Προς το περιεχόμενο

Να πάρω Mac; Αν ναι, ποιόν και γιατί;

Sellers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν βρήκα κάποιο θέμα για ερωτήσεις απο παντελώς άσχετους όπως εμένα για παράδειγμα,(το αρχάριος το έβαλα στον τίτλο απο ευγένεια) γι'αυτό ανοίγω αυτό το θέμα, για όποιον θέλει να κάνει ερωτήσεις, και κυρίως για να λύσω τις δικές μου.

Όπως είπα είμαι τελείως άσχετος σε οτιδήποτε αφορά την Apple, και επειδή έχω έναν σταθερό που τρέχει αποκλειστικά windows, σκέφτηκα τον φορητό που χρειάζομαι για την σχολή να τον πάρω απο την Apple, έτσι απο περιέργεια για να γνωρίσω και τους mac.

Λιγάκι που έψαξα στο site της εταιρίας μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες:

1) Mac λέγονται όλα οι υπολογιστές της Apple όπως pc λέμε τους υπολογιστές που τρέχουν Windows? Right? Ο διαχωρισμός μετά γίνεται σε MacBook τα οποία είναι φορητά, και iMac οι οποίοι είναι σταθεροί. Το site βέβαια με τρέλανε στις κατηγορίες όπως:

MacBook

MacBook Air

MacBook Pro

iMac

Mac mini

Mac Pro

Όποιος μπορεί ας μου επιγραμματικά που αναφέρονται όλα αυτά, και ποια η διαφορά του MacBook απο το MacBook Pro.

2) Μπορώ να κάνω μια δική μου σύνθεση φορητού, όπως μπορεί κάποιος να φτιάξει έναν φορητό για windows ή είναι στάνταρ τα μοντέλα? Και αν είναι στανταρ, πόσα είναι και απο που μπορώ να τα δώ? Πέρα απο τα hardware αλλάζουν και σε εμφάνιση?

Αυτά για αρχή. Έχει ο Θεός...

Μπορούμε να αναφέρουμε ονόματα όπως Bill Gates, Windows 7 και άλλα τέτοια εδώ μέσα? :P

• Απαντ. 87
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Super Moderators
Δημοσ.

1. Macintosh και για συντομία Mac, λέγονται όλοι οι υπολογιστές που κατασκευάζονται από την Apple. Είναι όνομα που προέρχεται από μία ποικιλία μήλου που είναι δημοφιλής στην California.

Τα σταθερά μοντέλα είναι τα Mac mini, iMac και Mac Pro. Τα φορητά μοντέλα είναι τα MacBook, τα οποία χωρίζονται σε MacBook Air, MacBook και MacBook Pro.

Το Mac mini είναι, όπως λέει και το όνομα, το μικρότερο μοντέλο. Είναι ένα μικρό κουτί διαστάσεων 20 x 20 εκατοστών και 3,5 εκατοστών ύψους που έχει μέσα του έναν υπολογιστή Macintosh.

Το iMac είναι το μοντέλο που ενσωματώνει όλο τον υπολογιστή στο πίσω μέρος μίας οθόνης. Κυκλοφορεί με οθόνη 21,5 ιντσών και 27 ιντσών.

Το Mac Pro έχει το μέγεθος ενός tower υπολογιστή, φτιαγμένο από αλουμίνιο. Είναι το πιο "επαγγελματικό" μοντέλο.

Μέχρι τις 31.01.2011 θα κυκλοφορεί και το XServe, ένας υπολογιστής server.

Ως προς τα φορητά μοντέλα:

Το MacBook Air είναι το πιο ελαφρύ και μικρό μοντέλο, φτιαγμένο από αλουμίνιο, με οθόνη 11,5 ή 13 ιντσών, χωρίς DVD/CD drive και τώρα πλέον μόνο με SSD δίσκο.

Το MacBook είναι το "απλό" ή "φοιτητικό" μοντέλο, από λευκό πλαστικό, οθόνη 13 ιντσών.

Το MacBook Pro είναι το πιο "σοβαρό" μοντέλο, από αλουμίνιο, με οθόνες 13, 15 ή 17 ιντσών.

2. Γενικά, δεν υπάρχει δυνατότητα για τεράστια παραμετροποίηση των φορητών. Υπάρχουν μερικές επιλογές ως προς τον σκληρό, την μνήμη της κάρτας γραφικών, την μνήμη και τον επεξεργαστή. Αλλά γενικά οι υπολογιστές της Apple είναι φτιαγμένοι για να μην αλλάζουν βασικά συστήματα όπως ο επεξεργαστής, το motherboard ή η κάρτα γραφικών.

Αυτά για την αρχή. :-)

Δημοσ.

Κατατοπιστικότατος.

Συνεπώς, μάλλον προς Macbook pro το ψήνω. Καλός ο Air (κυρίως απο τα θέματα που διάβασα εδώ μέσα) αλλά 13 ίντσες είναι υπερβολικά μικρή οθόνη για τα γούστα μου. Επίσης δεν είμαι φαν του ''μικρού και λεπτού.''

