Προς το περιεχόμενο

AHCI ή IDE;

jordan23

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημέρα. σκέφτομαι να αλλάξω την λειτουργία του σκληρού δίσκου σε AHCI.

o σκληρός δίσκος είναι WD caviar green 1TB.

έχω ήδη εγκατεστημένα τα win 7 64 bit και διάβασα τι πρέπει να κάνω κατά βήμα.

το θέμα είναι , θα δω διαφορές στην ταχύτητα και στο φόρτωμα των παιχνιδιών?

το σκέφτομαι γιατί μου φαίνεται παρακινδυνευμένο...

Δημοσ.

Καταρχην παρε εναν κανονικο σκληρο και βαλε εκει το λειτουργικο σου και οτι αλλο εχεις. Οι green και οι ομοιοι τους ειναι μονο για αποθηκευτικο χωρο γιατι ειναι αργοι.

Για να δεις ουσιαστικη διαφορα με το ahci ενεργο θα πρεπει να εχεις και το αναλογο hardware, το οποιο μεταφραζεται σε σκληρο επιπεδου black ή ομοιου του, πχ seagate es και samsung f3, ή ανωτερου πχ re3 ή raptor ή ssd.

• Moderators
Δημοσ.
Καταρχην παρε εναν κανονικο σκληρο και βαλε εκει το λειτουργικο σου και οτι αλλο εχεις. Οι green και οι ομοιοι τους ειναι μονο για αποθηκευτικο χωρο γιατι ειναι αργοι.

Εχεις βαλει δηλαδη σε green δισκο OS και καταλαβες καποια διαφορα σε καθημερινη χρηση;

Γιατι εγω το μονο που καταλαβα ειναι +5 το πολυ δευτερολεπτα στο boot σε σχεση με εναν 640AAKS WD (7200rpm - 2 platters)/

Δεν αξιζει να παει το παιδι σε AHCI. Γενικα με μηχανικους δισκους οι διαφορες ειναι αμελητεες. Ακομα και σε καποιους ssd δεν υπαρχουν αρκετες διαφορες...

Δημοσ.

επαναλαμβάνω τον georgeman:

Δεν αξιζει να παει το παιδι σε AHCI. Γενικα με μηχανικους δισκους οι διαφορες ειναι αμελητεες. Ακομα και σε καποιους ssd δεν υπαρχουν αρκετες διαφορες...

και σημειώνω πως στους ssd (μέχρι όταν παρακολουθούσα τουλάχιστον) ήταν και θέμα 'διαδικαστικό' δλδ είχε να κάνει και με αποφυγή προβλημάτων με το firmware αν δεν κάνω λάθος

σε μηχανικούς πάντως, χωρίς κανένα σοβαρό raid με πολύ σοβαρούς δίσκους (edit: προσωπικά) δεν έχω δει διαφορές που να υπαγορεύουν ahci

edit: και μην ξεχνάμε πως εξαρτάται κι από την χρήση το αν θα δώσει κάτι μετρήσιμο το ahci

Δημοσ.

σε μηχανικούς πάντως, χωρίς κανένα σοβαρό raid με πολύ σοβαρούς δίσκους δεν έχω δει διαφορές που να υπαγορεύουν ahci

edit: και μην ξεχνάμε πως εξαρτάται κι από την χρήση το αν θα δώσει κάτι μετρήσιμο το ahci

υπάρχουν διαφορές με τα raid ακόμα και στους πιο φτηνούς δίσκους. βέβαια αν δεν έχεις σκοπό να βάλεις ακόμα έναν δίσκο για raid δεν υπάρχει και τόσο σοβαρός λόγος να ενεργοποιήσεις το ahci...

Δημοσ.
thanks .έχεις δίκιο . είναι αργός . δεν αξίζει την μανούρα.πάμε για raptor

ασε τον raptor, και τραβα για καναν ssd..!!

παιδια τι παραπανω δινει το achi εναντι του IDE?

Δημοσ.
ασε τον raptor, και τραβα για καναν ssd..!!

παιδια τι παραπανω δινει το achi εναντι του IDE?

NCQ και hot-plug (να συνδέεις δίσκους χωρίς να χρειάζεται shutdown)

στην επιλογή raid ενεργοποιείται και το ahci (απο όσο γνωρίζω)

Δημοσ.

Ο μονος green στον οποιο εκανα το αναγκαστικο λαθος να βαλω λειτουργικο ειναι ενας απο τους πρωτους green 640αρηδες.

Τοτε δεν ειχε αλλον σκληρο αναλογης χωρητικοτητας το eshop και απλα αλλαξανε τον blue χωρις να ειδοποιησουν καν. Το ιδιο κανανε και με το τροφοδοτικο και ακουσαν βεβαια τα απιστευτα.

Σε αυτο το pc λοιπον τρεχει λινουξ εδω και σχεδον 2 χρονια χωρις κανενα προβλημα, πιθανον γιατι η συγκεκριμενη παρτιδα δεν ειχε 4k sectors αρα δεν ηθελε alignment.

Σε αλλο pc φιλου μου το οποιο εχει τον σουπερ ουαου green του 1,5TB για αποθηκευτικο χωρο, ο σκληρος κυριολεκτικα σερνεται, παρα το alignment και τα οσα επρεπε να γινουν.

Εχω πει σχετικα εδω

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3228072&postcount=17

Σχετικα με τα +5 δευτερα. Οταν το pc μου* ξεκιναει σε 15-20 δευτερα max, το +5 ειναι καθυστερηση 25-33%. Αν ξεκιναγε σε σε ενα ή δυο λεπτα θα ηταν αμελητεα.

* E4500, p35 ds3r, 2GB ram, seagate es 320GB, ahci κλειστο, dual boot xp και debian.

Δημοσ.
σε HDD RAID 0, δινει κατι? και πως ενεργοποιειται?

απο το bios ενεργοποιείται.. το raid 0 δίνει καλύτερο access time όπως έχουμε ξανασυζητήσει. το μόνο ουσιαστικό μειονέκτημα είναι διπλάσιες πιθανότητες να χαθούν τα δεδομένα αν παρουσιαστεί πρόβλημα σε έναν απο τους δύο δίσκους.

Δημοσ.

ρωταω, επειδη εχω ηδη 2χ640ΑΑΚS σε RAID 0, δεν εχω προσεξει αν ειναι σε ACHI ή IDE mode, και λεω αν κερδισω κατι σε ACHI mode. δεν εχω παραπονο, ειναι γρηγορο, καμια σχεση με οποιοδηποτε μονό σκληρο δισκο.

• Moderators
Δημοσ.

Σχετικα με τα +5 δευτερα. Οταν το pc μου* ξεκιναει σε 15-20 δευτερα max, το +5 ειναι καθυστερηση 25-33%. Αν ξεκιναγε σε σε ενα ή δυο λεπτα θα ηταν αμελητεα.

* E4500, p35 ds3r, 2GB ram, seagate es 320GB, ahci κλειστο, dual boot xp και debian.

Εδω κανει 45 δευτερολεπτα boot (καθαρο- χωρις bios), γιατι εχει ενα σωρο server-based βλακειες που τρεχουν. Αρα +10% απο εναν "καλο" 7200ρη μηχανικο, ενω αν βαλεις και το post time, παμε σε μολις +5-6%. Για μενα, πολυ πιο σημαντικοι ειναι οι κατα μεσο ορο 7 λιγοτεροι βαθμοι που αναπτυσσει σε σχεση με τον 7200ρη, για τη μακροζωΐα του δισκου, παρα το αν "καθυστερει" 5 παραπανω δευτερολεπτα. :-)

Επισης, τα boot times διαφορετικων λειτουργικων δεν ειναι αμεσα συγκρισιμα.

Μπορω να σου κανω τον πρωτο 7200rpm 20ρη της Seagate να bootαρει σε 10 δευτερολεπτα XP. Αν ειναι φρεσκοεγκατεστημενα και δεν εχω περασει κανεναν driver...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...