Προς το περιεχόμενο

Περί ευθύνης ιατρών

Cue

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή ένα περιστατικό που ταλαιπωρεί ακόμα την οικογένεια μου, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, τι ισχύει για το "περί ευθύνης ιατρών"?

Δηλαδή αν κάποιος εγχειριστεί/νοσηλευτεί και "βγει χειρότερος", υπάρχει η δικαιολογία του "έτυχε"?

Που σταματάνε οι ευθύνες του ιατρού (και των όποιον εμπλεκομένων) και που ξεκινάει η νομοθεσία?

Γνωρίζοντας το πόσο χρονοβόρα και πολυέξοδη είναι η δικαστική οδός, βγάζει κανείς άκρη στο τέλος?

Έχουμε αναφορές για περιστατικά υγείας στην Ελλάδα?

Δημοσ.

Προσωπικά έχω δύο περιπτώσεις:

-Την θεία μου,η οποία έκανε by-pass στομάχου.Αν δέν κάνω λάθος,απέκρυψε κάποια προβλήματα υγείας (ζάχαρο) απο τον ιατρό,άλλα πιστεύω οτι αυτό θα μπορούσαν να το δόυν με τις προ-εγχειρητικές εξετάσεις.

Η ουσία είναι οτι υπήρξαν επιπλοκές μετά την επέμβαση,έπεσε ο αιματοκρίτης της και κατέληξε.Πλήρωσε το λάθος της (και του ιατρού) με το βαρύτερο αντίτιμο.

-Την γιαγιά μου,η οποία είχε γλαύκωμα στο ένα της μάτι.Ο γιατρός τα έκανε Οσκαρ Κ,με αποτέλεσμα ο φακός να μήν τοποθετηθεί σωστά.Μετά την εγχείρηση και ενώ του έλεγε οτι πονούσε,αυτός την καθησύχαζε.Απο το ένα μάτι πλέον διακρίνει μόνο σκιές-φιγούρες.

Δυστυχώς η κλίκα είναι παρούσα και εδώ.Το νοσοκομείο τρέχει να προλάβει τα κακώς κείμενα και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.Κανένας δέν θα πεί "Ναι,έφταιξα" και κανένας δέν θα επιρρίψει ευθύνες...όχι μεταξύ συναδέλφων.

Όπως είπες και εσύ,η δικαστική οδός απαιτεί χρόνο και χρήμα.

edit:

Και όταν ήμουν στην τρυφερή ηλικία των 8,πέταξα έναν λεμφαδένα λίγο πιο κάτω απο το ζυγωματικό.Καθηγητές ιατροί *μεγάλα ονόματα*,δίδασκαν κι όλας τρομάρα τους...είχαν λυσάξει στην κυριολεξία να με ανοίξουν,γιατι έβλεπαν κάτι περίεργο.Ο ένας μάλιστα τρομοκρατούσε την μητέρα μου για κάποιο "προσωπικό νεύρο" το οποίο αν κάτι πάει στραβά,θα βγώ απο το χειρουργείο λές και εχω πάθει ψύξη...κόκκαλο η μάνα...πάνω πόδια...αέρας...νερό...πορτοκαλάδες.

Ευτυχώς πήραμε και μια τρίτη γνώμη,απο κάποιον "άσημο" ΩΡΛ.Αντιβίωση για κανα μήνα και τέλος...

Τι να πώ;

xasapis.jpg

Δημοσ.

Ευχαριστώ που μοιράστηκες τις εμπειρίες Tenshi.

Θα ξεφύγω off-topic τώρα αλλά πραγματικά δεν μπορώ να κρατήσω τα συναισθήματά μου με το τι περνάει η οικογένεια χρονιάρες μέρες.

Το χω ξαναπεί νομίζω, αλλά τους γιατρούς (γενικολογώ ναι) τους απεχθάνομαι (αποφεύγω τα flame αλλά πραγματικά έτσι νοιώθω). Μου κάνει εντύπωση με πόση "ευκολία" χειρίζονται κάποιες καταστάσεις. Θες γιατί δεν θέλουν να φανούν λάθος? Θες γιατί μερικοί νοιώθουν almighty? Θες γιατί απλά υπάρχουν και "κακοί" γιατροί? Δεν ξέρω.