Δημοσ.

Ναι σίγουρα, αλλά το μέγεθος ενός κοινού λάπτοπ με ικανοποιεί απόλυτα. Δεν βλέπω στα (+) δηλαδή ένα ακόμα πιο λεπτό λάπτοπ.

Δημοσ.

Καλο θα ηταν το laptop σου να μην υπερβαινει της 15 ιντσες..μετα πραγματικα χανει την αξια του "laptop".

Πιστευω οτι με το 13,3 θα εισαι μια χαρα..

ΥΓ: εγω κοροιδευα πολυ τα netbook (αυτα με τις πολυ μικρες οθονες..) εν τελει πηρα το Asus eee pc 1110ha με 11,6 (νομιζω) οθονη και αυτο που εχω να πω ειναι οτι το συνηθησα και μ'αρεσει κιολας.

ειναι ωραια οθονη και αρκετα ξεκουραστη. Give it a try τα 11''. Ποτε δεν ξερεις

Δημοσ.
Καλο θα ηταν το laptop σου να μην υπερβαινει της 15 ιντσες..μετα πραγματικα χανει την αξια του "laptop".

Πιστευω οτι με το 13,3 θα εισαι μια χαρα..

ΥΓ: εγω κοροιδευα πολυ τα netbook (αυτα με τις πολυ μικρες οθονες..) εν τελει πηρα το Asus eee pc 1110ha με 11,6 (νομιζω) οθονη και αυτο που εχω να πω ειναι οτι το συνηθησα και μ'αρεσει κιολας.

ειναι ωραια οθονη και αρκετα ξεκουραστη. Give it a try τα 11''. Ποτε δεν ξερεις

Το μεγεθος της οθονης ειναι υποκειμενικο.... οτι βολευει τον καθενα... υπαρχουν και ατομα που δεν μπορουν κατω απο 17

Δημοσ.

Ανάμεσα σε αυτά τα 2:

MacBook Pro 13.3'' 2.66GHz

MacBook Air 13.3" Core 2 Duo 1.86GHz

πέρα απο το μέγεθος, για ποιο λόγο να διαλέξει κανείς τον air?

Για 180 ευρώ παραπάνω έχεις πιο γρήγορο επεξεργαστή, διπλάσια μνήμη, 200GB περίπου μεγαλύτερο δίσκο και διάφορες άλλες πιο λεπτομέρειες.

Δημοσ.
Ανάμεσα σε αυτά τα 2:

Για 180 ευρώ παραπάνω έχεις πιο γρήγορο επεξεργαστή, διπλάσια μνήμη, 200GB περίπου μεγαλύτερο δίσκο και διάφορες άλλες πιο λεπτομέρειες.

Παίρνεις το air μόνο για φορητότητα. Θεωρώ πως δεν είναι ικανό για κύριο pc, άσχετα από τα benchmarks κτλ. Είναι το ιδανικό laptop για να το έχει κάποιος που το θέλει όλη την ώρα μαζί του, αλλά με την προϋπόθεση πως έχεις και άλλον υπολογιστή.

Αντιθέτως, το pro με βόλεψε μια χαρά για 9 μήνες που το είχα ως βασικό υπολογιστή.

Να πω πάντως οτι δεν έχω δει το air ούτε από κοντά, οπότε μπορεί και να πέφτω πολύ έξω. Απλά παρέθεσα τη γνώμη μου για το τι θα έκανα αν ήμουν υποψήφιος αγοραστής.

Δημοσ.
Ανάμεσα σε αυτά τα 2:

Air για φορητοτητα και για αξιοπρεπεις επιδοσεις στις περισσοτερες εργασιες που κανει ενας μεσος χρηστης στο λαπτοπ του.

Ζυγιζει καποιος τι χρηση θα εχει το λαπτοπ του (απλες εργασιες , ψυχαγωγια , επαγγελματικη κλπ) και ποσο σημαντικη ειναι γι αυτον η φορητοτητα και τελος επιλεγει.

Η αληθεια ειναι οτι για την πλειοψηφια περισσοτερο σημαντικη σε ενα λαπτοπ θα επρεπε να ειναι η φορητοτητα και οχι οι απαιτητικες εργασιες (με δεδομενο οτι εχει καποιος και desktop pc ως βασικο) , αλλα ολοι μπαινουμε στη λογικη μηπως και χρειαστουμε καποια στιγμη την παραπανω ισχυ και παμε τα σκαμε παραπανω για κατι που μαλλον δεν θα χρειαστουμε.

Ετσι εχουμε καταληξει σε κτηνη λαπτοπ που τελικα ουτε εξω τα παιρνουμε μαζι μας , ουτε στο σπιτι τα κουβαλαμε σε κρεβατι , καναπεδες κλπ. Οι πιο πολλοι τα εχουν σαν desktop που πιανουν λιγοτερο χωρο.

Οι αναγκες και τα γουστα του καθενος ειναι διαφορετικα , το θεμα ειναι να εχει την ικανοτητα να τα αντιληφθει ποια πραγματικα ειναι αυτα.

Δημοσ.

