Προς το περιεχόμενο

Βιβλια/Μαθηματα Πανεπιστιμιου


salonica3

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως λεγονται τα βιβλια/μαθητα που σπουδαζετε(ενδιαφερομαι μονο για βιβλια/πανεπιστιμιου πανεπιστιμιου πληροφορικης?Απλα θελω να δω τι μαθενουν στα πανεπιστιμια ετσι ωστε οτι δεν εχω μαθει να αγορασω τα καταλληλα βιβλια και να τα μελετησω και να τα μαθω

Δημοσ.

Δεν θα μάθεις έτσι. Τα πανεπιστήμια σου δείχνουν τον τρόπο να μάθεις και μόνο. Όποιος αρκείται στο όσα έμαθε περί προγραμματισμού στο πανεπιστήμιο... δεν ξέρει τί-πο-τα. Πρέπει να ψαχτείς μόνος σου, να λιώσεις πάνω από το πληκτρολόγιο, να ξενυχτήσεις άπειρες φορές γράφοντας κώδικα.

 

Για να μη βγω και off-topic όμως, στη δικιά μου σχολή (ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΕΠΠ) έχω πάρει το «C ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ» (ISBN: 978-960-8050-33-2). Ο κολλητός (ΑΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - CSD) κάνει το «Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ C», του οποίου εγώ έχω την Αγγλική έκδοση ("THE C PROGRAMMING LANGUAGE") με ISBN: 0-13-110362-8.

Δημοσ.

Εγώ ξεκίνησα πρώτα με το βίβλιο

--Μάθετε τη C++ από το μηδέν

ISBN 960-209-731-0

 

και μετά διάβασα και ακόμα διαβάζω το παρακάτω:

--Η γλώσσα προγραμματισμού C ++ 3η έκδοση

ISBN 960-332-142-7

 

Το πρώτο ήταν απο δικία μου επιλογή, πριν μπώ στο πανεπιστήμιο, ενώ το δεύτερο μου το πρότεινε ο καθηγητής μου όταν διδασκόμασταν το μάθημα C++ και μπορώ να πώ ότι είναι πάρα πολύ καλό βιβλίο για σχετικά καινούργιους με την γλώσσα αυτήν, αλλά απευθήνετε και στους ποιό έμπειρους χρήστες. Επείσης έχω ξεκινήσει ένα βιβλίο σχετικά με την γλώσσα προγραμματισμού JAVA, αλλά δεν μπόρεσα να βρώ το ISBN για να σε διευκολείνω

Δημοσ.

Tο "Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ C" των K&R είναι από τα χειρότερα βιβλία για την C που κυκλοφορούν.

To "C ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ" επίσης δεν είναι καλή επιλογή.

Γενικά στα εγχώρια πανεπιστήμια τα διδακτικά συγγράμματα είναι απαράδεκτα.

 

Για την C++ οι καλύτερες εισαγωγές είναι του Lafore, του Pratta και των Stanley-Lippman.

Toυ Stroustroup δεν είναι διδακτικό αλλά περισσότερο σύγγραμμα αναφοράς για να μελετάται

σε βάθος ένα θέμα που δεν αναφέρουν τα άλλα. Για τα συνηθισμένα πρακτικά προβλήματα

που μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι άχρηστο.

Υπάρχουν κι' άλλα καλά όπως το "thinking in C++", διάφορα cooksbooks κλπ.

Για αλγοριθμική, γραφικά, παράλληλο προγραμματισμό κλπ υπάρχουν επίσης πολλές εξαιρετικές επιλογές.

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται σχεδόν όλοι - και μάλιστα οι σχετικοί του χώρου - να συστήνουν τα

χειρότερα βιβλία που κυκλοφορούν.

 

Πέραν αυτού, με το να διαβάσεις ένα βιβλίο δεν γίνεσαι γκουρού. Ο προγραμματισμός έχει πεδίο εφαρμογής διάφορους

άλλους κλάδους που πρέπει να μελετηθούν χωριστά. Π.χ.

