billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Καλησπέρα, πρώτο post στο forum και η πρώτη μου απορία... Στην παρακάτω μητρική υπάρχει ένα κομμάτι απο χαλκό(νομίζω) στο κέντρο περίπου..."άκουσα" οτι είναι ένα είδος ψύξης! Είναι αλήθεια? Αν ναι πως γίνεται αυτό? Γιατί δεν χρησιμοποιείται κάποιο άλλο υλικό αντί του χαλκού? Σας ευχαριστώ παιδιά...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Καλησπερα και καλωσηλθες! Οντως, η μητρικη που μας δειχνεις, στο κεντρο της εχει μια ασημενια ψυκτρα! Εκει βρισκεται το κεντρικο της τσιπακι, το northbridge, που αναλαμβανει να "συνδεσει" ολα τα περιφερειακα μαζι. Ζεσταινεται αρκετα, ετσι ωστε να εχει την αναγκη ψυξης. Η συγκεκριμενη ψυκτρα ειναι αλουμινενια, αλλα αλλου μπορει να χρησιμοποιουνται αλλοι μεθοδοι ή άλλα υλικα (οπως πολυ σωστα ανεφερες τον χαλκο). Η ψυξη γινεται επειδη ακουμπαει η ψυκτρα με το τσιπακι, κι ετσι μεταφερεται η θερμοτητα απο το τσιπ στη ψυκτρα και μετα στο περιβαλλον.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Καταρχήν, σε ευχαριστώ για την απάντηση...αλλα έχω κάποιες απορίες πάνω στην απάντησή σου! Οντως, η μητρικη που μας δειχνεις, στο κεντρο της εχει μια ασημενια ψυκτρα! Εκει βρισκεται το κεντρικο της τσιπακι, το northbridge, που αναλαμβανει να "συνδεσει" ολα τα περιφερειακα μαζι. Η ψύκτρα έχει τσιπάκι? Εννοείς: "τσιπάκι" Η τσιπάκι με την έννοια του hardware(πχ. CPU, RΑΜ, κτλ) ΥΠ. Ελπίζω να έπιασες την ερώτηση... Η ψυξη γινεται επειδη ακουμπαει η ψυκτρα με το τσιπακι, κι ετσι μεταφερεται η θερμοτητα απο το τσιπ στη ψυκτρα και μετα στο περιβαλλον. Με ποιό τσιπάκι εννοείς? Edit: Όταν λες τσιπάκι μήπως εννοείς την μητρική?
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Η μητρικη εχει ενα ενσωματωμενο chip το οποιο περιλαμβανει ο,τι ειναι απαραιτητο προκειμενου τα παντα στον υπολογιστη σου να συνεργαστουν αρμονικα προκειμενου να δουλεψει. Αυτο το chip ειναι hardware, αλλα ειναι κολλημενο πανω στη μητρικη, δεν μπορεις να το αλλαξεις. Ειναι hardware, αλλα οχι επεξεργαστης-ραμ κτλ. Για να καταλαβεις, εαν αφαιρεθει η ψυξη του (ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ), θα ειναι καπως ετσι: Το πρασινο-μαυρο ειναι το chip αυτο, και στο μαυρο πανω "πατάει" η ψυκτρα, προκειμενου να το κρυωνει για να μην καει.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 ooooOOOOYYY!! Να και κάτι κρυφό που μαθαίνεις στις 3:40 το βράδυ! Σε ευχαριστώ...Αυτό το chip δηλαδή παίζει το ρόλο του "διαιτητή"? Έχει κάποια ιδιαίτερη ονομασία αν γνωρίζεις? Επίσης, είναι εντελώς αθόρυβη έτσι(σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ψύκτρες)? Μαλ*** ερώτηση αλλα ποτε'δεν ξέρεις τι κρύβει κάθε εξάρτημα απο κάτω του...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Λεγεται northbridge και ναι μπορεις να το πεις και "διαιτητη". Η καθε εταιρεια βγαζει το δικο της. Στη δικη σου μητρικη, το northbridge αυτο ειναι της Intel και το μοντελο του ειναι το G31 (το βλεπεις και απο το ονομα της μητρικης). Μια μητρικη ειναι πιο ακριβη απο μια αλλη κυριως γιατι εχει πιο καλο northbridge. Το οποιο μπορει να σημαινει οτι υποστηριζει περισσοτερη μνημη, καλυτερους επεξεργαστες κτλ.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Λεγεται northbridge και ναι μπορεις να το πεις και "διαιτητη". Η καθε εταιρεια βγαζει το δικο της. Στη δικη σου μητρικη, το northbridge αυτο ειναι της Intel και το μοντελο του ειναι το G31 (το βλεπεις και απο το ονομα της μητρικης). Μια μητρικη ειναι πιο ακριβη απο μια αλλη κυριως γιατι εχει πιο καλο northbridge. Το οποιο μπορει να σημαινει οτι υποστηριζει περισσοτερη μνημη, καλυτερους επεξεργαστες κτλ. ΜΜμμμμ...αν κρίνω απο το όνομα, υπάρχει και κάτι άλλο που παίζει το ρόλο του "διαιτητή" ή είναι το μόνο αυτό? Κοίτα και λίγο το edit παραπάνω...