Προς το περιεχόμενο

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

slygeo87

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θυμήθηκα τώρα την τελευταία χρονιά που πίστευα στον Σάντα κλοζ. :P

30 Δεκεμβρίου 199..κάτι! Πάω με την μανούλα μου στο παιχνιδάδικο να αποφασίσω για το τι παιχνίδι θέλω να ζητήσω από τον Άγιο Βασίλη στο γράμμα μου. Διαλέγω transformers. (ή όπτιμους ή μέγκατρον, παίζει να ήταν και μέγκατρον σαν καλό κωλόπαιδο που ήμουν)

Επιστρεφω σπίτι, γράφω το γράμμα και το βάζω κλασικά κάτω από το δέντρο.

31 Δεκεμβρίου, ώρα 22:00. Φεύγω με γονείς για αλλαγή χρονιάς σε ένα φιλικό ζευγάρι. Η πουστιά παίχτηκε εκείνη την ώρα γιατί η μάνα μου βγήκε τελευταία από το σπίτι εκείνο το βράδυ! :angry:

Επιστρέφουμε, πήγα για ύπνο γιατί ο Άγιος Βασίλης έπρεπε να κατέβει από την καμινάδα και οκ καταλαβαίνετε...

Ξυπνάω, πάω στο δέντρο, το βλέπω, σκίζω περιτύλιγμα, χαρές, δάκρυα συγκίνησης κλπ κλπ.

Την επόμενη χρονιά τα άκουσα χοντρά από τον πατέρα μου, γιατί έγινα λυκειόπαιδο και έπρεπε να μάθω κάποτε να οδηγώ ποδήλατο με βοηθητικές! :angry:

Αυτά από 'μενα, για πείτε και 'σεις καμία εμπειρία σας.. :P

Το θέμα το άνοιξα γιατί ήθελα να μάθω κυρίως την γνώμη σας γύρω από το κόνσεπτ του Άγιου Βασίλη και το «παραμύθιασμα» που τρώνε τα πιτσιρίκια κάθε χρόνο. Μετράει τελικά; :rolleyes:

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Moderators
Δημοσ.

Μια περιοδο πιστευα ακραδαντα πως δεν πρεπει να παραμυθιαζουμε τα παιδια με imaginary creatures τυπου Santa ή οτιδηποτε αλλο.

Ειδικα με μορφες σαν του συγκεκριμενου κοκκινου αλα Coka Cola τυπακου.

Απο την αλλη, αν ειμαστε αντικειμενικοι, πρεπει να μπλοκαρουμε εικονες και concepts τυπου Smurfs κλπ, αλλα κατι τετοιο ισως περιορισει την φαντασια ενος παιδιου (παιδιου ε, οχι μαντραχαλου που ετοιμαζεται για στρατο :lol:) και τα προσγειωσει αποτομα στην πραγματικοτητα. Επισης σκεφτομαι μια παρεα παιδιων που ολα λενε τι θα ηθελαν απο τον Big Billy, ενω ενα παιδακι πορσπαθει να τους πει πως ο τυπος δεν υπαρχει. Και τρεχει να αποφυγει τις πετρες...

• Moderators
Δημοσ.

Βασικά, δε νομίζω ότι επιχείρησαν ποτέ να μου καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης. Θυμάμαι ΜΙΑ χρονιά που αυτό αναφέρθηκε (ως όνομα), αλλά και πάλι ήμασταν τρία αδέλφια, και εύκολα βγάλαμε τα δικά μας συμπεράσματα. Γενικότερα πάντως είχαμε το σύστημα με δώρα τα Χριστούγεννα -μέχρι κάποια ηλικία (μάλλον 4ης δημοτικού).

Πάντως τη μορφή του Αη Βασίλη της Coca Cola την είχα περισσότερο συνδυασμένη με επιλογή του τι θα ντυθεί κανείς στα καρναβάλια παρά με Χριστούγεννα.

Δημοσ.

Εγώ πίστευα στον άη και ειδικά μια χρονιά που του έγραψα να μου φέρει το σπαθί του θάντερκατς και μου το έφερε πίστεψα ακόμα πιο πολύ.