Δε ξέρω ρε παιδί μου. Στον *τιμημένο* κλάδο της πληροφορικής είμαι χωρίς να παίζουν ανθρώπινες ζωές και νοιώθω ευθύνη για το software που θα αναπτύξω. Όλοι αυτοί οι μεγαλο γιατροί πως σκατά είναι τόσο ελαφρά την καρδία δεν μπορώ να το χωνέψω.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν 1341341 περιπτώσεις και ναι μπορεί ο γιατρός να μη τις γνωρίζει, αλλά ρε !#%!#$!#$@ ότι δε γνωρίζεις, ρωτάς, παραπέμπεις, κάνεις εξετάσεις, δεν υποθέτεις και ότι βγει. Αναλαμβάνεις την ευθύνη την τιμημένη, δε τα ρίχνεις π.χ. στον εκπαιδευόμενο.

Δημοσ.

Από γνωστό χειρούργο που έχω, ακούω απίθανα πράγματα σε βαθμό να τρομοκρατούμαι.

Μέσα στα χειρουργεία γίνονται τα πάντα και κυριολεκτικά παίζεις την ζωή σου

κορώνα γράμματα. Ο γιατρός δεν υπάρχει περίπτωση ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να αναλάβει ευθύνη

και ακόμα και αν πεθάνει κάποιος από χοντροειδέστατο δικό του λάθος

1ον. Δεν πρόκειται να το μάθεις ποτέ και θα μείνεις με την δικαιολογία "έτυχε κάτι

το οποίο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε και που δεν αντιμετωπιζόταν".

2ον. Οι πάντες θα καλύψουν άπαντες με την λογική του ότι "αύριο μεθαύριο μπορεί να τύχει

σε μένα κάτι παρόμοιο, δεν γουστάρω να μπω φυλακή".

Ευθύνη ιατρών/χειρουργών, πάλη να σώσουμε τον ασθενή μέχρι τελευταία στιγμή, "δώσιμο"

γιατρού από άλλο γιατρό για λάθος που έγινε σε χειρουργείο κτλ....ΜΟΝΟ στο House και στο

Grey's Anatomy.

Είναι κατανοητό πως το επάγγελμα είναι τρομερά δύσκολο, καταλαβαίνω πως τα λάθη είναι ανθρώπινα,

καταλαβαίνω πως και η ατυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα...Αλλά μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Αυτά που έχω ακούσει εγώ τουλάχιστον και ξαναλέω, από ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ, είναι να πανικοβάλλεσαι αν είναι

να μπεις για χειρουργείο και να ευχαριστείς την καλή σου τύχη αν την βγάλεις καθαρή.

Το τι ξεχνάνε μέσα, το τι λάθη απίστευτα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχτεί γίνονται, είναι τρομακτικό.

Δεν είμαι κατά των γιατρών, εκτιμώ απίστευτα το τι κάνουν, σαφέστατα και θα ακούσω και την γνώμη τους και θα μπω και χειρουργείο αν μου πουν, αλλά πιστεύω πως και σε αυτόν τον κλάδο υπερισχύει η ελληνική νοοτροπία και το "κοιτάμε να καλύψουμε πρώτα απ'όλα τον κώλο μας γιατί δεν σπούδαζα τσάμπα 15 χρόνια εγώ".

Το δίκιο του δεν ξέρω πως θα μπορούσε να το βρει κάποιος αν τύχει καμιά στραβή, αν δεν είσαι μέσα στο χειρουργείο δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς έγινε, είναι να μην σου τύχει πιστεύω.

Δημοσ.

επειδη σπουδαζω το ακριβως ιδιο αντικειμενο , με την μονη και σημαντικη διαφορα να ειναι οτι ασχολουμαι με ζωα και οχι με ανθρωπους (στην Κτηνιατρικη σχολη ειμαι) μπορω πλεον να καταλαβω τους γιατρους και την φαινομενικη αναισθησια τους στα αιματα και κυριως στην πιθανη απωλεια ζωης καθως και την αμεση σκεψη για χειρουργειο ακομα και αν δεν χρειαζεται αυτο...

