goodMan Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Καλημέρες! Εκανα ενα search στο φορουμ αλλα ακριβως την περιπτωση που θελω δεν την βρηκα. Βρήκα ενα διαμερισμα με κοστος ενοικιου 200ευρω/μηνα.Θελω να το νοικιασω για ενα χρονο απο σημερα. Μιλησα με την ιδιοκτητρια μονο και δεν μπαινει στην μεση κανενας μεσιτης παρ'ολο που το σπιτι το ειχε σε μεσιτικο γραφειο αλλα η ιδια μου ειπε εφ'οσων τηλεφωνησες σε εμενα μπορουμε να παρακαμψουμε το γραφειο.Επισης σχετικα με το συμβολαιο τι πρεπει να προσεξω ωστε να μην εχω προβληματα? Επισης μπορω να το βαλω στην φορολογικη δηλωση (του πατερα μου ) ?
salliara Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Αυτό για τον μεσίτη ισχύει. Με το συμβόλαιο να είσαι πολύ προσεκτικός, βάζουν όρους παγίδες καμιά φορα (δυστυχώς κουφάλες υπαρχουν πολλές) - καλό είναι να το διαβάσεις με κάποιον γνώστη πριν υπογράψεις. Και να προσέξεις πολύ τους όρους περί καταστροφής, βλάβης και βαψίματος (την έχω πατήσει μ'αυτα).
Super Moderators paredwse Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Καλό θα ήταν να σε προβληματίσει και το δεδομένο ότι το μικρότερο διάστημα μίσθωσης οικίας είναι εκ του νόμου τρία (3) χρόνια. Όσο κι αν γράφει το συμβόλαιο.
goodMan Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δηλαδη μπορουμε να παρακαμψουμε τον μεσιτη αν καταλαβα καλα απο τον salliara χωρις να εχουμε προβλημα ? Απο εκει και μετα εγω με την ιδιοκτητρια θα ειμαστε οταν θα φερει το συμβολαιο ετσι δεν ειναι ? Σχετικα με : Καλό θα ήταν να σε προβληματίσει και το δεδομένο ότι το μικρότερο διάστημα μίσθωσης οικίας είναι εκ του νόμου τρία (3) χρόνια. μπορει να με βαλει να πληρωνω για 3 χρονια ? Δεν υπαρχουν δηλαδη αλλοι που χρειαζονται το σπιτι για λιγους μηνες ? Αυτους δεν τους καλυπτει ο νομος ?
Moderators Praetorian Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Έχω την εντύπωση ότι αυτό το ελάχιστο διάστημα ισχύει για να προστατεύσει τον ενοικιαστή και όχι για να τον εξαναγκάσει να πληρώσει για 3 χρόνια μισθώματα στον ιδιοκτήτη. Νομίζω ότι εδώ στο forum είχε ξανασυζητηθεί το θέμα. Και βασικά με κοινή λογική, δεν μπορεί όλοι να νοικιάζουμε σπίτι για τρία χρόνια τουλάχιστον. Κάποιοι το χρειάζονται για πολύ λιγότερο.
goodMan Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Έχω την εντύπωση ότι αυτό το ελάχιστο διάστημα ισχύει για να προστατεύσει τον ενοικιαστή και όχι για να τον εξαναγκάσει να πληρώσει για 3 χρόνια μισθώματα στον ιδιοκτήτη. Νομίζω ότι εδώ στο forum είχε ξανασυζητηθεί το θέμα. Και βασικά με κοινή λογική, δεν μπορεί όλοι να νοικιάζουμε σπίτι για τρία χρόνια τουλάχιστον. Κάποιοι το χρειάζονται για πολύ λιγότερο. Πως ειναι δυνατον να προστατευει τον ενοικιαστη οταν καθοριζει το ελαχιστο στα 3 χρονια ? Και εγω αυτη την κοινη λογικη σκεφτομαι και κατι δεν μου καθεται καλα. Βρηκα αυτο: ΠΑΤΑ ΜΕ ΙΣΧΥΕΙ ?
Moderators Praetorian Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Disclaimer: Δεν είμαι δικηγόρος. Ο paredwse είναι. Από εκεί και πέρα, σύντομη αναζήτηση στο google δίνει πχ: 5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ. Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Όμως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο ενωρίτερα από την τριετίια, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του. http://www.eniath.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=91
fireflies Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Πως ειναι δυνατον να προστατευει τον ενοικιαστη οταν καθοριζει το ελαχιστο στα 3 χρονια ? Και εγω αυτη την κοινη λογικη σκεφτομαι και κατι δεν μου καθεται καλα. Βρηκα αυτο: ΠΑΤΑ ΜΕ ΙΣΧΥΕΙ ? Για να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να καταγγείλει την μίσθωση όποτε θέλει, χωρίς λόγο κλπ. Για προστασία του ενοικιαστή γίνεται. Το λινκ που έβαλες, ισχύει. Εννοώ υπάρχουν τυποποιημένα συμβόλαια που μπορείς να υπογράψεις, εγώ το είχα κάνει στο τελευταίο σπίτι που έμενα.
nrkmaiden Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Πως ειναι δυνατον να προστατευει τον ενοικιαστη οταν καθοριζει το ελαχιστο στα 3 χρονια ? Και εγω αυτη την κοινη λογικη σκεφτομαι και κατι δεν μου καθεται καλα. Βρηκα αυτο: ΠΑΤΑ ΜΕ ΙΣΧΥΕΙ ? Νομιζω πως ισχυει.Απο οτι μ ειχε πει η σπιτονοικυρα μου οταν νοικιασα το σπιτι αν καποια στιγμη για καποιο λογο θελω να φυγω χανω την προκαταβολη που ειχα δωσει.Δηλαδη 1 ενοικιο μπροστα αναλογα με το τι λεει το συμβολαιο σου.
