RottenLungs Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Ρε παιδιά όπως όλοι ξέρουμε, τον ελληνικό καφέ λίγοι ξέρουν να τον φτιάχνουν ωραίο. Έχω ακούσει διάφορες μεθοδολογίες, αλλα τελικά κατέληξα σε μία εμπειρική. Για πείτε απόψεις και πείτε τι έχετε ακούσει απο τους παππούδες σας κτλ. Εγω πρώτα ζεσταίνω το νερό μόνο του να γίνει χλιαρό, μετά βάζω τον καφέ, χαμηλώνω την φωτιά πάρα πολύ, ανακατεύω 3-4 φορές και περιμένω. Μετά απο λίγο άζω την ζάχαρη και ξανα ανακατεύω λίγο. Τέλος περιμένω μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και τον βγάζω πρίν αρχίσει να αφρίζει η επιφάνεια του. Για πείτε και ποια ποικιλία προτιμάται;;;
slygeo87 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Εγώ όποτε φτιάχνω (βάζω καφέ-ζάχαρη κανονικά, ανακατεύω καλά) τον αφήνω να φουσκώσει γύρω στο ένα εκατοστό και μετά σερβίρω. Άμα είναι να μου βγει η παναγία για να πιω ένα καφέ...
RottenLungs Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Εγώ όποτε φτιάχνω (βάζω καφέ-ζάχαρη κανονικά, ανακατεύω καλά) τον αφήνω να φουσκώσει γύρω στο ένα εκατοστό και μετά σερβίρω.Άμα είναι να μου βγει η παναγία για να πιω ένα καφέ... Αδελφέ εμένα παίζει να είναι έτοιμος ποιο γρήγορα απο ότι εσένα (γιατι ο καφές μπαίνει σε χλιαρό νερό - Εκτός αν βάζεις καμια φωιά μέχρι το ταβάνι).Άσε που μετά όταν πίνεις τον καφέ παθαίνεις πλάκα. Να ξέρεις πάντως πως ο ελληνικός θέλει τον χρόνο του γιατι ο καμένος καφές δεν πίνεται, είναι μία πικρή αηδία. Εγω παίζει να αγοράσω και καμια χόβολη, να δώ τι θα βγεί...
evabb Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 σν κσι δεν πινω ελληνικο, αλλα εχω φτιαξει χιλιαδες, το μυστικο απ οτι εχει καταλαβει ειναι το αργο βρασιμο και οταν παει να φουσκωσει, με το που το δεις αμεσως το βγαζεις απο την φωτια αλλιως καιμακι μπαι
klainmaingr Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Τον τριπλοβράζω. Βάζω νερό ζάχαρη κτλ απο την αρχή όσο χρειάζεται. Μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει λίγο κ αρχίσει να φουσκώνει το σηκώνω και βάζω λίγο στο φλυτζάνι. Το αφήνω πάλι στο μάτι/γκαζάκι και μόλις πάρει, πάλι σερβίρω λίγο.. και μετά επαναλαμβάνω μια τελευταία φορά. Να μη βράσει/καεί φυσικά και γίνει νιανια. Μόλις πάει να φουσκώσει το σηκώνω. Κάνει άπειρο καϊμάκι έτσι και γενικά έχω ακούσει θετικά σχόλια απο γερουσίες που είναι πιο expert σε αυτά...
freedubus Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Ο πρεζάκιας που έχω ξανααναφέρει φτιάχνει αντρίκειο ελληνικό. 5 καφέ, 5 ζάχαρη, νερό με ΓΡΗΓΟΡΕΣ κινήσεις στο μπρίκι, βράσιμο σε φλόγα μισού μέτρου στο γκαζάκι για να ψηθεί ΓΡΗΓΟΡΑ, τον ρίχνει ΓΡΗΓΟΡΑ στην κούπα και μετά ρίχνει ΓΡΗΓΟΡΑ και 10 παγάκια μέσα για να κρυώσει και να τον πιεί ΓΡΗΓΟΡΑ.
evabb Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 αυτο δεν ειναι καφες μανα μου, αυτο ειναι ξερασμα
RottenLungs Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Τον τριπλοβράζω.Βάζω νερό ζάχαρη κτλ απο την αρχή όσο χρειάζεται. Μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει λίγο κ αρχίσει να φουσκώνει το σηκώνω και βάζω λίγο στο φλυτζάνι. Το αφήνω πάλι στο μάτι/γκαζάκι και μόλις πάρει, πάλι σερβίρω λίγο.. και μετά επαναλαμβάνω μια τελευταία φορά. Να μη βράσει/καεί φυσικά και γίνει νιανια. Μόλις πάει να φουσκώσει το σηκώνω. Κάνει άπειρο καϊμάκι έτσι και γενικά έχω ακούσει θετικά σχόλια απο γερουσίες που είναι πιο expert σε αυτά... Θα το δοκιμάσω αύριο πρωί και θα σου πώ εντυπώσεις...
petros_samurai Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Θα το δοκιμασω και εγω μιας και ποτε δεν μπορω να τον πετυχω αλλα νομιζω πως αυτος ο καφες ειναι τουρκικος και οχι Ελληνικος ετσι δεν ειναι?Γιατι τον λεμε Ελληνικο.
..MementoMori.. Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Eλληνικος λεγεται Αναλογα σε ποια χωρα τον πινεις. Ο καφές αυτός ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα. Στις χώρες που δεν καταναλώνεται αρκετά είναι γνωστός ως «τουρκικός καφές», όπως και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα, παλιότερα ήταν αποκλειστικά γνωστός επίσης με αυτό το όνομα. Λόγω του Κυπριακού, και ειδικά μετά απο 1974, η ονομασία άλλαξε οριστικά σε «ελληνικός καφές». Η αλλαγή αυτή προωθήθηκε διαφημιστικά από μεγάλη ελληνική εταιρεία επεξεργασίας καφέ[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο καφές αυτός συναντιέται ακόμα με τις ονομασίες «Αρμένικος καφές» (στην Αρμενία), «Αραβικός καφές», ή «Μεσανατολικός καφές». Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως «τουρκικός» ενώ στην Κύπρο καλείται «κυπριακός». Πηγή
ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 ε καλά, πόσο μικρός μπορεί να είναι κανείς για να μην έχει καν ακούσει ότι και εμείς έναν ''τούρκικο'' ζητούσαμε? έλεος! ξέρει κανείς καμιά πατέντα για να μπορεί κανείς να φιλτράρει τον ''ελληνικό''? κάτι δλδ σαν αυτό που έκαναν οι ιταλοί με τις βιδωτές καφετιέρες ή οι γάλλοι με τον καφέ φίλτρου? πιστεύω πως θα ήταν η λογική εξέλιξη και του δικού μας καφέ. επίσης έχω ακούσει ότι κάποιοι προσθέτουν κάρδαμο και φετάκια λεμονιού στο νερό και παίρνει ο καφές υπέροχο άρωμα, δεν τα έχω δοκιμάσει όμως η ίδια. στη σύμη προσθέτουν γάλα στον ελληνικό, πολύ του πάει πιστεύω.
De@th L0rd Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2010 Βασικά ο τρόπος παρασκευής είναι Αραβικός από τους νομάδες της ερήμου που το μόνο που είχαν ήταν φωτιά,νερό, χάλκινο σκεύος και καφέ τον οποίο καβούρδιζαν σε πέτρα. Για μένα ελληνικός-τούρκικος το ίδιο είναι. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για την ονομασία. Μεχρι κι εκεί οι εθνικιστές γαμώ το κεφάλι τους... Δε κοιτάνε το χάλι μας.
Adon1s Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2010 Βασικά ο τρόπος παρασκευής είναι Αραβικός από τους νομάδες της ερήμου που το μόνο που είχαν ήταν φωτιά,νερό, χάλκινο σκεύος και καφέ τον οποίο καβούρδιζαν σε πέτρα. Για μένα ελληνικός-τούρκικος το ίδιο είναι. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για την ονομασία. Μεχρι κι εκεί οι εθνικιστές γαμώ το κεφάλι τους... Δε κοιτάνε το χάλι μας. βασικα αν χεστει η φοραδα στο αλωνι υπαρχει προβλημα, διαχρονικα αυτη η φραση ενω εχει αλλη εννοια -πρακτικα- εχει παρει την αντιθετη ακριβως ερμηνεια τελος του εκτως θεματος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.