Προς το περιεχόμενο

μελομακάρονα... ζαχαροπλαστείου


zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρει κανείς πώς μπορεί να φτιάξει κανείς μελομακάρονα όπως αυτά των ζαχαροπλαστείων, που είναι μαλακά και ζουμερά. Σίγουρα στο εμπόριο δεν θα χρησιμοποιούν αγνά υλικά οπότε γνωρίζοντας τη συνταγή θα μπορεί κανείς με σπιτικά υλικά να τα φτιάξει.... αλλά ποιά να είναι η συνταγή! Ξέρει κανείς;

Δημοσ.

ιδού μια συνταγή για μελομακάρονα και άλλα. Το πόσο μαλακά ή σκληρά θα σου βγούν είναι θέμα ψησίματος και σιροπιάσματος. Θέλει πειραματισμό.

 

ΠΩΣ ΔΙΑΛΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΣΤ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΧΑΟΣ;

 

το βάζω σε σπόηλερ:

 

καθόσον έρχονται τα Χριστούγεννα, και η γέννηση του Χριστούλη θα γεμίσει γαλήνη και αγάπη τις καρδιές μας, και μπλα μπλα μπλα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τα γεμάτα κατάνυξη τσιμπούσια που πλησιάζουν. Ως γνωστόν, τα χριστούγεννα είναι μια γιορτή που χαρακτηρίζεται από το πολύ φαγητό, το πολύ πιόμα, και τα πολλά ψώνια. Α, και την γέννηση του Χριστούλη.

 

 

μελομακάρονα (για καμιά 20αριά κομμάτια)

 

 

1. 500 γρ αλεύρι (το "μάνα" είναι πολύ καλό)

 

2. 1 νεροπότηρο σπορέλαιο

 

3. 1/2 ποτήρι μπύρα

 

4. χυμός από 1 πορτοκάλι

 

5. 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

 

6. 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο σκόνη

 

7. 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 

8. καρυδόψιχα θρυμματισμένη

 

 

(για το σιρόπι
:)

 

9. 3 ποτήρια νερό

 

10. 4 ποτήρια ζάχαρη

 

11. χυμός μισού λεμονιού

 

12. μια κουταλιά μέλι

 

 

σε μια μεγάλη γαβάθα ανακατεύουμε τα υλικά 1 ως 7. Ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε λίγη ζύμη (λιγότερη από όσο νομίζουμε, τα μελομακάρονα στον φούρνο θα μεγαλώσουν, μην γίνουν παντόφλες), πλάθουμε μια μπαλίτσα, την πλατσουκώνουμε να γίνει σαν ροδίτσα, ρίχνουμε από πάνω λίγο καρυδόψιχα, τυλίγουμε να κλείσει η καρυδόψιχα μέσα στην ζύμη, και δίνουμε σχήμα σαν μελομακάρονο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη (υπομονή ε. Εγώ στην πορεία βαριέμαι και τα κάνω μεγάλα να τελειώνουμε...). Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει μια λαδόκολα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για κάνα μισάωρο, 180 βαθμούς, αντιστάσεις και αέρα. Είναι έτοιμα όταν ψιλοροδίσουν. Εν τω μεταξύ, πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά 9 ως 12. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει λίγο, δηλαδή να μην τρέχει εντελώς σαν νερό.

 

Βγάζουμε τα μελομακάρονα και τα στριμώχνουμε σε βαθουλό σκεύος για να τα σιροπιάσουμε. Ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι ζεστό και τα αφήνουμε να τραβήξουν. Όταν σιροπιαστούν καλά, τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε όμορφα σε μια ωραία μεγάλη πιατάρα.

