Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members
Δημοσ.

Η «Ψυχοϊστορία» είναι η φανταστική επιστήμη που επινόησε τη δεκαετία του 40 ο συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ, σύμφωνα με την οποία η μελέτη της συμπεριφοράς μεγάλων ομάδων ανθρώπων μπορούσε να προβλέψει τη γενικότερη ροή των μελλοντικών γεγονότων. 70 χρόνια αργότερα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός εξομοιωτή για κάθε τί που συμβαίνει στη Γη με απώτερο σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κόσμου, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα τεχνολογικά εγχειρήματα όλων των εποχών.

 

Το έργο, που φέρει την κωδική ονομασία “Living Earth Simulator” (LES) θα επιχειρήσει να εξομοιώσει κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν στον πλανήτη, από τα καιρικά φαινόμενα και την έξαρση ασθενειών έως τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

 

Η συνδυασμένη επεξεργασία και κατανόηση όλων αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να ρίξει φως στους άγνωστους μέχρι στιγμής νόμους και διαδικασίες που επηρεάζουν την εξέλιξη της κοινωνίας. Το LES, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα μπορούσε για παράδειγμα να προβλέψει την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, να εντοπίσει μεθόδους για την αποτροπή κλιματικών αλλαγών ή ακόμα και να προειδοποιήσει για επικείμενες οικονομικές κρίσεις.

 

 

Η άντληση των δεδομένων

Ασφαλώς, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα δραστηριοτήτων του πλανήτη αλλά και ένα δίκτυο υπερυπολογιστών, ικανών να ανταπεξέλθουν στους πολύπλοκους υπολογισμούς που απαιτούνται.

 

Ενδεικτικό της πρώιμης φάσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εγχείρημα είναι ότι το hardware δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος των δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει να παράγεται.

 

Οι πηγές από τις οποίες θα μπορούσαν να αντληθούν δεδομένα περιλαμβάνουν πάνω από 70 υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η NASA, το Google Maps, η Wikipedia και η online βάση δεδομένων της βρετανικής κυβέρνησης Data.gov.uk.

 

Η χρήση τέτοιου είδους δεδομένων που αντλούνται σε πραγματικό χρόνο, συνδυασμένες με άλλες πηγές – από τις οικονομικές αγορές και τα ιατρικά αρχεία έως τα κοινωνικά δίκτυα – θα μπορούσαν τελικά να θέσουν σε λειτουργία τον εξομοιωτή.

 

 

Η αξιοποίηση της πληροφορίας

Κρίνοντας από τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες (π.χ. τις εγκαταστάσεις της Google), η επεξεργαστική ισχύς μπορεί να αποτελεί αναμφισβήτητη πρόκληση, είναι ωστόσο εφικτή και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα. Η πραγματική πρόκληση θα είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα μετατρέψει όλον αυτό τον πακτωλό δεδομένων σε μοντέλα που μπορούν να αναπαράγουν με ακρίβεια όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γη.

 

Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί η συνεργασία επιστημόνων από πολλά διαφορετικά πεδία, ενώ και η τεχνολογία που απαιτείται αναμένεται να καταστεί διαθέσιμη μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει επίσης και η ωρίμανση των τεχνολογιών του σημασιολογικού ιστού (semantic web), που επιτρέπουν τη νοηματική σύνδεση των ετερόκλητων μεταξύ τους δεδομένων, βοηθώντας τους υπολογιστές να κατανοήσουν τα δεδομένα αυτά μέσα στο πλαίσιο το οποίο αφορούν.

 

Άλλωστε, όπως εξηγεί ένας από τους επιστήμονες που λαμβάνει μέρος στο όλο εγχείρημα, απλώς και μόνο ο όγκος των δεδομένων δεν αρκεί για να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη εξομοίωση του πλανήτη. Τονίζει μάλιστα πως η Οικονομική Επιστήμη και η Κοινωνιολογία έχουν αποτύχει επανειλημμένως να αναπτύξουν θεωρίες με αξιόλογη προγνωστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους ικανοποιητική ποσότητα δεδομένων. «Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε αρκετά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, από τις κλιματικές αλλαγές έως την φτώχεια, αλλά ότι δεν αξιοποιούμε τις πληροφορίες που διαθέτουμε».

 

Link.png Site: BBC

 

 

 

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η συνδυασμένη επεξεργασία και κατανόηση όλων αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να ρίξει φως στους άγνωστους μέχρι στιγμής νόμους και διαδικασίες

Πολύ φιλόδοξο σχέδιο, σίγουρα είναι πρωτοποριακό και θα οδηγήσει σε νέα συμπεράσματα.

