Προς το περιεχόμενο

Επεξήγηση σχετικά με τις ψύξεις επεξεργαστών

billys19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, ξέρει κανείς τί είναι τα παρακάτω?

Συνδεση με CPU

Socket 1156 Socket 1366 Socket 478 Socket 754 Socket 775 Socket 939 Socket 940 Socket AM2 Socket F

Συγκεκριμένα είναι απο το e-shop ( http://www.e-shop.gr/PER_processors.phtml ) και οκ είναι συστήματα ψύξης του επεξεργαστή αλλα τι ακριβώς κατηγορίες είναι? Πως μπορώ να μάθω ποιό είναι συμβατό με τον επεξεργαστή μου?

Υποθέστε πως έχω αυτόν: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.559588

και αυτόν: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.558226

Σας ευχαριστώ...

Δημοσ.

Καλησπέρα, ξέρει κανείς τί είναι τα παρακάτω?

Συνδεση με CPU

Socket 1156 Socket 1366 Socket 478 Socket 754 Socket 775 Socket 939 Socket 940 Socket AM2 Socket F

Συγκεκριμένα είναι απο το e-shop ( http://www.e-shop.gr/PER_processors.phtml ) και οκ είναι συστήματα ψύξης του επεξεργαστή αλλα τι ακριβώς κατηγορίες είναι? Πως μπορώ να μάθω ποιό είναι συμβατό με τον επεξεργαστή μου?

Σας ευχαριστώ...

Τι cpu εχεις;

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημοσ.

(PER.558226) INTEL PENTIUM DUAL CORE E5500 2.80GHZ LGA775 - 800 FSB - BOX

INTEL PENTIUM DUAL CORE E5500 2.80GHZ LGA775 - 800 FSB - BOX

Βασισμένη στην επαναστατική μικροαρχιτεκτονική στα 45nm, η Intel κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά με την κυκλοφορία των νέων Core2 επεξεργαστών διπλού πυρήνα! Η νέα σειρά Dual Core είναι σχεδιασμένη για να παρέχει άφθονη επεγεργαστική ισχύ για να κάνετε περισσότερα χωρίς να καθυστερείτε. Τώρα μπορείτε να τρέχετε ταυτόχρονα antivirus προγράμματα, απαιτητικές εφαρμογές και λειτουργίες multimedia με μεγάλη άνεση.

# Τεχνολογία Κατασκευής: 45 nm.

# Front Side Bus: 800MHz.

# Χρονισμός: 2.80 GHz.

# Τοποθέτηση: Socket LGA775.

# L2 Cache: 2MB L2 cache.

# Bus/Core Ratio: 13.5.

# Core Stepping: R0.

# CPUID String: 1067Ah.

# Thermal Design Power: 65W.

# Thermal Specification: 74.1°C.

# VID Voltage Range: 0.85V � 1.3625V.

# Επιπλέον χαρακτηριστικά: Enhanced Intel Speedstep Technology, Intel EM64T, Enhanced Halt State (C1E), Execute Disable Bit, Intel Thermal Monitor.

# Εγγύηση: 3 χρόνια. DOA 7 ημερών

Η συσκευασία ΒΟΧ των επεξεργαστών περιλαμβάνει κατάλληλο ανεμιστηράκι και έρχεται σε πλαστικό κουτί λιανικής πώλησης από την Intel. Έχει επίσης μεγαλύτερη εγγύηση τριών ετών από τις αντίστοιχες 'ΤRΑΥ' εκδόσεις που έχουν ένα έτος εγγύηση.

Σημειώστε επίσης ότι σε περίπτωση προβλήματος στην χρήση του επεξεργαστή είναι απαραίτητο να επιστρέφεται και το σύστημα ψύξης.

Δημοσ.
Συνδεση με CPU

Υποθέστε πως έχω αυτόν: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.559588

και αυτόν: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.558226

Σας ευχαριστώ...

