Προς το περιεχόμενο

Περί ορθογραφίας και χρήσης τόνων...

Sylvia88

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@bluesattack Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν θα ξέρει ορθογραφία (αυτό είναι προσωπικό του πρόβλημα), το πρόβλημα είναι πως δεν κάνει τον κόπο να χρησιμοποιήσει κάποιο εργαλείο ελέγχου ή να διαβάσει αυτό που έγραψε να δει αν βγάζει νόημα πριν το στείλει, πράγμα που μεταφράζεται ως "χέστηκα κι αν εσείς δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα ανορθόγραφα και ασύντακτα κείμενά μου". Εκτός από ανευθυνότητα ως προς τη χρήση της γλώσσας, για τους λόγους που εξήγησα, είναι θέμα σεβασμού προς τους υπόλοιπους. Όπως εγώ κάνω το παν για να είναι κατανοητά τα κείμενά μου τόσο γλωσσικά όσο και νοηματικά (πχ όταν δίνω μια τεχνική βοήθεια για μία απορία), έτσι απαιτώ και από τον άλλο να σέβεται τον κόπο που κάνω να διαβάσω το μήνυμά του, είτε ζητάει βοήθεια, είτε απλά γράφει την άποψή του. ΑΝ θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά.

• Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Εμ τι αλλο θα μπορουσε να ειναι μια παρατηρηση που στην ουσια δεν θα διορθωσει το προβλημα (λες και δεν θα το εχει ηδη επισημανει καποιος, δασκαλος , γονιος ..) αλλα στην καλυτερη θα προσβαλλει τον αλλο , περα το flame που πιθανοτατα θα ακολουθουσε.Και τι αλλο θα μπορουσε να ειναι οταν ξεροντας καποιος την μεγαλη πιθανοτητα που θα εχει το τελευταιο θα πεταξει το '' ελεος ρε μεγαλε , μας εβγαλες τα ματια''.Ισα ρε δυσκοιλιε ...:P

Απο τη μιά είναι ο δυσκοίλιος και από την άλλη ο ευκοίλιος. Μαλιστα ο ευκοίλιος είναι ανεξέλεγκτα ρυπαρός και δυσώδης ως επι το πλείστον. Η θεραπεία είναι μία: Αυτόματος Ορθογραφικός Ελεγχος. ;)

Δημοσ.
@bluesattack Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν θα ξέρει ορθογραφία (αυτό είναι προσωπικό του πρόβλημα), το πρόβλημα είναι πως δεν κάνει τον κόπο να χρησιμοποιήσει κάποιο εργαλείο ελέγχου ή να διαβάσει αυτό που έγραψε να δει αν βγάζει νόημα πριν το στείλει, πράγμα που μεταφράζεται ως "χέστηκα κι αν εσείς δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα ανορθόγραφα και ασύντακτα κείμενά μου". Εκτός από ανευθυνότητα ως προς τη χρήση της γλώσσας, για τους λόγους που εξήγησα, είναι θέμα σεβασμού προς τους υπόλοιπους. Όπως εγώ κάνω το παν για να είναι κατανοητά τα κείμενά μου τόσο γλωσσικά όσο και νοηματικά (πχ όταν δίνω μια τεχνική βοήθεια για μία απορία), έτσι απαιτώ και από τον άλλο να σέβεται τον κόπο που κάνω να διαβάσω το μήνυμά του, είτε ζητάει βοήθεια, είτε απλά γράφει την άποψή του. ΑΝ θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά.

Νομιζω οτι εισαι λιγο αυστηρος .Πολλοι επισης μπορει να εχουν καλη σχεση με την ορθογραφια αλλα να εχουν λιγοστες γνωσεις (περι διαφορων θεματων , οχι μονο τεχνολογικων) .Να τους απαγορευσει καποιος να ποσταρουν μην τυχουν αυτες θεωρηθουν ασεβεια απο τους υπολοιπους (γνωστες ) ? :-)

---------- Προσθήκη στις 22:10 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:04 ----------

Απο τη μιά είναι ο δυσκοίλιος και από την άλλη ο ευκοίλιος. Μαλιστα ο ευκοίλιος είναι ανεξέλεγκτα ρυπαρός και δυσώδης ως επι το πλείστον. Η θεραπεία είναι μία: Αυτόματος Ορθογραφικός Ελεγχος. ;)

Απο το υποχρεωτικο addon που θα επρεπε να βαλουν τοσες χιλιαδες μελη με τοσους διαφορετικους browsers πιο ευκολο φανταζει οι γνωστες και καλοι χειριστες της γλωσσας και οι εχοντες την διαθεση να μοιραστουν την γνωση τους να δωσουν το παραδειγμα , και με τα ευγενικα τους γραπτα να παρακινησουν και τους υπολοιπους .Μεσα και εξω απο το φορουμ :-)

Δημοσ.
Να τους απαγορευσει καποιος να ποσταρουν μην τυχουν αυτες θεωρηθουν ασεβεια απο τους υπολοιπους (γνωστες ) ? :-)

Δε βρίσκω ίσα το βάρος της μίας και της άλλης περίπτωσης (εξάλλου για να έχεις μια τεχνική γνώση δεν προηγήθηκαν 12 χρόνια εκπαίδευσης, μήπως κάτι σημαίνει αυτό; ). Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, αυτός που τα κάνει θάλασσα ας μη μείνει με την απορία για τα σχόλια που θα δεχτεί. :P

Δημοσ.
Απο το υποχρεωτικο addon που θα επρεπε να βαλουν τοσες χιλιαδες μελη με τοσους διαφορετικους browsers πιο ευκολο φανταζει οι γνωστες και καλοι χειριστες της γλωσσας και οι εχοντες την διαθεση να μοιραστουν την γνωση τους να δωσουν το παραδειγμα , και με τα ευγενικα τους γραπτα να παρακινησουν και τους υπολοιπους .Μεσα και εξω απο το φορουμ :-)

Εγώ φιλε bluesattack, κατέγραψα την (ιατρική) αλήθεια περί δυσκοίλιων και ευκοίλιων. Ευγενικότατα. Ο έχων τη μύγα να τη φέρει πίσω. :P

Δεν μπορεί κάποιος να σε παρακινήσει να γράφεις ορθά, αν δεν δέχεσαι την παρατήρηση (όπως δήλωσες) και δεν δέχεσαι να εγκαταστήσεις αυτόματο διορθωτή. Ούτε μπορεί να γίνει υποχρεωτικό για όλη την κοινότητα, είναι ζήτημα (αυτο)σεβασμού. Εκτός αν ζητάς εμμέσως μαθήματα ορθογραφίας, κατ' οίκον.. :-)

Δημοσ.
Εγώ φιλε bluesattack, κατέγραψα την (ιατρική) αλήθεια περί δυσκοίλιων και ευκοίλιων. Ευγενικότατα. Ο έχων τη μύγα να τη φέρει πίσω. :P

Δεν μπορεί κάποιος να σε παρακινήσει να γράφεις ορθά, αν δεν δέχεσαι την παρατήρηση (όπως δήλωσες) και δεν δέχεσαι να εγκαταστήσεις αυτόματο διορθωτή. Ούτε μπορεί να γίνει υποχρεωτικό για όλη την κοινότητα, είναι ζήτημα (αυτο)σεβασμού. Εκτός αν ζητάς εμμέσως μαθήματα ορθογραφίας, κατ' οίκον.. :-)

Mην τα προσωποποιεις βρε συ..ποια μυγα ? :lol: Μεσα στο φορουμ , και εξω απο αυτο , στην κοινωνια , δεν ειναι θεμα και εκπαιδευσης ? Αλλα αφου επιμενεις φορουμικα , η προταση (του ορθογραφικου ελεγχου ) επεσε .Οσο για τον σεβασμο , ας σεβαστουμε ολοι λοιπον τις αποφασεις των αλλων και να μην προσπαθουμε να τους επιβαλλουμε.. αυτοσεβασμο , επειδη μας κουραζουν (με τα γραπτα τους) .Υπαρχει και το κοκκινο κουμπι του κλεισιματος-προσπερασματος (στο τηλεκοντρολ, στα thread κλπ) :-)

Δημοσ.

Παρακαλώ σε τεχνολογικό φόρουμ να γράφετε μόνο, όσοι έχουν γνώση της τεχνολογίας και σε δυαδικό σύστημα.

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Μα αυτό λέμε blue..

Δε λέμε να πετάμε στη φωτιά όσους γράφουν χωρίς τόνους.. Ούτε οτι είναι υποχρεωτικό το add-on. Απλώς θα βοηθήσει κάποιους που θέλουν να γράφουν σωστά..

Όλοι όσοι υποστήριξαν τους τόνους κτλ το λένε σαν προτροπή.

Υπάρχει ορθογραφικός έλεγχος για όσους για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν γνωρίζουν ορθογραφία.

Αν δε ξεχωρίζουν που μπαίνει το "ποια" και πού το "πια", ε, θα το αντέξουμε.

Το "μάγγες έχο πρώβλιμα" πάντως είναι ανυπόφορο.

Ο αλλος γράφει ετσι γιατι δεν ξέρει ορθογραφία, δεν τον ενδιαφέρει να εγκαταστήσει τον ορθογραφικό ελεγχο, δεν τον ενδιαφέρει να αλλαξει στο μυαλό του το λάθος με το σωστό (ως γνήσιος κάγκουρας ή Ελληναρας) και δεν τον νοιάζει αν θα καταλάβει ο αλλος, φτανει που αυτος είπε αυτο που ήθελε. Ενα απο τα παραπάνω ή ολα μαζι. Οι μόνοι που εχουν ελαφρυντικό να μην γνωρίζουν την ορθογραφία των λέξεων ειναι οι αλλοδαποί που εμαθαν εδω τα Ελληνικά, βιαστικά και αρπα-κολλα.

Η ορθογραφία δεν ειναι σνομπισμός ουτε μικροπρέπεια, ειναι η σωστή χρήση της γλώσσας ωστε να μπορει ο αναγνώστης να κατανοήσει ευκολα και γρήγορα οτι διαβάζει. Εννοειται πως ενα-δυο λάθη σε μια πρόταση δεν ενοχλούν. Απο εκει και πέρα τίθεται και πρόβλημα κατανόησης, γιατι σταστιστικά, οι συστηματικά ανορθόγραφοι είναι αυτοί που ξεχνάνε τελείες και κόμματα, γράφουν με κεφαλαία χωρις παραγράφους και γενικά οι προτάσεις τους δεν βγάζουν νόημα. :-(

Ολα τα παραπάνω βέβαια ειναι τροφή για σκέψη, οχι οτι θεωρώ σωστό εν προκειμένω να εφαρμοστούν κανόνες υποχρεωτικής ορθογραφίας. ;)

Εγώ πάντως, αν κάποια στιγμή θέλω να χρησιμοποιήσω μια λέξη την οποία είτε δε γνωρίζω, είτε έχει κολλήσει το μυαλό μου, σίγουρα θα προτιμήσω να googlάρω (δεν έχω ασχοληθεί με αυτούς τους αυτόματους διορθωτές ή όπως τους λέτε) απ' το να βαρέσω στα πουλιά.

Είναι θέμα σεβασμού προς τον εαυτό μου, τους άλλους (όσους μπορούν να καταλάβουν τέλος πάντων) και όχι μόνο.

Αμ δε όμως που γινόμαστε ποτέ.. οι περισσότεροι συνεχίζουν στο ίδιο τροπάρι, γιατί δεν είναι θέμα forum, θέσης, μαθήματος κ.λπ.. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Συμφωνώ, είναι θέμα νοοτροπίας. Και εγώ δεν διαχωρίζω το πού γράφω για να αποφασίσω αν θα γράψω σωστά.

Η έλλειψη χρόνου είναι κακός λόγος. Είναι καλύτερα να γράψεις τα μισά και σωστά συνταγμένα, τονισμένα, ορθογραφημένα, παρά πιο πολλά και όπως να 'ναι αρκεί να βγαίνει το νόημα.

Και ας σκεφτούν κάποιοι ότι υπάρχουν και παιδιά που γράφουν όλο και λιγότερο σε χαρτί και όλο και περισσότερο σε υπολογιστή. Ένας μεγάλος που δεν βάζει τόνους μπορεί και να ξέρει που μπαίνουν. Ένας μικρός όμως θα μάθει να μην βάζει και δεν θα ξέρει που μπαίνουν εν τέλει.

