phanispal Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 [nerd mode on] Δεν μιλησα για ελλειψη γνωσης της ορθογραφιας. Δοξα τω θεώ οι τονοι ξερω πού μπαινουν. Εκτος αν θεωρεις οτι χρειαζομαι googling για τον τονισμο. Fixed :Ρ [/nerd mode off]
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Εισηγηθειτε αλλαγη των κανονισμων παιδια. Και πιο συγκεκριμενα, να γινει σαφεστερο αυτο: Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα. Γιατι εγω βλεπω αυτο: Προσοχή: Από 1.1.2008, μηνύματα γραμμένα σε greeklish θα διαγράφονται. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε ελληνικούς χαρακτήρες στα μηνύματα σας. Μολις απαιτηθει απολυτη ορθογραφια και τονισμος, θα ειμαι ο πρωτος που θα φυγει. Γιατι κοιτατε το φαινεσθαι και οχι την ουσια...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Σε 'μενα πηγαινε βασικα.
RubiksCube Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Μολις απαιτηθει απολυτη ορθογραφια και τονισμος, θα ειμαι ο πρωτος που θα φυγει. Γιατι κοιτατε το φαινεσθαι και οχι την ουσια... Αν χρειάζεσαι στην μητρική σου γλώσσα ιδιαίτερη προσπάθεια για να γράφεις ορθά και ναι τονίζεις σωστά τότε καλύτερα γενικώς να μην συμμετέχεις σε κανένα forum όχι μόνο εδώ. Εγώ προσωπικά θα χρειαζόμουν προσπάθεια για να κάνω ορθογραφικά λάθη και να μην βάζω τόνους. Και η ορθογραφία δεν είναι το φαίνεσθαι όπως είπε κάποιος. Ναι, υπάρχουν πιο απλές γλώσσες από τα Ελληνικά. Αν το ζητούμενο σου είναι απλά να συνεννοηθείς με κάποιον ίσως να μην την χρειάζεσαι καν. Και τα ζώα επικοινωνούν χωρίς την χρήση γλώσσας αλλά με τη χρήση διαφόρων ήχων.
forgotten Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Αν χρειάζεσαι στην μητρική σου γλώσσα ιδιαίτερη προσπάθεια για να γράφεις ορθά και ναι τονίζεις σωστά τότε καλύτερα γενικώς να μην συμμετέχεις σε κανένα forum όχι μόνο εδώ. Εγώ προσωπικά θα χρειαζόμουν προσπάθεια για να κάνω ορθογραφικά λάθη και να μην βάζω τόνους. Και η ορθογραφία δεν είναι το φαίνεσθαι όπως είπε κάποιος. Ναι, υπάρχουν πιο απλές γλώσσες από τα Ελληνικά. Αν το ζητούμενο σου είναι απλά να συνεννοηθείς με κάποιον ίσως να μην την χρειάζεσαι καν. Και τα ζώα επικοινωνούν χωρίς την χρήση γλώσσας αλλά με τη χρήση διαφόρων ήχων. αγαπητε η γλωσσα χαρακτηριζεται απο το γλωσσικο αυθαιρετο ,ως γνωστο τα ι,ει ,η κλπ που χρησιμοποιουμαι σημερα εχουν την ιδια γλωσσικη ποιοτητα ως προς την χρηση τους δηλαδη στην προφορα. ακομα και το ο και ω το ιδιο οσο αφορα τν τονισμο για τον οποιο γινεται και πανικος στα αρχαια ψιλη και δασεια κλπ και αυτα ειναι με αυθαιρετους κανονες και πιθανολογιες οσο αφορα την εκφορα τους που τοποθετησαμε... Εν τελει το τρενο και τραινο η το αυγο και αβγο συνδεονται με την εικονα που σχηματισαμε με την εννοια και οχι οσο αφορα το αν ειναι ορθογραφικα ορθο η λαθος . Δεν αντιτιθεμαι στους κανονες της ορθογραφιας ωστοσο θεωρω οτι απλη εξαναγκαστικη χρηση της στα πλαισια ενος φορουμ ειναι λαθος εφοσον δεν ειναι ολοι φιλολογοι .Οσο αφορα τν τονισμο που παραλειψα να με συγχωρειτε αλλα δεν θυμαμαι τον συνδιασμο πληκτρου για τον τονο
