Προς το περιεχόμενο

Binary Code 8421 σε 5421

Meraklis56

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσπαθώ μέρες να βρω τον συνδυασμό των λογικών πυλών πως θα καταφέρω μέσα από 5 εισόδους(διακόπτες) που εισάγονται οι αριθμοί με μορφή bcd 8421, να μετατρέψω σε δυαδικό κώδικα της μορφής 5421.

Μπορεί κάποιος που να ξέρει από αυτά να μου δώσει μια βοήθεια;Έχω ψάξει και στο ίντερνετ αλλά δεν βρήκα τίποτα.

Ο συνδιασμό των λογικών πυλών πρέπει να περιέχει αυτές τις πύλες(and,or,nand,nor,xnor,xor,not)

ΥΓ.Δεν μπορούσα να βρώ μια πιο καλή κατηγορία για αυτό το θέμα.

ΥΓ2.Καλή χρονιά :)

Δημοσ.

Πως δηλαδή ψάχνεις να το βρεις;

Ένας τρόπος για να πάρεις BCD-5421 από BCD-8421 είναι να προσθέσεις +3 στο BCD-5421 από το 5 μέχρι το 9.

Άρα πρέπει να κάνεις τη γνωστή διαδικασία:

Πίνακα αληθείας->πίνακες Karnaugh->ελαχιστοποίηση->εξαγωγή συναρτήσεων που θα σου δώσουν τη λογική που χρειάζεσαι.

Δημοσ.

με την μέθοδο της παραγοντοποίσης,δηλαδή:

παίρνω τον πίνακα εξόδου της bcd 5421 δηλαδή 0001,0010,0011,0100,1000 μέχρι το 9 που θέλω.

στην συνέχεια ορίζω την πρώτη θέση,δηλαδή το πρώτο μηδενικό ως Α,το δεύτερο ως Β,το τρίτο ως Γ κοκ.Πάντα θεωρώ Α=1,Β=1,Γ=1,Δ=1 και ανάλογα σε κάθε νούμερο αντικαθιστώ.

έτσι το 0001 γίνεται Α(ανάστροφο)Β(ανάστροφο)Γ(ανάστροφο)Δ

το 0010 γίνεται Α(ανάστροφο)Β(ανάστροφο)ΓΔ κοκ

τα βρίσκω μέχρι το 9 και στην συνέχεια τα προσθέτω και ψάχνω τρόπους να παραγοντοποιήσω σύμφωνα με την λογική του Boole.Αλλά δεν μου βγαίνει μια μικρή συνάρτηση.μου βγαίνει ένα μακρυνάρι και ακόμα και σωστό να είναι,δεν ξέρω πως θα απομονώσω το κάθε γράμμα,ώστε να δείχνει το νούμερο.

φίλε Dr.Fuzzy μπορείς μήπως να με δώσεις κάποιο λινκ να διαβάσω πως γίνετια με τον πίνακα Καρνόφ;

Ευχαριστώ! :)

Δημοσ.

Λοιπόν, πολύ απλά θα βρεις όπως είπες τις 4 συναρτήσεις εξόδου:

W=F1(A,B,C,D)

X=F2(A,B,C,D)

Y=F3(A,B,C,D)

Z=F4(A,B,C,D)

μέσω του πίνακα αληθείας, χάρτη Καρνώ, κτλ... Είναι ο μόνος γενικός και ταυτόχρονα σωστός τρόπος, δεν γίνεται κάπως αλλιώς με το μυαλό ας πούμε! Και αυτό γιατί, το "5" μπορεί εσύ να το γράψεις 1000 και ο άλλος 0101. Οπότε πρέπει να βγει διαφορετικό κύκλωμα στις δύο αυτές περιπτώσεις για τις εξόδους W,X,Z. Και κάποιας υλοποίησης μπορεί να παίρνει απλοποιήσεις και κάποιας άλλης όχι. Το ενδεχόμενο να έχεις κάνει λάθος κάτι υπάρχει, αλλά αυτή είναι η λύση. ;)

Edit: Με το χέρι με πράξεις Boole, δεν πετυχαίνεις μικρό κύκλωμα πάντα εύκολα. Δεν ξέρω κάποια καλή σελίδα, αλλά εδώ θα το λέει κατανοητά ελπίζω:

http://en.wikipedia.org/wiki/Karnaugh_map

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...