strat92man Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Παιδιά καταρχάς γεία σας,θέλω να κάνω κάποιες βασικές ερωτησεις οπου είμαι σίγουρος αρκετοι θα γνωρίζουν καλα... Καταρχάς 1. πείτε (δεν θελω αλλα θελω να λυθουν αποροιες μου) οτι θέλω να κάνω ενα site πρέπει να "αγορασω" ένα domain name σωστα? 2. αγοράζω ενα domain name και έχω π.χ το erwthseis.gr το σιτε πρέπει να ειναι ανεβασμένο σε ένα server γίνεται αυτος να ειναι ο υπολογιστής μου.? 2.1 αν ναι πρέπει να ειναι ανοιχτος ολη την ώρα.? 2.2 που ξέρω ποσα ατομα "σηκωνει"? 2.3 αν θέλω νοικιάζω σερβερ σωστα? δηλαδη γίνεται ο σερβερ να ειναι σε αλλο σημειο του πλανήτη και να διαχειρίζομαι στην Αθηνα το site.? 3. στο σιτε που έχω υπάρχουν 1000 μέλη τα οποια συζητούν ανεβάζουν εικόνες κτλπ ΟΛΑ ΑΥΤΑ που αποθηκευονται..? 4. πώς ξέρω οτι ο παροχες σερβερ δεν μου πειράζει τα δεδομένα αντιγράφει κτλπ..??? 5.τι ειναι το Monthly Bandwidth θα σας ήμουν υπόχρεος άν απαντούσατε αριθμησμένα,σκοπός μου δεν ειναι να φτιάξω κανενα site αλλα η ενημέρωση μου σε βασικά θέματα...
isay Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 1. Καταρχήν αποδέσμευσε στο μυαλό σου την έννοια site και domain. Μπορεις να εχεις ένα site και να το φιλοξενείς σε subdomain (π.χ. ervthseis.freehostia.com ). Βεβαια ενα σωστο site πρεπει να εχει ενα καλο domain π.χ erotiseis.gr 2.Το domain μπορει να ειναι σε ενα υπολογιστή που ειναι συνδεμένος στο διαδικτυο και τρέχει ειδικό λογισμικό ωστε να λειτουργει ως server. Υπο προυποθέσεις μπορει να ειναι και ο υπολογιστής σου (αν και δεν στο προτεινω) 2.1 Όσο ειναι κλειστός, οι επισκέπτες δεν θα βλεπουν τις σελίδες σου 2.2 Εξαρτάται απο τι σερβίρεις. Αν ειναι πολύ απλές και μικρές ιστοσελίδες μπορείς να σερβίσεις ταυτοχρονα μερικους δεκαδες χρήστες. Αν εχεις flash animations ή βιντεο, τοτε μπορεις να σερβίσεις ταυτοχρονα ελαχιστους χρήστες 2.3 Ναι μπορεις να νοικιασεις ολοκληρο server (δηλαδή μηχάνημα) που μπορει να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο και να τον χειριζεσαι απο την ΑΘήνα. Θα σου πεσει πολύ φθηνότερα αν νοικιάζεις shared hosting σε κάποιο server το οποίο ομοιως μπορει να ειναι οπουδήποτε και να το χειρίζεσαι απο την ΑΘήνα. 3 Στον server, στον ειδικό χώρο που σου αναλογεί/ανήκει 4 Ο σοβαρός παροχέας κάνει αντίγραφα ασφαλείας (αντιγράφει) και δεν ασχολείται με το τι γίνεται (γιατι απλά εχει 100αδες sites πελατες). Αν βέβαια πουλας «πονηρό» υλικό ε τοτε κάποιος admin μπορει να παιρνει λίγο ματι. Αν απο την άλλη κλείσεις χώρο σε κανενα πιτσιρικά που το παιζει εταιρεία και μεταπουλά πακέτα του εξωτερικού, τοτε δεν ξερεις τι και ποσο σε παρακολουθει. 5.Ο όγκος δεδομένων που καταναλώνει το site σου. Εστω οτι εχεις στο site σου ενα βιντεο των 5ΜΒ. Αν μεσα σε ενα μηνα το δουν 1000 επισκεπτες (1000 views) τότε το monthly bandwidth θα είναι 5000MB (5GB)
digimyth Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Παιδιά καταρχάς γεία σας,θέλω να κάνω κάποιες βασικές ερωτησεις οπου είμαι σίγουρος αρκετοι θα γνωρίζουν καλα... Καταρχάς 1. πείτε (δεν θελω αλλα θελω να λυθουν αποροιες μου) οτι θέλω να κάνω ενα site πρέπει να "αγορασω" ένα domain name σωστα? 2. αγοράζω ενα domain name και έχω π.χ το erwthseis.gr το σιτε πρέπει να ειναι ανεβασμένο σε ένα server γίνεται αυτος να ειναι ο υπολογιστής μου.? 2.1 αν ναι πρέπει να ειναι ανοιχτος ολη την ώρα.? 2.2 που ξέρω ποσα ατομα "σηκωνει"? 2.3 αν θέλω νοικιάζω σερβερ σωστα? δηλαδη γίνεται ο σερβερ να ειναι σε αλλο σημειο του πλανήτη και να διαχειρίζομαι στην Αθηνα το site.? 3. στο σιτε που έχω υπάρχουν 1000 μέλη τα οποια συζητούν ανεβάζουν εικόνες κτλπ ΟΛΑ ΑΥΤΑ που αποθηκευονται..? 4. πώς ξέρω οτι ο παροχες σερβερ δεν μου πειράζει τα δεδομένα αντιγράφει κτλπ..??? 5.