Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ταϊβανέζικη E Ink, που προμηθεύει τις οθόνες για το 90% των συσκευών e-readers στον κόσμο, ανάμεσά τους και τα δημοφιλή Kindle, Nook και Sony Reader, ανακοίνωσε την έγχρωμη οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού Triton. Ως τώρα οι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού ήταν ασπρόμαυρες. Σύμφωνα με την E Ink, το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί Triton απεικονίζει, πέρα από 16 κλίμακες του γκρι, και 4096 χρώματα και είναι εξίσου γρήγορο με την τελευταία γενιά οθονών ασπρόμαυρου ηλεκτρονικού χαρτιού Pearl.

 

Οι οθόνες Triton λειτουργούν όπως και το ασπρόμαυρο ηλεκτρονικό χαρτί, αλλά με εφαρμογή πάνω στην ασπρόμαυρη οθόνη ενός φίλτρου χρωμάτος (Triton Imaging Film).

 

Οι οθόνες έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton έχουν όλα πλεονεκτήματα του ασπρόμαυρου ηλεκτρονικού χαρτιού: αντανακλούν το εξωτερικό φως, είναι ξεκούραστες στο διάβαμα, δε θαμπώνουν (glare) κάτω από τον ήλιο, έχουν μπαταρίες που χρησιμοποιούν διαρκούν εβδομάδες, όχι ώρες. Από την άλλη, έχουν σαφώς λιγότερα χρώματα από τις οθόνες LCD των υπολογιστών και πιο αργό refresh rate. Σκοπός της E Ink είναι οι οθόνες Triton να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες για περιεχόμενο με εικόνες και επίσης σε πινακίδες σε δημόσιους χώρους, ρολόγια, τηλεχειριστήρια κλπ.

 

Source.png Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης

Video Video: Triton e-ink

post-163663-12906313798_thumb.jpg

Επεξ/σία από e-anagnostis
Δημοσ.

Δεν κατάλαβα με ποιον τρόπο λειτουργεί. Πως γίνεται η ασπρόμαυρη εικόνα να γίνεται έγχρωμη μέσω κάπου «φιλμ»; :fear:

 

Καιρός ήταν πάντως. Τώρα ίσως να γίνει πραγματικότητα το «ηλεκτρονικό βιβλίο».

Δημοσ.

Στο φίλτρο χρώματος υπάρχουν υπο-pixel με παλέτα 4 χρωμάτων που συνδυάζονται. Περισσότερα δεν έχω δει να ανακοίνωσε η E Ink.

 

Ναι, είναι μεγάλο βήμα. Πάντως, και στο ασπρόμαυρο για λογοτεχνία π.χ. είμαστε εντάξει. Αλλά φυσικά δεν είναι είναι όλα τα βιβλία ασπρόμαυρα.

Δημοσ.

Το ασπρόμαυρο δυστυχώς κάνει μόνο για λογοτεχνία. Αλλά η γκαντεμιά είναι ότι στα λογοτεχνικά βιβλία ένα e-book δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω σε σχέση με το χάρτινο. Ίσα-ίσα που σου στερεί τη χαρά του να το κρατήσεις στη βιβλιοθήκη σου.

 

Σε άλλα είδη (π.χ. μαθητικά βιβλία) εξυπηρετεί πολύ, διότι μπορείς να διαβάζεις το index και να πας κατευθείαν στη σελίδα που σε εξυπηρετεί, να κάνεις αναζήτηση, κλπ. Μόνο που εκεί... χρειάζεσαι και χρώμα.

 

:P

Δημοσ.

Όχι μόνο για λογοτεχνία πάντως, εγώ έχω διαβάσει και αρκετά πράγματα από ιστορία, πολιτική, δοκίμιο.

 

Για τα μαθητικά βιβλία έχεις δίκιο βέβαια απαιτείται χρώμα, αλλά μάλλον και μεγαλύτερη οθόνη από τις 6 ίνστες και περισσότερες δυναότητες σημείωσεις και επεξεργασίας κειμένου.

