scullyist Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Ποιος ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος -μόνος του- σωστά, After Effects? Η πράξη θεωρώ είναι το αυτονόητο, να παιδευτείς με το πρόγραμμα, αλλά ρωτάω περισσότερο για το 'σύστημα'. Τι δούλεψε καλύτερα για εσάς, βιβλίο? Video tutorials? Συνδυασμός και των δύο? Και σε πόσο καιρό(+ με πόσες ώρες την ημέρα) φτάσατε στο σημείο να θεωρείτε και να μπορείτε να πείτε ότι γνωρίζετε -τουλάχιστον- άνω του μετρίου, έως πολύ καλά το πρόγραμμα? Το ζητούμενο μου δεν είναι να μάθω 2-3 πραγματάκια μόνο για να 'παίζω', αλλά σιγά σιγά να φτάσω σ'ενα σημείο που να μπορώ να το χρησιμοποιώ επαγγελματικά. Kάθε συμβουλή καλοδεχούμενη, thanks.
micos000 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Για μένα, κατά σειρά προτεραιότητας είναι: 1. Βιβλίο εκμάθησης 2. Πρακτική εξάσκηση 3. Περισσότερη εξάσκηση 4. Πιο πολύ διάβασμα και παρακολούθηση κάποιον βασικών video tutorials 5. Ακόμα περισσότερη εξάσκηση 6. Πιο προχωρημένα video tutorials και πιο προχωρημένα βιβλία 7. Πάρα πολύ εξάσκηση (για να μην ξεχνιόμαστε) 8. video tutorials, internet tutorials, ebooks και εξάσκηση, εξασκηση, εξάσκηση... Δεν έχει σημασία πόσες ώρες θα αφιερώνεις, δεν είναι φροντιστήριο, αλλά αν κάτσεις και ασχοληθείς θα δεις ότι το δίωρο δεν θα σου φτάνει. Αν πρόσεξες πρώτα προτείνω εξάσκηση και βιβλίο (από χαρτί, όχι ebooks) και μετά τα video tutorials και τα ebooks. Υπάρχει λόγος. Αν δεν διαβάσεις και δεν καταλάβεις πως δουλεύει το πρόγραμμα θα δυσκολευτείς να παρακολουθήσεις τα video tutorials και θα είσαι συνέχεια μπρος-πίσω/pause/play, πράγμα που είναι πολύ εκνευριστικό. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις ένα πρόγραμμα είναι να έχεις κάτι συγκεκριμένο να κάνεις και όχι να παίζεις με τις επιλογές. Ξεκίνα ένα project από την αρχή, με σχέδιο και σενάριο και προσπάθησε να το τελειώσεις.
scullyist Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Aρχικά, σ'ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση micos. Να σε ζαλίσω λίγο παραπάνω τώρα... αλλά αν κάτσεις και ασχοληθείς θα δεις ότι το δίωρο δεν θα σου φτάνει. Αυτό έλεγα σ'ένα φίλο (όχι σχετικός) τις προάλλες που μου είπε "ε κατσε κανα 2ωρο/day". Στην 1η μου εξιχνίαση/γνωριμία με το πρόγραμμα, το είδα στην πράξη ότι το 2ωρο δεν μου αρκεί με τίποτα. Εκεί που είχα αρχίσει να 'ζεσταίνομαι' έπρεπε να το παρατήσω. Τώρα πέρασαν και λίγες μέρες, τα μισά θυμάμαι. Αν πρόσεξες πρώτα προτείνω εξάσκηση και βιβλίο (από χαρτί, όχι ebooks) και μετά τα video tutorials και τα ebooks. Έχω το Creating Motion Graphics των Meyers (eβοοκ+dvd), που απ'ότι διάβασα όλοι το έχουν ως το άγιο δισκοπότηρο. Να το εκτυπώσω λες ε? (τι χρεώνουν για τέτοιο θηρίο 700+ σελίδων, μήπως συμφέρει να το αγοράσω στην τελική?). Πάντως όντως ήταν κουραστικό να διαβάζω στην οθόνη για 2h, πόσο μάλλον να κάθομαι έτσι +++h. Aυτό απ'ότι είδα έχει παράλληλα video tuts (στο dvd) για αυτό που καταπιάνεται το κάθε κεφάλαιo. Ξεκίνα ένα project από την αρχή, με σχέδιο και σενάριο και προσπάθησε να το τελειώσεις. Αυτό δεν προυποθέτει ένα πρώτο ζέσταμα με τα βασικά του προγράμματος? Δηλαδή πρώτα μια γνωριμία με βασικές λειτουργίες πχ πως δουλεύουν layers, μάσκες, object attributes κλπ και μετά στο project ψάχνοντας βήμα βήμα πως θα κάνω αυτό που απαιτεί η ιδέα για τα πιο 'βαθειά'? Η αντίστροφα, από την αρχή στο σενάριο και εκεί σε κάθε βήμα μπρος-πίσω ακόμη και για τα βασικά. Απλά σκέφτομαι ότι αν εγώ βάλω στο μυαλό μου την Χ ιδέα, μπορεί σε αυτήν να μην περιλαμβάνονται βασικά πράγματα (μεγαλοπιάνομαι τώρα ) και ενώ θα μαθαίνω τα πολύπλοκα να αγνοοώ τα πιο απλά. Επίσης, με ποια έκδοση είναι πιο δόκιμο να μάθεις? Παίζει ρόλο? (για αρχή φαντάζομαι, όχι). Έχω CS3 και CS4. Και, ποιες οι ελάχιστες απαιτήσεις σ'ένα μηχάνημα για να δουλεύει decent το πρόγραμμα? Κάτι μου λέει ότι αν όχι στην αρχή, στην ψιλο-σύντομη πορεία θα χρειαστώ αναβάθμιση. (Δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζει, αλλά να πω ότι αρχικά με ενδιαφέρουν περισσότερο motion graphics με καθαρα γραφικά, δηλαδή όχι και τόσο εμπλοκή με ένθεση κανονικού βίντεο μέσα στο project. Αργότερα αυτό).