 

Αλλά κάτι με χαλάει...

που επηρεάζουν την εξέλιξη της κοινωνίας

 

Ποιός άραγε φταίει που παραμένουμε μη-εξελιγμένα όντα; Μήπως επειδή στάζουμε και την ψυχή μας στην δουλειά, για ποιό λόγο; Για να πλερώνουμε λογαριασμούς που οι ίδιοι δημιουργούμε; Δείτε αυτή τη ταινία και θα καταλάβετε ποιοί είναι οι μεγάλοι αφέντες.

 

http://www.youtube.com/watch?v=r1YjwFty7-I&feature=fvw

 

EDIT:

Βάζω και λινκάκι εάν δεν φαίνεται το βίντεο (αφαιρέστε τα κενά)

http: // www.youtube.com / watch?v=r1YjwFty7-I&feature=fvw

Δημοσ.

Θα μπορούμε να το κατεβάσουμε όπως και το Google Earth στον υπολογιστή μας για να βλέπουμε και εμείς τι θα γίνεται ή να θέτουμε δικές μας μεταβλητές και να κάνουμε simulate ?

Η θα το έχουν μόνο αυτοί ?

Δημοσ.

Προφανώς θα το έχουν μόνο αυτοί, μπορεί να μας δίνουν στιγμιότυπα ή τύποτα πίνακες αναφορών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως να μας δώσουν δεδομένα πραγματικού χρόνου, αλλά όμως θα είναι υπερβολικά συμπιεσμένα (δηλαδή χαμηλής ποιότητας και απόκρισης) ώστε να μεταδίδονται γρήγορα από το διαδίκτυο και να μπορούν να απεικονιστούν στον υπολογιστή μας.

 

Λένε πολλοί ειδικοί, πως οι υπερ-υπολογιστές θα γίνουν τούμπανα μέσα στα επόμενα χρόνια (5-15) ενώ τα CPU συσκευών καταναλωτών θα αργήσουν δεκαετίες να ακολουθήσουν την τάση. Αυτό γίνεται κυρίως από την εξέλιξη στην κατανεμημένη επεξεργασία (καλύτερα να έχεις 1000000 cpu που συνεργάζονται παρά ένα και μοναδικό) αλλά και στις νέες τεχνολογίες (προφανώς για φωτονικά κυκλώματα θα λένε). Επίσης εδώ κουμπώνει καλά και ένα σενάριο για τα βίντεο games, ότι σε μερικά χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε εξοπλισμό ή κονσόλες για να παίξουμε, μόνο dump terminals (όπως τα έλεγαν και οι παλιοί) θα στέλνεις input και θα έχεις εικόνα στην οθόνη. Οπότε από επεξεργασία δεν υπάρχει πρόβλημα, βουρ στον πατσά!

 

Όντως είναι εντυπωσιακό το πως θα μπορεί να εξομοιωθεί ο πλανήτης μέσα σε ένα υπολογιστή, όντως το μάτριξ έρχεται κι εμείς γελάμε. :rolleyes:

Δημοσ.

Πάντως πλάκα θα είχε να το βγάζανε σε πιο απλοποιημένη μορφή προς download.Να έχουμε και κάτι να παίζουμε εμείς οι nerds!!!

 

 

Sent from my iPod touch using Insomnia.app

Δημοσ.

Κρίμα που το budget δεν επαρκεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τα πνευματικά δικαιώματα. :rolleyes:

 

PS: Just another plain and simple copyrighted post. Oh yeah baby!!!

Δημοσ.

ιδέα μου είναι ή η εφαρμογή της τεχνολογίας του σημασιολογικού ιστού στο εν λόγω εγχείρημα θα οδηγήσει σε μια σύνθετη και (για μένα) τρομακτική τεχνιτή νοημοσύνη;

Δημοσ.

ιδέα μου είναι ή η εφαρμογή της τεχνολογίας του σημασιολογικού ιστού στο εν λόγω εγχείρημα θα οδηγήσει σε μια σύνθετη και (για μένα) τρομακτική τεχνιτή νοημοσύνη;

 

Έρχομαι ανθρωπάκια. Λίγους μόνο μήνες δοκιμών ακόμα θέλω..

Δημοσ.

Αυτό με το "δεδομένα υπάρχουν" είναι καταπληκτικό αστείο ε. Καταπληκτικό όμως. Ούτε μια ρέγγα δε μπορούν να εξομοιώσουν, η επεξεργαστική ισχύ μας καίει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...