- για υπολογισμούς πρέπει να διαβάσεις αριθμητικές μεθόδους

- για γραφικά πρέπει να διαβάσεις γεωμετρία

- για αλγοριθμική πρέπει να διαβάσεις δομές δεδομένων

κλπ κλπ

Τα προγράμματα των πανεπιστημίων αποσκοπούν στην παροχή γνωστικού υπόβαθρου σε αυτούς τους κλάδους

ώστε κάποιος να μπορεί να αντιμετωπίζει μια ποικιλία προβλημάτων ή τουλάχιστον να μπορεί να τους παρακολουθήσει

και να αυτοεκπαιδεύεται.

Μια γλώσσα προγραμματισμού είναι απλώς ο φορέας για την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Οι ιδιότητες του προβλήματος και η μέθοδος για να λυθεί το πρόβλημα είναι που κυρίως επιχειρείται (περισσότερο ή

λιγότερο επιτυχημένα) να διδαχθεί. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο διότι δεν απαξιώνεται με το χρόνο ενώ μια

γλώσσα αλλάζει συχνά.

Αν δεν είσαι φοιτητής σε ανάλογο τμήμα, είναι δύσκολο να αποκτήσεις αυτήν την περιφερειακή γνώση και τις βάσεις της.

Σκέψου με τι θέλεις να ασχοληθείς και ξεκίνα από τα βασικά του κοιτάζοντας όμως και γύρω σου.

Δεν πρέπει να αρκείσαι μόνον στον κώδικα αλλά κυρίως στο τι θες να κάνεις και ερευνώντας πώς μπορεί να γίνει.

Αυτό θα σου δείξει το δρόμο τι πρέπει να διαβάσεις.

 

-

Δημοσ.

Θα μου επιτρέψεις φιλικά πάντα φίλε V.I.Smirnov να μην συμφωνίσω απόλυτα μαζί σου. Μερικά απο τα πανεπιστημιακά συγγράματα που προτείνονται, είναι πάρα πολύ καλά. Δεν νομίζω ο καθένας μας να έχει να διαθέση πάνω απο 100 ευρώ σε ένα βιβλίο, και φυσικά δεν σημαίνει ότι άμα πάρεις ένα βιβλίο των 100+ ευρώ θα σε κάνει καλλύτερο προγραμματισή έναντι ένα τον 50 ; Πιστεύω ότι από κάθε βιβλίο που θα περάσει απο τα χέρια σου, θα έχει να σου προσφέρει και κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο δεν παρατήρησες στα προηγούμενα. Οπότε ο καλός ο προγραμματιστής δεν έχει να κάνει με την επιλογή καλού βιβλίου, αλλά με την όρεξη που έχει ο καθένας να ασχοληθεί με το επάγγελμα.

Δημοσ.

Ο καλος προγραμματιστης δεν θα αρκεστει στο βιβλιο. Γιατι και οσα βιβλια να διαβασει και οσους τομεις να καλυψει απο αυτους που αναφερει ο V.I.Smirnov αν δεν κανει πρακτικα οσα μαθαινει στην θεωρια δεν προκειται να γινει ποτε καλος προγραμματιστης.

Παντως βρισκω την ερωτηση του φιλου αοριστη. Τι εννοεις ως πηροφορικη το αντικειμενο computer science η τον προγραμματισμο?

Δημοσ.
Θα μου επιτρέψεις φιλικά πάντα φίλε V.I.Smirnov να μην συμφωνίσω απόλυτα μαζί σου. Μερικά απο τα πανεπιστημιακά συγγράματα που προτείνονται, είναι πάρα πολύ καλά. Δεν νομίζω ο καθένας μας να έχει να διαθέση πάνω απο 100 ευρώ σε ένα βιβλίο, και φυσικά δεν σημαίνει ότι άμα πάρεις ένα βιβλίο των 100+ ευρώ θα σε κάνει καλλύτερο προγραμματισή έναντι ένα τον 50 ; Πιστεύω ότι από κάθε βιβλίο που θα περάσει απο τα χέρια σου, θα έχει να σου προσφέρει και κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο δεν παρατήρησες στα προηγούμενα. Οπότε ο καλός ο προγραμματιστής δεν έχει να κάνει με την επιλογή καλού βιβλίου, αλλά με την όρεξη που έχει ο καθένας να ασχοληθεί με το επάγγελμα.

