dewn735 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2010 Γιατί κάνετε αναφορές στο Matrix? Θα έχουν μωρά που συνδεδεμένα; Εμένα πάλι πιο πολύ σε Minority Report (http://www.imdb.com/title/tt0181689/) μου κάνει...
digekas Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2011 Γιατί κάνετε αναφορές στο Matrix? Θα έχουν μωρά που συνδεδεμένα; Για το Matrix δεν ξέρω, αλλά για τα μωρά αν είναι συνδεδεμένα... μία άποψη μπορούμε να την έχουμε. Καλή χρονιά.
panther_512 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2011 Είχαμε κάνει παλιότερα φιλοσοφική συζήτηση γύρω από την έρευνα του Nick Bostrom για το : Ζούμε σε εξομοίωση υπολογιστή? "Are You Living In a Computer Simulation?" Βασικά σύμφωνα με τη θέση του, αν καταφέρουμε να λειτουργήσει εξομοιωτής Γής και ανθρώπων, τότε είναι στατιστικώς βέβαιο ότι και εμείς ζούμε μέσα σε εξομοίωση κάποιου υπερυπολογιστή.
manosnik Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2011 Φαντάζομαι απο την beta εκδοση, θα ερθει και το πρωτο "Σκανδαλα στην Ελλαδα" extension, που θα καλυπτει ολο το φασμα της λαμογιας (αν μπορει να το συλλαβει επεξεργαστης)
JNik Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Είχαμε κάνει παλιότερα φιλοσοφική συζήτηση γύρω από την έρευνα του Nick Bostrom για το : Ζούμε σε εξομοίωση υπολογιστή? "Are You Living In a Computer Simulation?" Βασικά σύμφωνα με τη θέση του, αν καταφέρουμε να λειτουργήσει εξομοιωτής Γής και ανθρώπων, τότε είναι στατιστικώς βέβαιο ότι και εμείς ζούμε μέσα σε εξομοίωση κάποιου υπερυπολογιστή. Πάρα πολύ ενδιαφέρον... Και όντως το θέμα, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο εξομοίωσης τόσο πιο φιλοσοφικό γίνεται. Προφανώς το Living Earth Simulator δεν πρόκειται να εξομοιώσει τα πάντα, απλά θα λειτουργήσει σε ένα μοντέλο "των πάντων". Θα πάρει δεδομένα και τρόπους εξέλιξής τους και θα "δοκιμάζει", όπως λίγο πολύ κάνουν πολλά παρόμοια project σε μεμονωμένους τομείς - απλά αυτή τη φορά θα είναι ενοποιημένο. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω γιατί πολύ απλά οι υπολογιστές δεν μπορούν να υπολογίσουν τα πάντα (βλ.Θεωρία Υπολογισμού), άρα και τον κόσμο γύρω μας, κ.ο.κ. Αν όντως μπορούσε να προσομοιώσει τα πάντα, αναγκαστικά θα προσομοίωνε και τον εαυτό του (το υπολογιστικό σύστημα) οπότε πέφτουμε σε μια αυτοαναφορικότητα δίχως τέλος από όπου υποθέτω μπορεί να πηγάζει και το ότι και εμείς θα ζούσαμε σε εξομοίωση κάποιου υπολογιστή.
katerina_a_86 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 (επεξεργασμένο) Αν όντως μπορούσε να προσομοιώσει τα πάντα, αναγκαστικά θα προσομοίωνε και τον εαυτό του (το υπολογιστικό σύστημα) οπότε πέφτουμε σε μια αυτοαναφορικότητα δίχως τέλος από όπου υποθέτω μπορεί να πηγάζει και το ότι και εμείς θα ζούσαμε σε εξομοίωση κάποιου υπολογιστή. πολύ καλό, γιατί όμως θα σημαινε ζούμε σε υπολογιστή αν τα καταφέρναμε? και το υπολογιστικό σύστημα εντός του υπολογιστή που ζούμε δεν θα έπεφτε σε ατέρμονη αυτοαναφορικότητα προσπαθώντας να προσομοιώσει τον ευατό του και πάλι? Επεξ/σία 5 Ιανουαρίου 2011 από katerina_a_86
tsifotis Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Αυτό με το "δεδομένα υπάρχουν" είναι καταπληκτικό αστείο ε. Καταπληκτικό όμως. Ούτε μια ρέγγα δε μπορούν να εξομοιώσουν, η επεξεργαστική ισχύ μας καίει. τι ειναι η ρεγγα; ο κλοουν του οικοσυστηματος; http://video.nationalgeographic.com/video/player/animals/fish-animals/bony-fish/herring.html
Lucifer Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Όχι το κακόμοιρο, απλώς έχω δει τι μοντέλα τρέχουν και τι μετα-αναλύσεις γίνονται για πάρτη του.
