Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή / Μείωση μεγέθους mkv

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή οι ταινίες που κατεβάζω σε mkv 720p/1080p, έχουν μέγεθος περίπου 6 έως πολλές φορές και 10GB, αδυνατώ να τις γράφω σε DVD 4.7GB.

Αυτό που θέλω λοιπόν είναι να τους αλλάζω το μέγεθος, ώστε να χωράνε σ' ένα DVD. Δεν με ενδιαφέρει να χωράνε σε Dual Layer DVD, παρά μόνο σε απλό Single Layer DVD.

Σήμερα κατέβασα το RipBot.

Όρισα μία ταινία που είναι 6GB να χωρέσει σε ένα DVD.

Το ερώτημα μου είναι, αν μία ταινία που είναι 1080p, γίνεται να την κάνω 720p και έτσι να μειωθεί η χωρητικότητα, χωρίς να χάσω τόση ποιότητα αφήνοντάς την 1080p. Φαντάζομαι δηλαδή ότι θα ήταν καλύτερα αφού δεν θα χανόταν πληροφορία όπως χρώματα, κλπ, αλλά θα άλλαζε μόνο η ανάλυση. Βέβαια δεν εγγυάται κάποιος ότι θα χωράει και πάλι σε DVD.

Γίνεται λοιπόν όταν συμπιέζω ένα mkv 720p/1080p να του αλλάζω την ανάλυση και να 720p? Ναι ναι, πως?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Ναι, γίνεται να κάνεις reencoding ένα 1080p video μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάλυση σε 720p (ή μικρότερη). Έχε υπ' όψιν σου όμως ότι και μόνο η μείωση της ανάλυσης συνιστά «πτώση ποιότητας», αφού δε θα έχεις τον ίδιο αριθμό pixels διαθέσιμο για να παρασταθεί η «πληροφορία» του κάθε καρέ. Απλά, μειώνοντας την ανάλυση διευκολύνεις τον encoder να παραμείνει εντός επιθυμητών filesize περιορισμών που θέτεις, αποφεύγοντας συγχρόνως άσχημα τεχνουργήματα/artifacts όπως μεγάλα ορατά macroblocks κλπ. Επίσης, θα έχεις και ως bonus τον κατά πολύ μειωμένο χρόνο κωδικοποίησης σε σχέση με το να κρατούσες την αρχική ανάλυση.

Για το πώς: Το RipBot264 παρέχει λειτουργικότητα για εφαρμογή resize filter. Δες το "RipBot264 HOWTO" στο Insomnia Wiki.

Δημοσ.

Όταν λέμε ότι θα έχω πτώση ποιότητας από 1080p σε 720p, δεν θα είναι κάτι διαφορετικό απ' ότι να την κατέβαζα κατευθείαν σε 720p, σωστά?

Διαφορά δεν βλέπω έτσι και αλλιώς, οπότε δεν με απασχολεί τόσο αυτό.

Καλύτερα είναι λοιπόν να ρίξω την ανάλυση και να συμπιέσω σωστά?

Ο χρόνος κωδικοποίησης δεν με απασχολεί.

Δημοσ.

Όταν λέμε ότι θα έχω πτώση ποιότητας από 1080p σε 720p, δεν θα είναι κάτι διαφορετικό απ' ότι να την κατέβαζα κατευθείαν σε 720p, σωστά?

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με κατεβασμένο υλικό τέτοιας ανάλυσης, αλλά πιθανολογώ πως όχι, δε θα έχει διαφορά σημαντική. Βέβαια εξαρτάται πάντα από τον encoder, τις ρυθμίσεις κωδικοποίησης και την όλη μεθοδολογία στη μία περίπτωση κωδικοποίησης και στην άλλη, αλλά όχι, δε θα πρέπει να αναμένεις σπουδαίες διαφορές.

Διαφορά δεν βλέπω έτσι και αλλιώς, οπότε δεν με απασχολεί τόσο αυτό.

