Juicer Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2010 Δεν είμαι «Υπολογιστικά» αμόρφωτος (ούτε και παραμορφωμένος) . Δικτυακά όμως δυσκολεύομαι να διακρίνω τον «πελάτη» (client) από τον σερβιτόρο (server). Έχω ένα πολυμηχάνημα EPSON PX810FW, που είναι ασύρματα συνδεδεμένο στο δίκτυο και εδώ και ένα χρόνο δουλεύει ρολόι. Το θέμα ξεκινάει όταν απόκτησα και δεύτερο δίκτυο (άλλος πάροχος/doubleplay, ξέρετε) στο σπίτι, όπου οι 6 (νάναι καλά) υπολογιστές συνδέονται εναλλάξ. Η Ερώτηση: Μπορώ να συνδέσω το άνω πολυμηχάνημα και στα δύο δίκτυα ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζει δίκτυο κάθε φορά που το χρειάζεται κάποιος (κυκλοφορούν και παιδιά, γυναίκες/… Γιατίιιι δεν τυπώωωωνει...) στο σπίτι; Hint: Ευτυχώς;;; το ρούτερ είναι δίπλα στο πολυμηχάνημα. Παίζει διπλή σύνδεση; Wifi με USB ή Ehternet μαζί;;;;;;;; Ευελπιστώ σε κάποιες προτάσεις/οδηγίες σε ΑΠΛΑ λόγια γιατί, όπως ανέφερα, με τα δίκτυα δεν τα πάω καλά. Το τραγούδησε άλλωστε ο ποιητής: «Αν κάποτε στα δίχτυα του πιαστείς, κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει, μονάχος βρες την άκρη της κλωστής, κι αν είσαι τυχερός… ξεκίνα πάλι!»!!! Ευχαριστώ. ΥΓ. Ελπίζω να διαφαίνεται «κάποιο» χιούμορ. Μην γίνουμε ρόμπες.
caution Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2010 Μπορώ να συνδέσω το άνω πολυμηχάνημα και στα δύο δίκτυα ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζει δίκτυο κάθε φορά που το χρειάζεται κάποιος (κυκλοφορούν και παιδιά, γυναίκες/… Γιατίιιι δεν τυπώωωωνει...) στο σπίτι; Ξέρω ακριβώς τι εννοείς Η εύκολη λύση που μου έρχεται στο μυαλό είναι να διαμορφώσεις τα δίκτυα έτσι ώστε η IP του εκτυπωτή να είναι μέσα στο range και των δύο: πχ: Το πρώτο δίκτυο θα είναι το 192.168.1.1 με μάσκα 255.255.255.0 Το δεύτερο δίκτυο θα είναι το 192.168.2.1 με μάσκα 255.255.255.0 Και ο εκτυπωτής θα είναι ο 192.168.5.5 με μάσκα 255.255.0.0 οπότε και τα δύο ranges των δικτύων θα τον κοιτάνε κανονικά. Νομίζω ότι θα δουλέψει
Juicer Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Αν και δεν κατάλαβα ότι έτσι θα "είναι μέσα στο range των δικτύων" το δέχομαι αφού δεν σκαμπάζω. Αλλά τι γίνεται με τα διαφορετικά WPA κλειδιά τους;;;;;;;; Πως θα τα βλέπει ο εκτυπωτής; Ευχαριστώ για την απάντηση, πάντως.
thanocaster Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Αν έχεις στο δίκτυό σου κάποιο pc με 2 lan ports, στήσ'το ώστε να βλέπει και τα 2 δίκτυα, στήσε το πολυμηχάνημα στο 1 δίκτυο, και, μέσω αυτού του υπολογιστή, κάνε το κοινόχρηστο στο άλλο δίκτυο. Το drawback αυτής της λύσης είναι ότι το άλλο δίκτυο θα βλέπει το πολυμηχάνημα μόνο όταν ο υπολογιστής αυτός είναι αναμένος. Αλλιώς, ψάξε να αγοράσεις ένα multi-interface modem/router.
Pantelwolf Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Υπάρχει λόγος να έχεις 2 δίκτυα στο σπίτι; Ασφάλεια η κάτι; Μπορείς να έχεις ένα δίκτυο , με 2 σημεία πρόσβασης στο ιντερνετ, αν κατάλαβα καλά έχεις 2 ρούτερ και δύο συνδέσεις. Μάσκες παντού 255.255.255.0 Έστω λοιπόν το ένα ρούτερ 192.168.1.1, το δεύτερο 192.168.1.2 . Βάζεις σε όλους τους υπολογιστές (η οτιδήποτε host όπως το πολυμηχάνημα) 192.168.1.Χ όπου Χ >2 (και μικρότερο του 254 εννοείται) Και ορίζεις: Στα pc που θα βγαίνουν από το 1ο ρούτερ Default gateway 192.168.1.1 και σε αυτά από το 2 192.168.1.2 . Εγώ θα έβαζα και έξτρα δεύτερο gateway το άλλο στο καθένα για να έχω redundancy αν πέσει κάποιο. Και έχεις ένα δίκτυο, με το πολυμηχάνημα μέσα και 2 σημεία πρόσβασης στον ιστό. Έτσι φτιάχνεις και τους ωραιότατους κοινόχρηστους φακέλους σου, και μιας και έχεις και τόσους μέσα στο σπίτι, αργότερα ίσως θελήσεις κανα κουτάκι home server.. Μην ξεχάσεις βέβαια να συνδέσεις και τα ρουτερ μεταξύ τους για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δικτύων!
Juicer Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 "Ευελπιστώ σε κάποιες προτάσεις/οδηγίες σε ΑΠΛΑ λόγια γιατί, όπως ανέφερα, με τα δίκτυα δεν τα πάω καλά." Επειδή υποψιάζομαι ότι κάτι καλό λες, πάμε πάλι. Έχω δυο δίκτυα γιατί έχω δύο router (πατάτες αλλά δωρεάν) από τους providers (σωστά και δεν έχω άλλο λόγο να τα έχω). Το ένα είναι HOL, NETFASTER IAD2 με ΙΡ 192.168.2.1 (από την μάνα του) και WAP απλό από μένα (έχω κάτι παλιές κάρτες που δεν βλέπουν WPA2). Το άλλο είναι FORTHNET, THOMSON TG585v8 με IP 192.168.1.254 (από την μάνα του) και WAP απλό από μένα. Τώρα αν έχεις όρεξη να μου το κάνεις λιανά πως θα γίνει ακριβώς θα σου είμαι υπόχρεος. (θεώρησε ότι δεν υπάρχει δεδομένο τίποτα που ξέρω!!! στα δίκτυα.) Υπάρχει και το παλιό αλλά ένδοξο USR9108 που θέλω να το κάνω Repeater αν μπορώ ή να αντικαταστήσω την μια από τις δύο "πατάτες"...
Pantelwolf Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Απο ότι κατάλαβα δεν έχεις λόγο να έχεις ξεχωριστά δίκτυα. Ενώνοντας τα ρούτερ σου με ένα ethernet καλώδιο και βάζοντάς τα στο ίδιο υποδίκτυο, μπορείς να έχεις ένα δίκτυο , με 2 σημεία πρόσβασης στο ιντερνετ. Θα βάλεις λοιπόν διευθύνσεις στα πάντα που να ανήκουν στην ίδια ομάδα πχ 192.168.1.Χ και θα ορίσεις σε όσα θέλεις να βγαίνουν από τη μια γραμμή σαν gateway το ένα ρούτερ και όσα να βγαίνουν από την άλλη το δεύτερο. Όλες οι συσκευές έτσι θα βλέπονται μεταξύ τους, και εννοείται και το πολυμηχάνημα. Αν τώρα βάλεις additional gateway στα windows και τον άλλο ρούτερ, θα έχεις το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν όλα την ίδια γραμμή όταν πέσει η μια. Ρίξε μια ματιά στο σχήμα Πες μου αν δεν καταλαβαίνεις κάτι να το κάνω πιο απλό!
