Sadako Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2010 Με τις γιορτές να πλησιάζουν, σκέφτομαι να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου. Εδώ και καιρό ψήνομαι για μια τέτοια portable συσκευή. Αλλά παρόλα αυτά που έχω διαβάσει, δεν έχω καταλήξει για το ποια είναι η καταλληλότερη λύση για την περίπτωσή μου.. Η χρήση στην οποία αποσκοπώ μαζί με τα πιθανά κριτήρια στην επιλογή μου είναι: - Κατ'αρχάς μιλάμε για κάποια οικονομική λύση. Τα χρήματα δεν περισσεύουν, ενώ πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος με το που χορτάσει το μάτι και η καταναλωτική gadget-o-mania να αρχίσω να κλαίω τα λεφτά που έσκασα για το καινούριο παιχνιδάκι που μπορεί να πάρει την θέση του σε κάποιο ντουλάπι. Οπότε μάλλον εξ'αρχής κάποιες λύσεις τύπου iPad ή Archos που έχω δει αριστερά δεξιά και ξεπερνάνε τα 400 ευρώ μάλλον απορρίπτονται εξ'αρχής.. - Έχω τα άπειρα pdf ebooks στο pc μου (κυριολεκτικά θα μπορούσα να διαβάζω 2 ζωές), αλλά είναι πολύ λίγες οι φορές που έχω επιχειρήσει κάτι τέτοιο στο desktop pc (που να αναφέρω δηλαδή πως είμαι ακόμα με μια παλιά 19άρα CRT οθόνη, αυτό είναι άααααλλο θέμα). Πολλές φορές λοιπόν έχω πει, "τι ωραία να είχα μια portable λύση, να μπορώ βρε αδερφέ να ξαπλώσω στο κρεβάτι και να διαβάσω μέχρι να νυστάξω, ή στη βεράντα σε μια ανοιξιάτικη μέρα".. - Η αγορά βέβαια κάποιου "αποκλειστικού" eBook Reader, πέραν του αυξημένου (προσωπική άποψη) κόστους, την βρίσκω ίσως κάπως περιοριστική. Δηλαδή από τη μια η ασπρόμαυρη (στις περισσότερες περιπτώσεις) οθόνη, θα έκανε ακόμα και το browsing κουραστικό. Βέβαια αν δεν έχεις διάθεση αν διαβάσεις, στην ουσία είναι (από όσο έχω καταλάβει) λίγο πολύ άχρηστο.. - Η αγορά από την άλλη ενός netbook θα προσέφερε πολλές άλλες επιλογές, από ταινίες για κάποιο ταξίδι, ελαφριές εφαρμογές (όχι, δεν έχω την απαίτηση να δουλεύω autocad από μια τέτοια συσκευή), internet browsing, ίσως ακόμα και κάποια ελαφριά παιχνιδάκια (στυλ mame ή flash games). Πέραν αυτού, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα codecs κλπ, υπάρχει το πληκτρολόγιο (για κάποιο λόγο ποτέ μου δεν χώνεψα τις touch screen σε όσες συσκευές άλλων έχω πιάσει στα χέρια μου, για να γράψω ένα μικρό κειμενάκι μου βγαίνει η πίστη), γενικά η μετάβασή μου από τον desktop υπολογιστή μου θα είναι ομαλότατη. (edit: Δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης κάποιας HD ταινίας μέσω TV-out σε τηλεόραση) - Σε portable λύσεις, εννοείται πως θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα την φορητότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.. Τόσο από άποψη βάρους/όγκου, όσο και από θέμα διάρκειας μπαταρίας. Φυσικά κατανοητό είναι πως ένας ebook reader με την ασπρόμαυρη οθόνη θα είναι και πιο slim και η μπαταρία του θα διαρκεί ακόμα και εβδομάδες. Αλλά πχ με ένα netbook, θα μπορώ να κάνω μια συνήθη χρήση για αρκετές ώρες σε εξωτερικό χώρο; Όπου συνήθη χρήση, browsing, πιθανώς θέαση κάποιας ταινίας κλπ.. Έχω χάσει κάπως τις εξελίξεις στα netbook σε αυτόν τον τομέα, πριν κανά χρόνο που το έψαχνα λίγο το θέμα, είχα διαβάσει για έρευνες για νέες μπαταρίες που διαρκούσαν διπλάσιο χρόνο.. Υπήρξε καμιά εξέλιξη; Ή μπα; - Σκέφτομαι σαν ενδιάμεση λύση ίσως την αγορά κάποιου φτηνιάρικου κινέζικου ebook reader από eBay (αλλά μιλάμε για ΠΟΛΥ φθηνό, κάτω από 80-100 ευρώ), με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται, με σκοπό την μετατόπιση αγοράς κάποιου netbook/laptop στο μέλλον.. Μπορεί κανείς να με βοηθήσει να κατασταλάξω κάπου; Ίσως κάποιος που έχει δοκιμάσει συγχρόνως κάποιες από τις διαφορετικές επιλογές; Ευχαριστώ.. Edit: Budget δεν αναφέρω, εξαρτάται βέβαια και από το value/money ratio. Δηλαδή για ένα netbook μπορεί να έδινα και 250 ευρώ πχ, με δεδομένο τις περισσότερες επιλογές ως προς την χρήση. Για ένα ebookReader όμως θα μου φαινόταν υπερβολικό ποσό..
eAnagnostis Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2010 Βασικά η απάντηση στα ερωτήματά σου έχει να κάνει με το να ξεκαθαρίσεις ποιες είναι οι δικές σου ανάγκες. Το πρώτο που θα έλεγα είναι να μην πάρεις "κάποιο φτηνιάρικο κινέζικο ebook reader". Η ποιότητα κατασκευής είναι χαμηλή και είναι πιθανό σύντομα να είναι νεκρό, παγωμένο για πάντα. Η φτηνότερη λύση, με value for money, είναι Kindle WiFi, είτε από το Amazon κατευθείαν (+50%, αλλά κανένα άλλο έξοδο και παράδοση στο σπίτι σου με ΕΛΤΑ) είτε από eBay και BeServ. Θα σου έρθει γύρω στα 160 ευρώ συνολικά, αλλά αλλιώς θα κλαις τα λεφτά σου (ακόμα κι αν είναι σχετικά λίγα). Για τα PDF που λες η οθόνη των 6 ιντσών των περισσότερων ebook readers, αλλά και των 7 των περισσότερων φτηνών tablet (Archos, Nook Color) κάνει δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα δεν ενθουσιάζει. Αν σε ενδιαφέρει βασικά το διάβασμα (με βασικό internet), θες ebook reader (οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού δηλαδή). Αν σε ενδιαφέρει το internet και οι ταινίες και λιγότερο το διάβασμα, θες tablet PC ή netbook. Έχω γράψει αρκετά πράγματα σχετικά, εδώ κι εδώ.
Sadako Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2010 Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.. Ναι, το blog σου το συνάντησα όταν έψαχνα το φόρουμ για πληροφορίες και του έριξα μια ματιά, πολύ κατατοπιστικό.. Βασικά, όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο κλίνω προς την 2η κατηγορία. Γιατί με αυτήν μπορώ να καλύψω και τις αναγνωστικές μου ανάγκες (σίγουρα κάτω από χειρότερες προϋποθέσεις σε σύγκριση με ένα ebookreader), αλλά και internet (σε καλύτερες συνθήκες), ταινίες, εφαρμογές. Και όπως το κόβω, από κει και πέρα, για οικονομικούς και μόνο λόγους, πιο λογική επιλογή φαίνεται το netbook..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.