Προς το περιεχόμενο

Wall Street Journal -Γενετικός χειρισμός «θα επέτρεπε σε ζευγάρια ανδρών να τεκνοποιήσουν»

Τοξοβολος_UK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξεκινάω από αυτό.

Μου ζητάς μία περίπτωση. Βασικά την Κίνα είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα κάποια από τα παραπάνω. Εκεί η έκτρωση είναι υποχρεωτική μετά το πρώτο παιδί.

Βασικά, ΜΟΝΟ την Κίνα θα μπορούσες να έχεις στο μυαλό σου καθώς πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

Γνώμη μου είναι πως πιάστηκες από αυτήν την πολύ ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση και έφτιαξες μια τρομερά πολύπλοκη

θεωρία που τελικά δεν έχει καμιά σκοπιμότητα, ούτε πρακτική εφαρμογή στις σημερινές κοινωνίες.

Αυτό βέβαια είναι λογικό, καθώς αν κατάφερνες να πείσεις με κάποιον τρόπο πως είναι ανήθικο ή παράλογο για κάποιον λόγο

να θέλουμε να έχουμε τα βιολογικά μας παιδιά αντί να μας υποχρεώνει κάποιος να υιοθετούμε με το ζόρι, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.

• Απαντ. 110
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Βασικά, ΜΟΝΟ την Κίνα θα μπορούσες να έχεις στο μυαλό σου καθώς πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

Γνώμη μου είναι πως πιάστηκες από αυτήν την πολύ ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση και έφτιαξες μια τρομερά πολύπλοκη

θεωρία που τελικά δεν έχει καμιά σκοπιμότητα, ούτε πρακτική εφαρμογή στις σημερινές κοινωνίες.

Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα εφαρμοστεί σε σημερινές κοινωνίες (η Αυστραλία δεν μετράει; ) ούτε ότι είναι μοναδικό. Μάλιστα θα εκτιμούσα ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες χώρες με παρόμοια μέτρα. Ειδικά αν ψάξεις και στις άλλες ασιατικές χώρες πιστεύω θα βρεις παρόμοιους νόμους είτε με μορφή βαριάς φορολογίας είτε με κάποια άλλη. Δες και την Ινδία που δεν έχει αντίστοιχο νόμο, να δεις εκεί τι γίνεται.

Την Κίνα την έφερα ως παράδειγμα για να δείξω ότι πρακτικά η γέννα είναι και κοινωνικό θέμα.

Με λίγους συμπερασμούς μπορείς να δεις με απόλυτη βεβαιότητα ότι ανάλογο ήδη ισχύει στις «σημερινές, δυτικές φαντάζομαι;, κοινωνίες», πόσο μάλλον με εμφανή τρόπο τα επόμενα χρόνια.

Δημοσ.

Τι εννοείς «ορθός ισχυρισμός;»

Ποια είναι η απάντηση εννοώ.

Γιατί επινοήθηκαν αυτές οι πείνες, αν όχι γι αυτό που λέει το απόσπασμα.

Εσύ, πάλι, τι εννοείς μ' αυτό:

Την Κίνα την έφερα ως παράδειγμα για να δείξω ότι πρακτικά η γέννα είναι και κοινωνικό θέμα.

Με λίγους συμπερασμούς μπορείς να δεις με απόλυτη βεβαιότητα ότι ανάλογο ήδη ισχύει στις «σημερινές, δυτικές φαντάζομαι;, κοινωνίες», πόσο μάλλον με εμφανή τρόπο τα επόμενα χρόνια.

Δημοσ.

fireflies

Όσες απαντήσεις μου έρχονται στο μυαλό -αν αναρωτηθώ, επειδή το ζήτησες -είναι, λιγότερο ή περισσότερο, ασφυκτικές γενικεύσεις. Πως γίνεται να μην είναι άλλωστε -το πεδίο αναφοράς της ερώτησης πάσχει από υπερβολικό εύρος. Δεν είμαι διατεθειμένος να απαντήσω για κάτι που αφορά και τόσους άλλους να το απαντούν με τη σκέψη και τη στάση τους. Συμφωνώ με τη διαπίστωση του καραφλού τύπου σχετικά με τον κρετινισμό -ως εκεί.

Όσο για τη γενική ορθότητα, αυτή επίσης είμαι διατεθειμένος να την αφήσω σε όσους τη χρειάζονται -μέχρι να πατήσουν τα παπούτσια μου. Ή...

:-)

GothicCrusader

είσαι από τον K-pax ? :ρ

Δημοσ.

ClouD

δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολύ γενική η ερώτηση- το πεδίο αναφοράς είναι υπερβολικά ευρύ.

Και δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει απάντηση - ή αν είναι αναγκαία:

έχω την υποψία ότι, αυτή η διαπίστωση, έτσι αρνητικά διατυπωμένη, είναι αρκετή.

Άλλωστε αν απαντούσα εγώ λιγάκι πρόχειρα, θα έλεγα πως το "κίνητρο" (σε εισαγωγικά, γιατί δεν μου αρέσει η λέξη σε σχέση με την κουβέντα αυτή),

είναι πάντα διαφορετικό, για τον καθένα από μας- το οποίο, εκτός του ότι δεν απαντάει τίποτα στην ουσία,

είναι και πάλι μια χονδροειδής γενίκευση, απλά ελαφρώς συγκεκαλυμμένη.

Η "ορθότητα", πάντως, εδώ, ήταν σχήμα λόγου, δεν κυριολεκτούσα.

Κάτι σαν κατάφαση, ας πούμε, σε αντιδιαστολή προς την αρνητική διατύπωση της πρότασης.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...