Προς το περιεχόμενο

Πόσο πίσω είμαστε από τη Βουλγαρία

opera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ήλιο έχουμε,αέρα που βρήκαμε;Μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μόνο με ηλιακή ενέργεια;Δεν νομίζω

σε χαλαει να κλεισεις τα μισα εργοστασια λιγνιτη και να μειωσεις στο μισο το κοστος και το ντουμανι?

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

σε χαλαει να κλεισεις τα μισα εργοστασια λιγνιτη και να μειωσεις στο μισο το κοστος και το ντουμανι?

Δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στα ηλιακά και το κόστος ανα kWh πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τον λιγνήτη.

Αλλά είναι μια καλή αρχή. :-)

Δημοσ.

Ναι. Γιατί εκεί δεν έχουν τη μαγκιά κ το σταρχιδισμό που έχουμε δώ και οι νόμοι τους κόβουν κεφάλια.Αυτό που παραβλέπετε ορισμένοι που είστε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ με το θέμα, είναι το κόστος μελέτης,κατασκευής και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ενός πυρηνικού σταθμού καθώς και την ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗ ΑΠΟΣΒΕΣΗ που αυτό έχει. Δε ξέρω τι φαντάζεστε στο μυαλό σας ως πυρηνικό εργοστάσιο. 4 τοίχους, ένα κλίβανο με νερό γύρω γύρω που πετάνε μέσα μια σταγόνα ουράνιο και βράζει το νερό για επτακόσια χρόνια; Είναι μια πάρα πολύ ακριβή επένδυση που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνει από καμία εταιρία όσο υπάρχει επάρκεια λιγνίτη. Εκτός αυτού ποιός σας είπε ότι συμφέρει το ουράνιο σαν καύσιμο; Έχετε κοιτάξει την τιμή του; Ξέρετε τι πολύπλοκη επεξεργασία θέλει σε σχέση με τον λιγνίτη;Ένα πολύ βασικό άρθροτου τουρίστα για διαφώτιση. Κοιτάξτε το πινακάκι και τις τιμές στο Total. ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στην αμερική ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΚΙΣΕΙ τον κόσμο για επάρκεια ουρανίου. Οι τιμές αδειοδότησης και μόνο στην ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες,και οι τιμές του γαιάνθρακα κατα πολυ μικρότερες. Do the math.

Η βουλγαρια δηλαδη ειναι δεν εχει προβλημα με το κοστος μελετης, κοστος κατασκευης, συντηρησης κλπ. ενω εχει η ελλαδα;

Η επαρκεια λιγνιτη θα υπαρχει για πολλα χρονια, το θεμα ειναι οτι πλεον απαγορευεται η χρηση του, και τα προστιμα εχουν αρχισει και φτανουν απο την ΕΕ στη ΔΕΗ. Σιγουρα η ΔΕΗ θα συνεχισει για καποια χρονια ακομη να λειτουργει με λιγνιτη, αλλα καποια στιγμη θα αναγκαστει να συμμορφωθει.

Μωρε μακαρι να τα κλεισεις ολα, αλλα πρακτικα ειναι αδυνατο, αν σκεφτεις οτι θα τα αντικαταστησεις με ηλιακη - αιολικη ενεργεια.

Δημοσ.

Νομίζω η βουλγαρία έχει μείνει πίσω όταν οι μεγάλες χώρες έχουν συμφωνήσει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2030 (δεν είμαι σίγουρος για την χρονιά) και να μεταβούν σε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας καθώς και πυρηνική σύντηξη η οποία θα έχει μηδενικά βλαβερά απόβλητα, όταν επιτευχθεί βέβαια...

Δημοσ.

μα την πυρηνικη δεν την θελουμε για να αντικαταστησουμε την λιγνιτικη , αλλα την ηλιακη/αιολικη που θελουν να μας φορτωσουν πληρωνοντας τον κουκο αηδονι... B)

Νομίζω η βουλγαρία έχει μείνει πίσω όταν οι μεγάλες χώρες έχουν συμφωνήσει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2030 (δεν είμαι σίγουρος για την χρονιά) και να μεταβούν σε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας

εχεις καποιο λινκ γι αυτο? :rolleyes:

Δημοσ.

