marantonis Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2010 Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί. Το παρατηρεί εξ αποστάσεως, μέσα από τους στίχους του Alan Vega των Suicide, τα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή των θηλαστικών του Sir David Attenborough και τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη, Μπέλλα. Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι, ενώ ο πατέρας της προετοιμάζει τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ο αιώνα. Η Μαρίνα, ανάμεσα στους δυο άντρες, με την συνεργασία της Μπέλλας, ανακαλύπτει το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας. Με σκηνοθέτιδα την Αθηνά Τσαγγάρη, η ταινία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας, το οποίο έκλεισε με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Αριάν Λαμπέντ, και την πολύ σημαντική διάκριση «Λίνα Μαντζιακάπρε». Ο Κουέντιν Ταραντίνο μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το «Attenberg» Το βραβείο αποδόθηκε στην ταινία με συνοδευτική επιστολή από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ που αναφέρει σχετικά: «Για την εύθραυστη λεπτότητα αλλά και τη βαθιά ευαισθησία με την οποία η σκηνοθέτρια σκιαγραφεί το προφίλ μιας νεαρής κοπέλας στην αναζήτησή της για τη σεξουαλική αλλά και προσωπική της ταυτότητα, σε μια συγκυρία δύσκολη, όπου πρέπει να αντιμετωπίσει την ασθένεια και τον επερχόμενο θάνατο του πατέρα της. Πρόκειται για μια βαθιά και αυθεντική απεικόνιση ενός πλάσματος που δεν υιοθετεί ως στάση ζωής ούτε τον συμβιβασμό ούτε την υποκρισία. Ενίοτε συγκρατημένη, αν όχι σκληρή, λεπτά ειρωνική και κυνική, πάντοτε, όμως, στενά συνδεδεμένη με την προσωπική μοναξιά της». Το «Attenberg», για το οποίο ο Κουέντιν Ταραντίνο, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της φετινής Μόστρα, δήλωσε πως «μας έδειξε μια τελείως διαφορετική Ελλάδα», συμμετέχει στο τμήμα Discοvery της διοργάνωσης του Τορόντο. Ως σήμερα, το φιλμ έχει αποσπάσει από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξαιρετικά θετικές κριτικές, από τις οποίες αναφέρουμε ενδεικτικά αυτή του κινηματογραφικού περιοδικού Variety: «Εντυπωσιακή... μινιμαλιστική, πειθαρχημένα ελεγμένη σπουδή της αργής αφύπνισης μιας συναισθηματικά καταπιεσμένης 23χρονης... Γοητευτική και αδιόρατα ανησυχητική εμπειρία σε όλη τη διάρκεια θέασής της, πολύ πιθανά θα επαναλάβει τη διεθνή επιτυχία του «Κυνόδοντα». ethnos.gr http://www.imdb.com/title/tt1691323/ http://www.youtube.com/watch?v=U9Pow5xtab8 Υποσχομενη. Φαινεται καλοφτιαγμενη. Για να δουμε...
tsifotis Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2010 πολυ "λανθιμικη" φαινεται (που ειναι ο τοξοβολος να πανυγυρισει) Ποιος ξερει ισως σιγα σιγα δημιουργηθει "σχολη" και λανσαρουμε ενα ειδος για σπελιατε ελληνικη (πως εχουνε συγκεριμενο ειδος οι ισπανοι ή οι γερμανοι ή το ιρανοί (εκαστος στο ειδος του) Προσωπικα ο κυνοδοντας δεν μου αρεσε ιδιαιτερα αλλα απ τ ολοτελα ας κατοχυροθουμε στα νουβελ βαγκ ψυχεδελικα δραματα με κοινωνικοπολιτικες προεκτασεις, κι ας ειναι λιγο αυτο το κοινο - για γινει μαι αρχη βρε αδερφε. Αφου σε σαχλο-σεξο-κομεντι ο πλανητης δεν εχει ελλειμα ουτε ο Ελληνας θεατης (τιβι γαρ).