million_voices Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2011 δεν θα προβλεπουν τα παντα και με λεπτομερεια,προφανως εννοουν γενικες προβλεψεις-κατευθυνσεις και σε συγκεκριμενα ζητηματα αλλη μια υπερβολικα φιλοδοξη μπουρδα λεω εγω @skynet γινε τουλαχιστον release candidate και το συζηταμε,εως τοτε αμε στο sandboxie σου
JNik Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2011 και το υπολογιστικό σύστημα εντός του υπολογιστή που ζούμε δεν θα έπεφτε σε ατέρμονη αυτοαναφορικότητα προσπαθώντας να προσομοιώσει τον ευατό του και πάλι? Ακριβώς αυτό! Αυτή η ατέρμονη αυτοαναφορικότητα θα υλοποιούνταν από εμάς και το υπολογιστικό σύστημα που θα κατασκευάζαμε! Πιο αναλυτικά: Αν εμείς ζούσαμε σε εξομοίωση, η προσπάθειά μας να φτιάξουμε εξομοιωτή είναι "αυτοαναφορική" προσπάθεια του εξομοιωτή όπου ζούμε να φτιάξει τον εαυτό του. (το κάψαμε λίγο ε; ) Πάντως αυτό το σκεπτικό μας δείχνει ότι η πιθανότητα του να ζούμε σε εξομοιωτή είναι (ίσως - δεν έχουμε κάνει και μελέτη/απόδειξη ένα σκεπτικό είναι...) ίση με το να φτιάξουμε εμείς εξομοιωτή. Το αντίστοιχο άρθρο του Bostrom έχει λίγο διαφορετική προσέγγιση. Όταν θα έχω λίγο χρόνο (μετά την εξεταστική :S ) θα του ρίξω μια πιο προσεκτική ανάγνωση. @million_voices: Ας μην είμαστε μηδενιστές. Αυτές οι υπερβολικά φιλόδοξες μπούρδες είναι που φέρνουν τις καινοτομίες. Στο κάτω κάτω τέτοια project συνήθως φέρνουν πολύ σημαντική "παράπλευρη γνώση".
katerina_a_86 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2011 Ακριβώς αυτό! Αυτή η ατέρμονη αυτοαναφορικότητα θα υλοποιούνταν από εμάς και το υπολογιστικό σύστημα που θα κατασκευάζαμε! Πιο αναλυτικά: Αν εμείς ζούσαμε σε εξομοίωση, η προσπάθειά μας να φτιάξουμε εξομοιωτή είναι "αυτοαναφορική" προσπάθεια του εξομοιωτή όπου ζούμε να φτιάξει τον εαυτό του. (το κάψαμε λίγο ε; ) Πάντως αυτό το σκεπτικό μας δείχνει ότι η πιθανότητα του να ζούμε σε εξομοιωτή είναι (ίσως - δεν έχουμε κάνει και μελέτη/απόδειξη ένα σκεπτικό είναι...) ίση με το να φτιάξουμε εμείς εξομοιωτή. Το αντίστοιχο άρθρο του Bostrom έχει λίγο διαφορετική προσέγγιση. Όταν θα έχω λίγο χρόνο (μετά την εξεταστική :S ) θα του ρίξω μια πιο προσεκτική ανάγνωση. @million_voices: Ας μην είμαστε μηδενιστές. Αυτές οι υπερβολικά φιλόδοξες μπούρδες είναι που φέρνουν τις καινοτομίες. Στο κάτω κάτω τέτοια project συνήθως φέρνουν πολύ σημαντική "παράπλευρη γνώση". Βασικά καλά όλα αυτά αλλά γιατί να είναι απαραίτητα ο κόσμος προσομοίωση ενός άλλου και να μπλέκουμε με αυτοαναφορικότητες? Απλά κάποιοι δημιουργησαν έναν εικονικό μοναδικό κόσμο σε κάτι γαμάτα πσια που έχουν και μας έβαλαν κι εμας για να σπάνε πλάκα. Καμία προσομοίωση.
digekas Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Αν ποτέ καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο σύστημα, το σύστημα εκ των προτέρων θα έχει το γνώθι σαυτόν άρα δεν θα χρειάζεται να εξομοιώνει ή να προσομοιώνει την ίδια την λειτουργία του οπότε και τελικά είναι εφικτή η δημιουργία του.