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια στοιχίζει παραπάνω και είναι δυσκολότερο να συντηρηθεί για ένα κράτος ή εταιρία συγκριτικά αλλά για όσους δεν μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν την απαιτούμενη επιφάνεια σαν λύση είναι πολύ καλή και η απόσβεση γίνεται σχετικά γρήγορα.

Αυτός όμως που θέλει να βγάλει γρήγορα μεγάλο κέρδος πουλώντας ενέργεια θα στραφεί είτε στους λιγνίτες μας εξάλλου βλέπετε τι καημό έχουν για την απελευθέρωση της ενέργειας τελευταία όλοι και πιέζει και η τρόικα (και καλά) είτε στην πυρηνική ενέργεια που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε κοιτάσματα ουρανίου ή τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω να έχουν βρεθεί οπότε η αγορά τους σήμερα καθιστά ασύμφορη την όποια επένδυση χώρια που το μέγεθος αυτής είναι απαγορευτική ακόμα και για τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδος.

Εδώ και πόσα χρόνια περιμένουμε να έρθει το καλώδιο που σταμάτησαν (και καλά) "οικολόγοι" στην Τήνο ενώ θα μπορούσαν να το φέρουν υποθαλάσσια και κανείς να μην διαμαρτυρηθεί οπότε εδώ και τόσα χρόνια ακόμα στις Κυκλάδες καίμε πετρέλαια που ανεβάζουν κατακόρυφα την μέση τιμή της κιλοβατώρας ακόμα και αν η απαιτούμενη ισχύ σαν ποσοστό της συνολικής είναι μικρή.

Για το θέμα της μόλυνσης θέλει κυνήγημα η ΔΕΗ που δεν λειτουργεί τα ηλεκτροστατικά της φίλτρα τα οποία είναι σε θέση να περιορίσουν το πρόβλημα και από εκεί και πέρα για την συνολική μείωση της εκπομπής του CO2 στον αέρα μπορούν να οδηγήσουν τα καυσαέρια στο έδαφος και εκεί να συγκρατηθεί. (Κάπου το διάβασα πριν από καιρό ότι σε κάποια Σκανδιναβική χώρα το εφαρμόζουν με επιτυχία)

Απλά όλα αυτά κοστίζουν και επειδή συμφέρει κάποιους να καίμε πετρέλαια για αυτό και δεν προχωράει o αγωγός και ενώ φταίει η ΔΕΗ που επικρατούν αυτές οι συνθήκες στις περιοχές που βρίσκονται τα μεγάλα λιγνιτικά εργοστάσια μην νομίζετε ότι θα διορθωθούν από την αποκρατικοποίησή/ιδιωτικοποίησή της, χειρότερα θα γίνουν τόσο σε ότι αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος όσο και την τιμή της κιλοβατώρας.

Δημοσ.

φίλε μου αν τα αποθέματα λιγνίτη ήταν στην αυλή σου ,που στη προκείμενη περίπτωση βρίσκονται στη δική μου στη Δράμα

δεν θα το έλεγες αυτό γιατί έχω περάσει από τη Μεγαλόπολη και τη Πτολεμαϊδα και αυτό που είδα δε μου άρεσε καθώς και οι επιπτώσεις

στην υγεία των κατοίκων δεν μετρώνται σε χρήμα.

πες τα ρε opera γιατι ξύπνησε πάλι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θέλουν να σκάψουν... :angry: Αν θέλουν να κάνουν επενδυσεις ας τις κάνουν σε ΑΠΕ. (αν και πάλι θα γκρινιάξουν κάποιοι γιατι θεωρούν "ασχημες" τις ανεμογεννήτριες)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...