marantonis Δημοσ. 11 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Απριλίου 2011 Το ειδα. Στα θετικα η φωτογραφια, η Λανθιμικη ατμοσφαιρα και καποιοι αρκετα ενδιαφεροντες διαλογοι (καποτε και αστειοι). Τα αρνητικα δυστυχως ηταν περισσοτερα. Υπηρχε μπολικη σκηνοθετικη φλυαρια, καμποσες σκηνες που απο ενα σημειο και μετα δεν προσφεραν τιποτα στην ταινια, κουραζαν. Απο τα 50 λεπτα και μετα πατησα μερικες φορες το fast forward για να παω στους διαλογους. Ηταν καπως ετσι η δομη: Βουβη σκηνη->Συντομος διαλογος->Βουβη σκηνη-> συντομος διαλογος. Αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο αλλα οπως ειπα υπηρχε ενοχλητικος πλατειασμος σε καποιες απο τις βουβες. Αυτο. Οι ερμηνειες ηταν και παλι Λανθιμικα περιεργες (της πρωταγωνιστριας ειχε αυτο το παιδικο-καθυστερημενο, βοηθουσε και το οτι δεν ειχε ελληνικη προφορα). Εν κατακλειδι, ηταν ελαφρως ανω του μετριου, αλλα δε μετανιωσα που την ειδα γιατι ηταν αρκετα ιδιαιτερη, και δε μπορω να την πω κακη. 6/10
arxaggelos Δημοσ. 11 Απριλίου 2011 Δημοσ. 11 Απριλίου 2011 Η περιγραφή της ταινίας δεν με προδιαθέτει καθόλου να τη δω. Offtopic: Χρησιμοποίησες δύο φορές το επίθετο «λανθιμικος». Από πότε ο Λανθιμος έγινε σχολή στο κινηματογραφικό ύφος επειδή έκανε ένα καί μοναδικό επιτηδευμενο πυροτέχνημα; Χρειάζεται πολύ δουλειά καί πολύς χρονος για τέτοιους χαρακτηρισμούς.
tsifotis Δημοσ. 12 Απριλίου 2011 Δημοσ. 12 Απριλίου 2011 πολυ "λανθιμικη" φαινεται (που ειναι ο τοξοβολος να πανυγυρισει). Στα θετικα η φωτογραφια, η Λανθιμικη ατμοσφαιρα και καποιοι αρκετα ενδιαφεροντες διαλογοι (καποτε και αστειοι). Οι ερμηνειες ηταν και παλι Λανθιμικα περιεργες (της πρωταγωνιστριας ειχε αυτο το παιδικο-καθυστερημενο, βοηθουσε και το οτι δεν ειχε ελληνικη προφορα). Από πότε ο Λανθιμος έγινε σχολή στο κινηματογραφικό ύφος επειδή έκανε ένα καί μοναδικό επιτηδευμενο πυροτέχνημα; Συμβαινει Τωρα! If you can't fight them, Join them Εγω δεν εχω πια αλλα κουραγια. Ε με τοσες απανωτες διακρισεις σε τοσα φεστιβαλ του κοσμου, ποιον αλλος μπορει να αποτελεσει σχολη, ο σκηνοθετης του Σουλα-Ελα-Ξανα ; Σαμπως τι νομιζεις, την Lady gaga περιμενανε πολυ για να ξεκινησουνε να κοπιαρουνε; απ' το πρωτο single (την αναφερω ως αλλη μια περιπτωση καλλιτεχνη με buzz που δεν με τρελαινει καθολου και θεωρω υπερεκτιμημενη αλλα καλως η κακως παραδεχομαι το οτι εχει διαπιστευτηρια).
marantonis Δημοσ. 12 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2011 Καλα, εγω δεν ειπα πως ο Λανθιμος αποτελει σχολη. Πρεπει να φτιαξει αρκετα περισσοτερες ταινιες ακομα, και να επηρεασει περισσοτερους ωστε να τον ακολουθησουν. Αυτα δυνανται να συμβουν και ειναι πιθανα, ομως οχι ακομα. Τελοσπαντων, το εγραψα οπως το εγραψα αυτο που σχολιασε ο arxaggelos απλως γιατι το "Attenberg", παροτι δεν ηταν σκηνοθετημενο απο τον Λανθιμο εμοιαζε σαν να το ειχε φτιαξει αυτος, ηταν στο ιδιαιτερο υφος του. Σαν να 'ταν ο μεντορας της σκηνοθετιδας ενα πραγμα. Αυτο.