 

Φίλε fotis4u έχω μια ένσταση, άκρως καλοπροαίρετη! :-)

Σε ότι αφορά το programming, αν το δεις ως επάγγελμα,, έχασες το παιχνίδι. Η χαρά της δημιουργίας, το τίναγμα απο τη καρέκλα, μετά από 20 ώρες ψαξίματος φωνάζοντας "πάρτα μωρή άρρωστη.." σε ένα γραφείο γεμάτο ανθρώπους που τρέχουν σαν τρελοί και σε κοιτούν με το βλέμμα της αγελάδας (το έζησα γι'αυτό το λεω), και άλλα συναφή επιφωνήματα, καθώς και η χαρά της πρόκλησης που καλείσαι να εκμηδενίσεις, να εξαφανίσεις, να λιώσεις,,, είναι το κίνητρο για να γίνεσαι όλο και πιο καλός σε αυτό που κάνεις! Τα βιβλία είτε κάνουν 50 γιούρια, είτε 100, είτε 200, δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ο τρόπος που ψάχνεις. Και αυτό διδάσκουν στα πανεπιστήμια. Τα συγγράμματα και οι μελέτες που προτείνονται, είναι ένα αναγκαίο κακό (κατά τη γνώμη μου). Μπορεί τώρα ως φοιτητής να μην έχεις τα χρήματα να αγοράσεις ακριβά και βαρύγδουπα βιβλία των μεγάλων εκδοτικών οίκων, με σκληρά εξώφυλλα και πολυτελείς εκδόσεις. Σημασία έχει οτι έχεις ένα Internet, που εσωκλείει όλη τη γνώση που χρειάζεσαι στην οθόνη του υπολογιστή σου,, for free! ;)

Δημοσ.

@fotis4u

 

Καλά, δεν επιμένω για όλα. Δεν έχω τελειώσει πληροφορική εξάλλου οπότε δεν γνωρίζω λεπτομερώς τι και από τι

διδάσκεται. Αλλά βλέπω ότι επανειλλημένα συστήνονται σε αρχάριους τα βιβλία του Stroustoup και των K&R που

είναι από τις χειρότερες επιλογές.

 

Κανένα από τα τρία βιβλία που μνημονεύω δεν κοστίζει 100e. Και υπάρχει και βιβλιοθήκη όπου ο ενδιαφερόμενος

μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα ιδίοις όμασιν.

Καλό βιβλίο είναι αυτό που

- παρουσιάζει το αντικείμενο προσαρμοσμένο στην γνωστική στάθμη του αναγώστη με σαφήνεια και ακριβολογία και χωρίς να αφήνει γνωστικά κενά,

- έχει πρακτικό αντίκρυσμα (εφόσον μιλάμε για προγραμματισμό) ει δυνατόν άμεσο δίνοντας σαφή και περιεκτικά παραδείγματα,

- καλλιεργεί την κριτική σκέψη με εύστοχες ενίοτε και διαβαθμισμένης δυσκολίας ασκήσεις και ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης (προσαρμοσμένες στη στάθμη της θεωρίας)

- δίνει εμπειρία στον αναγνώστη παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τεχνικές ή/και τεχνάσματα

κ.α.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα κριτήρια για να χαρακτηρίσω ένα βιβλίο καλό ή όχι.

Αυτά που συστήνω ως καλά πληρούν περισσότερο ή λιγότερο τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Τα συγκεκριμένα που θεωρώ ακατάλληλα είναι τελείως έξω από τις προδιαγραφές αυτές και

δεν καταλαβαίνω με τι κριτήρια τα θεωρούν διδακτικά ευαγγέλια ακόμη και οι ενημερωμένοι

άνθρωποι του χώρου.

 

Αντίθετα απ' ότι λες, ο καλός προγραμματιστής, ειδικά αν είναι αυτοδίδακτος, εξαρτάται κατά πολύ από την

επιλογή του βιβλίου που μελετάει διότι αυτό του παρέχει τις γνώσεις του και του καλλεργεί στυλ γραφής και σκέψης.

 

-

Δημοσ.

Οκ δεν θα διαβάσω βιβλία πανεπιστήμιου.