Moderators stormrain Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Αν χρειάζεσαι στην μητρική σου γλώσσα ιδιαίτερη προσπάθεια για να γράφεις ορθά και ναι τονίζεις σωστά τότε καλύτερα γενικώς να μην συμμετέχεις σε κανένα forum όχι μόνο εδώ. Απο ποια οπτικη γωνια το λες αυτο? Για η ορθογραφια συμφωνω πως ειναι απαραιτητη, αλλα δεν μπορω να καταλαβω με ποιον τροπο η ελλειψη τονισμου (γιατι αυτο σχολιαζεται και οχι η λαθεμενη χρηση του) κανει τα ποστ καποιου δυσαναγνωστα, οποτε να ειναι καλυτερο να μην δημοσιευει γενικως σε fora. Επιπλεον καποιοι (οπως εγω), ναι χρειαζονται προσπαθεια για να τονισουν τις λεξεις στην μητρικη τους γλωσσα οταν χρησιμοποιουν τον υπολογιστη. Τελος αν θελουμε να ειμαστε 100% σωστοι καλο θα ηταν να θιξουμε και την χρηση των λατινικων σημειων στιξης (πχ ?) σε ελληνικες προτασεις. Just my 2 cents.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Συγγνωμη, μα στο σχολειο εμαθα να γραφω σε χαρτι επι 12 συναπτα ετη, και οχι σε πληκτρολογιο. (edit: Σε αυτο με προλαβε ο stormrain λεγοντας ακριβως τα ιδια). Και δεν θα με υποχρεωσεις εσυ ή οποιοσδηποτε αλλος να γραφω οπως θελετε εσεις. Οσο μου το επιτρεπουν οι κανονισμοι θα γραφω ετσι. Μολις το απαγορεψουν, θα γραφω αλλου οπου επιτρεπεται ετσι. Δυστυχως ομως δεν κατανοεις οτι εαν ισχυσει κατι τετοιο θα μεινετε μια ομαδα "απολυτα σωστων" εδω, καταντωντας να μιλατε στους εαυτους σας. Η κοινωνια εχει καποια ορια αποδεκτου και μη-αποδεκτου. Επειτα απο 11000+ post εδω, δεν βρεθηκε κανεις που να παραπονεθει ή εστω σχολιασει τον τροπο γραφης μου στα θεματα που συμμετεχω. Συνεπως, θεωρω κοινωνικα αποδεκτο τον τροπο που γραφω. Ναι, ειναι τοσο απλο.
RubiksCube Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 @forgottten Τα ει, οι και όλα τα υπόλοιπα που ανέφερες σε βοηθούν να καταλάβεις από πού προέρχεται μια λέξη ετυμολογικά και να κάνεις όλους τους συνειρμούς στο μυαλό σου (παράγωγα, σύνθετα, ρίζες, θέματα). Επομένως δεν είναι ζήτημα προφοράς. Τώρα αν κάποιος αρνείται την έννοια της ορθογραφίας δηλαδή της ορθής γράφης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε γραφή είναι και ορθή τότε μιλάμε σε άλλη βάση. @stormrain Έλλειψη τονισμού => λάθος τονισμός. Συμφωνώ για τα σημεία στίξης. Όσο για την δυσκολία στο πληκτρολόγιο είναι ένα επιπλέον πάτημα κουμπιού ανά λέξη, δεν είναι απαγορευτικό.
Moderators stormrain Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 @stormrain Έλλειψη τονισμού => λάθος τονισμός. Οχι ακριβως, αλλα και παλι θα ηταν λαθεμενος. Τελος παντων ας μην παιζουμε με τις λεξεις, η ερωτηση μου ειναι κατα ποσο η ελλειψη τονισμου (ή λαθος τονισμος αν θελεις) κανει δυσαναγνωστο ενα post.
