Προς το περιεχόμενο

Πολλαπλά λειτουργικά και boot (Win) σε έναν δίσκο κάποιες απορίες..

iznotak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αρχικά γεια σας,

Θέλω σε ένα δίσκο να βάλω τα εξής partition:

-partition α) windows για όλη την οικογένεια

-partition β) windows για δοκιμές προγραμμάτων, "επικίνδυνο σερφάρισμα", δοκιμές..

-partition Y) windows ή linux αυστηρά για εμένα και "καθαρό" (προσωπικό ημερολόγιο, επαγγελματικά έγγραφα, αγορές με πιστωτική κλπ)

Απορίες:

1) Μπορώ να το κάνω έτσι ώστε κανονικά να φορτώνει το partition α και μόνο αν πατήσω κάποιο πλήκτρο να μου δίνει επιλογή από που να bootάρω; Και αν γίνεται να έχει κωδικό για να κάνει boot στο γ.

2) Μπορώ να ρυθμίσω ώστε ο χρήστης που bootάρει από το α να μην μπορεί να δει τα αρχεία του β και γ;

3) Έναν ιός από το partition β μπορεί να μεταφερθεί στο partition α;

4) Υπάρχει τρόπος να κλειδώσω ένα ολόκληρο partition ΧΡ ώστε αν κάποιος αφαιρέσει τον σκληρό και τον βάλει σε άλλο μηχάνημα να μην μπορεί να δει τα δεδομένα; (νομίζω στα 7 μπορεί να κρυπτογραφήσει όλο το σκληρό το bit locker, διορθώστε με αν κάνω λάθος)

5) Με το ίδιο serial μπορώ να έχω τα Windows 7 εγκατεστημένα σε 2 διαφορετικά partition και να δουλεύω πότε στο ένα πότε στο άλλο; Μιλάμε για το ίδιο μηχάνημα πάντα. Με το Nod32 γίνεται;

Αυτά τα ολίγα :D

Δημοσ.

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες σου απαντάω πρόχειρα:

1) Μπορώ να το κάνω έτσι ώστε κανονικά να φορτώνει το partition α και μόνο αν πατήσω κάποιο πλήκτρο να μου δίνει επιλογή από που να bootάρω; Και αν γίνεται να έχει κωδικό για να κάνει boot στο γ.

Ναι! Ο boot manager της διανομής Linux που θα εγκαταστήσεις θα σου δίνει αυτή την δυνατότητα. Καλό θα ήταν πάντως να εγκαταστήσεις πρώτα τα Windows στα partitions που θες και τελευταίο το Linux, έτσι θα ξεμπερδέψεις γρηγορότερα και θα αποφύγεις πιθανά προβλήματα!

Στο θέμα του κωδικού στο partition γ: Απλά θα θέσεις ένα password στο Linux και κανείς δε θα μπορεί να μπει στο λειτουργικό! Οι περισσότερες διανομές Linux θα σου ζητήσουν να δημιουργήσεις λογαριασμούς χρηστών και να θέσεις το password του administrator κατά την διαδικασία εγκατάστασης.

Μπορείς να κάνεις το ίδιο και στα Windows πάντως... ;)

2) Μπορώ να ρυθμίσω ώστε ο χρήστης που bootάρει από το α να μην μπορεί να δει τα αρχεία του β και γ;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω πλήρως γιατί δεν γνωρίζω τι παίζει στην περίπτωση των Windows...

Για να "κρύψεις" πάντως το partition του Linux έτσι ώστε να μην μπορεί κανεις να δει τα περιεχόμενα του μέσα από τα Win, αρκεί να φορμάρεις το συγκεκριμένο partition σε κάποιο Linux-αδικο file system (πχ ext3 ή ext4). Είναι μια επίσης εύκολη διαδικασία και θα γίνει κατά την διάρκεια εγκατάστασης του λειτουργικού!

3) Έναν ιός από το partition β μπορεί να μεταφερθεί στο partition α;

Είναι δυστυχώς πολύ πιθανό. Εξαρτάται πάντως από τον τύπο του ιού και πως ακριβώς λειτουργεί.

Για να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, ένα απλό trojan ίσως και να μην τα καταφέρει, θα χτυπήσει μόνο στοιχεία της εγκατάστασης στην οποία εκτελέστηκε (πχ registry). Αν όμως μπορεί να εκμεταλευτεί κάτι όπως η λειτουργία autorun ίσως και να περάσει και σε άλλη εγκατάσταση. Αντίστοιχα, ένας ιός που μολύνει ό,τι αρχείο βρει μπροστά του θα περάσει πολύ πιο εύκολα κλπ.

4) Υπάρχει τρόπος να κλειδώσω ένα ολόκληρο partition ΧΡ ώστε αν κάποιος αφαιρέσει τον σκληρό και τον βάλει σε άλλο μηχάνημα να μην μπορεί να δει τα δεδομένα; (νομίζω στα 7 μπορεί να κρυπτογραφήσει όλο το σκληρό το bit locker, διορθώστε με αν κάνω λάθος)

Ναι, δεν γνωρίζω όμως πως... :o

5) Με το ίδιο serial μπορώ να έχω τα Windows 7 εγκατεστημένα σε 2 διαφορετικά partition και να δουλεύω πότε στο ένα πότε στο άλλο; Μιλάμε για το ίδιο μηχάνημα πάντα. Με το Nod32 γίνεται;

Φαντάζομαι πως ναι.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια αναφορά στην EULA των Win σχετικά με αυτό το θέμα...Ίσως ισχύει "Μια εγκατάσταση ανά έναν υπολογιστή"...

Δεν πιστεύω πάντως πως θα έχεις πρόβλημα με την ενεργοποίηση των Win αφού αυτά θα βλέπουν (και θα αναφέρουν στην MS) το ίδιο hardware, άσχετα με το ποιά από τις δυο εγκαταστάσεις θα τρέχει εκείνη τη στιγμή.

Δημοσ.

...να μολυνθεί "άλλη εγκατάσταση", δεν παίζει.

Και σε γενικές γραμμές, ό,τι ζημιά είναι να κάνει κάποιο τυχόν malware, θα την κάνει κατά βάση στο λειτουργικό στο περιβάλλον του οποίου θα βρεθεί. "Αρχεία" ούτως ή άλλως δύσκολα θα πειραχτούν (άντε τίποτα .exes).

Eπίσης, βεβαίως μπορεί να κάνει "αόρατα" τα αρχεία των "β" και "γ'" από το "α" μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας των partition (δεξί κλικ).

...όσο δε, δεν αλλάζει hardware (μητρική/δίσκο), μπορεί μέχρι και 24 εγκαταστάσεις Windows (και διαφόρων προγραμμάτων) να κάνει (αν έχει την διάθεση και τον χώρο) στον ίδιο.

Δημοσ.

Για να κάνω την όλη την ιστορία εγκαθιστώ τα πρώτα windows αρχικά σε ένα partition πχ 50 GB και αφήνω τα υπόλοιπα GB raw ώστε μετά να το κάνω την διαδικασία με ένα πρόγραμμα μέσω windows ή υπάρχει πρόγραμμα που bootάρει από cd/flashaki και το κάνει αυτό; Υπάρχει κάτι σε freeware; Μετά αν θέλω να έχω images από κάθε λειτουργικό για άμεση επαναφορά στο bootάρισμα όπως πχ με το Acronis True Image συνεργάζεται αρμονικά με τον boot manager;

Ξέρει κάποιος άλλος αυτό με την κρυπτογράφηση όλου του σκληρού ώστε αν κάποιος τον βγάλει και τον συνδέσει σαν εξωτερικό να μην μπορεί να δει τα αρχεία; Το κάνει κάποιο πρόγραμμα στα xp ή πρέπει να το έχει μέσα του το λειτουργικό όπως στα 7;

Δημοσ.
Για να κάνω την όλη την ιστορία εγκαθιστώ τα πρώτα windows αρχικά σε ένα partition πχ 50 GB και αφήνω τα υπόλοιπα GB raw ώστε μετά να το κάνω την διαδικασία με ένα πρόγραμμα μέσω windows ή υπάρχει πρόγραμμα που bootάρει από cd/flashaki και το κάνει αυτό; Υπάρχει κάτι σε freeware;

Ο φίλος Washcloud αναφέρεται σε μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τα Windows. Με αυτό τον τρόπο μπορέις να "κρύψεις" τα περιεχόμενα ενός partition, όχι όμως το ίδιο το partition. Για λεπτομέρειες δες το παρακάτω link:

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/windows_hide_file.mspx?mfr=true

Δεν αναφέρθηκα σ' αυτή την διαδικασία γιατί θεώρησα πως το αποτέλσμα δε θα σε κάλυπτε. Επίσης, είναι εύκολο κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στα "κρυφά" αρχεία αν ο λογαριασμός του έχει τα κατάλληλα δικαιώματα ή έχει πρόσβαση σε λογαριασμό administrator...Με λίγα λόγια, αν θες πραγματικά να προστατεύσεις τα partitions αυτά θα πρέπει να στήσεις καταλλήλως και τους λογαριασμούς των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή...Για να είμαι ειλικρινής κιόλας βιάστηκα να απαντήσω και μπερδεύτηκα προηγουμένως, δεν κατάλαβα πως ήθελες να κρύψεις απλά τα περιεχόμενα των partitions.

Ξαναλέω πως για το partition του Linux δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Άπαξ και το φορμάρεις σε καθαρά Linux-αδικο filesystem καθάρισες, τα Windows δεν μπορούν να δουν σε ext3 ή ext4 filesystems πχ.

Διευκρινίζω πως δεν υπάρχει λόγος να φορμάρεις το partition του Linux σε κάποιο συμβατό με Windows σύστημα αρχείων (FAT32 πχ) έτσι κ αλλιώς, εκτός βέβαια αν θες μια εγκατάσταση Windows να έχει πρόσβαση σε αυτό! Πράγμα που προφανώς δε θες! :-D

Η διαδικασία είναι, λίγο πολύ, η εξής:

1) Εγκαθιστάς τα XP στο πρώτο partition. Αν θες μπορείς να δημιουργήσεις από τώρα τα υπόλοιπα partitions (τα β και γ δηλαδή) απλά μην τα φορμάρεις (όχι ότι θα γίνει τίποτα αν τα φορμάρεις αλλά είναι τζάμπα κόπος πιστεύω).

2) Εγκαθιστάς τα XP και στο partition β.

3) Μπαίνεις στα ΧP του partition α και "κρύβεις" τα περιεχόμενα του β με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Στην συνέχεια κάνεις το ίδιο και για τα περιεχόμενα του α μέσα από τα XP που εγκατέστησες στο β. Πριν γίνουν όλα αυτά βέβαια καλό θα ήταν να στήσεις τους λογαριασμούς χρηστών για την κάθε εγκατάσταση καθώς και να ορίσεις τα δικαιώματά τους...

4) Εγκαθιστάς την διανομή Linux της επιλογής σου στο partition γ...Φορμάρεις αυτό το partition σε κάποιο Linux-αδικο σύστημα αρχείων.

Μετά αν θέλω να έχω images από κάθε λειτουργικό για άμεση επαναφορά στο bootάρισμα όπως πχ με το Acronis True Image συνεργάζεται αρμονικά με τον boot manager;

Θεωρητικά ναι, να περιμένεις ωστόσο κάποια προβληματάκια με τον boot manager του Linux. Δεν θα πάθεις καμιά ζημιά αλλά ίσως χρειαστεί κάποιος παραπάνω κόπος για να δουλέψουν όλα σωστά. Ενδεικτικά δες το παρακάτω link και ψάξε στο Google με keywords Acronis true image, grub, linux κλπ:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=109506

Ξέρει κάποιος άλλος αυτό με την κρυπτογράφηση όλου του σκληρού ώστε αν κάποιος τον βγάλει και τον συνδέσει σαν εξωτερικό να μην μπορεί να δει τα αρχεία; Το κάνει κάποιο πρόγραμμα στα xp ή πρέπει να το έχει μέσα του το λειτουργικό όπως στα 7;

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά τι ακριβώς θες αλλά ρίξε μια ματιά στο TrueCrypt:

http://www.truecrypt.org/

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...