 

 

 

 

Κουλουράκια βουτύρου

 

 

1. 360 γρ αγελαδινό βούτυρο κρύο (από το ψυγείο)

 

2. 180 γρ άχνη

 

3. 1 αυγό

 

4. 20 γρ λικέρ ή κονιάκ

 

5. 750 γρ αλεύρι

 

6. μαρμελάδα βερύκοκο

 

 

βάζουμε τα υλικά 1 ως 5 σε μεγάλη γαβάθα και ζυμώνουμε. Θέλει μπράτσα το ζύμωμα, γιατί το βούτυρο είναι κρύο και το αλεύρι πολύ, και υγρό δεν υπάρχει τίποτα, οπότε ο στόκος είναι πολύ λίγος για να περιγράψει αυτό που θα προκύψει. Ζυμώνουμε λοιπόν γερά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές σφιχτό πράγμα. Βάζουμε το πράγμα στο τραπέζι και το ρολάρουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν λουκάνικο. Έχω και φωτό εδώ, γιατί οι λέξεις δεν φτάνουν.

 

Βάζουμε το λουκάνικο σε μια επιφάνεια κοπής, και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ροδελίτσες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολα. Με τον αντίχειρά μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε ροδελίτσας, το οποίο γεμίζουμε με μια κουτσουλίτσα μαρμελάδα. Αν έχουμε μικρό παιδί και υπομονή, καθόμαστε και φτιάχνουμε διάφορα σχήματα αντί για ροδελίτσες: δεντράκια, μπαστουνάκια, αστεράκια, ρόδες, σαλιγκάρια, κλπ, έχει πολλή πλάκα. Ψήνουμε για κάνα μισάωρο, στον ίδιο φούρνο με πριν.

 

 

 

 

Κουραμπιέδες (κουραδιέδες) (για λίγους, καμιά 15αριά κομάτια)

 

 

1. 160 γρ αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

 

2. 1/4 φλιτζάνι τσαγιού άχνη

 

3. 1 κρόκο

 

4. 1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

 

5. 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

 

6. 160 γρ καβουρδισμένα αμύγδαλα ελαφρώς θρυμματισμένα

 

 

ανακατεύουμε τα υλικά με την σειρά που τα γράψαμε, και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, τις πλατσουκώνουμε λίγο να γίνουν σαν κουραμπιέδες, και τις αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολα. Ψήνουμε στον ίδιο φούρνο με πρίν για 25-30 λεπτά.

 

Σε μια γαβάθα βάζουμε μπόλικη άχνη. Βγάζουμε τους κουραμπιέδες και όπως είναι ζεστοί τους κάνουμε έναν έναν από μια βουτιά στην άχνη. Λίγο, μια τούμπα από δω μια τούμπα από εκεί και έξω. Αν τους αφήσουμε έτσι ζεστούς στην άχνη θα λασπώσουν. Τους βάζουμε ωραία ωραία σε ένα όμορφο πιάτο, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, και ρίχνουμε από πάνω μπόλικη άχνη με ένα σουρωτήρι (σαν αυτό που σουρώνουμε το τσάι).

 

 

 

Καλές γιορτές να έχουμε.

 

 

 

P1020172.jpg

 

 

 

 

P1020173.jpg

 

 

 

 

P1020175.jpg

 

 

 

 

P1020182.jpg

 

 

 

 

P1020177.jpg

 

 

 

ούτε το σπόηλερ βρίσκω. Τα νεύρα μου.

Δημοσ.

ευχαριστώ lefterman, εντυπωσιακά φαίνονται όλα αυτά ομολογώ πως έχω μείνει

απλώς για τα μελομακάρονα, πως γίνεται στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία/φούρνους απόπου αγοράζω να έχουν ίδια συνταγή κ ψήσιμο για τα μελομακάρονα, σα να είναι από τον ίδιο ζαχαροπλάστη φτιαγμένα βρε παιδί μου, γιαυτή τη συνταγή λοιπόν ψάχνω χεχε, όπως κ να έχει σευχαριστώ για όλη την ενημέρωση, εντυπωσιακή ;)

Δημοσ.

Αυτες οι ιδεες το οτι δεν βαζουν "αγνα" υλικα πως σας εχουν μπει? Ο κανονας λεει οτι αμα βαλεις σκατα υλικα, θα εχεις σκατα προιον. Εκτος εσυ αμα τους βαζεις δαχτυλο πριν και κοιτας αν εχουν παρθενικο υμενα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...