FarCry Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Πιο αναλυτικά: Αν εμείς ζούσαμε σε εξομοίωση, η προσπάθειά μας να φτιάξουμε εξομοιωτή είναι "αυτοαναφορική" προσπάθεια του εξομοιωτή όπου ζούμε να φτιάξει τον εαυτό του. για να γινει αυτο θα πρεπει να ειναι ντετερμινιστικο το συστημα και κολλαμε στην κβαντικη θεωρια (οποτε και δεν γινεται να φτιαξουμε εξoμειωτη των παντων )
JNik Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Βασικά καλά όλα αυτά αλλά γιατί να είναι απαραίτητα ο κόσμος προσομοίωση ενός άλλου και να μπλέκουμε με αυτοαναφορικότητες?Απλά κάποιοι δημιουργησαν έναν εικονικό μοναδικό κόσμο σε κάτι γαμάτα πσια που έχουν και μας έβαλαν κι εμας για να σπάνε πλάκα. Καμία προσομοίωση. Χαχα, έλα ντε! Θεός σου λέει μετά Ελπίζω να βρω χρόνο να μελετήσω το σχετικό άρθρο Αν ποτέ καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο σύστημα, το σύστημα εκ των προτέρων θα έχει το γνώθι σαυτόν άρα δεν θα χρειάζεται να εξομοιώνει ή να προσομοιώνει την ίδια την λειτουργία του οπότε και τελικά είναι εφικτή η δημιουργία του. Εξ'αρχής είπα ότι πλήρης εξομοίωση δεν γίνεται στην πράξη, και αναφερόμουν σε ένα υποθετικό σύστημα. Δεν θα μπορούσε να έχει το γνώθι σ'αυτόν και να μην εξομοιώνει τον εαυτό του, γιατί η ίδια του η ύπαρξη θα επηρέαζε τον κόσμο μας - οπότε αν θέλαμε πλήρη εξομοίωση . . . για να γινει αυτο θα πρεπει να ειναι ντετερμινιστικο το συστημα και κολλαμε στην κβαντικη θεωρια (οποτε και δεν γινεται να φτιαξουμε εξoμειωτη των παντων ) Χαχα σωστός! Λες να γινόταν με κβαντικούς υπολογιστές και τα ρέστα; (δεν ξέρω quantum complexity οπότε το αφήνω για μόλις μπω σε κανα μεταπτυχιακό )
digekas Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2011 ... Εξ'αρχής είπα ότι πλήρης εξομοίωση δεν γίνεται στην πράξη, και αναφερόμουν σε ένα υποθετικό σύστημα. Δεν θα μπορούσε να έχει το γνώθι σ'αυτόν και να μην εξομοιώνει τον εαυτό του, γιατί η ίδια του η ύπαρξη θα επηρέαζε τον κόσμο μας - οπότε αν θέλαμε πλήρη εξομοίωση . . . ... Δεν εξομοιώνεις τον εαυτό σου, είσαι ο εαυτός σου, όπως και υπάρχεις επειδή έχεις επίγνωση της ύπαρξής σου. Οπότε σε ότι αφορά την αλληλεπίδραση με άλλα υποσυστήματα (εντός ή εκτός της εξομοίωσης του) η συμπεριφορά του καθορίζεται από τους αρχικούς περιορισμούς που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό του αν και πλέον οι γενετικοί αλγόριθμοι τείνουν να καθιστούν αυτούς τους αρχικούς περιορισμούς μή κρίσιμους αφού το εκάστοτε σύστημα είναι ευμετάβλητο και προσαρμόσιμο. Δεν το βρίσκετε παράδοξο ότι η αρχή της απροσδιοριστίας προσεγγίστηκε ντετερμινιστικά;;; Δηλαδή πάντα προκύπτει μία βάση πάνω στην οποία πατάμε και πάμε στο επόμενο σκαλοπάτι που από εκείνο το σημείο είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε αρχές, αξίες και γενικά κανόνες όχι μόνο του επιπέδου που βρισκόμαστε αλλά και όλων των προηγούμενων οπότε συγκριτικά το που βρισκόμαστε και το τι κάνουμε είναι αδιάφορο όταν περιοριζόμαστε στον μικρόκοσμό μας, εξάλλου πέρα από το αυθαίρετο του ορισμού των επιπέδων, αυθαίρετη είναι και η κίνηση αφού και οι κανόνες ως μέρος του συστήματος αλλάζουν και αυτοί οπότε και μόνο αξίωμα αυτό της ευρύτερης ισορροπίας, όσο τουλάχιστον μπορούμε να αντιληφθούμε αυτό το "ευρύτερο" αφού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πλήρη εικόνα του συστήματος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα