kllado Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Καλημέρα και καλή αρχή στην ιστοσελίδα μας με τη νεα σχεδίαση. Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο πενταετίας WD book 500 GB ο οποίος χτές διαπίστωσα ότι χτύπησε. Όταν τον συνδέω τον βλέπει ο υπολογιστής αλλά όταν προσπαθώ να προσπελάσω ή να γράψω/αντιγράψω κάποια αρχεία αρχίζει το χαρακτηριστικό επαναλαμβανόμενο κλικ και κολλάει. Υπάρχει κάποιος τρόπος να πάρω τα δεδομένα μου προτού τον πετάξω; πχ ισχύει ο τρόπος που καταψύχεις τον δίσκο πρώτα και μετά είναι προσπελάσιμος μέχρι να ζεσταθεί; ή αν χρησιμοποιήσω κάποιο πρόγραμμα σαν το getdataback θα γίνει κάτι; Συνήθως όσο περισσότερο δοκιμάζεις έναν χτυπημένο δίσκο τόσο τον χαλάς και δεν θέλω να κάνω πειράματα. Ευχαριστώ
micos000 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δοκίμασε με το getdataback. Για την κατάψυξη δεν ξέρω αν δουλεύει, αλλά ακόμα κι έτσι, με το που θα συνδέσεις τον δίσκο και αρχίσεις να τον διαβάζεις σε 5 λεπτά θα έχει ζεσταθεί. Τι θα προλάβεις να διαβάσεις σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;
washcloud Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Αν το ξέρεις το GDB, χρησιμοποίησέ το. Αν όχι, σαν πιο εύχρηστο (και γενικώς καλύτερο) προτείνω το Active File Recovery (κανένα τους δεν είναι freeware, γι' αυτό φρόντισε από πριν "να έχεις κάνει τον τρόπο σου", ούτως ώστε αν/όταν βρεθούν αρχεία, να μη διαπιστώσεις ότι ως shareware το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις δεν σου επιτρέπει να σώσεις τα όσα ανευρέθησαν, μιας και δεν αποκλείεται ο χρόνος ζωής του δίσκου να είναι πλεόν πολύ περιορισμένος για να τον χάνεις). Όσον αφορά την μπαρμπασταθοποίηση*, να ξέρεις ότι είναι κάτι λιγότερο από το "ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται". Κι αυτό διότι ΔΕΝ μπαίνει σε κατάψυξη δίσκος, χωρίς "παρενέργειες". Που σημαίνει ότι ΑΝ είσαι τυχερός, και η "μέθοδος" αυτή, ΟΝΤΩΣ "βοηθήσει" να παραταθεί η λειτουργία/ζωή του δίσκου [διότι εξαρτάται απ' την περίπτωση), το πιο πιθανό είναι να του κάνει ΚΑΙ περαιτέρω ζημιές (η υπερβολική συστολή λόγω μπιπόκρυου, κυρίως), άρα το πιάσιμο απ' τα μαλλιά δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο ξερίζωμά τους]. Τουτέστιν, αφ' ενός να είναι το τελευταίο πράγμα που θα δοκιμάσεις, αφ' ετέρου δε να κάνεις ό,τι είναι να κάνεις (ΑΝ πιάσει), ΣΦΑΙ-ΡΑ. Κι ό,τι προλάβεις να σώσεις (ξαναλέω, εξαρτάται απ' την περίπτωση). Αν δε, προτίθεσαι να τα σκάσεις (χοντρότατα) σε ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ εταιρία ανάκτησης (εσύ αποφασίζεις αν αξίζουν τόσο τ' αρχεία), περιορίσου στη δοκιμή προγράμματος ανάκτησης. Διότι όσο τον "πειράζεις", τόσο πιθανώς υποβαθμίζεται η κατάσταση του συνόλου των αρχείων σου (όπως τόνισες κι ό ίδιος) - πράγμα που αυξάνει το κόστος απόπειρας σε περίπτωση που είναι τελικά να πας σ' εταιρία. ...και για να ξέρουμε τί λέμε, πριν απ' ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο, δοκίμασε τον δίσκο σε άλλον υπολογιστή, ΜΠΑΣ κι έχει διαφορετική συμπεριφορά (κουλό, I know - but it's been reported to happen ενίοτε). Και αφού μετά από 5 χρόνια, είναι ΛΟΓΙΚΑ εκτός εγγύησης αντικατάστασης, θα σου πρότεινα να βγάλεις τον σκληρό απ' το κουτί του, κι ό,τι είναι να του κάνεις, να του το κάνεις, αφού θα τον έχεις συνδέσει εσωτερικά. *...εννοείται δε, ότι αν πεις να τον βάλεις κατάψυξη, θα τον βάλεις μέσα σε 3-4 σακκουλάκια τροφίμων, το ένα μέσα στ' άλλο, απ' τα οποία καλά θα κάνεις να έχεις ρουφήξει όσο γίνεται περισσότερο τον αέρα που θα περιέχουν, πριν το τύλιγμα του καθ' ενός τους. Γενικά πάντως, μην περιμένεις να δεις φως με αυτή την "τεχνική"...(κανείς απ' τους ~1 ντουζίνα δίσκους που το έχω κάνει, δεν ανένηψε...)
kllado Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση washcloud. Όντως έχει λήξει η εγγύηση, ωστόσο μου είπαν ότι οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί δίσκοι WD Book δεν έχουν συνηθισμένη σύνδεση για να μπει εσωτερικός στον υπολογιστή. Αληθεύει αυτό; Δεν θέλω να τον ανοίξω χωρίς να ξέρω τι κάνω μήπως κάνω κατά λάθος κάτι που δεν μπορώ μετά να το επαναφέρω στην προτέρα του κατάσταση. Δεν είμαι δα και τεχνικός.
washcloud Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Ειδικά αν είναι 2.5 ιντσών (μεγέθους για λάπτοπ) ειδικά, ναι παίζει η πλακέτα τους να είναι πατενταρισμένη και να μη μπορεί να συνδεθεί εσωτερικά, παρά μόνο σε USB. Άσχημο αυτό αν έτσι είναι (όχι τίποτ' άλλο, αλλά χάνεται η ελπίδα το πρόβλημα να ήταν σε ηλεκτρονικά του κουτιού). Ποιοί σου το είπαν; Στο κατάστημα αγοράς; Απ' τη στιγμή όμως που εγγύηση δεν παίζει, δε θα καταστρέψεις κάτι ανοίγοντας το κουτί - στη χειρότερη απλά θα πληγώσεις το πλαστικό, οπότε θα έλεγα να το κάνεις, για να επιβεβαιώσεις αν όντως περιέχει "κλασσικό εσωτερικό" ή όχι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.