Καλύτερα είναι λοιπόν να ρίξω την ανάλυση και να συμπιέσω σωστά?

Ο χρόνος κωδικοποίησης δεν με απασχολεί.

Αν δε βλέπεις διαφορά, τότε ναι, go for it.

Ισως είναι άσχετο, αλλά επειδή είπες ότι το κάνεις για να γράψεις σε δισκάκια DVDR SL: Γνωρίζεις ότι μπορείς να σπάσεις μεγάλα αρχεία video πολύ εύκολα και γρήγορα με το mkvmerge GUI, έτσι; Το αναφέρω σε περίπτωση που δε σε ενοχλούν τα 2 δισκάκια/ταινία. Και μπορείς να ρεφάρεις για τον χαμένο χώρο στο 2ο δισκάκι γράφοντας τα «λιμά» ανά 2 διαφορετικών ταινιών σε κοινό δισκάκι...

Δημοσ.

Δεν θέλω στο ενδιάμεσο της ταινίας να αλλάζω δισκάκια.

Πως γίνεται να βγάλω Screenshot σε συγκεκριμένο Frame, ώστε να συγκρίνω ποιότητα?

Δημοσ.

Επίσης, μπορείς να γλυτώσεις χώρο με το να μετατρέψεις τον ήχο από DTS σε AC3 και να αφαιρέσεις επιπλέον κανάλια ήχου αν υπάρχουν.

Οι περισσότερες 1080p ταινίες έχουν ήχο dts και κάποιες φορές έχουν παραπάνω από ένα stream ήχου.

Μια άλλη λύση είναι να φροντίσεις ώστε αυτό που θα κατεβάσεις να είναι στα 4.7GB ήδη.

Μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα για το The Town 720p, το βρήκα από 1.5GB έχως και 6GB.

Αγνοώ τα κωδικοποιημένα σε xvid και βλέπω μόνο σε h264/x264.

Αυτή τη δουλειά που θέλεις να κάνεις την κάνουν ήδη άλλοι και τα ονομάζουν BRRip (αντί BDRip).

Παίρνουν δηλαδή ένα βασικό release σε 720p/1080p και το επανακωδικοποιούν σε μικρότερο μέγεθος, συνήθως κάτω από 4GB.

Δημοσ.

Οπότε να περιμένω να βγαίνουν Releases μικρότερου μεγέθους?

Κατεβάζω μόνο από ΧΧΧΧΧ. Για οτιδήποτε άλλο είμαι αρνητικός, καθώς βαριέμαι να ψάχνω υπότιτλους.

Θα το κοιτάξω αυτό που λες, ευχαριστώ.

Δημοσ.

Αν βαριέσαι να ψάχνεις για υπότιτλους περιορίζεσαι πάρα πολύ στις επιλογές σου.

Το (πιπέρι στο στόμα) δεν έχει όλα τα releases.

Δεν νομίζω όμως να είναι τόσο περίπλοκο ή χρονοβόρο να έχεις και τους υπότιτλους από κάπου αλλού.

Π.χ. ΕΔΩ έχει μια καλή λίστα με sites (εγώ προτιμώ το τελευταίο) όπου θα βρεις τα πάντα.

Πάνω από τρία λεπτά δεν παίρνει να βρεις, κατεβάσεις, αποσυμπιέσεις και μετονομάσεις τους υπότιτλους.

Εξ άλλου, το 99% των υπότιτλων που είναι για 720p/1080p ταιριάζουν για όλα τα άλλα releases.

Δημοσ.

Αν εχετε ασχοληθει με ripbot και πολυπυρηνα συστηματα, ριξτε καμια ιδεα....