Συμφωνω απόλυτα με το παράδειγμα περι ηθικότητας του phanispal.

Οτι οι προτάσεις μας πρεπει να ειναι ορθογραφημένες και να βγάζουν νόημα ειναι δείγμα πολιτισμού. Δυστυχως και το φαίνεσθαι ειναι μέρος της "εξίσωσης" γιατι ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μεταφράζει την οπτική πληροφορία σε έννοια, εύκολα ή δύσκολα ή καθόλου, σε σχεση με την καταγεγραμένη εικόνα που έχει για την συγκεκριμένη λέξη.

Με λίγα λόγια αν γράψω "εξηπυρετισει" ο εγκέφαλος σας θα μεταφράσει και θα κατανοήσει τη λέξη "εξυπηρέτηση" σε πχ. 5 δέκατα του δευτερολέπτου, ενω αν εγραφα σωστά τη λέξη θα την κατανοούσατε σε 2 δέκατα. Αυτο σημαίνει οτι ενα απολύτως ανορθόγραφο κείμενο 100 λέξεων το κατανοήσουμε σε 50" ενω θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε σε 20". (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί).

Αυτα λοιπον τα 30" που κλέβονται απο τον κάθε αναγνώστη της ανορθόγραφης απάντησης για χάρη της ευκολίας, δεν ειναι δικαιότερο και παραγωγικότερο να τα χάνει ο συντάκτης της απάντησης αντι να τα χάνουν ολοι οι υπόλοιποι 500 που δεν φταινε να τους καίγονται άδικα τα εγκεφαλικά κύτταρα; :P

Παντως, η υποχρεωτική ορθογραφία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη, για πολλούς λόγους. Κουβέντα να γίνεται δηλαδη...

Σε μερικές περιπτώσεις ο τονισμός ξεδιαλύνει κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο (που, πού, μου, μού και πολλά άλλα). Ειδικά αν το συνδυάσεις με ανορθόγραφες δημοσιεύσεις, οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετές.

Από εκεί και πέρα, το να λείπουν οι τόνοι "χτυπάει" στο μάτι άσχημα.

Τέλος, μην κοιτάς που εμείς ξέρουμε πού πραγματικά τονίζεται μια λέξη (με την εμπειρία), η λέξη σαν γραφή πρέπει να "κουβαλά" αυτήν την πληροφορία πάνω της ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία από κάποιον που δεν ξέρει πώς να την προφέρει τονικά. Είναι τόσο απλό.

1. Δεν είδα να πρότεινε κανείς να γίνει υποχρεωτικός ο τονισμός, είδα να παρατίθενται απόψεις περί σωστότερου.

Απλά λέμε τι θα ήταν ωραίο να επικρατούσε.

+1 για τις τονισμένες λέξεις, αλλά εντάξει δεν θα φάμε και κάποιον που δεν τονίζει τις λέξεις, περισσότερο χάριν συντομίας υποθέτω, παρά άγνοιας ή βαρεμάρας.

@bluesattack Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν θα ξέρει ορθογραφία (αυτό είναι προσωπικό του πρόβλημα), το πρόβλημα είναι πως δεν κάνει τον κόπο να χρησιμοποιήσει κάποιο εργαλείο ελέγχου ή να διαβάσει αυτό που έγραψε να δει αν βγάζει νόημα πριν το στείλει, πράγμα που μεταφράζεται ως "χέστηκα κι αν εσείς δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα ανορθόγραφα και ασύντακτα κείμενά μου". Εκτός από ανευθυνότητα ως προς τη χρήση της γλώσσας, για τους λόγους που εξήγησα, είναι θέμα σεβασμού προς τους υπόλοιπους.

---------- Προσθήκη στις 22:58 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:55 ----------

Το οτι υπάρχει επιλογή για να αποφύγεις την οποιαδήποτε σαβούρα (με το κόκκινο κουμπί που λες) δε σημαίνει οτι είναι κακό να προσπαθούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τη σαβούρα.