Με το χαρτί που έχω από την σχολή δεν μπορώ να κάνω κάπιοι μεταπτυχιακό γιατί δεν έχω σπουδάσει σε πανεπιστήμιο και σκέφτηκα να μελετήσω τα βιβλία που έχουν τα πανεπιστήμια και να συμπληρώσω της γνώσεις μου από εκεί .Το θέμα μου είναι πως υπάρχει και το ζητούμενο ότι με το χαρτί που έχω από ιδιωτική σχολή δύσκολα θα με προσλάβει κόπιας στην εταιρία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι προτείνετε να κάνω? Υπάρχει περίπτωση να με προσλάβει κάπια εταιρία? Αν προγραμμάτιζα μονός μου για 1-2 χρόνια και τους παρουσίαζα στο βιογραφικό μου τα προγράμματα λέτε να με προσλαβουν? Τι προτείνετε ? Δεν εχω ιδεες και τι προγραμματα να φτιαξω.. 2 γλωσσες προγραμματισμου με ενδιαφερουν C++ και C#.Drivers δεν εχω κανει ποτε και δεν ξερω και την διαδικασια να κανω αρα η C++ απορειπτετε.Με την C# τα παω καλα και μου αρεσει και παρα πολυ αυτη η γλωσσα προγραμματισμου για πολλους λογους.

 

Σε περίπτωση που έπιανα δουλεία σαν προγραμματιστής και δούλευα από το σπίτι όπως κάνει μια κυρία θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα, να γραφτώ σε κολλέγιο είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό αρκει να ήμουν βέβαιως οτι καί γνώσεις θα είχα και το χαρτί μου θα ήταν ισχυρό ή αυτό που έχω σκοπό να κάνω μόλις τελειώσω την θητεία μου στον στρατό και με το καλό να πιάσω δουλεία σαν προγραμματιστής από το σπίτι είναι να ξαναδιαβάσω τα πάντα από την πρώτη λυκείου και μετά και να ξανά δώσω πανελλήνιες και να σπουδάσω προγραμματιστής έτσι ώστε και να μπορώ να κάνω και καπιο μεταπτυχιακό και να έχω και της κατάλληλες γνώσεις για να προχωρήσω και να έχω και ένα καλό χαρτί στα χεριά μου.

Δημοσ.

 

Φίλε fotis4u έχω μια ένσταση, άκρως καλοπροαίρετη! :-)

Σε ότι αφορά το programming, αν το δεις ως επάγγελμα,, έχασες το παιχνίδι. Η χαρά της δημιουργίας, το τίναγμα απο τη καρέκλα, μετά από 20 ώρες ψαξίματος φωνάζοντας "πάρτα μωρή άρρωστη.." σε ένα γραφείο γεμάτο ανθρώπους που τρέχουν σαν τρελοί και σε κοιτούν με το βλέμμα της αγελάδας (το έζησα γι'αυτό το λεω), και άλλα συναφή επιφωνήματα, καθώς και η χαρά της πρόκλησης που καλείσαι να εκμηδενίσεις, να εξαφανίσεις, να λιώσεις,,, είναι το κίνητρο για να γίνεσαι όλο και πιο καλός σε αυτό που κάνεις! Τα βιβλία είτε κάνουν 50 γιούρια, είτε 100, είτε 200, δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ο τρόπος που ψάχνεις. Και αυτό διδάσκουν στα πανεπιστήμια. Τα συγγράμματα και οι μελέτες που προτείνονται, είναι ένα αναγκαίο κακό (κατά τη γνώμη μου). Μπορεί τώρα ως φοιτητής να μην έχεις τα χρήματα να αγοράσεις ακριβά και βαρύγδουπα βιβλία των μεγάλων εκδοτικών οίκων, με σκληρά εξώφυλλα και πολυτελείς εκδόσεις. Σημασία έχει οτι έχεις ένα Internet, που εσωκλείει όλη τη γνώση που χρειάζεσαι στην οθόνη του υπολογιστή σου,, for free! ;)

 

 

 

Φίλε nspyrou, θα συμφωνίσω ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου, ειδικά σε αυτο που λές " χαρά της δημιουργίας, το τίναγμα απο τη καρέκλα, μετά από 20 ώρες ψαξίματος φωνάζοντας "πάρτα μωρή άρρωστη" εγώ φωνάζω "πάρτα μωρή αρρώστια" είναι ένα απο τα καλλύτερα συναισθήματα που νιώθεις όταν τελικά φτάνεις εκεί που ακριβώς θέλεις, και το έχω νιώσει. Γιαυτό και αναφέρθηκα και είπα να το δείς επαγγελματικά και όχι σαν επάγγελμα αλλά σαν αυτο το οποίο σε εκφράζει να το δουλέψεις γιατί το γουστάρεις πραγματικά. Και φυσικά θα συμφωνίσω σε αυτό που είπες " ότι σημασία έχει ότι έχεις ένα Internet, που εσωκλείει όλη τη γνώση που χρειάζεσαι στην οθόνη του υπολογιστή σου,, for free"

Δημοσ.