Στο macpro ενως φιλου (2*quad hyperthreading (16visible cores)) με φρεσκοβαλμενα 7, εγκατεστημενο kmplayer και ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ το ripbot παει αρκετα αργα... Φυσικα το low priority ειναι ξετσεκαρισμενο.. Οι cpu δουλευουν στο 25%

Δημοσ.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με κατεβασμένο υλικό τέτοιας ανάλυσης, αλλά πιθανολογώ πως όχι, δε θα έχει διαφορά σημαντική. Βέβαια εξαρτάται πάντα από τον encoder, τις ρυθμίσεις κωδικοποίησης και την όλη μεθοδολογία στη μία περίπτωση κωδικοποίησης και στην άλλη, αλλά όχι, δε θα πρέπει να αναμένεις σπουδαίες διαφορές.

Αν δε βλέπεις διαφορά, τότε ναι, go for it.

Ισως είναι άσχετο, αλλά επειδή είπες ότι το κάνεις για να γράψεις σε δισκάκια DVDR SL: Γνωρίζεις ότι μπορείς να σπάσεις μεγάλα αρχεία video πολύ εύκολα και γρήγορα με το mkvmerge GUI, έτσι; Το αναφέρω σε περίπτωση που δε σε ενοχλούν τα 2 δισκάκια/ταινία. Και μπορείς να ρεφάρεις για τον χαμένο χώρο στο 2ο δισκάκι γράφοντας τα «λιμά» ανά 2 διαφορετικών ταινιών σε κοινό δισκάκι...

Διάβασα την παράγραφο με την αλλαγή ανάλυσης.

Το θέμα είναι ότι έχω λοκάρει στα 4,5GB που στο έχει για επιλογή (αν θυμάμαι καλά αυτό είναι το νούμερο).

Είτε λοιπόν το βάλω 1080 (δηλαδή δεν το πειράξω / do not resize), είτε το βάλο 1280x720, το bitrate παραμένει το ίδιο.

Να σου πω τι έχω καταλάβει να μου πεις αν έχω καταλάβει σωστά.

Αν μία ταινία 1080p η οποία είναι 10GB, θέλω να την κάνω 4,5GB, καλό είναι να της ρίξω και την ανάλυση για να κερδίσω σε ποιότητα, καθώς τα 1080p σε 4,5GB, θα χάνουν. Δεν ξέρω που ακριβώς, αλλά έτσι το φαντάζομαι.

Ρωτάω για να μην κάνω τσάμπα DownScale αν δεν υπάρχει περίπτωση να χάνει το 1080.

Δεν με ενδιαφέρει ο χρόνος κωδικοποίησης, οπότε ας το βγάλουμε απ' έξω να μην μπερδευόμαστε.

Δημοσ.

Ναι, σου το είπα και πιο πάνω ότι κρατώντας την ίδια μεγάλη ανάλυση με πολύ χαμηλότερο bitrate ενδέχεται να έχεις μειωμένη ποιότητα:

Απλά, μειώνοντας την ανάλυση διευκολύνεις τον encoder να παραμείνει εντός επιθυμητών filesize περιορισμών που θέτεις, αποφεύγοντας συγχρόνως άσχημα τεχνουργήματα/artifacts όπως μεγάλα ορατά macroblocks κλπ.

Άλλα οπτικά φαινόμενα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ξεπλυμένα χρώματα και πολύ soft/blurry εικόνα. Δηλαδή θα χαθεί χρωματική ακρίβεια και sharpness/λεπτομέρειες στην εικόνα, προκειμένου να μπορεί ο encoder να κουμαντάρει τις αυστηρές απαιτήσεις bitrate που του έχεις επιβάλλει. Μειώνοντας την ανάλυση, αφήνεις τον encoder να «ανασάνει» και να είναι πιο ευέλικτος κατά τη διαδικασία της κωδικοποίησης.

Δημοσ.

Μάλιστα. Λειτουργεί δηλαδή με βάση την κοινή λογική. :)

Θα ρίξω μία ματιά στον οδηγό πιο προσεκτική και μετά θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πραγματάκια τα οποία όσον αφορά τους υπότιτλους και το Screenshot από το AviDemux.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...