Με αυτα που βλεπουμε,συζηταμε και κανουμε καθημερινα στα εργαστηρια και τα μαθηματα εγω ακομα που ειμαι στο 2ο ετος μπορω να πω πως εχω αναισθητοποιηθει-σκληραγωγηθει σε οτι εχει να κανει με αιματα,κομμενα χερια-ποδια-βγαλμενα ματια-χυμα εντερα κλπ

Εχω αναισθητοποιηθει σε σημειο που δεν νοιωθω ας πουμε καποιον ενδοιασμο για το αν μπορω να κοψω η οχι

απλα σε εμας τους μελλοντικους Κτηνιατρους δεν υπαρχει ο παραγοντας "κατανοηση του πελατη ΑΝΘΡΩΠΟΥ" και κυριως κατανοηση της συναισθηματικης φορτισης της απωλειας του ασθενη

δεν μπορω να γραψω σε λογικη σειρα αυτα που ηθελα να πω αλλα ελπιζω να καταλαβατε πανω-κατω τι θελω να πω

οτι αφενος "σκληραγωγειται" ο γιατρος-πρωην φοιτητης στην ολη διαδικασια του "κοβω-ραβω" αφεταιρου δυστυχως λειπει ο παραγοντας ΑΝΘΡΩΠΟΣ Γιατρος ..

Δημοσ.

Δέν θελω να κατηγορήσω κανένα,όπως είπε και ο Arcanaloth το επάγγελμα είναι δύσκολο...πολύ δύσκολο και λάθη ανθρώπινα γίνονται.Να δικαιολογήσω λοιπόν όχι μόνο τους ιατρούς,άλλα γενικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ενεργοποιήσει υποσυνείδητα κάποιο limiter στον εγκέφαλό του για να μήν τρελαθεί.Πιστεύω οτι δέν υπάρχει χειρότερο πράγμα απο τον "πόλεμο" που μπορείς να κάνεις με τον εαυτό σου σε δύσκολες καταστάσεις,υπο μορφή αυτοκριτικής-κατηγορώ-άγχους.

-Και αν κόψω κατα λάθος αρτηρία;

-Αν τυφλωθεί ο ασθενής;

-Έδωσα τα σωστά φάρακα;Και αν έκανα λάθος διάγνωση;

-Φταίς ρε άχρηστε που δέν πρόσεξες και εξ'ατίας σου έμειναν ορφανά παιδιά χτές και σήμερα είσαι πάλι στο χειρουργείο.

Εκτός οτι είναι θέμα χρόνου να τρελαθεί το συγκεκριμένο άτομο,δέν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που θα εμπιστευόταν την ζωή του σε κάποιον που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Να δεχτούμε λοιπόν αυτήν την "αναισθησία" (αντε να το πούμε εμπειρία για να το ωραιοποιήσουμε),ώς αναγκαίο κακό...

...ΑΛΛΑ...

υπάρχει μεγάλη διαφορά του να είσαι αναίσθητος προκειμένου να φέρεις ένα Χ αποτέλεσμα που απαιτεί ψύχραιμες κινήσεις, απο το να είσαι σταρχιδιστης χωρίς ίχνος ηθικών φραγμών και να ζητάς και φακελάκι συν της άλλης.Γιατι δυστυχώς εκεί καταλήξαμε...να δίνουμε φακελάκι σάν τονοτικό,για να τους επιστήσουμε την προσοχή,για να σκεφτούν λίγο καλύτερα πρίν ανοίξουν το στόμα τους και πάρουν μια απόφαση,τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να μας ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής μας...αν δέν μας κοστίσει την ίδια μας την ζωή that is.

Λογικά κάπου στην πορεία χάθηκαν,ξέχασαν το έργο τους και επαναπαύθηκαν στην “σιγουριά” που τους προσφέρει το σύστημα.

Δημοσ.

Σιγουρα μπορεις να πας δικαστικα , αλλα σιγουρα θα ειναι χρονοβορο και δυσκολα αποδεικνυεται το δικιο σου , αφου ειναι πολυ ειδικο το θεμα.