micos000 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Να ξεκινήσω με αυτό που είπα για το project. Ίσως δεν το έθεσα ολοκληρωμένα. Ναι πρέπει πρώτα να μάθεις να κινείσαι άνετα μέσα στο πρόγραμμα και να γνωρίζεις (στο περίπου) τις δυνατότητες του. Η έκδοση δεν έχει σημασία, για όποια έχεις τα βοηθήματα αυτή και θα μάθεις. Η εκτύπωση δεν συμφέρει εκτός αν έχεις κάποιο μέσον σε σχολή ή πανεπιστήμιο και μπορέσεις να τυπώσεις τζάμπα. Καλύτερα να αγοράσεις το βιβλίο που θέλεις. Όσο για τις απαιτήσεις του συστήματος, αυτό που παίζει ρόλο είναι ο επεξεργαστής, η μνήμη και η κάρτα γραφικών. Το 1ο για να τελειώνει γρήγορα τα preview και το τελικό render. Αλλά οι καινούργιοι υπολογιστές είναι ήδη πολύ γρήγοροι. Το 2ο γιατί απλά "όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά", αλλά νομίζω ότι στα 3-4GB είναι καλά. Το 3ο γιατί αν δεν απατώμαι τα προγράμματα της adobe στις τελευταίες εκδόσεις υποστηρίζουν επιτάχυνση μέσω gpu. Τώρα να πάμε και στην τελευταία σου δήλωση. Αν σε ενδιαφέρουν τα γραφικά, τώρα πρέπει να ξέρεις να δουλεύεις και το photoshop. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Και για περισσότερα γούστα με τα γραφικά στρέψου και σε κάποιο 3d πρόγραμμα π.χ. 3dstudio max, lightwave, cinema4d, maya, softimage και ίσως λίγο bryce. Υπάρχει και το δωρεάν blender, δες μερικά δείγματα ΕΔΩ. Τα 3 πρώτα είναι τα πιο διαδεδομένα ανάμεσα στους enthousiast users (το αγαπημένο μου είναι το lightwave), τα επόμενα 2 είναι τα πιο διαδεδομένα επαγγελματικά προγράμματα και το bryce είναι ένας γρήγορος τρόπος δημιουργίας 3d landscapes. Μπορείς να δημιουργείς τα μοντέλα σου και να τα σώζεις σαν 32bit με alpha channel αρχεία εικόνας και να τα εισάγεις στο project σου καθαρά και κομμένα. Μην σε ζαλίζω όμως περισσότερο. Απλά έχε τα παραπάνω υπ' όψιν και όταν νοιώσεις ότι είσαι σχετικά έτοιμος με το ae και το photoshop προχωράς και στο 3d. Ισχύει και εδώ τα παραπάνω με το διάβασμα και την πρακτική εξάσκηση. Τις ώρες απασχόλησης πολλαπλασίασε τες επί 3x, το ίδιο και το ενδιαφέρον και την τελική ικανοποίηση.
