Προς το περιεχόμενο

4 adsl σε μια πολυκατοικια με 1 Gateway

ilove3dmax

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλη χρονια σε ολους

Ειμαστε μια πολυκατοικια 9 διαμερισματων εκ των οποιων τα 4 ειμαστε μια παρεα με 4 ADSL στο συνολο

Διαβαζοντας στο ιντερνετ διαφορα αρθρα ειδαμε οτι δεν μπωρουμε να ενωσουμε τις γραμμες μας σε μια

αλλα παρα μονο να τις κανουμε σαν Load Balancing αφου διαβασαμε και σπασαμε το κεφαλι μας να βρουμε

τι χρειαζεται και χαλασαμε απειρες φορες τα config του δυκτιου μας τελικα βρεθεικε εν μερη καποιος που

πεταξε την καλη ιδεα να παρουμε ενα Μικροτικ ρουτερ RB450 και οπως μας το ειπε να καρφοσουμε λεει τις γραμμες

πανω στο καθε eth πχ ETH0 LAN - ETH1 ADSL 1 ETH2 ADSL2 ETH3 ADSL3 ETH4 ADSL 4

το καναμε και αυτο βαλαμε σε καθε eth απο eth1 εως eth4 διαφορετικο ip range για να μην κανει διενεξη ο ρουτερ

ΠΧ ΕΤΗ1 192.168.0.1/24

ΕΤΗ2 192.168.1.1/24

ΕΤΗ3 192.168.2.1/24

ETH4 192.168.3.1/24

Και φτανουμε στον εν κατακλιδι πως θα κανουμε τα eth ολα αυτα να δουλεουν σαν LoadBalancing και η Eth0 που ειναι

η Lan να ειναι Η Κεντρικη IP-Gateway για ολους μας πχ 192.168.100.1/24 ολη αυτη ι ιστορια γινεται για τα Torrents

να ενημερωσω οτι ολη η πολυκατοικια περιβαλεται απο utp καλωδια που φευγουν απο το διαμερισμα του καθενος και πανε στο

δικο μου πανω στο RB450

Καποια ιδεα λοιπον πως μπωρει να γινει αυτο το πραγμα ?

Δημοσ.

Καλημερα και παλι

Κανεις δεν ξερει πως γινεται αυτο που θελουμε να κανουμε βρε παιδια ?

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν μπορείς να το κάνεις γραφικό interface του Mikrotik, δες αν γράφει κάτι στο Documentation του για load balancing. Με κάποιο περισσότερο διάβασμα και πειραματισμό θα μπορούσες να το κάνεις και απευθείας με τα underlying εργαλεία (iproute2/iptables), όπως περιγράφει ο apoikos εδώ. Στο FreeBSD και στο OpenBSD γίνεται (κατά τη γνώμη μου) πιο εύκολα, με το PF.

Πέρα από το Mikrotik, υπάρχουν και αρκετές άλλες προσαρμοσμένες για τέτοιες δουλειές Linux/BSD-based διανομές που το κάνουν μέσα από γραφικό interface, από αυτές θα ξεχώριζα το PFsense.

Δύο παλαιότερα σχετικά θέματα:

http://www.insomnia.gr/topic/265993-2-παροχές-internet-σε-ενα-pc/

http://www.insomnia.gr/topic/267778-ταυτόχρονη-σύνδεση-στο-ιντερνετ-με-2-καρτες-δικτ

Πάντως αν πρόκειται να περιστρέφεις όλες τις συνδέσεις, ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα σε μερικές εφαρμογές (ίσως και στα torrents) και να χρειαστεί να ασχοληθείς αρκετά με το configuration.

Σωστό link aggregation (χαμηλότερα από το IP και άρα διάφανα προς αυτό και τις εφαρμογές)' date=' με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα δε μπορεί να να γίνει χωρίς κατάλληλη υποστήριξη και ρυθμίσεις και στα δύο άκρα. Με κατάλληλη υποστήριξη και ρυθμίσεις μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους, όχι μόνο με MLPPP.