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Αν κοιταξεις στο πρωτο ποστ την εικονα που εβαλες, θα δεις αριστερα προς τα κατω, αλλο ενα ασημι κομματι. Αυτο ειναι επισης ψυκτρα! Πιο μικρη απο την αλλη βεβαια. Και αυτη κρυβει ενα βασικο chip, το οποιο λεγεται southbridge. Το northbridge ειναι υπευθυνο για την επικοινωνια της καρτας γραφικων με τον επεξεργαστη και τη μνημη ραμ, και απο αυτο εξαρταται τι καρτα γραφικων/επεξεργαστη/μνημη ραμ θα υποστηριζει η μητρικη. Το southbridge ειναι υπευθυνο για την επικοινωνια όλου του υπολοιπου hardware του υπολογιστη σου, με τη μητρικη. Δηλαδη με βαση το southbridge συντονιζονται το ποντικι, το πληκτρολογιο, ο,τι συνδεεις σε θυρες USB, οι σκληροι δισκοι σου, η καρτα δικτυου κτλ κτλ. Ειναι ο δευτερος και τελευταιος "διαιτητης" λοιπον που εχει η μητρικη. Θα σου απαντησω στο edit μετα.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Με πρόλαβες κάπου είδα την λέξη southbrige σε μια photo...αλλα αρκετά χρήσιμα αυτά που είπες για το τί είναι το καθένα...σε ευχαριστώ...ΑΛΛΑ, στην πραγματικότητα αυτή η μητρική δεν είναι δικιά μου είναι τυχαία απο google αλλα νομίζω πολύ κλασική για να μάθουμε τα βασικά...η δικιά μου μητρική που την έχω στα πόδια μου αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτι τέτοιο(southbridge) κάτι που μου είναι παράξενο! Συγκεκριμένα σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα τσιπαι που λέει SIS 964 αλλα που είναι η ψύκτρα?????? Οεο... ελπίζω να με διαφωτίσεις πάλι...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Και σχετικα με το θορυβο στις ψυκτρες που ρωτησες. Οι ψυκτρες χωριζονται σε 2 κατηγοριες, τις ενεργητικες και τις παθητικες. Οσες ειναι σκετο το κομματι αλουμινιου-χαλκου, ειναι παθητικες. Οσες εχουν και ανεμιστηρα εκτος απο το κομματι αλουμινιου ή χαλκου, ειναι ενεργητικες. Οι παθητικες δεν εχουν κατι που να κινειται, αρα ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ αθορυβες. Στις ενεργητικες ο,τι θορυβος παραγεται ειναι απο τον ανεμιστηρα. Αυτος ο θορυβος μπορει να ειναι απειροελαχιστος, αν ο ανεμιστηρας ειναι καλος ή παρα πολυς, αν ειναι μαπα. Συνηθως τα chip των μητρικων δεν ζεσταινονται τοσο πολυ που να χρειαζονται και ανεμιστηρα, και αρα χρησιμοποιουνται αθορυβες παθητικες ψυκτρες. Αντιθετα, στους επεξεργαστες, απαιτειται η χρηση ενεργητικης ψυξης (με ανεμιστηρα) γιατι αλλιως ζεσταινονται πολυ περισσοτερο. Edit: Βγαλε φωτο τη μητρικη σου ή πες μας το ονομα της για να τη βρουμε εμεις να σου πουμε τι ειναι!
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Συνηθως τα chip των μητρικων δεν ζεσταινονται τοσο πολυ που να χρειαζονται και ανεμιστηρα, και αρα χρησιμοποιουνται αθορυβες παθητικες ψυκτρες. Αντιθετα, στους επεξεργαστες, απαιτειται η χρηση ενεργητικης ψυξης (με ανεμιστηρα) γιατι αλλιως ζεσταινονται πολυ περισσοτερο. Να φανταστώ πως, όλα τα τσιπάκια εκτός απο τα southbrige, northbridge επικοινωνούν μέσω κάποιου διαύλου με την ψύκτρα ετσι δεν είναι? Αλλα η θερμότητα που πάει σε αυτές είναι ελάχιστη σε σχέση με τον επεξεργαστή...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Το northbridge και το southbridge επικοινωνουν μεταξυ τους για να συνεργαζονται και αυτα. Οι ψυκτρες ψυχουν μονο τα τσιπ που εχουν αμεση επαφη. Τα υπολοιπα ειναι μικρα περιφερειακα τσιπακια που δε χρειαζονται καν ψυξη. Για τη μητρικη που εχεις στα ποδια σου, εχω κανει edit στο τελος του προηγουμενου ποστ μου.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Οκ! Είναι της εταιρείας GIGABYTE Μοντέλο: GA-85661FXM-755
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μαλλον θα εννοεις GA-8S661FXM-775 που ειναι αυτη http://76.my/UserImages/Items/1009/02/[email protected] (παρομοια με αυτη που μας εδειξες αλλα οχι ιδια). Στη δικια σου λοιπον το southbridge τσιπακι ΔΕΝ εχει καμια ψυκτρα πανω του, γιατι μαλλον η εταιρεια εκρινε οτι δεν ζεσταινεται τοσο που να χρειαζεται επιπλεον ψυξη.
billys19 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2010 Α καλααααα....την έχω και μπροστά μου και το S το κάνω 5! Ναι! Τέλοςπάντων έχεις δίκιο, είναι αυτή και προφανώς όχι τόσο "δυνατή" αυτό δεν έχει ψύξη το southbridge μου...ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι καμένη!!! λολ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.