Προς το περιεχόμενο

Brutal φωνητικά και πονόλαιμος. Τώρα τί κάνω;

maparios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα σε όλους!καλώς σας βρήκα!λοιπόν για να μήν τα πολυλογώ,είμαι μέλος μιας μαθητικής μπάντας και κάνω brutal (growls για όσους ξέρουν φωνητικά)και απο εχθές το βράδυ με πονάει ο λαιμός μου,και σήμερα το πρωί είχα πολύ πιο έντονο πόνο..αύριο,Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχουμε μια πρόβα πολύ κρίσιμη,και δεν πρέπει να την χάσω γιατι σε λίγες μέρες παίζουμε live..το ερώτημα μου είναι το εξής:

να πάω,και να κάνω κανονικά την πρόβα και μετα να μην έχω φωνή για κάνα 4-5 μέρες(δεν με ενοχλεί),η υπάρχει κίνδυνος να χάσω και την πρόβα της άλλης βδομάδας(την τελευταία και πιο κρίσιμη..; ) :/

Δημοσ.

Παρ'ότι η πρόβα μάλλον έχει περάσει, να ξέρεις γενικά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δε ρισκάρεις. Ξεκουράζεις τη φωνή (ή τη γκαροφωνάρα) σου. Δίνεις το παρόν στην πρόβα ίσα ίσα για να ξέρεις τι γίνεται, πού υπάρχουν προβλήματα κτλ. Θα σου έλεγα να τραγουδήσεις πολύ σιγανά, αλλά τα φωνητικά που λες ότι κάνεις δε νομίζω να γίνονται έτσι =ρ

Δημοσ.

Εγω παντα ειχα αυτη την απορια. Πως δηλαδη οι επαγγελματιες που κανουν brutal φωνητικα μπορουν και αντεχουν και δε τους ποναει ο λαιμος τους. Δε ξερω, μπορει να συνηθιζει η φωνη μετα απο τους πρωτους πονολαιμους και μετα να μην υπαρχει προβλημα.

Εσυ που εχεις τον πονολαιμο, πηγαινε στο φαρμακειο και ζητα ο,τι καλυτερο εχουν για την γρηγορη καταπολεμηση του (λιζοπαίν και αλλα θα σου πουν) και πλακωσου στα ευεργετικα αφεψηματα (Προτεινω μεντα, φασκομηλο, δικταμο, ματζουρανα, λεβαντα) και παρε απλες καραμελες πχ τις χολς με μελι-λεμονι.

Δημοσ.
Εγω παντα ειχα αυτη την απορια. Πως δηλαδη οι επαγγελματιες που κανουν brutal φωνητικα μπορουν και αντεχουν και δε τους ποναει ο λαιμος τους. Δε ξερω, μπορει να συνηθιζει η φωνη μετα απο τους πρωτους πονολαιμους και μετα να μην υπαρχει προβλημα.

Χωρίς να είμαι σχετικός με τον χώρο, υπάρχει μια διαφορά: Οι επαγγελματίες γκαρίζουν με τεχνική, τα μαθητικά συγκροτήματα απλά γκαρίζουν. Πέρα απ' αυτό, σκέψου και τις καταχρήσεις που κάνουν, το πόσο ταλαιπωρούν το λαιμό τους. Η φωνή γίνεται όλο και πιο σκατένια με το χρόνο.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=3pLIwjKXxRg[/ame]

Δημοσ.

Μπορεί να πάθεις πολύ χοντρή ζημιά αν το κουράσεις τώρα το θέμα.

Επίσης, μάθε να χρησιμοποιείς το στομάχι σου ε, Bolt Thrower με σκέτο λαρύγγι δεν έζησε κανείς για να τραγουδήσει.

Δημοσ.

Βασικά, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στην πρόβα. Ειδικά για τις φωνές που δεν παίρνουν μέρος σε πολυφωνίες οι full band πρόβες λίγα τους προσφέρουν.

Επίσης, οι πρόβες γίνονται ΠΑΝΤΑ σε χαμηλές εντάσεις, τόσο χαμηλές που να μην χρειάζεται μικρόφωνο στις φωνές.

ΥΓ> Πήγαινε σε κάποιον δάσκαλο φωνητικής (τώρα για τα growls δεν ξέρω ποιος μπορεί να σε βοηθήσει) να σου μάθει 2-3 τεχνικές. Αλλιώς προετοιμάσου για ΠΟΛΛΟΥΣ πονόλαιμους, αν όχι και χρόνιες παθήσεις.

Δημοσ.