Δημοσ.

Εντόπισα βίντεο με τις οθόνες σε demo λειτουργία και το πρόσθεσα στην είδηση. Ό,τι πιο κοντινό έχουμε στο πώς θα είναι σε πραγματική λειτουργία.

Δημοσ.

Αν και δεν ειμαι e-reader οφειλω να πω πως ειναι εντυπωσιακη ειδηση. Νιωθω θα ειναι μια τεχνολογια που πραγματικα θα αλλαξει το ρου της ιστοριας.

 

Αν ημουν στελεχος της εταιριας θα κυνηγουσα συμβολαια με μεγαλα πανεπιστημια της Αμερικης και της Αγγλιας για τους φοιτητες τους.

Δημοσ.
Το ασπρόμαυρο δυστυχώς κάνει μόνο για λογοτεχνία. Αλλά η γκαντεμιά είναι ότι στα λογοτεχνικά βιβλία ένα e-book δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω σε σχέση με το χάρτινο. Ίσα-ίσα που σου στερεί τη χαρά του να το κρατήσεις στη βιβλιοθήκη σου.

 

Σε άλλα είδη (π.χ. μαθητικά βιβλία) εξυπηρετεί πολύ, διότι μπορείς να διαβάζεις το index και να πας κατευθείαν στη σελίδα που σε εξυπηρετεί, να κάνεις αναζήτηση, κλπ. Μόνο που εκεί... χρειάζεσαι και χρώμα.

 

:P

 

Μην με παρεξηγήσεις αλλά δεν είναι μόνο για λογοτεχνία. Είναι για οτιδήποτε δεν απαιτεί χρώμα. Αυτό περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα που μπορεί να ξεκινά από τα λογοτεχνικά, και να εκτείνεται μέχρι την ενημέρωση. Οι εφημερίδες πριν από μερικά χρόνια ήταν ασπρόμαυρες και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ούτε στο να δείχνουν εικόνες ούτε περιορίζονταν σε βαθμό που να μην τις αγοράζει κάποιος. Το μόνο που δεν μπορείς είναι comic και περιοδικά. Τα μαθηματικά γιατί θέλουν χρώμα πάλι δεν το καταλαβαίνω! Εκτός εάν εννοείς για σημειώσεις κ.τ.λ. αλλά τότε περιορισμοί τίθενται κυρίως στο software.

 

Αυτό το οποίο νομίζω δεν μπορούν λόγω τεχνολογίας να διορθώσουν (από ότι έχω καταλάβει) είναι το χαμηλό refresh rate. Αυτό είναι πραγματικό μειονέκτημα εάν θες να επεκταθείς και σε άλλες δραστηριότητες όχι το χρώμα. Απλά κάνουν το χρώμα διότι μπορούν! Επίσης τα χρώματα δύστυχος είναι λίγο ξεπλημένα, ακόμα δεν υπάρχει η τέλια λύση.

Δημοσ.

To καλό πάντως είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες και η κόντρα μεταξύ των oled και e-ink οθονών θα οδηγήσει σε φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα. :-)

Δημοσ.

Αυτό είναι το μέλλον. Φθηνή και αξιόπιστη συσκευή με μεγάλη αυτονομία και χωρητικότητα αρκετή ώστε να χωράει όσα βιβλία/εφημερίδες/περιοδικά μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος στην ζωή του δίνοντάς του φυσικά την δυνατότητα να αφήσει τις χειρόγραφες σημειώσεις του σε αυτό.

 

Δεν λέω και εμένα μου άρεσαν τα βιβλία που είχαν σωστή βιβλιοδεσία, καλής ποιότητας χαρτί και καθαρές γραμματοσειρές αλλά δεν μπορούμε να κουβαλάμε μαζί μας μερικές χιλιάδες βιβλία σε αυτή την μορφή, έτσι δεν είναι; :-)

 

Πάνω από όλα το περιεχόμενο. :-)

Δημοσ.

