Mika Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Έχω την εντύπωση πως δεν ισχύει κατι τέτοιο, αλλα μπορεί να κάνω και λάθος. εχεις δικιο δεν ισχύει, άκυρο το σενάριό μου λοιπόν.
bnvdarklord Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 1. Δεν είδα να πρότεινε κανείς να γίνει υποχρεωτικός ο τονισμός, είδα να παρατίθενται απόψεις περί σωστότερου. Όπως σωστά απαγορεύονται τα greeklish στο forum, πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαγορεύονται και τα μηνύματα που δεν έχουν τόνους. Και όμως προτάθηκε απο τον TS.
phanispal Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Έχεις δίκιο, με τόσα που ειπώθηκαν ξεχάστηκα τελείως.
PCharon Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2010 Έχει υποβαθμστεί τόσο πολύ, ή μάλλον πιο σωστά, έχει γίνει τόσο ΣΚΑΤΑ η εκπαίδευση σε αυτό τον τόπο, ώστε καταντήσαμε να βλέπουμε ανθρώπους που περνάνε 12 χρόνια στα θρανία και δε μαθαίνουν ορθογραφία, αν είναι δυνατόν! Βλέπουμε ανθρώπους με πτυχία "ανώτερων" και "ανώτατων" σχολών που δεν ξέρουν ορθογραφία! Βλέπουμε ανθρώπους που μιλάνε και γράφουν πολύ ορθότερα (σε ορθογραφία και συντακτικό) τα Αγγλικά από τα Ελληνικά! Έ, τώρα ήρθε και το κεράσι, έγινε η αγραμματοσύνη μόδα και λέει ο άλλος είναι "σνομπίστικο και μικροπρεπές" να με διορθώνεις. Εντάξει, όπως του κόβει του καθενός, μη τον ζορίσουμε και κάψει φλάντζες. Ά ναι, το θέμα είναι για τους τόνους. Δε ξέρω ρε παιδιά, δε μπορώ να υποχρεώσω κανέναν για το πώς θα πληκτρολογεί, η αλήθεια είναι πως είναι συνήθεια, οπότε μετράει να ξεκινήσεις να γράφεις και τόνους από την πρώτη σου επαφή με το πληκτρολόγιο. Απλά έχετε υπόψη σας πως η γλώσσα επιβιώνει και μέσω των κειμένων. Παλιότερα όταν γράφαμε κάτι ήταν στο χαρτί, τώρα είναι σε bytes. Με το να πλημμυρίζουμε το διαδίκτυο ανορθόγραφα κείμενα, ορίζουμε την τύχη της γλώσσας μας (δε φαίνεται σήμερα, σε 50 χρόνια όμως θα φαίνεται πολύ). Τουλάχιστον, ας αποφασιστεί τελικά πώς θέλουμε να είναι ο γραπτός λόγος. Να είναι χωρίς τόνους; Να είναι ανορθόγραφος, δηλαδή να απλοποιηθεί ο γραπτός λόγος; Να καταργήσουμε για παράδειγμα τα "η,ι,υ,οι,ει" και να βάζουμε πάντα "ι"; Να καταργήσουμε το ελληνικό αλφάβητο και να χρησιμοποιούμε το λατινικό; Είναι ΕΥΘΥΝΗ το πώς χειριζόμαστε τη γλώσσα μας, εγώ αυτό έχω καταλάβει και με αυτό το πρίσμα γίνονται οι όποιες παρατηρήσεις από εμένα.
orotoi Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 είναι οι γνωστοί λογιστές καβάλα στ' άλογα.. σχαιτικα με τους τωνους δε με ενοχλυ τοσω ωσο η ορθωγραφεια. Αλλά, ξαναλέω οτι ακόμα και η έλλειψη τόνων σε ενα μεγάλο κείμενο το κάνει δυσκολοδιάβαστο. Γιατί βλέπεις τις λέξεις. Δεν τις διαβάζεις (όπως όταν κάνεις ανάγνωση). Οπότε όταν βλέπεις μια λέξη ανορθόγραφη ή χωρίς τόνους καθυστερείς γιατί μπαίνει στη μέση η ανάλυση απο το μυαλό. Είναι σα να δεις μια φωτογραφία με κιτρινο-φούξια θάλασσα.. άντε να καταλάβεις με την πρώτη οτι είναι θάλασσα. Ολα αυτά βέβαια δε τα προτείνω ώστε να τηρούνται με φασιστικό τρόπο απο τους mods. Προφανώς και είναι λίγο τραβηγμένο να φάει ban ο άλλος για τονισμό. Πιο πολύ είναι σαν προτροπή (με όλη την καλοσύνη και φιλικότητα) προς τους συνφορουμίτες.