Εγώ είπα την γνώμη μου ως αυτοδίδακτος.

Ένα καλό γενικό υπόβαθρο βοηθά να παρακολουθήσεις πλήθος πραγμάτων και να ανοίξει το μυαλό σου.

Αν θελήσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου πρέπει εμμέσως (και) εκεί να αποσκοπείς.

 

Αν σε ενδιαφέρει ένας συγκεκριμένος κλάδος, π.χ. γραφικά, είναι πιθανόν να βρεις κάποιο καλό βιβλίο σύμφωνα με

τα κριτήρια που είπα και να μελετήσεις το αντίστοιχο αντικείμενο μόνος σου. Στους περισσότερους κλάδους υπάρχουν

πολλές και καλές επιλογές

 

Αν και η C# (ακριβέστερα η .net) ζητείται αρκετά, προγραμματιστής χωρίς C++ δεν νοείται.

Αν πεις σε οποιαδήποτε συνέντευξη ότι δεν ξέρεις C++, πιθανότατα θα σε απορρίψουν σχεδόν αμέσως.

Πέραν του αυτού του τυπικού, οτιδήποτε σχεδόν θελήσεις να διαβάσεις (γραφικά, αλγοριθμική, αριθμητική ανάλυση,

δομές δεδομένων, παράλληλος προγραμματισμός) θα υπάρχει οπωσδήποτε (και σε μερικές περιπτώσεις αποκλειστικά)

σε C++. Άνοιξε αντίστοιχα βιβλία και θα το διαπιστώσεις. Αν δεν ξέρεις C++ δεν θα μπορείς ή θα δυσκολεύεσαι να

παρακολουθήσεις μια μεγάλη πληθώρα από σημαντικά πράγματα.

 

Όσοι είναι επαγγελματίες θα ξέρουν να πουν περισσότερα....

 

-

Δημοσ.

 

@fotis4u

 

Καλά, δεν επιμένω για όλα. Δεν έχω τελειώσει πληροφορική εξάλλου οπότε δεν γνωρίζω λεπτομερώς τι και από τι

διδάσκεται. Αλλά βλέπω ότι επανειλλημένα συστήνονται σε αρχάριους τα βιβλία του Stroustoup και των K&R που

είναι από τις χειρότερες επιλογές.

 

Κανένα από τα τρία βιβλία που μνημονεύω δεν κοστίζει 100e. Και υπάρχει και βιβλιοθήκη όπου ο ενδιαφερόμενος

μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα ιδίοις όμασιν.

Καλό βιβλίο είναι αυτό που

- παρουσιάζει το αντικείμενο προσαρμοσμένο στην γνωστική στάθμη του αναγώστη με σαφήνεια και ακριβολογία και χωρίς να αφήνει γνωστικά κενά,

- έχει πρακτικό αντίκρυσμα (εφόσον μιλάμε για προγραμματισμό) ει δυνατόν άμεσο δίνοντας σαφή και περιεκτικά παραδείγματα,

- καλλιεργεί την κριτική σκέψη με εύστοχες ενίοτε και διαβαθμισμένης δυσκολίας ασκήσεις και ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης (προσαρμοσμένες στη στάθμη της θεωρίας)

- δίνει εμπειρία στον αναγνώστη παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τεχνικές ή/και τεχνάσματα

κ.α.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα κριτήρια για να χαρακτηρίσω ένα βιβλίο καλό ή όχι.

Αυτά που συστήνω ως καλά πληρούν περισσότερο ή λιγότερο τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Τα συγκεκριμένα που θεωρώ ακατάλληλα είναι τελείως έξω από τις προδιαγραφές αυτές και

δεν καταλαβαίνω με τι κριτήρια τα θεωρούν διδακτικά ευαγγέλια ακόμη και οι ενημερωμένοι

άνθρωποι του χώρου.