grimpr Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 Δημοσ. 13 Απριλίου 2011 · Κρυμμένο από Sellers, 13 Απριλίου 2011 - off-topic Κρυμμένο από Sellers, 13 Απριλίου 2011 - off-topic http://www.youtube.com/watch?v=bVUCdy36TKE
fearwhatnow Δημοσ. 15 Απριλίου 2011 Δημοσ. 15 Απριλίου 2011 2/10 από εμένα. Χουβαρδα σε βρισκω. Για εμενα παιζει εκει γυρω 1-3/10.Αθλια ταινια, δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατο να θεωρησει καποιος εστω μετρια τη συγκεκριμενη ταινια.
marantonis Δημοσ. 15 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Απριλίου 2011 Συμβαινουν αυτα οταν ο τροπος που εχει γυριστει, η ατμοσφαιρα και γενικα οτιδηποτε τεχνικο ή μη ειναι πολυ περιεργο. Μπορει να σου αρεσει, μπορει να σου φανει αποκρουστικο.
NemeSis1990 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Η ταινία ATTENBERG θα μας εκπροσωπήσει στα βραβεία όσκαρ 2012! http://www.imdb.com/title/tt1691323/ http://www.protothema.gr/life-style/politismos/article/?aid=120098 http://www.inews.gr/34/to-Attenberg-paei-sta-oskar.htm http://www.iefimerida.gr/tag/attenberg
arxaggelos Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Η ταινία ATTENBERG θα μας εκπροσωπήσει στα βραβεία στην τελική επιλογή για τις ταινίες που θα είναι υποψήφιες για όσκαρ 2012! φιξντ Μόνο εμένα μου φάνηκε @#%^*%$ το τρέιλερ και κατ' επέκταση και η ίδια η ταινία;
NemeSis1990 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Είναι σα τη συνταγή κυνόδοντα: βάζεις μπόλικη σεναριακή ακαταλαβιστίνη, πετάς μερικούς wtf διαλόγους, προσθέτεις καλές ερμηνείες και, τέλος, σιγοβράζεις με αρκετά tabοο. Μετά μπορείς να σερβίρεις την κουλτούρα. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους ξενίζει. Εμένα πάντως ο κυνόδοντας ήθελε λίγο αλατάκι παραπάνω. Την είδα δεύτερη φορά. Μου άρεσε περισσότερο.
KilliK Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 δειχνει τιποτα; κανα λεσβιακο κατι; μην χασουμε τον χρονο τζαμπα βλεποντας την.
Ceridwen Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 Δημοσ. 4 Μαΐου 2011 ..μπορεί θριαμβευτής της βραδιάς να ήταν ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, έλα όμως που το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη τον «νίκησε» στην κατηγορία «Πρόταση της Ακαδημίας για τα Οσκαρ». Αυτό πάλι πώς εξηγείται; Εμένα μου κάνει κάτι ανάμεσα στο σχιζοφρενικό και στο κομπλεξικό. Διότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο «Μαχαιροβγάλτης» μπορεί μεν να θεωρηθεί από την Ακαδημία καλύτερη ταινία για την Ελλάδα, όχι όμως και για την αντιπροσώπευση της Ελλάδας στα Οσκαρ. Γιατί αλήθεια; Μάλλον επειδή το «Attenberg» είναι ήδη γνωστό από το περσινό φεστιβάλ Βενετίας, όπου βραβεύτηκε για την ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ από τον Κουέντιν Ταραντίνο. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=398788 δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ξεχωριστή η κατηγορία 'πρόταση για τα όσκαρ' και δεν πάει αυτόματα η ταινία που παίρνει το βραβείο καλύτερης. go figure..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.