οι ψύκτρες ('συστήματα ψύξης επεξεργαστή') δεν είναι όλες συμβατές με όλα τα socket

για αυτό σου δίνει να επιλέξεις με βάση το socket που σε ενδιαφέρει

socket λέγεται η 'θήκη' στην οποία μπαίνουν οι επεξεργαστές στις μητρικές, πχ

http://tweakers.net/ext/f/9ef5c0f6cad1b054615534d87c92c4be/full.jpg

http://biorobots.cwru.edu/server/howto/buildcomp/mountcpu/socket-open.jpg

υπάρχουν διαφορετικοί επεξεργαστές και διαφορετικά socket οπότε και διαφορετικά ονόματα για αυτά (όπως αυτά που γράφεις πιο πάνω)

στους δύο επεξεργαστές που ανέφερες, στην ιστοσελίδα του καταστήματος, ακριβώς πριν από τη γραμμή που αναφέρει την τιμή, αναφέρει και το socket (το αναφέρει ως "υποκατηγορία'), απλά το lga775 αναφέρεται απλά ως 775 χάριν συντομίας

βλέπεις λοιπόν ποιο socket αναφέρεται στη σελίδα του επεξεργαστή και επιλέγεις το αντίστοιχο στη σελίδα που αναφέρει τις ψύκτρες

αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται για να είναι συμβατή η ψύκτρα με το socket

από εκεί και πέρα δεν είναι το μόνο κριτήριο επιλογής ψύκτρας

Δημοσ.

βασικά περίμενε καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος που ξέρει συγκεκριμένα μοντέλα ψυκτρών γιατί δε θα σε βοηθήσει και πολύ να σου πω να κοιτάξεις γενικά μέγεθος, κόστος, απόδοση κτλ

απλά να προσθέσω ότι για το κόστος να υπολογίσεις και ανεμιστήρα / θερμοαγώγιμη πάστα αν είναι να τα πάρεις ξεχωριστά

Δημοσ.

τι ακριβως θελεις να κανεις?

ή ετσι ενημερωτικα ρωτας?

αν θελεις να κανεις κατι συγκεκριμενο, πες μας κι εμας για να καταλαβουμε και να σε βοηθησουμε αναλογως!

Δημοσ.

Λοιπόν καταρχήν έχω δυο σταθερούς υπολογιστές που θέλουν μια συντήριση η καλύτερα ανανέωση! Βέβαια δεν διαθέτω του κόσμου τα λεφτά για να αρχίσω απο άυριο κιόλας να παίρνω εξαρτήματα και για τους δύο...

Ξεκινόντας απο τον πρώτο...να πώ οτι είναι αρκετά παλιός και το κυρίως πρόβλημα είναι οτι έμαθε και να "σφυρίζει" ! :P Αλλα μου έχει σπάσει τα νεύρα και πραγματικά αυτό βαράει στο κεφάλι! :angry: Λοιπόν, δεν ξέρω σίγουρα απο που βγαίνει αυτός ο θόρυβος αλλα πιστεύω απο το τροφοδοτικό ή την ψύξη του επεξεργαστή. Και πάλι δεν είμαι σίγουρος αλλα απο τις συζητήσεις μου γενικότερα ίσως φταίει κάποιος πυκνωτής η κάτι τέτοιο και γι' αυτο σφυρίζει. Θέλω καταρχήν αυτός ο θόρυβος να φύγει οπότε σκέφτηκα να ξεκινήσω απο την ψύξη του επεξεργαστή αλλα δεν το έχω ψάξει πολυ ακόμη...

Ιστορικό: Πήρε ο αδερφος μου απο multirama ένα pc και το κουτί του είχε ενσωματωμένο ένα τροφοδοτικό 500άρι. Βέβαια δεν του εφτανε και πήρε 800άρι για αυτόν και στο pc μου σκεφτήκαμε να βάλουμε το 500ari αλλα για κάποιον λόγο όταν το έβαλα λειτούργησε για 20-30 λεπτά και μετά έσβησε και δεν ξαναάνοιγε!! Κάηκε? Χάλασε? δεν ξέρω πραγματικά...κρίμα όμως γιατί έλαμπε! τέλος πάντων..τώρα ξαναέβαλα το τροφοτικό που είχα...απόψεις απο το που να ξεκινήσω ? ΑΑαααα, γιατί λέτε να κάηκε το 500αρι τροφοδοτικό?

ΥΠ: έχω επισυνάψει τα χαρακτηριστικά του 1ου σταθερού!

