Προς το περιεχόμενο

ΕΠΕ : Δελτίο Τύπου: Ελεύθερο Λογισμικό Παντού


tritonas00

Προτεινόμενες αναρτήσεις

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=442

 

 

επρεπε να ερθει οικονομικη κριση στη Ελλαδα για να θυμηθουν οτι υπαρχει free software / open source..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να μας ωφελήσει το ανοιχτό λογισμικό στα οικονομικά. Τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να γλυτώνεις το κόστος των αδειών χρήσης, αλλά επομίζεσαι το κόστος επανεκπαίδευσης των υπαλλήλων σου και του support (που μέχρι πρότινος σου το παρείχε ο προμηθευτής του λογισμικού σου).

 

Και δεδομένου ότι οι άδειες χρήσης τόσο για τα λειτουργικά όσο και για τα λοιπά προγράμματα (π.χ. σουίτες γραφείου) έχουν ήδη αγοραστεί... μάλλον είναι κακή ιδέα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα διαφωνήσω. Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί κάθε καινούργιος υπολογιστής που θα αγοράζεται για το δημόσιο δεν θα έχει άδειες για λογισμικό το κέρδος θα είναι άμεσο. Αν δε υποθέσουμε ότι το κέρδος από τα χρήματα αυτά θα δίνονται για τυχόν επιμορφώσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού τότε στη χειρότερη περίπτωση δεν θα υπάρχει extra κόστος. Μακροπρόθεσμα θα αρχίσουμε να βλέπουμε και μείωση του κονδυλίου για λογισμικό αλλά και για hardware αφού μια πιθανή αναβάθμιση στο λογισμικό έχει μικρότερες πιθανότητες να χρειάζεται και καινούργιο hardware σε αντίθεση με την αναβάθμιση π.χ. των τερματικών των υπαλλήλων για τη μετάβαση από Windows XP σε Windows 7.

Ας μη συζητήσουμε για τα κέρδη από τη μετάβαση "κεντρικών" συστημάτων όπως servers. Τουλάχιστον το έχουν πάρει χαμπάρι και το καινούργιο site της βουλής π.χ. είναι πάνω σε apache με Fedora. Πάλι καλά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Κινήσεις προς την πολιτική ηγεσία για την ενσωμάτωση του FOSS στο δημόσιο τομέα έχουν γίνει και πριν την κρίση. Βέβαια όλες αυτές η κινήσεις ήταν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Και στο ubuntu.gr είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια, αλλά και από άλλα sites του χώρου.

 

2) Ο μύθος για το κόστος "εκπαίδευσης του προσωπικού" είναι απλά... μύθος που πολλαπλασιάζεται από "ύποπτες πηγές". Οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημοσίου, απλά δεν ξέρουν πού τους παν τα τέσσερα από υπολογιστές. Ανοίγουν το μηχάνημα και χρησιμοποιούν την εφαρμογή της υπηρεσίας τους (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία ανάλογα με το πόσο άχρηστος είναι ο υπάλληλος ή όχι). Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αν π.χ. το μηχάνημα τρέχει ubuntu αντί για xp. Επίσης η μειοψηφία των υπαλλήλων που ξέρουν που τους παν τα τέσσερα, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν την πασιέντζα, ή το O.O.word processor, ή τον browser σε ένα π.χ. ubuntu.

 

3)

Τουλάχιστον το έχουν πάρει χαμπάρι και το καινούργιο site της βουλής π.χ. είναι πάνω σε apache με Fedora. Πάλι καλά...

Φαντάσου να ήταν πάνω σε proprietary λογισμικό πόσο παραπάνω από 1.000.000 € θα στοίχιζε...

 

4) Το κέρδος από το ανοικτό λογισμικό στο δημόσιο θα είναι τεράστιο. Βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.mstratakis.gr/str/AdView.asp?ad_id=5215&ad_category_id=13&search=&

 

 

7953-Χρήση ανοικτού λογισμικού από το Δημόσιο 16/12/2010

Ερωτήσεις

Αριθμός πρωτ: 7953

Ημερομηνία κατάθεσης: 16/12/2010

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

3) ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

4) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Χρήση ανοικτού λογισμικού από το Δημόσιο.

 

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δαπανηρή καθίσταται για το ελληνικό δημόσιο η αγορά αδειών κλειστού λογισμικού, ενώ, καθώς η τεχνολογία προχωρά ανοίγει νέους ορίζοντες, με τα ελεύθερα λογισμικά τα οποία δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα κλειστά.

Όπως αναφέρει και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, η χρήση κλειστού λογισμικού από το δημόσιο αναδεικνύεται σε μείζον θέμα καθότι για αυτή καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι, την ώρα που υπάρχουν γρήγορες και δωρεάν λύσεις.

Επειδή, η εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει θα είναι σημαντική.

Επειδή, θα μπορούσε να γίνει ευρεία χρήση του ελεύθερου λογισμικού σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και κυρίως στο νέο πρωτοποριακό θεσμό του Ψηφιακού Σχολείου.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προβούν στην καθιέρωση χρήσης ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο, την ώρα που κάθε ενέργεια εξοικονόμησης δαπανών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναγκαία.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...