Προς το περιεχόμενο

Ένα πρόβλημα που μόνο το Linux το έχει.

r3dr41n

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο τίτλος είναι έτσι διότι στα Windows ξέρεις ποια προγράμματα έχεις βάλει και έχεις και τα installer τους, το ίδιο και σε Mac OS, έστω ότι στο Linux έχω εγκαταστήσει 600 προγράμματα και θέλω να τα εγκαταστήσω και στην επόμενη καθαρή εγκατάσταση μου (μόνο άυτά τα 600) πώς μπορώ να το κάνω αυτό; μπορώ να φτιάξω τουλάχιστον μια λίστα με τα προγράμματα που εγκατέστησα;

Κάνεις επιλεκτική σύγκριση ανόμοιων συστημάτων:

Στα Windows θα κρατούσες 600 installers και θα ακολουθούσες 600 υποχρεωτικά interactive wizards για να κάνεις την εγκατάστασή, στα περισσότερα package management systems μπορείς να το κάνεις με 2-3 non-interactive εντολές και το πρόβλημά είναι ότι by default θα βασιστείς σε μια λίστα, την οποία δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις ο ίδιος, που εκτός από τα 600 αυτά έχει και τις εξαρτήσεις τους -οι οποίες ούτως ή άλλως θα εγκαθίσταντο;

Με αυτή τη λογική, μπορείς να αποθηκεύεις ο ίδιος 1-1 τα .deb των εφαρμογών που θέλεις, όπως θα έκανες και στα Windows με τους executable installers, να τα πετάξεις σε ένα local repository και να πας μετά να τα εγκαταστήσεις ένα-ένα.

Αλλά ούτως ή άλλως ξαναλέω, το DEB Package Management system δεν είναι μέρος του Linux, είναι μέρος συγκεκριμένων διανομών. Ακόμη και αν δεν έκανε αυτό που θέλεις (έδωσα κάποιες εξηγήσεις/ιδέες στο προηγούμενο post, δεν ισχύουν; ), κάποιο άλλο Package Management system πιθανότατα θα το έκανε (π.χ. το Gentoo Portage κρατάει μόνο του τα expliticly installed packages στο /var/lib/portage/world).

-- Καλή Χρονιά σε όλους

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@spiounos αυτό το ξέρω αδελφέ, καταρχήν να σας πώ ότι γνωρίζω python, pascal, bash αρκετά καλά και χρησιμοποιώ GNU/Linux 4- χρόνια, έχω φτιάξει αρκετά σκριπτάκια στο bash και γνωρίζω την λειτουργεία του apt, επίσης ήταν λάθος μου να πώ για το Linux ίσως έπρεπε να γράψω για τις βασισμένες στο Debian διανομές και συγκεκριμένα για το Ubuntu... να πώ ότι η λίστα αυτή φτιάχνει μια λίστα απο όλο το εγκατεστημένο λογισμικό έστω οτι στην επόμενη έκδοση του λογισμικού δεν χρησιμοποιούν το plymouth εγώ γιατί να το εγκαταστήσω; ;)

@nske Δεν διαφωνώ, απλά θέλω να πώ ότι δεν υπάρχει έυκολος τρόπος, π.χ. στα Windows θα κρατούσα Installers απο συνήθεια, στο MacOS θα είχα τα Applications στα Applications, στο Linux συνήθως μετά από ένα apt-get clean apt-get autoclean πάνε τα archives...και έστω ότι δεν έκανες clean άν είχες κάνει upgrade θα είχες εκεί και τα .deb των upgrades. :)

Επίσής να σημειώσω ότι γράφω συχνά για το ελέυθερο λογισμικό στην σελίδα του stallman., βοηθάω στην ανάπτυξη του gNewSence και γράφω τα configuration και build scripts του elementary OS.

edit: Μέρος των Linux διανομών είναι, μέρος του Linux είναι μόνο ο πυρήνας; και τα εργαλεία του GNU :)

Γιατι δε φτιαχνεις ενα txt αρχειο με την εντολη που εβαλες τα προγραμματα στην αρχη, ωστε μετα να κανεις ενα απλo copy & paste στο terminal και να τελειωνεις?

Εγω εχω φτιαξει ενα txt με 2 εντολες, μια για τα πακετα του εκτυπωτη και αλλη μια για οοοολα τα προγραμματα που θελω και τελος...

Οταν εβαλα το Arch στο κανονικο partition, (σβηνοντας το debian testing) εκανα ενα απλο copy & paste και ξεμπερδεψα...

ΥΓ: Συμφωνω κι επαυξανω για την αστοχια του τιτλου...

@Bandura Είναι λίγο πιο περίπλοκο απο αυτό, θα χρειαστώ να φτιάξω script που να βάζει και τα repositories αυτών των προγραμμάτων ή των ppa's :)

θα χρειαστώ να φτιάξω script που να βάζει και τα repositories αυτών των προγραμμάτων ή των ppa's

αυτή είναι και η "δύναμη" στο foss

μπορείς να κάνεις ότι θέλεις

r3dr41n, είμαστε λίγο "οξύθυμοι" ! κακώς βέβαια. :mrgreen:

Καλή χρονιά σε όλους

.

@Bandura Είναι λίγο πιο περίπλοκο απο αυτό, θα χρειαστώ να φτιάξω script που να βάζει και τα repositories αυτών των προγραμμάτων ή των ppa's :)

Ναι αλλα στο αρχικο σου ποστ ελεγες απλως για μια λιστα πακετων. Διαβαζοντας τα ποστ απο την αρχη μου σχηματιζεται η εντυπωση οτι το "προβλημα" αλλαζει καπου στη διαδρομη.

Νομιζω η καλυτερη λυση ειναι η "μπακαλικη" της txt list που αναφερθηκε πιο πανω, στην οποια θα προσθεσεις και τα οποια repos εχεις. Ποσα να ειναι πια?

Και οταν βρεις αλλο ενα προγραμμα η repo καποια στιγμη που το θες για μονιμα, ανανεωνεις τη λιστα που εφτιαξες με το χερι. Δεν χρειαζεται ολα τα προβληματα να λυνονται με αυτοματισμο επειδη θεωρητικα μπορουν. Μερικες φορες ειναι απλως μπελας χωρις κερδος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...