Παντως ολοι οι επαγγελματιες κανουν λαθη , ετσι και οι γιατροι. Το προβλημα ειναι οτι παιζουν με ζωες , οποτε και οι επιπτωσειςς του λαθους σοβαροτερες.

Αυτη την περιοδο γινεται το δικαστηριο για την περιπτωση του γαμπρου του Εβερτ με τον νευροχειρουργο που τον αφησε σχεδον φυτο , τον οποιο τον γνωριζω προσωπικα και ειναι νουμερο 1 στην Ελλαδα.

Το ασχημο ειναι οτι οι γιατροι πολλες φορες μας υποβαλλουν σε αχρηστες θεραπειες/επεμβασεις για να βγαλουν κατι παραπανω. Αλλο να σου πουλαω ενα κινητο που δεν χρειαζεσαι ή ενα αυτοκινητο και αλλο ενα χειρουργειο.

Το να χανουμε ομως την εμπιστοσυνη μας στην συγχρονη ιατρικη σιγουρα δεν ειναι η λυση.

Δημοσ.

Με αφορμή ένα περιστατικό που ταλαιπωρεί ακόμα την οικογένεια μου, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, τι ισχύει για το "περί ευθύνης ιατρών"?

Δηλαδή αν κάποιος εγχειριστεί/νοσηλευτεί και "βγει χειρότερος", υπάρχει η δικαιολογία του "έτυχε"?

Που σταματάνε οι ευθύνες του ιατρού (και των όποιον εμπλεκομένων) και που ξεκινάει η νομοθεσία?

Γνωρίζοντας το πόσο χρονοβόρα και πολυέξοδη είναι η δικαστική οδός, βγάζει κανείς άκρη στο τέλος?

Έχουμε αναφορές για περιστατικά υγείας στην Ελλάδα?

Φίλε Cue, κατ΄ αρχάς σου εύχομαι η περιπέτεια της οικογένειάς σου να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, οπότε και χωρίς λεπτομέρειες δε μπορεί κανείς να σου πει για τα όρια της ευθύνης.

Ένα όμως είναι το δεδομένο: Το απαράδεκτο σύστημα υγείας που υπολειτουργεί στη χώρα μας. Όταν ο γιατρός είναι 24+ ώρες άυπνος και έχει ευθύνη να πάρει αποφάσεις κρίσιμες με καθαρό μυαλό, όταν σε μερικά νοσοκομεία μηχανήματα και μονάδες εντατικής θεραπείας σαπίζουν ενώ σε άλλα δεν επαρκούν, όταν ο γιατρός έχει 3 περιστατικά σοβαρά και 1 δωμάτιο εντατικής και διαλέγει ποιος θα ζήσει και ποιος όχι, οταν το κράτος επιτρέπει τα φακελάκια και τους διοικητικούς παράγοντες να κάνουν ότι θέλουν με τα λεφτά μας... οταν οταν οταν...

τότε δυστυχώς τα μεμονωμένα περιστατικά δεν έχουν και τόση σημασία. Το σύστημα είναι σάπιο και πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα του.

Όπως λειτουργούν τα νοσοκομεία σήμερα ο καλός γιατρός δε μπορεί να αποδώσει αυτά που ξέρει και ο κακός δεν θέλει (η δε του δίνεται η δυνατότητα) να βελτιωθεί.

Δημοσ.

Ευθύνη ιατρών/χειρουργών, πάλι να σώσουμε τον ασθενή μέχρι τελευταία στιγμή, "δώσιμο"

γιατρού από άλλο γιατρό για λάθος που έγινε σε χειρουργείο κτλ....ΜΟΝΟ στο House και στο

Grey's Anatomy.

+1 αντε να βεις γιατρο να κατηγορησει αλλον γιατρο...

θα πρεπει να σου πω οτι υπαρχουν γιατροι που παιρνουν φακελακι ακομη και απο συναδελφους τους που αρρωστησαν.

