Προς το περιεχόμενο

Περί ορθογραφίας και χρήσης τόνων...

Sylvia88

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
...

Για να βοηθαω αυτον που το διαβαζει οσο μπορω, χωρις να χανω τον απιστευτο χρονο για μια δημοσιευση. :-)

...

Όταν λες απίστευτο πραγματικά πόσο σου παίρνει; Γράφεις πρώτα το κείμενο και μετά πας και βάζεις τόνους ή το κάνεις όπως γράφεις;

Γιατί αν το κάνεις καθώς γράφεις δεν μπορώ να καταλάβω πόσο μεγάλη διαφορά έχει.

• Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Moderators
Δημοσ.

Μια λεξη εχει κατα μεσο ορο ας πουμε 4-5 χαρακτηρες. Αν βαζω τονο, παει +1. Βαλε και το συντονισμο πρωτα γραμμα-μετα τονος-μετα τονισμενο γραμμα, που γινεται ευκολα λαθος, εχω μια καθυστερηση τουλαχιστον 25% (1/4) για το καθε post.

Εγω τουλαχιστον.

Δημοσ.
Όχι ότι είναι δουλειά μου αλλά ξεσκίστηκε το θέμα με την ορθογραφία. Όπως πιθανόν να θυμάστε, έχουν ανοίξει αρκετά αντίστοιχα threads όλα με την ίδια κατάληξη, οπότε ως προς τι το (άσκοπο) off-topic; Anyway...

Δεν νομίζω ότι είναι εκτός θέματος, θεωρώ ότι το forum θα ήταν καλύτερο αν γράφαμε όλοι σωστά.

...

Βαλε και το συντονισμο πρωτα γραμμα-μετα τονος-μετα τονισμενο γραμμα, που γινεται ευκολα λαθος, εχω μια καθυστερηση τουλαχιστον 25% (1/4) για το καθε post.

...

Με μπέρδεψες λίγο, εγώ πρώτα πατάω τόνο και μετά το γράμμα που θα τονιστεί. Όπως και να έχει, είναι καθαρά θέμα προπόνησης στην πληκτρολόγηση, εμένα μου βγαίνει πολύ γρήγορα όπως γράφω χωρίς καμία σκέψη για τον συντονισμό των πατημάτων.

• Moderators
Δημοσ.

1 παραπανω πατημα στα κατα μεσο ορο 5, ειναι +20%.

Η συντονισμενο παραπανω πατημα στα κατα μεσο ορο 5, ειναι παραπανω απο +25%.

Ειναι σημαντικο.

Γραμμα-τονος-τονισμενο γραμμα-γραμμα ειναι η αλληλουχια του γραψιματος, και το ανεφερα ετσι για να φανει οτι θελει συντονισμο ο τονος, αλλιως θα βγαινει καπως ετσι:

το΄νος ή ΄τονος

Δημοσ.
Υπάρχει ορθογραφικός έλεγχος για όσους για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν γνωρίζουν ορθογραφία.

Αν δε ξεχωρίζουν που μπαίνει το "ποια" και πού το "πια", ε, θα το αντέξουμε.

Το "μάγγες έχο πρώβλιμα" πάντως είναι ανυπόφορο.

+101

Σχετικά με τους τόνους.. Μερικές φορές και μένα μπορεί να μου ξεφύγουν.. οκ. Δεν είναι τόσο "τραγικό" όσο η ορθογραφία. Για το συνδυασμό και των δύο δε το συζητώ καν.

Αλλά η αλήθεια είναι πως όταν είναι μεγάλο το post και όλο χωρίς τόνους, πολλές φορές γυρνάω και ξαναδιαβάζω μια πρόταση. Μου χαλάει την ισορροπία του κειμένου και ειδικά σε γρήγορο πέρασμα μπερδεύει αρκετά, αλλά είναι υποφερτό.

