά του οχήματός του τον τόπο του ατυχήματος και αναζητηθείς συνελήφθη την 19.15 ώρα σε εγκαταλελειμμένο παράπηγμα του συνοικισμού αθιγγάνων Καρακόνερου Ρόδου."

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, στην κουβέντα μας περί υπαινιγμών επιλεκτικής μεταχείρισης, μιας και "δε βρίσκονται εύκολα" τέτοιες περιπτώσεις, είναι το εξής:

"Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δύο φορές κάθε μήνα στο ΑΤ Ρόδου."

Συνεχίζεις να επιμένεις στην άποψη ότι η ιδεολογία δεν έχει καμία σχέση με την οξύτητα της τοποθέτησης περί κατέργων και ευκολίας εντοπισμού αντίστοιχων περιστατικών;

Δημοσ.

Έχει και καλούς, έχει και κακούς μπάτσους.

Αν ο άλλος είναι προκατειλλημένος, θα βλέπει παντού μόνο κακούς.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και καλά παιδιά εκεί μέσα, όπως επίσης

και φιλότιμοι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους όσο

καλύτερα μπορούν.

Από την στιγμή που αρχίσαν και βγαίνουν από σχολές, πιστεύω το επίπεδο

γενικά ανέβηκε. Τα πράγματα βέβαια ακόμα σε καμιά περίπτωση δεν είναι ιδανικά.

Σίγουρα θα πέσεις κάποια στιγμή και στον στραβωμένο που την έχει δει σερίφης και

που θα σου μιλήσει απότομα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα άτομα είναι η εξαίρεση και όχι

ο κανόνας.

Αυτά τα περί ιδιαίτερης μεταχείρισης σε δίκες κτλ. είναι που δεν πιστεύω με τίποτα.

Υπάρχει η λογική του "συναδέλφου", όπως σε όλα τα επαγγέλματα, πόσο μάλλον εδώ

που ρισκάρουν τις ζωές τους, αλλά δεν πιστεύω πως θα προστατεύσουν έναν δολοφόνο

απλά επειδή είναι συνάδελφος. Αντιθέτως, είναι αρκετά αυστηροί πιστεύω.

Δεν γίνεται όμως και επειδή κάθε φορά ακούει ο κόσμος "μπάτσος" και αυτομάτως ζητάει

αίμα, να παραδίδουν τον άνθρωπο για λιντσάρισμα.

Αυτός που χτύπησε το κοριτσάκι με τη μηχανή προχτές π.χ.

Είχε δόλο; 22 χρονών παιδί ήταν και αυτός, λέτε να σκέφτηκε "δεν καταστρέφω την ζωή μου

σήμερα;" Ακούστηκε και γράφτηκε παντού ότι την παράτησε και έφυγε. Καραμπινάτο ψέμμα.

Πλακώσανε αυτομάτως 150 τσιγγάνοι (όπως γίνεται συνήθως) και ζητούσαν να τον πάρουν για λιντσάρισμα. Τί έπρεπε να γίνει;

Ατυχήματα δηλαδή δεν γίνονται; Αλάθητοι είναι αυτοί; Ή ήταν κανείς μπροστά και ξέρει τι έγινε και ποιος έφταιγε; Οι γονείς που τώρα κλαίνε γιατί αφήσανε τόσο μικρό παιδάκι να βγει να πει τα κάλαντα μόνο του έξω στους δρόμους; Ξέρει να περνάει δρόμους σ' αυτήν την ηλικία;

Ο σωστός ο δημοκράτης ποιος είναι δηλαδή, να ακούει "ο μπάτσος έκανε αυτό" και αυτομάτως να ζητάει κρέμασμα; Όλα τα άλλα είναι φασιστικά;

Ξαναλέω, όχι ότι όλοι είναι και σωστοί και παναγίτσες.

Έχει και άτομα που είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος, όχι για την αστυνομία.

Αν ο άλλος όμως είναι κάθε μέρα στους δρόμους, έχει δει και έχει δει, από φόνους μέχρι ο,τιδήποτε και εσένα με αυστηρότητα θα σε αντιμετωπίσει, είναι προετοιμασμένος για τα χειρότερα και όχι για τα καλύτερα. Εσύ θα ξενερώσεις, τον άλλον μπορεί να του σώσει την ζωή την επόμενη φορά αυτή η στάση.

Αυτά τουλάχιστον μου λένε οι δικές μου εμπειρίες.

Στα 34 χρόνια μου δεν με έχουν ελέγξει ποτέ στον δρόμο στα καλά καθούμενα,

ούτε είχα καμιά εμπειρία με τμήματα κτλ. Από κανάν τροχονόμο, κανά αλκοτέστ και τέτοια

τους ξέρω και αυτά που ακούω από άλλους.

Το άλλο σημαντικό θέμα είναι το πόσο ικανοί είναι σαν σώμα.

Εκεί μπορώ να μιλάω και να γράφω μέρες.

Δεν ξέρω αν φταίει η εκπαίδευση, οι νόμοι, το πόσα χρήματα διατείθενται για αυτό

τον σκοπό, τα όπλα τους, οι στολές τους κτλ....αλλά απλά για να κόβουν κλήσεις είναι.

Τίποτα άλλο.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι (και τέλειωσα), είναι ο δημοτικόμπατσοι.

Αυτοί είναι πάρε τον έναν, χτύπα τον άλλο.

ΑΥΤΟΙ και αν έχουν υφάκι χωρίς λόγο. Άχρηστα παιδάκια που το παίζουν ιστορία

και υπάρχουν κυριολεκτικά για να κόβουν κλήσεις στα αμάξια. Ντροπή και ξανά ντροπή.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...