Uberalles_gr Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Και εγώ που νοίκιασα πρόσφατα (εχτές έδωσα το 1ο μου νοίκι ) ήθελε για 3 χρόνια να βάλουμε αλλά της είπα 3 είναι πολλά και με τα χίλια ζόρια το κάναμε στα 2
Super Moderators paredwse Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δεν αντιλαμβάνομαι πώς συνάγεται ότι "Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή..." Παραθέτω την ακριβή διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του νόμου 1703/1987, όπως αντικαταστάθηκε από το ν. 2235/1994: Η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Η διάταξη αυτή ισχύει και μετά την 1.7.1997. Σύντμηση της τριετίας επιτρέπεται με νεότερη συμφωνία απέχουσα από την έναρξη της μισθωτικής σύμβασης τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την κατάρτισή της και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Μπορεί να μην βλέπω τόσο καλά αλλά δεν βλέπω πουθενά να αναφέρει κάτι περί μονομερούς ισχύος της διάταξης υπέρ του ενός μέρους ή του άλλου...
Moderators Praetorian Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Το σχετικό κομμάτι με το "υπερ του ενοικιαστή" πάντως αναπαράγεται σε πολυάριθμα site με συμβουλές προς ενοικιαστές. Αυτό από μόνο δεν το κάνει ορθό νομικά, αλλά πώς μπορεί να είναι αυθαίρετο; Επίσης αυτό δείχνει ενδιαφέρον: Διάρκεια μίσθωσης κατοικίας, αναπροσαρμογή μισθώματος, πρόωρη αποχώρηση μισθωτή Στο οποίο το ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου είναι, από ό,τι κατάλαβα, ότι μπορείς να φύγεις νωρίτερα από τα τρία χρόνια, αν υπάρχει (σοβαρός) λόγος. Και αν δείξεις "καλή συμπεριφορά" πριν την αποχώρησή σου μπορεί να μη χρειαστεί να καταβάλεις αποζημίωση. Καλή συμπεριφορά υπό την έννοια ότι δεν θα σηκωθείς ένα πρωινό να μαζέψεις τα πράγματά σου και να φύγεις, αλλά θα ενημερώσεις εγκαίρως τον ιδιοκτήτη (2-3 μήνες πριν -αλλά αυτό πχ είναι το ίδιο με το να το έχεις γράψει στο αρχικό συμφωνητικό imho) και καλού-κακού υπογράφετε κατά την αποχώρηση και "ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, όπου θα αναφέρεται ότι του παραδίδετε το μίσθιο σε καλή κατάσταση, ότι το παραλαμβάνει ανεπιφύλακτα και ότι δεν διατηρείτε απαιτήσεις εκατέρωθεν". Βέβαια στο κείμενο αυτό, αναφέρει και ότι μπορεί να φτάσουν τα πράγματα στο Δικαστήριο για την αποζημίωση που μπορεί να οφείλει ο ενοικιαστής. Πάντως, για μένα είναι αυτονόητο να μην ισχύει απόλυτα το "3 χρόνια ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης" και ο μόνος λόγος που βλέπω να υπάρχει (ως θετικό μέτρο) είναι για να μπορεί ο ενοικιαστής να μείνει για 3 χρόνια τουλάχιστο σε ένα μέρος (αν το επιθυμεί/δεν έχει βρει άλλο) χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης να τον πετάξει έξω νωρίτερα, ασχέτως με το τι συμφωνήθηκε αρχικά.
fireflies Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 @ paredwse Αυτό σημαίνει λίγο πολύ οτι ο εκμισθωτής μπορεί να απαιτήσει τα ενοίκια για την τριετία σε περίπτωση που ο μισθωτής φύγει νωρίτερα; Η αποζημίωση εν πάση περιπτώσει; Στην πράξη δεν μου χει τύχει ποτέ, παρόλο που εχω φύγει κ πριν την λήξη του συμβολαίου, αλλά υποθέτω οτι αυτό είναι το νοημα της διάταξης;
Super Moderators paredwse Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 @ paredwse Αυτό σημαίνει λίγο πολύ οτι ο εκμισθωτής μπορεί να απαιτήσει τα ενοίκια για την τριετία σε περίπτωση που ο μισθωτής φύγει νωρίτερα; Η αποζημίωση εν πάση περιπτώσει; Στην πράξη δεν μου χει τύχει ποτέ, παρόλο που εχω φύγει κ πριν την λήξη του συμβολαίου, αλλά υποθέτω οτι αυτό είναι το νοημα της διάταξης; Ακριβώς. Ο εκμισθωτής μπορεί να απαιτήσει τα ενοίκια για το υπόλοιπο της τριετίας σε περίπτωση που ο μισθωτής φύγει νωρίτερα. Νομολογιακά δε, έχει κριθεί, ότι ο εκμισθωτής πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενοικιάσει το ακίνητο και να μη στηρίζεται μόνο στην "πηγή εισοδήματος" του πρώην μισθωτή. Στην πράξη, καλό είναι ο ενοικιαστής (μισθωτής) που αποχωρεί πρόωρα από το ακίνητο, να προσπαθεί να βρεί κάποιον άλλο ενοικιαστή για να "καλύψει" τον εναπομείναντα χρόνο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.