phanispal Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Σωστός.. έχετε δοκιμάσει να διαβάσετε κείμενο με κεφαλαία να δούμε πόσο γρήγορα θα το διαβάσετε σε σχέση με ένα γραμμένο με πεζά;
marantonis Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Ποιος γραφει χωρις τονους; Παντως εμενα μια χαρα μου φαινεται η Ελληνικη γλωσσα και χωρις, δε θα με χαλαγε η καταργηση (απο το δημοτικο ετσι γραφω). Αλλωστε μπορεις να καταλαβαινεις τα νοηματα οχι μονο απο την εμπειρια αλλα κι απ' την ορθογραφια (πχ στις λεξεις "κουραστηκα" και "κουραστικα" δε χρειαζεται τονισμος για να καταλαβεις οτι το πρωτο ειναι ρημα και το δευτερο επιθετο) αλλα και την συνταξη. Αλλά, ξαναλέω οτι ακόμα και η έλλειψη τόνων σε ενα μεγάλο κείμενο το κάνει δυσκολοδιάβαστο. Γιατί βλέπεις τις λέξεις. Δεν τις διαβάζεις (όπως όταν κάνεις ανάγνωση). Οπότε όταν βλέπεις μια λέξη ανορθόγραφη ή χωρίς τόνους καθυστερείς γιατί μπαίνει στη μέση η ανάλυση απο το μυαλό. Είναι σα να δεις μια φωτογραφία με κιτρινο-φούξια θάλασσα.. άντε να καταλάβεις με την πρώτη οτι είναι θάλασσα. Δεν ειναι κακο που θα χρησιμοποιειται λιγο περισσοτερο και φυσικα ειναι θεμα συνηθειας.
orotoi Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 καλά τα κεφαλαία είναι το χειρότερο μου σε μεγάλο κείμενο.. πολλές φορές απλώς το προσπερνάω. ---------- Προσθήκη στις 02:40 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 02:38 ---------- @marantonis και αν είναι και ανορθόγραφος? και εννοεί κουράστηκα με το κουραστικα? Θα μου πείς θα το καταλάβεις απο τα συμφραζόμενα.. Μα αυτό είναι το θέμα όμως.. να μην χρειάζεται να κάνεις ανάλυση όλης της πρότασης για να καταλάβεις τι λέει μια λέξη.
marantonis Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 και αν είναι και ανορθόγραφος? και εννοεί κουράστηκα με το κουραστικα? Θα μου πείς θα το καταλάβεις απο τα συμφραζόμενα.. Ε, τοτε οριστε ενας παραπανω λογος για να μαθαινουμε ορθογραφια Δε πιστευω οτι εχει σημασια ουσιαστικη ο τονισμος, παρα μονο αυτη. ΥΓ. Υπαρχουν και ωραιοτατα προγραμματα για λεξικο στον browser. Επισης ο Chrome το 'χει απο μονος του.
orotoi Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 υπάρχουν αντίλογοι χιλιάδες για τον μη τονισμό.. χάνεται η μουσικότητα των λέξεων.. (ειδικά αν δεν τονίζονται και όπως τονίζονται στον προφορικό λόγο). μπορεί να το διαβάζει ένας αλλοδαπός.. (δε θα καταλαβαίνει ή δε θα μάθει σωστά). μπορεί να το διαβάζει ένας μαθητής.. (δε θα μάθει σωστά). κτλ κτλ.. Οπότε δε νομίζω οτι ο μόνος ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του τονισμού είναι για να ξεχωρίζουμε τις ανορθόγραφες λέξεις. Γενικά (προσωπικά) θεωρώ κατα μίαν έννοια ανορθόγραφες και τις άτονες λέξεις. Κουραστικό επίσης, βρίσκω ενα μεγάλο κείμενο χωρίς σημεία στίξης.
insomniaK Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Μα όντως είναι ανορθόγραφες, οι άτονες λέξεις. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις κάποιον να γράφει ορθογραφημένα, γραμματικά και συντακτικά σωστά. Και δεν πιστεύω πως υπάρχει και κάποιος που μπορεί να το κάνει σε όλες τις δημοσιεύσεις του.
phanispal Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 +1 Απλά λέμε τι θα ήταν ωραίο να επικρατούσε.
bluesattack Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 καλά το να κολλάμε σε ορθογραφία κτλ το θεωρώ πολύ σνομπίστικο και μικροπρεπώς...δεν μπορείς να ξέρεις ο άλλος γιατί γράφει έτσι Εμ τι αλλο θα μπορουσε να ειναι μια παρατηρηση που στην ουσια δεν θα διορθωσει το προβλημα (λες και δεν θα το εχει ηδη επισημανει καποιος, δασκαλος , γονιος ..) αλλα στην καλυτερη θα προσβαλλει τον αλλο , περα το flame που πιθανοτατα θα ακολουθουσε.Και τι αλλο θα μπορουσε να ειναι οταν ξεροντας καποιος την μεγαλη πιθανοτητα που θα εχει το τελευταιο θα πεταξει το '' ελεος ρε μεγαλε , μας εβγαλες τα ματια''.Ισα ρε δυσκοιλιε ...
Erwdios Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2010 Εγώ πάντως δηλώνω ευθαρσώς ότι αν ξαναδώ τη φράση "όσον αναφορά" γραμμένη στο forum θα αρχίσω να γράφω greeklish. +1 για τις τονισμένες λέξεις, αλλά εντάξει δεν θα φάμε και κάποιον που δεν τονίζει τις λέξεις, περισσότερο χάριν συντομίας υποθέτω, παρά άγνοιας ή βαρεμάρας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.