δεν ειναι τυχαιο που σχεδον ολοι οι χειρουργοι/αναισθησιολογοι εχουν μερικα μυρια στην Ελλαδα σε λογαριασμους και αλλοι εκτος Ελλαδος...

η Ελλαδα ειναι απο τις καλυτερες χωρες για να την βγαζει καθαρη ενα μεγαλολαμογιο

Αυτη την περιοδο γινεται το δικαστηριο για την περιπτωση του γαμπρου του Εβερτ με τον νευροχειρουργο που τον αφησε σχεδον φυτο , τον οποιο τον γνωριζω προσωπικα και ειναι νουμερο 1 στην Ελλαδα.

ενας απο αυτους αυτοκτονησε περισυ...

αλλα οπως και να χει δεν γινετε να χειρουργουν ακομη οταν καναν ενα τοσο ηλιθιο λαθος...

Κυρία Εβερτ: « Ο σύζυγός μου είχε πάθει εγκεφαλικές βλάβες, διότι δεν του είχαν βάλει παροχέτευση που θα εκτόνωνε την πίεση στον εγκέφαλο ».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=369487&ct=1&dt=25/11/2010#ixzz19Yoxu4ge

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/7638 αναφερονται και τα ονοματα

υ.γ. το ιδιο θεμα περι ευθυνες ισχυει και με τους αστυνομικους..

Δημοσ.

Γιατι εφοσον υπαρχουν καταγεγραμενα ονοματα και καταστασεις , ολοι συνεχεια λενε "γνωστος γιατρος" "διασημος νευροχειρουργος" σε "γνωστη κλινικη" κλπ ???

πες κατευθειαν ο Αγγελιδακης και τελος ...

δεν παει σε καποιον συγκεκριμενα,πηρα αφορμη απο αυτο για τις αοριστιες που κανει ο κοσμος

γνωστη ταβερνα στην παλτεια της Πατρας

γνωστο φαγαδικο

διασημος τραγουδιστης

πασιγνωστο σουπερμαρκετ

ε αι σιχτιρ

Δημοσ.

γιατι εχουν εναν δικηγορο να προσπαθει να σβησει οτιδηποτε γραφετε εναντιων τους.

και καλα να χεις εταιρια και να χεις δικηγορο ή να σαι σε προγραμμα που περιλαμβανει νομικη προστασια(das,arag κτλ.) αλλα αν εισαι ιδιωτης θες κανα χιλιαρικο για καθε δικαστηριο

Δημοσ.

-Την γιαγιά μου,η οποία είχε γλαύκωμα στο ένα της μάτι.Ο γιατρός τα έκανε Οσκαρ Κ,με αποτέλεσμα ο φακός να μήν τοποθετηθεί σωστά.Μετά την εγχείρηση και ενώ του έλεγε οτι πονούσε,αυτός την καθησύχαζε.Απο το ένα μάτι πλέον διακρίνει μόνο σκιές-φιγούρες.

πλάκα - πλάκα, επειδή σαν γιατρός έχω ειλικρινά απορία για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο ασθενής στο να ψεύδεται, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, πολύ θα ήθελα να δω μια δίκη όπου ο γιατρός να στρέφεται ενάντια στον ψεύτη ασθενή!

Δημοσ.

Αν και δέν καταλαβαίνω τον λόγο που έγινε quote το συγκεκριμένο κομμάτι του μηνύματός μου,ποιος μή διανοητικά διαταραγμένος θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία του (και την ζωή του) λέγοντας ψέματα;

Δέν αμφισβητώ οτι υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις όταν γίνεται το λάθος, τραγικοποιώντας τα πράγματα για να σιγουρέψουν το claim ή να αυξήσουν το ποσό της αποζημίωσης,φαντάζομαι όμως οτι αυτές οι περιπτώσεις μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Αλήθεια όμως,πόσο κοστολογεί ο ιατρικός κόσμος ένα χέρι,ένα μάτι ή μια ανθρώπινη ζωή;Γιατι απο την δική μου οπτική γωνία,ασχέτως αν υφίσταται αποζημίωση ή όχι,αναγνώριση του λάθους ή όχι,η απώλεια είναι μόνιμη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...