Για όσους λένε οτι τους καθυστερεί ο τονισμός.. απλώς είναι θέμα πολύ μικρής εξάσκησης. Με τον καιρό ούτε που θα το σκέφτεσαι, θα γίνεται μηχανικά. Οι χρόνοι που δώσατε επίσης στο πόσο καθυστερούν οι τόνοι νομίζω είναι τελείως υποθετικοί και ανακριβείς.

υγ.. το ερωτηματικό πάντως και γω έτσι '?" το βάζω.. Μου αρέσει οπτικά περισσότερο :-p

Δημοσ.

Na πω για νιοστή φορά,πως είμαστε τεχνολογικό φόρουμ. Οχι λογοτεχνικό/ φιλολογικό/ ποιητικό σε κρύες χειμωνιάτικες νύχτες δίπλα στο τζάκι...

Η πληροφορία έρχεται πρώτη απο οποιαδήποτε μορφή γραπτού.

Τυπάς ρωτάει κάτι.

Άλλος τυπάς κάθεται και απαντάει.

Αν η απάντηση συνοδευεται με ενα γραπτό για Πούλιτζερ, ακόμα καλύτερα.

Αν πάλι, δεν τα καταφέρει, κρατάς την απάντηση.

Αν δεις ερωτήσεις: "Θαίλο να κλύσο των ιππολογιστοί αλά δεν εχο σφοιρύ, τι μπωρο να κανο?"

Και σε ενοχλούν, πας παρακάτω, δεν ασχολείσαι καθόλου. Ας απαντήσει κάποιος άλλος.

Δημοσ.
Προσωπικα βαζω τονους μονο σε λεξεις που μπορει να προξενησουν διενεξεις ατονες, οπως άλλα/αλλά, η/ή που και παλι ενας νοημων ανθρωπος βγαζει πολυ ευκολα νοημα απο τα συμφραζομενα, καθως διαβαζει το ποστ.

Ditto.

(characters missing)

Δημοσ.
Na πω για νιοστή φορά,πως είμαστε τεχνολογικό φόρουμ. Οχι λογοτεχνικό/ φιλολογικό/ ποιητικό σε κρύες χειμωνιάτικες νύχτες δίπλα στο τζάκι...

Η πληροφορία έρχεται πρώτη απο οποιαδήποτε μορφή γραπτού.

Τυπάς ρωτάει κάτι.

Άλλος τυπάς κάθεται και απαντάει.

Αν η απάντηση συνοδευεται με ενα γραπτό για Πούλιτζερ, ακόμα καλύτερα.

Αν πάλι, δεν τα καταφέρει, κρατάς την απάντηση.

.

να αλλάξω λίγο την ιστορία;

-Τυπάς έχει απορία σχετικά με "δημιουργία mail"

-Κάνει search για "δημιουργία mail"

-Ένας άλλος χρήστης έχει γράψει έναν γαμάτο οδηγό για δημιουργία mail αλλά έχει ονομάσει το θέμα "δημιουργια mail" (χωρίς τόνο)

-No results

Γιατι κοιτατε το φαινεσθαι και οχι την ουσια...

νομίζω πως υπάρχει ουσία σε αυτή την περίπτωση.

υ.γ.1 δεν ξέρω αν στην αναζήτηση του forum αγνοούνται οι τόνοι. αν ναι τότε άκυρα τα παραπάνω

υ.γ.2 σπάνια βάζω τόνους αλλά θέλω να το αλλάξω

Δημοσ.

-Τυπάς έχει απορία σχετικά με "δημιουργία mail"

-Κάνει search για "δημιουργία mail"

-Ένας άλλος χρήστης έχει γράψει έναν γαμάτο οδηγό για δημιουργία mail αλλά έχει ονομάσει το θέμα "δημιουργια mail" (χωρίς τόνο)

-No results

Έχω την εντύπωση πως δεν ισχύει κατι τέτοιο, αλλα μπορεί να κάνω και λάθος.

Μια γενική απορία παντως προς αυτούς που υποστηρίζουν οτι οι τόνοι θα έπρεπε να ηταν υποχρεωτικοί: Μπορείτε να γράψετε μια πρόταση η οποία χωρίς τόνους θα μπορούσε να ερμηνευτεί με παραπάνω από έναν τρόπο;

Δημοσ.

