Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members
Δημοσ.

Σε μια παρουσίαση όπου η λέξη «ταχύτητα» αναφέρθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, η Google έκανε μια πρώτη επίδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του πολυαναμενόμενου Chrome OS, ενώ παρουσίασε και το netbook που θα διατεθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστική χρήση. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε και η έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη αναφορά στον ίδιο τον Chrome.

 

Το Chrome OS

 

Ταχύτητα, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης εφαρμογών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Chrome OS. Σύμφωνα με το demo που παρουσιάστηκε, ένα netbook με Chrome OS θα μπορεί να ανοίξει και να είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα, ενώ θα επανέρχεται από την κατάσταση αδράνειας σχεδόν ακαριαία. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως η εμπειρία χρήσης των εφαρμογών θα είναι εξίσου γρήγορη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία εκτελούνται (netbook ή desktop).

 

Επίσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είτε υπάρχει σύνδεση (WiFi, 3G) είτε όχι, ενώ με τη λειτουργία του Cloud Print o χρήστης θα μπορεί να στείλει για εκτύπωση ένα έγγραφο από οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεται σε συνδεδεμένους εκτυπωτές, χωρίς να χρειαστεί να φορτώσει drivers.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα που εξασφαλίζουν την προστασία του λειτουργικού και περιλαμβάνουν: αυτόματες αναβαθμίσεις, sandboxing, κρυπτογράφηση δεδομένων, πιστοποίηση της ταυτότητας κατά τη σύνδεση στο σύστημα.

 

Ο «λογαριασμός επισκέπτη» θα προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή σύνδεσης στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος αλλά σε καμία προσωπική πληροφορία του κατόχου του υπολογιστή. Με την αποσύνδεση, το Chrome OS θα αφαιρεί οποιοδήποτε δεδομένο προήλθε από την δραστηριότητα του «επισκέπτη».

 

Στην παρουσίαση δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Citrix Receiver, που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες και επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών εγκατεστημένων σε τρίτα συστήματα, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

 

 

Το Chrome netbook

 

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Cr-48 ένα «ανώνυμο» netbook που θα διανεμηθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστικούς λόγους. Το Cr-48 διαθέτει οθόνη 12,1 ιντσών, dual band WiFi, μεγάλο touchpad και έρχεται χωρίς κανέναν σκληρό δίσκο. Όλα τα netbooks/notebooks που θα έρχονται με εγκατεστημένο το Chrome OS, θα διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με 3G δίκτυα ενώ πολύ πιθανόν κατά την αγορά τους να προσφέρεται δωρεάν πακέτο δεδομένων.

 

Επίσης, η δυνατότητα jailbreaking όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι προεγκατεστημένη, που σημαίνει πως οι developers που θα το πάρουν μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν.

 

H Google διεξάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα διαθέσει περιορισμένο αριθμό των Cr-48 notebooks σε εταιρείες, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και σε καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δοκιμαστικές εκδόσεις του Chrome OS μέχρι την τελική κυκλοφορία στα μέσα του 2011. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει γι' αυτό το σκοπό στο http://www.google.com/chromenotebook

 

Άνοιξε το Chrome Web Store

 

Η δεύτερη σε σημασία είδηση που προέκυψε αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, μιας υπηρεσίας που σκοπό έχει να φιλτράρει τις καλύτερες διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, επιτρέποντας στους χρήστες να τις ανακαλύψουν πιο εύκολα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εφαρμογές του Web Store θα μπορούν να τρέξουν και χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Το Chrome Web Store έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά διαθέσιμο στους χρήστες στη διεύθυνση chrome.google.com/webstore/ και αναμένεται να είναι σύντομα προσβάσιμο από όλους.

 

 

…και λίγα λόγια για τον Chrome

 

Η παρουσίαση είχε ξεκινήσει με μια εκτενή αναφορά στον Chrome στην αύξηση της δημοτικότητάς του μέσα στο 2010, αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά που παρουσίασε την χρονιά που μας πέρασε (βλ. Google Instant, ενσωματωμένος PDF Viewer, GPU Acceleration κ.α.).

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο browser της Google χρησιμοποιείται ήδη από 120 εκατομμύρια χρήστες, 50 εκατομμύρια περισσότερους από τον περασμένο Μάιο όταν η εταιρεία είχε δώσει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα και την απλότητα του browser, καθώς επίσης και στο θέμα της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε και ο Chrankshaft, ένα νέο εργαλείο που αναλαμβάνει να βελτιώσει τις επιδόσεις της μηχανής JavaScript του Chrome, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα του browser.

  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν το 90% των καινοτομιών προέρχεται έτοιμο από την κοινότητα του linux λογικό είναι η Google να κινείται με τέτοιες ταχύτητες. :-)

Δημοσ.