 

Αντίθετα απ' ότι λες, ο καλός προγραμματιστής, ειδικά αν είναι αυτοδίδακτος, εξαρτάται κατά πολύ από την

επιλογή του βιβλίου που μελετάει διότι αυτό του παρέχει τις γνώσεις του και του καλλεργεί στυλ γραφής και σκέψης.

 

-

 

 

 

Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά αυτο που ήθελα να περάσω είναι ένα βιβλίο δεν μπορεί ποτέ να σου προσφέρει κάτι αρνητικό, είτε αρχάριος είσαι είτε έμπειρος. Πιστέυω ότι με κάθε βιβλίο μπορείς να κερδίσεις και όχι να χάσεις, ανεξάρτητα το εάν θα πάρεις ένα βιβλίο για εκμάθηση κάποιας γλώσσας και διαπιστώσεις ότι απευθύνετε σε έμπειρους, είτε το αντίστροφο.

Για έναν έμπειρο η επανάληψη έιναι η καλύτερη μάθηση, όπως λένε, ενώ για έναν αρχάρειο μπορεί να του φανεί χρήσιμο μετέπιτα.

 

Υ.Γ. Δεν έχω τελείωσει ακόμα την σχολή, οπότε ακόμα θέλω να πιστεύω ότι θα διδαχτώ κάποιες βασικές αρχές (γενικά μιλόντας).

Δημοσ.

Φίλε salonica3,, νομίζω οτι αγχώνεσαι για λάθος λόγους. Όπως κι εσύ έτσι κι εγώ δεν βγήκα από το πανεπιστήμιο, παρόλο του οτι συναναστρέφομαι και συνεργάζομαι και με πανεπιστήμια και με ανθρώπους που προέρχονται απο αυτά τα ιδρύματα. Συγκυρίες δεν με βοήθησαν στο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, και αυτό με οδήγησε σε ιδιωτικό κολλέγιο όπως κι εσύ. Πρωτίστως να ξέρεις οτι το μεταπτυχιακό ή ο πανεπιστημιακός τίτλος δεν κάνει τον προγραμματιστή. Είμαι 30 και γράφω επαγγελματικά από τα 19 μου χρόνια, και από χόμπυ από τα 13 μου όπου για πρώτη φορά έγραψα το πρώτο μου πρόγραμμα σε QBasic σε DOS 5.0. Στην καρριέρα μου δεν έχω συναντήσει ποτέ δυσκολίες στο να βρω δουλειά και δίη σε υπεύθυνη θέση, με δική μου ομάδα ανάπτυξης κοκ. Αυτό όμως δεν προήλθε από μόνο του! Έλιωσα στο διάβασμα - θυσίασα προσωπικό χρόνο - ξενύχτησα - έβρισα - χτυπήθηκα αλλά έμαθα. Ξεκίνησα από χαμηλά, σαν Junior, άκουγα, μάθαινα, όχι μόνο σε οτι αφορά τις γλώσσες, αλλά και το Business, που είναι ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι. Το βιογραφικό σου φτιάχνεται από την πορεία σου στην αγορά. Φυσικά εσύ θα το φτιάξεις και με το καιρό μπορείς να το "βαρύνεις" βάσει των δυνατοτήτων που, είτε έχεις είτε αποκομμίζεις.

 

Όσων αφορά το πανεπιστήμιο,, εγώ φέτος μπήκα. ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Άρα λύση υπάρχει σε αυτό που ορίζεις "πανεπιστημιακός τίτλος". Και αυτό όχι γιατί μου χρειάζεται ιδιαίτερα, αλλά πρώτον: Γιατί το ήθελα πάντα, και δεύτερον γιατί θεωρώ οτι η ύπαρξη του χαρτιού ίσως να με έκανε να ένιωθα πιο ... ολοκληρωμένος!

 

Αναφέρεσαι σε 2 μόνο γλώσσες, που λες οτι σου αρέσουν (C++, C#), και καταλήγεις σε μία για τελείως λάθος λόγους!! Πρώτον: C++ δεν γράφεις μόνο όταν γράφεις drivers. Αν κατεβάσεις το WinDDK και δεις τί σημαίνει driver θα καταλάβεις τι εννοώ. Απαιτείται, όντως, βαθειά γνώση και του αντικειμένου, και του hardware και του software. C++ γράφω και τώρα που μιλάμε για εμπορικές εφαρμογές, της Embarcadero/CodeGear (πρώην Borland) και συγκεκριμένα C++ Builder 2010.