Edit: Αν δεν κάνω λάθος έχω αυτή Link την μητρικη, Θέλω να βάλω RAM πάνω της αλλα δεν ξέρω πόσο...!

Δημοσ.

λοιπον, πριν ξεκινησεις να ξηλωνεις, και δεν ξερω τι αλλο..., καλο θα ηταν να κανεις -αν δεν το εχεις κανει- εναν καθαρισμο του πισι και λιπανση των ανεμιστηρων. βγαλε το πισι, τραβα σε ενα βενζιναδικο και φυσηξε το! θα βγαλει πολυ σκονη...!!! μετα κατσε προσεκτικα και ενα ενα ανεμιστηρι λιπανε το με λαδακι μηχανης. μια σταγονιτσα θελει, μην πιασεις και αδειασεις ολο το λαδι!!!!!! για καμποσο καιρο θα ησυχασεις, αν ειναι τα ανεμιστηρια που σφυριζουν και οχι κανας πυκνωτης....!

Δημοσ.

λοιπον, πριν ξεκινησεις να ξηλωνεις, και δεν ξερω τι αλλο..., καλο θα ηταν να κανεις -αν δεν το εχεις κανει- εναν καθαρισμο του πισι και λιπανση των ανεμιστηρων. βγαλε το πισι, τραβα σε ενα βενζιναδικο και φυσηξε το! θα βγαλει πολυ σκονη...!!! μετα κατσε προσεκτικα και ενα ενα ανεμιστηρι λιπανε το με λαδακι μηχανης. μια σταγονιτσα θελει, μην πιασεις και αδειασεις ολο το λαδι!!!!!! για καμποσο καιρο θα ησυχασεις, αν ειναι τα ανεμιστηρια που σφυριζουν και οχι κανας πυκνωτης....!

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το φίλο cabdik, να προσθέσω μόνο δύο παρατηρήσεις:

α) ενίοτε ο αέρας του κομπρέσορα στα βενζινάδικα είναι πολύ δυνατός, καλό θα ήταν προτού φυσήξεις το μηχάνημα και ΑΝ ΔΕΝ βγάλεις τους ανεμιστήρες, να τους "ασφαλίσεις" με κάποιον τρόπο ώστε αν τύχει (που τυχαίνει!) να πάρουν στροφές από το φύσηγμα, αυτές να μην είναι τρελές και φτάσουν τις μερικές χιλιάδες πάνω από το όριο λειτουργίας του αμενιστήρα... Πολύ απλά, αυτό που συμβαίνει σε τέτοια περίπτωση είναι good-bye rotor/bearingοπότε στην ουσία άντε γειά ανεμιστήρα! Προσωπικά, βάζω είτε καλαμάκια από σουβλάκι (για μεγάλους ανεμιστήρες) είτε οδοντογλυφίδες (για μικρούς ανεμιστήρες<60mm) κάπου ανάμεσα σε πτερύγια και κάποιο σταθερό σημείο ώστε να μείνουν ακίνητα αν δεχθούν κάναν τυφώνα από τον κομπρέσορα.

β) για τη λίπανση του ρότορα, θα χρειαστεί κατά περίπτωση να αφαιρέσεις τον ανεμιστήρα αφού η πρόσβαση στον "αφαλό" βρίσκεται κάτω από το αυτοκόλλητο. Το αφαιρείς μέχρι ένα σημείο όσο πιο προσεκτικά μπορείς (είναι λίγο άτιμα, πολλά δεν ξανακολλάνε ποτέ κανονικά) και ρίχνεις μία σταγονίτσα (δε χρειάζεται καν τόση δλδ). Μετά, στροφάρεις λίγο με το χέρι τα πτερύγια για να την τραβήξει και ότι περισσέψει το καθαρίζεις προσεχτικά με λίγο χαρτί. Τέλος, ξανακολλάς το αυτοκόλλητο. Όλα αυτά γίνονται κυρίως για την αισθητική του πράγματος, λάδι με σκόνη υπολογιστή είναι συνδυασμός-μούρλια που δε βγαίνει ούτε με Skip με μπλε και πράσινους κόκκους! :rolleyes: Λαδάκι κατάλληλο είναι αυτό για ραπτομηχανές (το κλασικό κίτρινο φλασκάκι της Stinger) ή αν έχεις κάποια κουρευτική μηχανή/trimmer, αυτό που έχει συνήθως στη συσκευασία.