Εγώ προσωπικά επικροτώ την ιδέα. Είναι φανταστική. Υποθέτω, προφανώς, οτί όλοι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε ένα προσωπικό χώρο αποθήκευσης δεδομένων (παρόμοιο με το Google Sync στα Android), άπο όπου θα γίνονται stream τα διάφορα apps που θα έχει αγοράσει ο χρήστες, καθώς και τα αρχεία του. Αυτό ουσιαστικά αποδεσμεύει για πρώτη φορά την αμεσότητα hardware και software, αφού το μεν hardware είναι ένα κράμα cloud computing ενώ το software βρίσκεται και 'τρέχει' σε έναν server, ο οποίος στη συνέχεια δίνει τα τελικά αποτελέσματα στον υπολογιστή του χρήστη.

 

Είναι μια πραγματικά καινοτομική ιδέα, αλλά προορίζεται και απευθύνεται αποκλειστικά σε χρήστες ανεπτυγμένων κρατών -- ειδικά σε αυτούς που μπορούν να έχουν μόνιμη ασύρματη σύνδεση 'on the go'. Με λίγα λόγια, δεν είναι για την υποανάπτυκτη Ελλάδα, όπου οι τιμές τέτοιων υπηρεσιών παραμένουν απαγορευτικές.

 

Θα είναι ενδιαφέρον αν η Google συνδυάσει την ιδέα και με GSM δίκτυα -- όπως έκανε το Amazon Kindle, και όπως κάνει το iPad και άλλα tablets και ebook readers.

  • Members
Δημοσ.

Eχουμε καποιο link με την παρουσιαση?

 

Την ίδια την παρουσίαση όταν την έψαξα λίγο μετά το τέλος της δεν την βρήκα κάπου. Δεν ξέρω αν έχει ανέβει στο μεταξύ πουθενά... Μια παρουσίαση του Chrome OS πάντως μπορείς να βρεις εδώ: http://www.google.com/chromeos/index.html (σε περίπτωση που δεν το έχεις δει ήδη)

Δημοσ.

Nαι ειχα δει την πρωτη παρουσιαση που εκαναν.

 

Οταν βρεθει λινκ ριξε συρμα. :D

 

http://www.chromium.org/chromium-os/chromiumos-design-docs/chromium-os-kernel

 

 

Background

Chromium OS is based on the Linux kernel, initially from version 2.6.32. More specifically, we intend to take the Ubuntu kernel as a starting point, adding other changes that are necessary for the features and stability we desire.

Δημοσ.

Έχω δοκιμάσει το chromium σε vmware και δε με ικανοποίησε καθόλου! Είναι ένας σκέτος(!!!)browser και τίποτα άλλο. Ούτε σύστημα αρχείων δεν έχει (που να φαίνεται τουλάχιστον).

Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι κάποιος το αγοράζει αυτό το πράμα ποια θα είναι η χρήση του αν δε μπορείς να αποθηκεύσεις τίποτα τοπικά; Αν δε μπορείς να εγκαταστήσεις και να τρέξεις ένα πρόγραμμα;

Δε το καταλαβαίνω...

Δημοσ.

Έχω δοκιμάσει το chromium σε vmware και δε με ικανοποίησε καθόλου! Είναι ένας σκέτος(!!!)browser και τίποτα άλλο. Ούτε σύστημα αρχείων δεν έχει (που να φαίνεται τουλάχιστον).

Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι κάποιος το αγοράζει αυτό το πράμα ποια θα είναι η χρήση του αν δε μπορείς να αποθηκεύσεις τίποτα τοπικά; Αν δε μπορείς να εγκαταστήσεις και να τρέξεις ένα πρόγραμμα;

Δε το καταλαβαίνω...

 

Δεν 'εγκαθιστάς' πρόγραμμα, το οποίο σύστημα είναι αρχαϊκής φύσεως (όσοι από εδώ ασχολούνται με πληροφορική από την εποχή του 286 ξέρουν τί εννοώ) αλλά αγοράζεις την λειτουργία τους μέσω του AppStore το οποίο και σου δίνει δικαιώματα σε αυτά.

 

Πιθανώς να γίνει 'jailbreak' (ή root) που να επιτρέπει παράνομη εγκατάσταση σε τοπικό εξωτερικό σκληρό δίσκο αφού κυκλοφορήσει όμως :)

Δημοσ.

Το πιο ουσιαστικό προτερημα του ειναι οτι δεν εχεις προβληματα με δισκο και απο οτι καταλαβα απαιτει ενεργη συνδεση στο διαδικτυο αλλα και εχει ορισμενες τοπικες εφαρμογες για πληρη διαχειριση, το θεμα ειναι αν και κατα ποσον μπορει να εχει συμβατοτητα με ορισμενα δημοφιλη προγραμματα της αγορας...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...