pigeon Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Συμφωνω απόλυτα με το παράδειγμα περι ηθικότητας του phanispal. Οτι οι προτάσεις μας πρεπει να ειναι ορθογραφημένες και να βγάζουν νόημα ειναι δείγμα πολιτισμού. Δυστυχως και το φαίνεσθαι ειναι μέρος της "εξίσωσης" γιατι ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μεταφράζει την οπτική πληροφορία σε έννοια, εύκολα ή δύσκολα ή καθόλου, σε σχεση με την καταγεγραμένη εικόνα που έχει για την συγκεκριμένη λέξη. Με λίγα λόγια αν γράψω "εξηπυρετισει" ο εγκέφαλος σας θα μεταφράσει και θα κατανοήσει τη λέξη "εξυπηρέτηση" σε πχ. 5 δέκατα του δευτερολέπτου, ενω αν εγραφα σωστά τη λέξη θα την κατανοούσατε σε 2 δέκατα. Αυτο σημαίνει οτι ενα απολύτως ανορθόγραφο κείμενο 100 λέξεων το κατανοήσουμε σε 50" ενω θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε σε 20". (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί). Αυτα λοιπον τα 30" που κλέβονται απο τον κάθε αναγνώστη της ανορθόγραφης απάντησης για χάρη της ευκολίας, δεν ειναι δικαιότερο και παραγωγικότερο να τα χάνει ο συντάκτης της απάντησης αντι να τα χάνουν ολοι οι υπόλοιποι 500 που δεν φταινε να τους καίγονται άδικα τα εγκεφαλικά κύτταρα; Παντως, η υποχρεωτική ορθογραφία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη, για πολλούς λόγους. Κουβέντα να γίνεται δηλαδη...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Με λίγα λόγια αν γράψω "εξηπυρετισει" ο εγκέφαλος σας θα μεταφράσει και θα κατανοήσει τη λέξη "εξυπηρέτηση" σε πχ. 5 δέκατα του δευτερολέπτου, ενω αν εγραφα σωστά τη λέξη θα την κατανοούσατε σε 2 δέκατα. Αυτο σημαίνει οτι ενα απολύτως ανορθόγραφο κείμενο 100 λέξεων το κατανοήσουμε σε 50" ενω θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε σε 20". (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί). Θα ισχυε το ιδιο και αν εγραφες "εξυπηρετηση" αντι για "εξυπηρέτηση";
RubiksCube Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Οχι ακριβως, αλλα και παλι θα ηταν λαθεμενος. Τελος παντων ας μην παιζουμε με τις λεξεις, η ερωτηση μου ειναι κατα ποσο η ελλειψη τονισμου (ή λαθος τονισμος αν θελεις) κανει δυσαναγνωστο ενα post. Σε μερικές περιπτώσεις ο τονισμός ξεδιαλύνει κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο (που, πού, μου, μού και πολλά άλλα). Ειδικά αν το συνδυάσεις με ανορθόγραφες δημοσιεύσεις, οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετές. Από εκεί και πέρα, το να λείπουν οι τόνοι "χτυπάει" στο μάτι άσχημα. Τέλος, μην κοιτάς που εμείς ξέρουμε πού πραγματικά τονίζεται μια λέξη (με την εμπειρία), η λέξη σαν γραφή πρέπει να "κουβαλά" αυτήν την πληροφορία πάνω της ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία από κάποιον που δεν ξέρει πώς να την προφέρει τονικά. Είναι τόσο απλό. Να σου δώσω μια αναλογία. Εξαλείφοντας τους τόνους σημαίνει ότι αυτή η πληροφορία πρέπει να αποθηκευτεί κάπου ξεχωριστά ώστε να ανατρέξει κάποιος να την βρει εκεί αν χρειαστεί. Αναλογία: Σε έναν δρόμο βγάζεις τους αριθμούς από τις πόρτες των σπιτιών και βάζεις μια κεντρική πινακίδα με ένα διάγραμμα που δείχνει την αντιστοιχία σπιτιών και αριθμών. Οπότε αν δεν ξέρεις, αναγκάζεσαι να ανατρέξεις στην κεντρική πινακίδα.
pigeon Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2010 Θα ισχυε το ιδιο και αν εγραφες "εξυπηρετηση" αντι για "εξυπηρέτηση"; Ε, εντάξει πάνω κάτω ειναι κατανοητό και χωρις τόνους εκτος εξαιρετικών περιπτώσεων. Αν και δηλώνω οτι ειναι λάθος το "ατονικό συστημα".. (το διαπράττω κι εγω το λαθος, κατ'εξακολούθηση) Από εκεί και πέρα, το να λείπουν οι τόνοι "χτυπάει" στο μάτι άσχημα. Αυτό ακριβώς..
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2010 Ε, εντάξει πάνω κάτω ειναι κατανοητό και χωρις τόνους εκτος εξαιρετικών περιπτώσεων. Αν και δηλώνω οτι ειναι λάθος το "ατονικό συστημα".. (το διαπράττω κι εγω το λαθος, κατ'εξακολούθηση) Στα λογια μου ερχεσαι. Σε μερικές περιπτώσεις ο τονισμός ξεδιαλύνει κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο (που, πού, μου, μού και πολλά άλλα). Κι εσυ στα λογια μου ερχεσαι... Γιαυτο και εγραψα πιο πανω οτι σε τετοιες περιπτωσεις, προτιμω να βαζω τονο, κι ας με καθυστερει. Για να βοηθαω αυτον που το διαβαζει οσο μπορω, χωρις να χανω τον απιστευτο χρονο για μια δημοσιευση. (ασχετα με το αν ο mr.φανης το σχολιασε ΚΑΙ αυτο.....) Δεν σας κατεκρινε κανεις που γραφετε απολυτως σωστα, ωστοσο δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα και με εμας που απλα δεν τονιζουμε, στο να κατανοειτε τον λογο μας χωρις καθυστερηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.