Δημοσ.

Υπάρχει περίπτωση να σφυρίζει για αυτόν τον λόγο? Τέλοςπάντων θα το κάνω μια προσπάθεια... Σχετικά με το φύσημα, μιλάτε για το ανεμιστηράκι(ψύξη) της CPU έτσι? Αυτό αν το βγάλω θα χρειαστεί να πάρω και θερμομονωτική πάστα για να το "ξανα-κολλήσω" στην CPU ή όχι?

Σχετικά με την λίπανση για να μην κάνω καμια πατάτα, ξεκολλάω το αυτοκόλλητο πάνω πάνω στο κέντρο(αν δεν κάνω λάθος εκεί βρίσκεται), και επειδή το έριξα μια ματιά υπάρχει ένα μικρό σιδεράκι εκεί. Σε αυτή την τρύπα ρίχνω μια σταγόνα λάδι έτσι?

Πριν απο κανα μήνα το έιχα καθαρίσει με πιστολάκι για τα μαλλιά αλλα δεν έκανε διαφορά! Απλά αφαίρεσα τις σκόνες που είχαν κολλήσει σαν "μαλλί της γριάς άνω πάνω"!! :P

Δημοσ.

billy, εδώ πραγματευόμαστε γενικά/σφαιρικά περί ψύξης και αερόψυξης, δε νομίζω να είναι το θέμα σου μόνο η ψήκτρα του επεξεργαστή...

Για να απαντήσω ενα προς ένα στα ερωτήματά σου:

α) ναι, αν αφαιρέσεις την ψηκτρα θα χρειαστεί να ανανεώσεις τη θερμαγώγιμη πάστα, αφού πρώτα έχεις καθαρίσει όλα τα υπολείματα από ψήκτρα και επεξεργαστή με καθαρό οινόπνευμα και χαρτί κουζίνα πχ. Ήρεμες, απαλές κινήσεις, όχι ξυσίματα-τριψίματα. Αν η παλιά σου πάστα έχει πετρώσει, άστη να μουλιάσει λίγο με το οινόπνευμα και μετά προσπάθησε ξανά. Υπάρχουν και ειδικά καθαριστικά για αυτή τη δουλειά βέβαια, αλλά και το οινόπνευμα μια χαρά κάνει.

β) ναι, ξεκολλάς το αυτοκόλλητο και ρίχνεις λίγο λαδάκι! Το θέμα με την ποσότητα λαδιού είναι καθαρά αισθητικής φύσεως, το αυτοκόλλητο το ξανακολλάμε έτσι ώστε να μην πάει σκόνη μέσα στην έδραση (ξερεις, λάδι και σκόνη = το καλύτερο τριφτικό! good-bye έδραση και ανεμιστήρα!)Η μικρή τρύπα στο κέντρο είναι εκεί που πρέπει να λιπάνεις. Σε παλιότερους ανεμιστήρες έπιανε το κόλπο, οι πιο πολλοί σύγχρονοι δεν έχουν τέτοια θέματα.

γ) το πιστολάκι "δεν κλάνει μία", θες πολλά μποφόρ για να ξεκολλήσει η μάκα από σκόνη και χνούδια... Βουλκανιζατέρ/κομπρέσοορας = καθάρισες.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ! Με κάλυψες...και σορρυ για την λάθος τοποθεσία!

Το φύσιξα και θυμήθηκα να βάλω και οντογλυφίδες στα ανεμιστηράκια για να μην καούν! Έβγαλε τρελή σκόνη το τροφοδοτικό και η ψύξη επεξεργαστή!!!!!!! :P

Λοιπόν, βασικά ακόμη ακούγετε ο θόρυβος αυτός και κατάλαβα το εξής. Έχω το PC δίπλα μου ανοικτό και μόλις σφυρίζει κουνάω λίγο το τροφοδοτικό και αλλοιώνεται ο ήχος οπότε πιστεύω πως είναι το τροφοδοτικό χαλασμένο...τι γίνεται τώρα? να πάρω άλλο? κοιτάξτε και εδώ...Link

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...