χρόνιες παθήσεις; δηλαδή;

παιδιά τελικά ειχα λαρυγγίτιδα και στην πρόβα οπως ήταν λογικο δεν μπόρεσα να πάω..απο τεχνικές και τέτοια ούτε οδείο ούτε τίποτα δεν έχω πάει,αλλα εχω διαβάσει αρκετές οδιγείες στο internet..

κάνω περίπου 2 ώρες την μέρα τέτοιου είδους φωνητικά..κανω πάρα πολυ εξάσκηση γιατι έχω τρελό άνχος για το πρώτο μου Live..

για όσους ξέρουν..με τον καιρο,δέν θα κουράζομε και θα αλλάξει απο μόνη της η φωνή, η θα παραμήνει ώς έχει;

Δημοσ.

Χωρίς να ξέρω πολλά για τον χώρο, αλλά αυτά που είπαν οι Lucifer και Slipknοt σωστά μου ακούγονται. Άρα χρειάζεσαι έναν δάσκαλο. Τώρα μπορεί να μην είναι δάσκαλος από ωδείο αλλά ρώτα αν γνωρίζεις κάποιον έμπειρο στο χώρο αυτό, έναν μεγαλύτερο σε ηλικία. Κανά φόρουμ με κάφρους δεν υπάρχει; :P

Επίσης, το μέλι γενικά βοηθάει πολύ στο λαιμό. Μπορεί να είναι λίγο φλώρικο σε συνδυασμό με τα brutal φωνητικά :P, αλλά ότι και να έχεις, ένα τσάι ή χαμομήλι με μέλι, θα σε βοηθήσει.

Επίσης,

ειναι άγχος, άγχος. Το βλέπω αρκετά συχνά να το γράφει πολύς κόσμος λάθος και οκ σόρρυ για το spelling nazi σχόλιο - δε λέω ότι εγώ δεν κάνω λάθη- αλλά δε μπορώ :P συγχύζομαι

Δημοσ.
χρόνιες παθήσεις; δηλαδή;

Δες εδώ.

Καταλαβαίνω το άγχος σου για το πρώτο live, όλοι το περάσαμε, αλλά κάτι που πρέπει να καταλάβεις είναι πως η προετοιμασία δεν γίνεται με τις πρόβες, αλλά με τη μελέτη. Οι πρόβες είναι κυρίως για να δέσει το μπασοτύμπανο και να γνωρίζεστε οι υπόλοιποι μουσικοί. Επίσης, ασχέτως του τί παίζεις με την μπάντα σου, η μελέτη είναι συγκεκριμένη και με συγκεκριμένη μέθοδο. Αυτό αν θέλεις κάποια στιγμή να προχωρήσεις λίγο παραπέρα από το να κάνεις πλάκα με την σχολική μπάντα/φίλους σου, και να μπορείς μελλοντικά να κινηθείς σε ένα φάσμα μουσικών. Μην κάνεις το λάθος που κάνουν όλοι να παίζουν τσίτα γκάζι και τσίτα ένταση εκατό ώρες τη μέρα. Μόνο κακό στην υγεία σας θα κάνετε.

Καλή διασκέδαση στο live. Γιατί πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι για τον μουσικό, το live δεν είναι τίποτα άλλο από διασκέδαση! :-)

Δημοσ.

ευχαριστώ πολύ φίλε :)

αλλά με αυτήν σου την φράση:

''Μην κάνεις το λάθος που κάνουν όλοι να παίζουν τσίτα γκάζι και τσίτα ένταση εκατό ώρες τη μέρα.''

τι εννοείς; :/

Δημοσ.

Εννοώ ότι οι πρόβες πρέπει να είναι μάξιμουμ 2ωρες και σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες εντάσεις. Τα τύμπανα να παίζουν χωρίς να κοπανάνε και οι ενισχυτές και τα μικρόφωνα σε ένταση που να "κάθονται" στην ένταση των τυμπάνων. ;)

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Πως πήγε τελικά το live?

Για τα brutal φωνητικά που λες.. χρειάζεται πρώτον, τεχνική (με το λάρυγγα μόνο που λέει και ο λουσιφερ.. δε πας πουθενά) και δεύτερον, εφέ.

Δημοσ.

Ελαχιστοι χωνουν brutal με λαρυγγα φιλος.Ολα με την κοιλια τα κανουν στο 80% των περιπτωσεων και σε σημεια που θελουν σκατιλα δινουν με λαρυγγι.Καλυτερα ψαξε καμια τεχνικη στο net πριν γαμησεις εντελως τον λαιμο σου.Ψαξε για φωνιτικα grindcore που ειναι τα πιο ευκολα στο να τα κατανοησεις και να τα εξασκησεις και μετα δοκιμασε να τραγουδησεις death metal.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...