Προς το περιεχόμενο

Ιντερνετ ασφάλεια προσωπικών δεδομένων

Teaser

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να ρωτήσω, αν γνωρίζει κανείς, τι στοιχεία μπορεί να συγκεντρώσει ένα site η μια ιντερνετική εφαρμογή τύπου msn κτλ για τον χρήστη.

Πχ έχω φορτώσει το in.gr, τι στοιχεία μπορεί να μάθει από εμενα? (όπως πχ ip, browser, παροχο)

Επίσης, ο πάροχος γνωρίζει την ταυτότητα μου? Το περιεχόμενο της χρήσης του ιντερνετ από εμένα?

Πχ στέλνω ένα email (ας θεωρήσουμε ότι είναι μη κωδικοποιημένο) ή μιλάω με τον ξάδερφο μου με φωνητική κλήση. Υπάρχει περίπτωση να τα βλέπει αυτά ο πάροχος και να κρατάει δεδομένα? Ή ακόμα και το site ή το msn με το οποίο έχουμε φωνητική κλήση να γνωρίζει κάποια στοιχεία για εμένα με κάποιον τρόπο?

Δεν υπάρχει καμια νομοθεσία που να προστατεύει το ιδιωτικό απόρρητο των πελατών από τους παρόχους ιντερνετ? Η ακόμα και από διάφορα sites?

Δημοσ.

Βεβαίως και υπάρχει σχετική νομοθεσία ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για το απόρρητο των επικοινωνιών. Υπάρχει όμως η υποχρέωση να διατηρούνται αρχεία με τις ΙΡ για 2 χρόνια, απ'όσο θυμάμαι, όπως γίνεται και με το λογαριασμό του τηλεφώνου (νούμερα/ώρα/διάρκεια).

Αυτά για εδώ, στο εξωτερικό ισχύει άλλη νομοθεσία και δε μπορεί να ξέρει κάποιος από εδώ το τί αρχεία κρατάνε.

Δημοσ.

Αν εγώ επισκεφθώ το site σου, εσύ ως site τι μπορείς να γνωρίζεις εσύ για εμένα? (πχ IP, πάροχο, περιοχή, ονοματεπώνυμο? τι άλλο?)

Επίσης, το περιεχόμενο της συνομιλίας μου, μπορεί να το δει ο εκάστωτε πάροχος και να ξέρει τι σου είπα και τι μου είπες?

Δημοσ.

ΙΡ/χώρα/πάροχο (+ ό,τι πληροφορίες δίνει ο φυλλομετρητής) ναι, όχι ονοματεπώνυμο, περιοχή όχι τη δική σου αλλά του κέντρου του παρόχου και γενικώς ο μόνος τρόπος για να σε βρει κάποιος μέσω ΙΡ είναι να ανοίξουν εντός 2 ετών τα αρχεία του παρόχου σου και να γίνει διασταύρωση με το λογαριασμό τηλεφώνου.

Το αν καταγράφονται συνομιλίες, emails κτλ είναι άλλο θέμα και κανονικά τίποτα δεν πρέπει να καταγράφεται από κανέναν, με βάση νόμο, αλλά πάντα μιλάμε για Ελλάδα. Το αν πχ ο server του MSN (για παράδειγμα) ή οποιουδήποτε άλλου καταγράφει συνομιλίες κτλ, αυτό δε μπορώ να στο πω κι εξαρτάται πρώτον από τη νομοθεσία της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος, δεύτερον από την ηθική αυτού που το διατηρεί και τρίτον από το πόσο καλός administrator είναι ή προγραμματιστής αν πρόκειται για λογισμικό (κενά ασφάλειας).

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Για το δεύτερο μιλάω για τον πάροχο. Αν ο πάροχος, πχ ΟΤΕ μπορεί με κάποιο τρόπο να μάθει τη συνομιλία μου και να ξέρει ότι ο "teaser(ονοματεπώνυμο) συνομίλησε γραπτά η προφορικά με τον ξάδερφο του(ονοματεπώνυμο) στο msn ή οπουδήποτε αλλού και κανόνισαν να πάνε για καφέ στο κέντρο στις 8:30". Η ξέρω γω ότι είδε ένα συγκεκριμένο βιντεάκι στο youtube και διατηρεί έναν λογαριασμό στο fb με αυτό το όνομα.

Άλλωστε, μέσω του παρόχου δεν παιρνάνε όλα? Οποιαδήποτε ιντερνετική δραστηριότητα από τον πάροχο δεν περνάει? άρα ξέρει τα πάντα. Σωστά?

Δημοσ.

Θεωρητικά ναι, θα μπορούσε να ξέρει τα πάντα, αλλά αυτό ΔΕ συμβαίνει σε καμία περίπτωση (δε ξέρω βέβαια αν μπορεί να συμβεί να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας και τέτοια χοντρά, εκεί ίσως παίζει, αλλά μιλάμε για σκοπευμένη φάση). Μην ανησυχείς, τουλάχιστον προς το παρόν.

Δημοσ.
Το αν καταγράφονται συνομιλίες, emails κτλ είναι άλλο θέμα και κανονικά τίποτα δεν πρέπει να καταγράφεται από κανέναν, με βάση νόμο, αλλά πάντα μιλάμε για Ελλάδα. Το αν πχ ο server του MSN (για παράδειγμα) ή οποιουδήποτε άλλου καταγράφει συνομιλίες κτλ, αυτό δε μπορώ να στο πω κι εξαρτάται πρώτον από τη νομοθεσία της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος, δεύτερον από την ηθική αυτού που το διατηρεί και τρίτον από το πόσο καλός administrator είναι ή προγραμματιστής αν πρόκειται για λογισμικό (κενά ασφάλειας).

Αυτό νομίζω ότι δεν εξαρτάται από την νομοθεσία της χώρας αλλά από την πολιτική της εκάστοτε εταιρίας. Στους όρους χρήσεις υπηρεσιών email ή instant messaging αναφέρεται αν δεν κάνω λάθος ότι η εταιρία έχει το δικαίωμα να διατηρεί πληροφορίες για τους χρήστες με την συγκατάθεση τους.

Δημοσ.

Καμία "πολιτική" δεν πάει πάνω από τη νομοθεσία. Αν δε σου δώσω εγώ το δικαίωμα να παρακολουθείς συνομιλίες μου δε διανοείται να το κάνεις, απαγορεύεται (στην Ελλάδα).

Τώρα εφόσον σε έχει ενημερώσει επ'ακριβώς το τί στοιχεία διατηρεί και πώς θα τα χρησιμοποιήσει και το έχεις αποδεχτεί αυτό κι έχεις χειροκίνητα διαθέσει αυτά, είναι τελείως διαφορετικό θέμα από αυτό που ρώτησε ο συμφορουμίτης. Αναφέρθηκε σε ανίχνευση/παρακολούθηση/καταγραφή, όχι για στοιχεία που βάζεις εσύ ο ίδιος. :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...