Αυτό το πράγμα που κάνει η οθόνη μόνο εγώ το πρόσεξα?? :confused:

Άμα είναι να κάνει 500 χρόνια (που λέει ο λόγος) να φορτώσει η εικόνα με σκοτοδίνες και invert των χρωμάτων τρέχα γύρευε... Τι να διαβάσεις τότε?

Δημοσ.

Ακόμα είναι στην αρχή και υποθέτω ότι αυτές οι συσκευές που βλέπουμε είναι τα πρωτότυπα. Έχουμε ακόμα μέλλον αν και ήδη υπάρχουν αξιόλογες συσκευές στην αγορά αν και κατά την γνώμη μου είναι η τιμή τους λίγο αλμυρή.

 

Κάποιος άλλος βέβαια θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι ελαττώματα αλλά ειδικά εφέ τα οποία προέκυψαν έπειτα από μεγάλη έρευνα και που φέρουν τις ευλογίες του τρισμέγιστου CEO... :lol:

 

Με την ευκαιρία να πω και με την σειρά μου ένα μεγάλο μπράβο στον e-anagnostis που μας ενημερώνει χωρίς προκαταλήψεις και τάσεις fanboyσμού ή antifanboyσμού (καλή ώρα του λόγου μου και πάντα με πνεύμα αστεϊσμού). :-)

Δημοσ.

Ως προς την ταχύτητα, στο βίντεο φαίνεται να είναι πράγματι ίδια με τις ασπρόμαυρες οθόνες Pearl, όπως υποστηρίζει και η E Ink δηλαδή.

 

Ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης που θα χρησιμοποιεί το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί Triton θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο στην Κίνα από τη Hanvon. Θα έχει οθόνη αφής 9.7 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης στο internet τόσο μέσω Wi-Fi όσο και μέσω 3G με τιμή από $440 (€313).

 

Θα έλεγα ότι σε συσκευές που είναι πιο πιθανόν να δούμε και στην Ευρώπη και που όντως θα επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια οθόνη, όπως το Kindle και οι Sony Reader, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου στον ένα χρόνο. Συνήθως τόσος καιρός παρεμβάλλεται ανάμεσα στις γενιές Kindle και, επείδη το Kindle 3 πάει πολύ καλά, δε νομίζω, εκτός απροόπτου, να βιαστούν.

 

Πάντως, η E Ink είναι μεγάλη εταιρεία, ήδη μέσα στην αγορά, με τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία που να μας επιτρέπουν να θεωρούμε πως, όταν λέει θα βγάλω αυτό τότε, κατά 99% το εννοεί.

 

@digekas: ευχαριστώ!

Δημοσ.
Δεν κατάλαβα με ποιον τρόπο λειτουργεί. Πως γίνεται η ασπρόμαυρη εικόνα να γίνεται έγχρωμη μέσω κάπου «φιλμ»; :fear:

 

Όπως ακριβώς κάνανε έγχρωμα τα πρώτα ηλεκτρονικά όπως το space invaders.

Στην οθόνη είναι κολλημένο ένα έγχρωμο φίλμ. Ενώ πίσω από το φιλμ το πίξελ είναι λευκό, μπροστά από το φιλμ έχει πάρει το χρώμα του φίλμ.

 

Βέβαια στα πρώτα ηλεκτρονικά επειδή τα φιλμ ήταν σε φαρδιές οριζόντιες λωρίδες, ο εξωγήινος ξεκίναγε ένα χρώμα και όπως κατέβαινε στην επόμενη γραμμή άλλαζε χρώμα. Για την εποχή του ήταν απίστευτο! Έγχρωμη εικόνα!

 

Με παρόμοιο τρόπο στην νέα τεχνολογία τοποθετούν ένα φιλμ που έχει διαφορετικό χρώμα μπροστά από κάθε pixel, δημιουργώντας έτσι το χρώμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...