Juicer Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Φίλε μου είσαι αρκετά αναλυτικός και υπέρ το δέον ευγενικός και χρήσιμος. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω (εφ' όσον δεν κολλήσω σε κάνα "που το βάζουν αυτό το ρημάδι" στο printer και στα router). Παρεμπιπτόντως τα router έτσι απλά τα ενώνω;;; Γνωρίζονται; Με τα WAP κλπ μπαίνει θέμα; και που; ή πως; Σε υπέρ ευχαριστώ
Pantelwolf Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Τα ρούτερ (ουσιαστικά το switch που έχουν πάνω τους τα ρούτερ) κανονικά χρειάζονται ανεστραμένο (crossed ή crosswired) καλώδιο μεταξύ τους αλλά δε νομίζω να έχεις πρόβλημα και με κανονικό, πλέον είναι έξυπνα. Με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (1.1 το ένα και 1.254 το άλλο ) βλέπονται μια χαρά. Επίσης, απο ότι κατάλαβα βάζεις σε όλες τις συσκευές "καρφωτές" διευθύνσεις. Αν έχεις ανοιχτές τις αυτόματες (DHCP λέγεται) και στα δυο ρούτερ κλείσε τουλάχιστον το ένα, δεν θες να έχεις δυο συσκευές να μοιράζουν διευθύνσεις (και το πιο πιθανό στο ίδιο range). Για τα wireless interfaces ισχύει το ίδιο. Κάθε κόμβος πρέπει να έχει διαφορετική διεύθυνση. Να θυμάσαι οτι πουθενά δεν πρέπει να έχεις το ίδιο νούμερο αλλιώς θα έχεις πρόβλημα. Τη διεύθυνση του εκτυπωτή την αλλάζεις από το μενού του. Edit: Με το WEP δεν έχεις θέμα. Αν θα έχεις ανοιχτό μόνο το ένα ασύρματο, τα ρυθμίζεις όλα στο ένα. Αν έχεις και τα δυο, βλέπεις σε ποιο επικοινωνεί η κάθε συσκευή και βάζεις το αντίστοιχο κλειδί. Ότι απορία στείλε!
Juicer Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Τις ΙΡ στα πισί τις έχω αυτόματες αλλά τις καρφώνω αν χρειάζεται. Να το κάνω; Αν το κάνω τι DNS βάζω Οέο; Ευχαριστώ θερμά
parsifal Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 DNS βάλε ίδιο με gateway. Όλοι σχεδόν οι ADSL routers από default εκτελούν DNS relaying. Α, μιας και έγινε αναφορά σε «αυτόματες VS καρφωτες IPs»: Στο δίκτυο, αφού θα είναι μοναδικό πλέον με τις οδηγίες που σου έδωσε ο Pantelwolf, θα αφήσεις οπωσδήποτε μόνο μία συσκευή να παίζει το ρόλο του DHCP server. Οπότε, θα κλείσεις το DHCP service στον 2ο router (ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή τρέχει τέτοιο service).
Pantelwolf Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Σωστός ο παρσι. Εγώ προτιμώ οι ip μου στο εσωτερικό να είναι καρφωτές για να μην έχω προβλήματα με το DHCP, εσύ κάνε όπως νομίζεις, προσέχοντας αυτό που λέει στο ακριβώς αποπάνω ποστ. Μην ξεχνάς όμως να μη δώσεις ίδια ip σε δυο συσκευές, είτε είναι ρούτερ, είτε είναι pc είτε printer. Σε όλο το δίκτυο κάθε συσκευή να έχει μοναδική διεύθυνση!
Juicer Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Εγώ λέω να τις καρφώσω όλες να ησυχάσω. Με DNS ίδιο με το Gateway. Υποψιάζομαι ότι για το έξτρα δεύτερο gateway που λέγαμε επιπλέον ίδιο extra DNS. Σωστά; Είστε καταπληκτικοί. Αλλά επειδή της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά, την επιχείρηση θα την κάνω αύριο. Θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ για την βοήθεια.
Pantelwolf Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2010 σωστά το σκέφτεσαι! Ακόμη σωστότερα για το αύριο! Καλή επιτυχία!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.