τι ειναι το Monthly Bandwidth θα σας ήμουν υπόχρεος άν απαντούσατε αριθμησμένα,σκοπός μου δεν ειναι να φτιάξω κανενα site αλλα η ενημέρωση μου σε βασικά θέματα... Isay θα ήθελα να πω και εγώ από τη μεριά μου χωρίς παρεξήγηση ορισμένα ίσως είναι ίδια. 1) Το domain name είναι η ονομασία της σελίδας σου όπως το "erwthseis.gr". Βέβαια στην πραγματικότητα το "erwthseis.gr" αντιστοιχεί σε έναν αριθμό (IP διεύθυνση) γιατί αυτόν τον αριθμό καταλαβαίνουν οι υπολογιστές. Το "erwthseis.gr" είναι για εμάς ώστε να το συγκρατούμε. Είναι ευκολότερο από το να θυμάσαι πχ το 41.215.78.91. Για να κάνεις την αντιστοιχία της IP διεύθυνσης 41.215.78.91 σε "erwthseis.gr" πρέπει να πληρώσεις... Αν θες να ανεβάσεις στο ίντερνετ μια σελίδα μπορείς να το κάνεις μόνο με αυτόν τον αριθμό από τον υπολογιστή σου με ειδικό πρόγραμμα. Αλλά αυτό δε συνίσταται καθόλου... 2) Τα αρχεία της σελίδας σου πρέπει να είναι κάπου αποθηκευμένα ώστε να είναι προσβάσιμα συνέχεια από τους επισκέπτες σου. Ο υπολογιστής που αποθηκεύονται τα αρχεία λέγεται web server. Τα είδη των server είναι: α) Ο υπολογιστής σου με ειδικό πρόγραμμα. β) Ένας υπέρ-υπολογιστής σε κάποιο μέρος του κόσμου στον οποίο συνδέεσαι από το ίντερνετ και στέλνεις τα αρχεία σου. Σε αυτόν τον υπέρ-υπολογιστή υπάρχουν και άλλες σελίδες αλλά εσύ δε τις βλέπεις γιατί έχεις ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χωρητικότητα (πχ 10GB) γ) Ένας υπέρ-υπολογιστής στον οποίο δεν πληρώνεις τίποτα αλλά υποχρεούσε να έχεις ονομασία σελίδας που περιλαμβάνει τη διεύθυνση του υπέρ-υπολογιστή στον οποίο έχεις τις σελίδες σου. πχ erwtiseisgr.freewebhost.com δ) Ένας υπέρ-υπολογιστής που τον νοικιάζεις και τον κάνεις ότι θες. Δεν έχεις περιορισμούς αλλά αυτό κοστίζει για μικρή σελίδα... 2.1) Ο σέρβερ πρέπει να είναι ανοιχτός 24ώρες το 24ωρο γιατί αλλιώς κανείς δε μπορεί να δει τις σελίδες σου. 2.2) Το πόσα άτομα σηκώνει καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ταχύτητα της σύνδεσης, το περιεχόμενο της σελίδας σου και τις δυνατότητες του υπολογιστή σου. Για παράδειγμα αν η σελίδα σου έχει μόνο βίντεο και έχεις μια 24άρα γραμμή τότε ο φόρτος που σηκώνει είναι πάρα πολύ μικρός. Για να φανταστείς το πολύ 5 άτομα. Αν όμως το περιεχόμενο της σελίδας είναι μόνο κείμενο τότε μπορεί να σηκώσει πολύ περισσότερα άτομα γιατί το κείμενο απαιτεί μερικές δεκάδες bytes. Αυτά βέβαια αφορούν ένα "οικιακό" web server. 2.3) Ναι έτσι είναι. Όταν νοικιάζεις χώρο στον σέρβερ ή ολόκληρο τον σέρβερ τότε αυτός είναι σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου και τον διαχειρίζεσαι από το ίντερνετ με διάφορα προγράμματα. 3) Όταν υπάρχουν μέλη που ανεβάζουν διάφορα υπάρχουν διάφορα μέρη τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν. α) Στη βάση δεδομένων της σελίδας σου αλλά είναι μια κακή τεχνική γιατί η βάση αποκτά εξωπραγματικές διαστάσεις... β) Σε φακέλους στον χώρο που έχεις τις σελίδες σου, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνούν τη διαθέσιμη χωρητικότητα που σου έχει διαθέσει ο host server. γ) Υπάρχουν υπηρεσίες αναδιανομής περιεχομένου για τις οποίες δυστυχώς δε ξέρω πολλά αλλά τις χρησιμοποιούν μεγάλες σελίδες για να αναδιανέμουν το περιεχόμενό τους και να μην υπάρχει τεράστιος φόρτος σε ένα σέρβερ. 4) Αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει (αστειεύομαι). Θεωρητικά στους μεγάλους παροχείς δε πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο αλλά δεν έχω δει κάποιον να εγγυάται ότι κάποιος δε θα κλέψει κάτι από τη σελίδα σου. Πάντως όπως είπε και ο isay υπάρχουν εκατοντάδες ως χιλιάδες σελίδες σε έναν παροχέα σέρβερ οπότε δεν είναι λογικό κάποιος να ασχολείται μόνο με σένα. Αλλά ως εδώ ξέρω για αυτό το θέμα... 5) Για το μηνιαίο Bandwidth ότι είπε ο isay
strat92man Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2010 σας ευχαριστώ ,μου λύσατε αρκετές αποροίες..!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.