Δημοσ.

Το θέμα το άνοιξα γιατί ήθελα να μάθω κυρίως την γνώμη σας γύρω από το κόνσεπτ του Άγιου Βασίλη και το «παραμύθιασμα» που τρώνε τα πιτσιρίκια κάθε χρόνο. Μετράει τελικά; :rolleyes:

Αλλοι υποστηριζουν τον κονσεπτ γιατι θελουν να νιωσει το παιδι την παραμυθενια μαγεια των ημερων και της σχετικης ηλικιας , αλλοι οχι για να μην ερθουν αντιμετωποι με το ''ψεμμα'' καποια στιγμη και χαθει η εμπιστοσυνη .Υποθετω οτι καποιοι θα δινουν διπλωματικη απαντηση (πχ βεβαιως υπαρχει αλλα μενει σε ενα μακρινο μερος που το λενε Ατλαντα και στελνει τα δωρακια με courrier :D ).Πολυ φασαρια για το τιποτα για μενα, ασε που οι ηρωες πια δεν εχουν γενιαδα αλλα υπερδυναμεις :D

Δημοσ.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στην ιδέα του Άγιου Βασίλη, είναι περισσότερο θέμα παράδοσης. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα παιδιά δεν στεναχωριούνται γιατί δεν τους το λέει κάποιος πως δεν υπάρχει αλλά το ανακαλύπτουν μόνα τους. Σίγουρα όμως τα παιδιά χαίρονται περισσότερο με την αγωνία για την επόμενη μέρα παρά αν οι γονείς τους έδιναν απλά τα δώρα.

Δημοσ.

Δε νομίζω πως αυτός που πιστεύει στην ύπαρξη θεού έχει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία από αυτόν που πιστεύει στην ύπαρξη του Άι-Μπιλ.

Υ.Γ. Η απορία που είχα πάντα είναι τί σκέφτεται ένα παιδί που πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, όταν πάει βόλτα στα μαγαζιά και βλέπει καμιά 10αριά Άγιους Βασίληδες. Πώς το δικαιολογούνε οι μαμάδες, έχει προσέξει κανείς;

Δημοσ.

Την επόμενη χρονιά τα άκουσα χοντρά από τον πατέρα μου, γιατί έγινα λυκειόπαιδο και έπρεπε να μάθω κάποτε να οδηγώ ποδήλατο με βοηθητικές! :angry:

Διαβάζω καλά?(!) Δηλαδή έφτασες μέχρι και τρίτη γυμνασίου (13-14) πιστεύοντας στον Santa? Με κούφανες χοντρά -και λίγα λέω- τώρα.

Προσωπικά δεν έχω καθόλου μνήμη μέχρι πότε πίστευα το παραμύθι, αν το πίστευα ποτέ. Δεν θυμάμαι να είχαμε ιστορίες με δωράκια που εμφανίζονται μαγικά στο δέντρο, ήταν από μαμά/μπαμπά/θείο/θεία κλπ. Αν ποτέ μου πουλήσαν την παραμύθα και απλά τώρα δεν το θυμάμαι, σίγουρα ήταν μέχρι/πριν την τρίτη δημοτικού πάντως, γιατί από κει και πέρα θυμάμαι ξεκάθαρα ότι αποκαθιστούσα την αλήθεια :P όποτε άκουγα παραμυθάκια για Santa και πράσειν άλογα.

Και είμαι της άποψης που αναφέρθηκε να μην μεταδίδεται το παραμύθιασμα, άντε, εκτός αν το αρχίζεις με "υπάρχει ο 'μύθος' ότι.." και όχι ως πραγματικότητα.

Δημοσ.

Υ.Γ. Η απορία που είχα πάντα είναι τί σκέφτεται ένα παιδί που πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, όταν πάει βόλτα στα μαγαζιά και βλέπει καμιά 10αριά Άγιους Βασίληδες. Πώς το δικαιολογούνε οι μαμάδες, έχει προσέξει κανείς;

Κλωνοποίηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...