Το μόνο που γίνεται στην προκειμένη είναι προώθηση των IP συνδέσεων από διαφορετικούς gateways, ανάλογα με κάποιο κριτήριο, το οποίο έχει τους περιορισμούς του:

[list'][*] Δεν είναι standard αλλά μια πρακτική ψιλοχακιά η οποία ενδεχομένως να μη δουλέψει καλά σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε επίσης περίπλοκα πρωτόκολλα όπως το bittorrent)

[*] Ο διαμοιρασμός γίνεται με στατικά κριτήρια που θα ορίσεις (όχι αυτόματα) και με ακρίβεια TCP / UDP "session" (ούτε καν IP πακέτου). Για παράδειγμα, αν φτιάξεις ένα policy που να ορίζει σε κάθε 2 συνδέσεις η πρώτη θα πηγαίνει από τον gateway A και η δεύτερη από το gateway B, θα εκμεταλλευθείς στο μέγιστο και τους δύο gateways μόνο στο ταυτόχρονο κατέβασμα από τουλάχιστον 2 προορισμούς και εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει άλλη σύνδεση στο μεταξύ (ή άρτιος αριθμός συνδέσεων, έστω). Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διαφορετικά κριτήρια, αντί τον αριθμό της σύνδεσης, π.χ. όλες οι συνδέσεις προς την port 80 (default http) από τον A και όλες οι συνδέσεις προς την port 21 (default ftp) από τον B, ή οι συνδέσεις προς το site1.com από τον Α και προς το site2.com από τον Β, κλπ.

Δημοσ.

Φιλε μου nske σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

Τελικα βρικαμε την λυση και ενωσαμε τις γραμμες σαν LoadBalancing + 1 Failover δηλαδη οτι αν πεσει το ιντερνετ της του LoadBalancing να γυρισουν ολοι στην Failover

στην Failover οστοσω καναμε οτι απαραιτητο Nat Χρειαζοταν προκειμενου να βγενει ο Elastix απο εκει προκειμενου να εχουμε παροχους VOIP ΠΧ viva οπως επισης εχουμε και βαλει και

Queues οπως τις ονομαζει το Mikrotik για να περιορισμενο οσο αναφορα τον Elastix πχ 256 Upload 256 Download.

Ετοιμαζω ενα Help PDF γιατι στανταρ θα εμφανιστουν και αλλοι συμφοριτες που θα θελουν να κανουν κατι παρωμειο και θα τα βρουν σκουρα.

P.S

Και να φανταστειτε οτι εμενα η κυρια ασχολεια μου ειναι 3D STUDIO MAX τι δουλια εχω εγω με τετοια σατανικα πραγματα....παπαπαπαπαπαπα.

Δημοσ.

Οπως υποσχεθηκα οριστε ο οδηγος που ακολουθησαμε προκειμενου να δουλεψει το Δυκτιο μας τωρα εσεις μπωρειται ειτε να βαλετε περισσοτερα Wan ειτε λιγοτερα

Ελπιζω να σας βοηθησα και οτι προβλημα εχετε περι αυτης τις υλοποιησης μπωρειται απλα να μου στειλετε πμ

Using RB450-RB450G to load balance across multiple non bonded links.pdf

Δημοσ.

Πολύ καλή δουλειά και πολύ επεξηγηματικό το pdf σου !

Καταλαβαίνω την ανάγκη σου για Failover γραμμή στο συγκεκριμένο setup, εγώ θα ήθελα να κάνω κάτι αντίστοιχο με σύνολο max 3 γραμμών αλλά στις τωρινές ανάγκες μου έχει προτεραιότητα η ταχύτητα και όχι το reliability του θέματος.

Υποθέτω πως το όλο εγχείρημα γίνεται και χωρίς failover γραμμή σωστά ?

Και αν πέσει η μια γραμμή από τις 3 στο loadbalancing, τότε παρασέρνει και τις υπόλοιπες 2 ? Ή συνεχίζει να δουλεύει με μειωμένο bandwith ?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Lazarakos2 Αν θες να σου στειλω ενα ψεφτο Bonding Που καταφεραμε να κανουμε ναι μεν βγαινει με μια IP Dynamic προς τα εξω αλλα εχουμε κανει Vpn στον router μας και διμιουργουμε ενα ειδος Bonding για καλυτητερη ταχητητα παει καλα αλλα που και που πεφτει ενα απο τα 3 pptp και γινεται το χαος στο μεγαλειο του . θα το δοκιμασω και με pfsense και θα σε ενημερωσο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...