mihachris Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Λοιπόν έχω την εξής ερώτηση. Σε ένα case που έχει fans μπρος, πίσω, πάνω και πλάγια πού θα πρέπει να κατευθύνειτε η ψήκτρα; Εννοώ θα κοιτάει τον πίσω ανεμιστήρα και θα βγάζει προς τα εκεί τον αέρα ή θα κοιτάει προς τα πάνω για να βοηθάει και στην καλύτερη ψύξη της κάρτας γραφικών; Επίσης εκτός από τον μπροστά θα πρέπει και το πλαϊνό fan να βάζει αέρα; Ευχαριστώ και καλή χρονιά και πάλι
kanesaxo Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Οι περισσοτεροι εχουν τοποθετημενη τη ψυκτρα του επεξ ετσι,ωστε ο ανεμιστηρας να διωχνει τον αερα προς τον πισω ανεμιστηρα. Τον ανεμιστηρα δηλ που ειναι exhaust σε ολα τα πισι. Οπως επισης, o πλαινος ανεμιστηρας παντα ειναι intake. Οι πάνω ανεμιστηρες exhaust παλι. Γενικα εχει μια αρχη η ροη αερα στο κουτι.Απο μπροστα/πλαγια μπαινει φρεσκος κρυος αερας στο κουτι, ο οποιος βγαινει απο πισω/πανω.(οποτε εδω μπαινει η λογικη της ψυκτρας του επεξ να "κοιταζει" τον πισω exhaust ανεμιστηρα, ωστε να μην επηρρεαζει τη ροη).
mihachris Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Κι εγώ αυτό ήξερα ώσπου κάπου διάβασα πως έχεις καλύτερο airflow εάν η ψήκτρα βγάζει τον αέρα προς το πάνω (με την προϋπόθεση να υπάρχει πάνω ανεμιστήρας) αλλά απ' ό,τι φαίνεται δεν ισχύει. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου!
Navu Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Όπως τα είπε ο από πάνω μου... Ειδικά στην περίπτωσή σου όμως, αν θέλεις να αξιοποιήσεις τους on-top exhaust-fans, μπορείς φυσικά να κατευθύνεις την ψήκτρα του επεξεργαστή ώστε να σπρώχνει προς τα πάνω. Αν και ποιό θα είναι το κέρδος σε σύγκριση με τη συμβατική λύση, δεν το γνωρίζω, έχω πάψει να ασχολούμαι με air-flows etc εδώ και πολύ καιρό (πολύ νταβαντούρι για το τίποτα συχνά...).
warlock9_0 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 γενικά όταν είναι ψηλά ο ανεμιστήρας καλό είναι να είναι exhaust γιατί εκεί μαζεύεται ο ζεστός αέρας
Insignificant Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Κι εγώ αυτό ήξερα ώσπου κάπου διάβασα πως έχεις καλύτερο airflow εάν η ψήκτρα βγάζει τον αέρα προς το πάνω (με την προϋπόθεση να υπάρχει πάνω ανεμιστήρας) αλλά απ' ό,τι φαίνεται δεν ισχύει. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου! Σε μενα πάντως ισχύει. Όταν βάζω την ψύχτρα να βγάζει στον top fan έχω -3 βαθμούς τουλάχιστον στην cpu από ότι όταν κοιτάει στον πίσω, βοηθάει το airflow περισσότερο αφού και η κάρτα γραφικών έχει λιγότερους βαθμούς. Φυσικά δεν βλάπτει να δοκιμάσεις και μόνος σου. Αν έχεις 12αρη πάνω και 12αρη πίσω μπορεί να μην δεις διαφορά. Αν έχεις 20αρι πάνω με 110cfm όπως εγώ λογικά θα δεις καθώς θα δουλεύει και καλύτερα το push-pull ανάμεσα στο fan της cpu ψύχτρας και το top-fan
Navu Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 γενικά όταν είναι ψηλά ο ανεμιστήρας καλό είναι να είναι exhaust γιατί εκεί μαζεύεται ο ζεστός αέρας Μύθος που την παλεύει ως τις μέρες μας: ΑΝ ήταν στατική κατάσταση (χωρίς ανεμιστήρες δλδ), τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για συσσώρευση θερμού αέρα στο πάνω μέρος. Με τόσο μικρό εσωτερικό όγκο εντός ενός οποιουδήποτε κουτιού, τόσα αντικείμενα/εμπόδια που χαλάνε την ευθεία ροή και δημιουργούν στοβιλισμούς και τόσες "νεκρές" θέσεις, είναι λίγο ουτοπικό να μιλάμε ακόμη για ροή του τύπου "κάτω μπαίνει ο κρύος, πάνω βγαίνει ο ζεστός"... Και ανάποδα να την κάνεις τη διάταξη με τον πάνω/πίσω να βάζει και τον εμπρός/κάτω να βγάζει, πάλι πανοποιότυπες θερμοκρασίες/θερμικές συμπεριφορές θα έχει το κουτί! Δε λέω περισσότερα, γιατί θα θεωρηθώ γραφικός... Εξάλλου, πρέπει και η βιομηχανία να πουλήσει τα HAF της (και τα κάθε HAF/Temjin/Raven/Obsidian/LiaLi της).
oneofthem Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2011 πες τα ρε navu, οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η γενικά ομαλή ροή μέσα στο κουτί και η καλή ένα-προς-ένα ψύξη για κάθε κομμάτι οι απλοί φυσικοί κανόνες όπως ότι ο ζεστός αέρας πάει προς τα πάνω κτλ προφανώς και δεν παύουν να ισχύουν αλλά η επίδραση στο τελικό απότελεσμα σε αυτό το σύστημα είναι πολύ μικρότερη από τα παραπάνω αν η ροή είναι ήδη προς τα πάνω με κάθετες ψύκτρες κτλ τότε προφανώς και συμφέρει αλλά αν δεν είναι τότε δεν πάμε να την χαλάσουμε για να βγαίνει από πάνω ο αέρας σώνει και καλά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.