scullyist Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Ευχαριστώ Micos, παρέλειψα να αναφέρω ότι είμαι επαγγελματίας γραφίστρια πάρα πολλά χρόνια, οπότε δεν υπάρχει θέμα με photoshop κλπ. Πράγμα που βλέπω στην πράξη ότι σαφώς αποτελεί πλεονέκτημα για την κατανόηση εκτέλεσης πολλών λειτουργιών, αφού σε πολλά είναι κοινή (layers, μάσκες, Paths κλπ) και απλά θα πρέπει να αφομιώσω τις οποιεσδήποτε έξτρα ιδιαιτερότητες/αλληλεπίδραση έχουν αυτές οι εκτελέσεις στο περιβάλλον του ΑΕ πλέον. Απο 'κει και πέρα φυσικά μάθηση από το μηδέν για όλα τα υπόλοιπα και τα αποκλειστικά δεδομένα του ΑΕ και του καινούριου 'στρατοπέδου', περί εικόνας/στοιχείου σε κίνηση. Για τις δυνατότητες του συστήματος, επιβεβαιώνεις τις υποψίες μου ότι θα πρέπει να πάω γι'άλλα, διότι το δικό μου το καμάρι είναι μηχάνημα τριετίας (2πυρηνο στα 1.8, 2GB μνημη και μικρή κάρτα) και από το λίγο που πειραματίστηκα δεν τραβάει ιδιαίτερα. Άλλο να δουλεύεις photoshop και λοιπά κλασσικά γραφιστικά προγράμματα κι άλλες οι ιστορίες με rendering κλπ. Δεν με φτιάχνει ιδιαίτερα αυτό να πω την αμαρτία μου μιας και δεν είμαστε καθόλου για έξοδα αλλά είδωμεν τι θα κάνω. Οπότε αν και το θεωρούσαδεδομένο, χρειαζόμουν ένα μπούσουλα για τα ελάχιστα απαιτούμενα δεδομένα στα οποία θα πρέπει να πάω. Τα 3d τα αφήνω όντως στην άκρη, ενδιαφέρον υπάρχει απλά απεριόριστο -βασικά έχω λυσσάξει εδώ και καιρό αλλά τώρα ήρθε η ώρα να οργανώσω κάπως τον χρόνο μου και επιτέλους να στρωθώ. Και πάλι σ'ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
micos000 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Για την προετοιμασία του project είναι μια χαρά το μηχανάκι, απλά δεν θα είναι για extreme multitasking. Αν δουλεύεις το photoshop τότε ξέρεις ήδη τα βασικά του ae. Η κίνηση και τα keyframes θα έρθουν μόνα τους. Ο επεξεργαστής είναι καλός για τώρα, μην ψήνεσαι από τώρα για αναβάθμιση. Δες πως θα πάει η φάση και το αποφασίζεις αργότερα, αν είναι απαραίτητο. Να σου πω ότι δούλευα για χρόνια σε έναν p4 1.5 με 1GB ram σε premiere 6.50, After affects 4, Photoshop 7 και lightwave 6. Για το τελικό rendering το άφηνα όλο το βράδυ.
scullyist Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2010 Για την προετοιμασία του project είναι μια χαρά το μηχανάκι, απλά δεν θα είναι για extreme multitasking. Αν δουλεύεις το photoshop τότε ξέρεις ήδη τα βασικά του ae. Η κίνηση και τα keyframes θα έρθουν μόνα τους. Ο επεξεργαστής είναι καλός για τώρα, μην ψήνεσαι από τώρα για αναβάθμιση. Δες πως θα πάει η φάση και το αποφασίζεις αργότερα, αν είναι απαραίτητο. Να σου πω ότι δούλευα για χρόνια σε έναν p4 1.5 με 1GB ram σε premiere 6.50, After affects 4, Photoshop 7 και lightwave 6. Για το τελικό rendering το άφηνα όλο το βράδυ. Έχεις απόλυτο δίκιο, θα δω πρώτα όντως πως θα προχωρήσει το πράμα. Άσε που έτσι κι αλλιώς δεν με παίρνει για άμεση-άμεση αναβάθμιση. Κι αφού λες ότι την έβγαζες με μικρότερο μηχάνημα, ευχάριστες καμπάνες στ'αυτιά μου, μια χαρά μ'εφτιαξες τώρα. Και πάλι super thanks
micos000 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2010 [...]Κι αφού λες ότι την έβγαζες με μικρότερο μηχάνημα, ευχάριστες καμπάνες στ'αυτιά μου, μια χαρά μ'εφτιαξες τώρα. Και πάλι super thanks [...] Μάλλον δεν πρόσεξες σε ποιές εκδόσεις αναφέρομαι. Τις CS ούτε καν τόλμησα να τις δοκιμάσω.
scullyist Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Μη σου γυρνάνε τα μάτια βρε, μια χαρά το πρόσεξα και το πήρα στα υπόψην. Για το ότι αρκεί για το πρώτο στάδιο είναι που χάρηκα -προετοιμασία Project κλπ που ανέφερες- γιατί έφαγα μια ψιλοφρίκη αρχικά ότι και αυτό δεν θα το σήκωνε χωρίς να σκοντάφτει και θα έπρεπε να αναβαθμίσω άμεσα. Αφού εκείνο έβγαζε κανονική δουλειά έστω με v4 και ολονύχτιο rendering, τότε τα δικά μου δεδομένα είναι τουλάχιστον οκ για τον πρώτο καιρό, αυτή ήταν η σκέψη. Μη μου το χαλάς τώρα Kαλά σε premiere και AE δεν σε αδικώ που δεν τόλμησες να δοκιμάσεις CS, αλλά για photoshop σε έπαιρνε μέχρι και CS2, τζάμπα έμενες στο 7αρι. Περασμένο CS2 σε Αthlon 1700+ (1450MHz) / 1GB ram, και το δούλευα μια χαρά.
micos000 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Έμεινα στο 7άρι γιατί έπιανε λιγότερο από 100ΜΒ στον δίσκο και δεν χρειάστηκα κάτι παραπάνω για να κάνω την δουλειά μου.
scullyist Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2010 Ε τότε εντάξει, 'no arguments there' που λένε και σε άπταιστα ελληνικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.