1. Δεν είδα να πρότεινε κανείς να γίνει υποχρεωτικός ο τονισμός, είδα να παρατίθενται απόψεις περί σωστότερου.

2. Και να βρούμε/γράψουμε μία, δύο, είκοσι, τι νόημα θα έχει; Κάλλιστα μπορείς να γυρίσεις εσύ ή ο οποιοσδήποτε ότι στις άπειρες που εισάγονται κάθε μέρα στο forum, και τι έγινε αν δε θα βγάλουμε άκρη με την πρώτη. Θα ρωτήσουμε για να σιγουρευτούμε.

Δημοσ.

το φόρουμ δεν είναι φιλολογικό όπως ανέφεραν και κάποιοι άλλοι και συμφωνώ με τους προλαλησαντες ιδιαίτερα προς την τοποθέτηση του τόνου έχουμε καθυστέρηση στο χρόνο ,πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι έννοα κάποιος έστω και αν ορθογραφικά είναι λάθος .Το να επιβληθεί δικτατορικά σε ένα φόρουμ η γραφή και ο τονισμός αλλιώς αποκλεισμός το θεωρώ απαράδεκτο.

Είμαι φιλόλογος άλλα όπως και να χει θεωρώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα να γράφουν και να εκφραστούν όπως θέλουν χωρίς τόσους κανόνες ...

Δημοσ.
Na πω για νιοστή φορά,πως είμαστε τεχνολογικό φόρουμ. Οχι λογοτεχνικό/ φιλολογικό/ ποιητικό σε κρύες χειμωνιάτικες νύχτες δίπλα στο τζάκι...Η πληροφορία έρχεται πρώτη απο οποιαδήποτε μορφή γραπτού.

Προσωπικά, όταν διαβάζω κατι, συνδυάζω το κείμενο με μια εικόνα, ισως επειδή διάβασα πολλά βιβλία και εφημερίδες, δίπλα στο τζάκι. Οταν βλέπω ενα προκλητικά ανορθόγραφο κείμενο μου έρχεται στο μυαλό η παρακάτω εικόνα :

ogreo.jpg

Γι'αυτο δεν θα συμφωνήσω ούτε με το νόημα ούτε την ελαφριά ειρωνία. Από το τζάκι και τις φιλολογικές λέσχες ως τη χαβούζα και τις άναρθρες προτάσεις τύπου "Τακη Τσουκαλά" σε έκσταση μετά από νίκη του Ολυμπιακού, υπάρχει απόσταση.

Νομιζω οι κανονισμοί έχουν μια σχετική παράγραφο όπου υποχρεώνει τα μέλη να γράφουν Ελληνικά με Ελληνικές λέξεις. Πέρα απο τις συντμήσεις τυπου SMS, "κινέζικη" γραφή δεν λογίζεται το "πιτε ρε μαγκες πιο ινε το καλητερο πεχνηδι για Pc"; Εγω σας υπόσχομαι αν ξαναδώ τέτοιο κείμενο θα ρωτήσω "Τι εννοεις; Μας το ξαναλές στα Ελληνικά;" κι ας παρεξηγηθεί ο χρήστης.

Δημοσ.

Θα ήταν πολύ πιο ωραίο και πιο σωστό ένα κείμενο να παρουσιάζεται με τόνους στην ελληνική γραφή.Γλώσσα μας είναι ....ας την γράφουμε σωστά και ολοκληρωμένα.Μας τα χουν πάρει όλα...ας διατηρήσουμε τουλάχιστον αυτήν!

Δημοσ.
Προσωπικά, όταν διαβάζω κατι, συνδυάζω το κείμενο με μια εικόνα, ισως επειδή διάβασα πολλά βιβλία και εφημερίδες, δίπλα στο τζάκι. Οταν βλέπω ενα προκλητικά ανορθόγραφο κείμενο μου έρχεται στο μυαλό η παρακάτω εικόνα :

ogreo.jpg

75586337.png

:-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...