 

Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να κατακρίνεις και να απορρίπτεις καμία γλώσσα προγραμματισμού,, είτε ενεργή, είτε εμπορική, είτε νεκρή (αυτές που δεν χρησιμοποιούνται πια). Ο λόγος είναι μόνο ένας: Είναι τα όπλα στη φαρέτρα σου. Όλες, μα όλες, είτε μικρές είτε μεγάλες έχουν να σου προσφέρουν κάτι. Και αυτό το κάτι είναι που σε ενδιαφέρει ώστε να κάνεις πιο γρήγορα - ολοκληρωμένα και άνετα τη δουλειά σου απέναντι στον εκάστοτε πελάτη ή στον εαυτό σου.

 

Θες να γίνεις καλός προγραμματιστής?? Πέσε με τα μούτρα στο πληκτρολόγιο και γράφε!! Ότι σου τη βαρέσει! Από το να κάνεις copy ένα αρχείο από ένα σύστημα σε ένα άλλο με sockets σε χαμηλό επίπεδο (ωστε να μάθεις πως παίζουν τα δικτυακά πρωτόκολλά TCP/UDP/HTTP/FTP κλπ), μέχρι ένα MessageBox που λέει το κλασσικό "Hello World!". Ρώτα! Όσο βλακεία κι αν είναι. Και να είσαι σίγουρος (οι υπόλοιποι συνάδελφοι ας με διορθώσουν) οτι όσο και πηγμένος να είναι ένας "παλιός", αν δεί ενδιαφέρον, κινητικότητα και δίψα για μάθηση,, θα σε βοηθήσει, θα σου δώσει tips αλλά κυρίως! Καθοδήγηση ...

Δημοσ.

salonica3 αν έχεις χρόνο μπροστά σου ξεκινά και ασχολήσου εντατικά χωρίς να αγχώνεσαι. Επίσης όσο περισσότερες ελλείψεις έχεις τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείς για διάβασμα και εξάσκηση όποτε αν έχεις λιγοστές γνώσεις σε σχέση με αυτά που ζητιάνε στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα θέλεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεις δουλειά ως προγραμματιστής ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Δημοσ.

 

Θες να γίνεις καλός προγραμματιστής?? Πέσε με τα μούτρα στο πληκτρολόγιο και γράφε!! Ότι σου τη βαρέσει! Από το να κάνεις copy ένα αρχείο από ένα σύστημα σε ένα άλλο με sockets σε χαμηλό επίπεδο (ωστε να μάθεις πως παίζουν τα δικτυακά πρωτόκολλά TCP/UDP/HTTP/FTP κλπ), μέχρι ένα MessageBox που λέει το κλασσικό "Hello World!". Ρώτα! Όσο βλακεία κι αν είναι.

 

 

Συμφωνώ με την άποφη σου. Εαν δεν "λιώσει" το πληκτρολόγιο, εάν δεν κολλήσεις σε σημείο που να ρίξεις βρυσίδια για κάτι το οποίο παλεύεις να βγάλεις, και στο τέλος να φωνάξεις όπως είπε και ο φίλος nspyrou σε προηγούμενο post "πάρτα μωρή άρρωστη", έτσι για το γ@μώτο. Όποιος ρωτάει αυτός είναι που μαθαίνει, γτ ενδιαφέρετε και δεν επαναπάβετε σε αυτά που διαβάζει απο ένα βιβλίο. Γιατί δεν μαθαίνεις με τα μάτια, αλλα με τα χέρια

 

 

Και να είσαι σίγουρος (οι υπόλοιποι συνάδελφοι ας με διορθώσουν) οτι όσο και πηγμένος να είναι ένας "παλιός", αν δεί ενδιαφέρον, κινητικότητα και δίψα για μάθηση,, θα σε βοηθήσει, θα σου δώσει tips αλλά κυρίως! Καθοδήγηση ...

 

 

Συμφωνώ ΑΠΌΛΥΤΑ και θα σταθώ στο τελευταίο "θα σε βοηθήσει, θα σου δώσει tips αλλά κυρίως! Καθοδήγηση"

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...