στις απλες εργασιες (browsing, iTunes, ανοιγμα-κλεισιμο προγραμματων κλπ) το Air ειναι αρκετα πιο γρηγορο ενω σε πιο βαρια προγραμματα (iMovie,games κλπ)

ειναι γρηγοροτερο ειναι το pro... εαν πας για το 13αρι pro μην παρεις το 2.66 δεν αξιζει τα παραπανω λεφτα.. καλυτερα το 2.4

Δημοσ.

Τώρα θα ρωτήσω εδώ, γιατί δεν ξέρω και που αλλού να ρωτήσω, και αν ξέρετε έχει καλώς.

Σταθερό έχω και είμαι πλήρως ευχαριστημένος. Στο λάπτοπ ΟΜΩΣ θα φορτώσω σίγουρα προγράμματα όπως Mathematica, Cubase, Sonar αλλά καθόλου παιχνίδια. (έτσι κι αλλιώς δεν παίζω). Αυτά τα 3 πιστεύω είναι τα πιο ''βαριά'' που έχω στο νού μου. Ε θέλω να τα τρέχει άνετα και να μην κλατάρει. Επίσης, το Sonar μαζί με τις βιβλιοθήκες του πιάνει μπόλικο χώρο. Δεν νομίζω ότι τα 128 giga του air ειναι αρκετά.

Γνώμες?

Εδιτ: Ενα ευχαριστώ σε όλους όσους κάθεστε και γράφεται τόσο μεγάλα ποστ με την γνώμη σας. Τα παίρνω σοβαρά υπόψη όλα.

Δημοσ.

(απανταω στην προηγουμενη ερωτηση κατι που ξεχασα)

το Air εχει υψηλοτερη αναλυση απο το pro (1440χ900 εναντι 1280χ800) που σημαινει εκτος απο την λεπτομερεια εχεις κατα καποιο τροπο και μεγαλυτερη επιφανεια εργασιας...

----- στο air υπαρχει και επιλογη με 256 γιγα

***** το sonar δεν νομιζω να βγαινει για mac

screenshot20101113at818.png

Δημοσ.

Sellers,τα προγράμματα που γράφεις θα τρέχουν ικανοποιητικά στο 13'' pro. Σε εντατικές συνθήκες (audio/video editing) το 15άρι έχει πλεονέκτημα. Το συγκεκριμένο βρίσκω και ιδανικότερο για desktop+portable χρήση. Η μεγαλύτερη οθόνη είναι χρήσιμη σε sequencers με πολλά κανάλια/VSTs,και για κώδικα.

Προφανώς κοστίζει περισσότερο. Just sayin'.

Για Sonar θα χρειαστεί να βάλεις και Windows,πριν το κάνεις όμως προτείνω να τσεκάρεις Logic. Αν ψηθείς και το μάθεις,μπορεί να μη χρειαστείς άλλα (εγώ έχω και τo Live -υπάρχει και στα δύο η επιλογή freeze tracκ(s),και παρατήρησα πως σε σχέση με το Cubase είναι πιο CPU friendly, καλά στοιχεία ειδικά αν πάρεις mbp 13).

Last but not least, δώσε σημασία στο σκληρό. Ναι,τα 128gb του Air είναι λίγα,αλλά είναι flash drive. Προσωπικά πήρα stock 500gb (5400rpm),σκοπεύοντας να τον αλλάξω κάποτε με ssd. Τώρα -στον 6ο μήνα σχεδόν καθημερινής χρήσης- είναι το μοναδικό πράγμα που μ'ενοχλεί. Κάθε φορά που το σύστημα μου φαίνεται αργό,οφείλεται στο σκληρό. Αν δε περιμένω τους επόμενους Intel θα βάλω σύντομα ένα μικρό ssd για OS/apps και τις μεγάλες βιβλιοθήκες προγραμμάτων σε εξωτερικό (FW800,7200rpm).

Δε προσπαθώ να σε πείσω για κάτι (έχω κάτι δεκαπεντάρια στην αποθήκη έτοιμα να φύγουν βέβαια,θα τα πούμε με pm αυτά),είναι απλώς κάποιες παρατηρήσεις. Παίζει το 13'' pro να σε βολέψει.

Δημοσ.

Δύσκολη απόφαση τελικά.

Να ρωτήσω κάτι άλλο.

Λίγο που το έψαξα με τις τιμές βλέπω ότι χτυπάν ταβάνια.

Για ποιο λόγο να δώσω 2000 για έναν imac απο την στιγμή που αν φτιάξω υπολογιστή με 2000 ευρώ ο mac μπροστά του θα είναι είτε ισάξιος είτε κατώτερος. Αν δε, βάλω και linux αντι για windows που είναι και free θα έχω έναν υπολογιστή που πετάει και απο άποψη τεχνικότητας και απο άποψη λογισμικού. (Όχι ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα 7, αλλά κουβέντα να γίνεται.) Αν το μόνο που απομένει είναι το design, τότε σίγουρα, οι mac είναι πολύ μπροστά, αλλά τόσα λεφτά για το design αξίζουν?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...