Δημοσ.

@ANHLIKOS Επειδή το φόρουμ δεν είναι αμιγώς τεχνολογικό αλλά έχει κι άλλες ενότητες γενικού ενδιαφέροντος, σε αυτές θα γράφουμε ελληνικά και με τόνους, μιας και είναι ελληνικό φόρουμ. :P

Ευχαριστώ.

εξυπνάδες, να έχουμε να λέμε δηλαδή

.

Δημοσ.
Μα αυτό λέμε blue..

Δε λέμε να πετάμε στη φωτιά όσους γράφουν χωρίς τόνους.. Ούτε οτι είναι υποχρεωτικό το add-on. Απλώς θα βοηθήσει κάποιους που θέλουν να γράφουν σωστά..

Όλοι όσοι υποστήριξαν τους τόνους κτλ το λένε σαν προτροπή.

---------- Προσθήκη στις 22:58 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:55 ----------

Το οτι υπάρχει επιλογή για να αποφύγεις την οποιαδήποτε σαβούρα (με το κόκκινο κουμπί που λες) δε σημαίνει οτι είναι κακό να προσπαθούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τη σαβούρα.

Eχει ξαναγινει αυτη η κουβεντα με τον ορθογραφικο.Ας πουμε οτι το παρον θεμα αποτελει μια ακομα υπενθυμιση ( για την δυνατοτητα ελεγχου , για οποιον επιθυμει ..).Μπορει να γινει κατι αλλο ? :-)

Δημοσ.

Όποιος γνωρίζει να γράφει ορθογραφημένα και με τόνους ας γράφει έτσι!

Όποιος γνωρίζει να γράφει ορθογραφημένα αλλά χωρίς τόνους...αν μπορεί ας προσπαθήσει να βάζει και τους τόνους (δεν είναι τίποτα, συνήθεια είναι).

Όποιος όμως δεν γνωρίζει ορθογραφία....τί να τον κάνουμε; Να τον πάμε στο Δημοτικό; Δεν γίνεται....ας χρησιμοποιεί τον ορθογραφικό έλεγχο!

Απλά τα πράγματα.

Όποιος χαλιέται και δεν μπορεί να διαβάσει post ανορθόγραφο....ε..ας το υπερπηδήσει!!!! :D

Δημοσ.

Όποιος χαλιέται και δεν μπορεί να διαβάσει post ανορθόγραφο....ε..ας το υπερπηδήσει!!!! :D

Δυστυχώς φίλε μου εδώ που φτάσαμε μας υπερπήδησαν οι ανορθόγραφοι :P :-D

Edit:

χα χα τώρα είδα οτι κάποιος πρόλαβε και βαθμολόγησε αυτό το θέμα με 1 αστεράκι. Μακάρι να μπορούσα να μάθω τα θέματα που βαθμολογεί με 5, θα έλυνα όλες τις εναπομείνασες απορίες μου.

Δημοσ.
Δυστυχώς φίλε μου εδώ που φτάσαμε μας υπερπήδησαν οι ανορθόγραφοι :P :-D

Ας πάρουμε αυστηρότερα μέτρα τότε........Εμπάργκο στους άτονους ανορθόγραφους!!!!:-D

Δημοσ.

:-D:-D

Εμπάργκο στους άτονους ανορθόγραφους!!!

Ηδη το εφαρμόζουν οι ίδιοι στον εαυτό τους και δεν το έχουν καταλάβει.. :lol:

Διαπιστώνω πάντως ένα κίνημα υπέρ της ανορθογραφίας σαν οι ανορθόγραφοι να είναι ενός είδους ανάπηροι και εμείς να τους προσβάλλουμε. Η ανορθογραφία δεν είναι αναπηρία, είναι απλά έλλειψη γνώσης και αυτοματισμού.

Με την εγκατάσταση ενός αυτόματου διορθωτή, σιγά σιγά με τον καιρό θα βελτιωθεί ο ίδιος ο χρήστης κι αυτό είναι το ουσιαστικότερο κατά τη γνώμη μου. Η απόλυτη άρνηση στην βοήθεια του διορθωτή δηλώνει μόνο ξεροκεφαλιά και τίποτε περισσότερο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...