Προς το περιεχόμενο

Περί ορθογραφίας και χρήσης τόνων...

Sylvia88

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όπως σωστά απαγορεύονται τα greeklish στο forum, πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαγορεύονται και τα μηνύματα που δεν έχουν τόνους. Έχω αρχίσει να βλέπω πολλά τελευταία και με στεναχωρεί πολύ, καθώς αλλοιώνει την γλώσσα μας εντελώς.

• Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Όπως σωστά απαγορεύονται τα greeklish στο forum, πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαγορεύονται και τα μηνύματα που δεν έχουν τόνους. Έχω αρχίσει να βλέπω πολλά τελευταία και με στεναχωρεί πολύ, καθώς αλλοιώνει την γλώσσα μας εντελώς.

Καλα ας γινει πρώτα υποχρεωτική η ορθογραφία που παθαίνουμε ναυτία με τις επινοήσεις του καθενός και μετά ας μπουνε κι οι τόνοι. ;)

Τει να τους κάνο τους τώνους αν οίνε έτση γραμένο; :P

Δημοσ.

καλά το να κολλάμε σε ορθογραφία κτλ το θεωρώ πολύ σνομπίστικο και μικροπρεπώς...δεν μπορείς να ξέρεις ο άλλος γιατί γράφει έτσι

Δημοσ.

Εχμμ.. στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξέρεις..

Έτσι κι αλλιώς, δε μπορείς να ξέρεις γιατί ο άλλος είναι σνομπ και μικροπρεπής ;)

Α, και είναι μικροπρεπές :Ρ

Δημοσ.
καλά το να κολλάμε σε ορθογραφία κτλ το θεωρώ πολύ σνομπίστικο και μικροπρεπώς...δεν μπορείς να ξέρεις ο άλλος γιατί γράφει έτσι

Υπάρχει ορθογραφικός έλεγχος για όσους για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν γνωρίζουν ορθογραφία.

Αν δε ξεχωρίζουν που μπαίνει το "ποια" και πού το "πια", ε, θα το αντέξουμε.

Το "μάγγες έχο πρώβλιμα" πάντως είναι ανυπόφορο.

• Moderators
Δημοσ.

Η μη χρηση τονων, καθιστα αυτο το μηνυμα δυσνοητο;

Κανεις περισσοτερο χρονο να το διαβασεις σε σχεση με ενα με τονους;

Αν οχι, τοτε γιατι θεωρειται αλλοιωση της γλωσσας μη υπαρξη τονων. Με την ιδια λογικη, αλλοιωση θεωρειται και η μη υπαρξη πνευματων.

Δημοσ.
Η μη χρηση τονων, καθιστα αυτο το μηνυμα δυσνοητο;

Κανεις περισσοτερο χρονο να το διαβασεις σε σχεση με ενα με τονους;

Αν οχι, τοτε γιατι θεωρειται αλλοιωση της γλωσσας μη υπαρξη τονων. Με την ιδια λογικη, αλλοιωση θεωρειται και η μη υπαρξη πνευματων.

Αν και γραφω χωρις τονους η αληθεια ειναι οτι δεν ειναι το ιδιο με τα πνευματα αλλα σιγουρα δεν κανει η ελλειψη τους ακαταλαβηστικο το νοημα.

• Moderators
Δημοσ.

Προσωπικα βαζω τονους μονο σε λεξεις που μπορει να προξενησουν διενεξεις ατονες, οπως άλλα/αλλά, η/ή που και παλι ενας νοημων ανθρωπος βγαζει πολυ ευκολα νοημα απο τα συμφραζομενα, καθως διαβαζει το ποστ.

Δημοσ.
καλά το να κολλάμε σε ορθογραφία κτλ το θεωρώ πολύ σνομπίστικο και μικροπρεπές...δεν μπορείς να ξέρεις ο άλλος γιατί γράφει έτσι

Ο αλλος γράφει ετσι γιατι δεν ξέρει ορθογραφία, δεν τον ενδιαφέρει να εγκαταστήσει τον ορθογραφικό ελεγχο, δεν τον ενδιαφέρει να αλλαξει στο μυαλό του το λάθος με το σωστό (ως γνήσιος κάγκουρας ή Ελληναρας) και δεν τον νοιάζει αν θα καταλάβει ο αλλος, φτανει που αυτος είπε αυτο που ήθελε. Ενα απο τα παραπάνω ή ολα μαζι. Οι μόνοι που εχουν ελαφρυντικό να μην γνωρίζουν την ορθογραφία των λέξεων ειναι οι αλλοδαποί που εμαθαν εδω τα Ελληνικά, βιαστικά και αρπα-κολλα.

Η ορθογραφία δεν ειναι σνομπισμός ουτε μικροπρέπεια, ειναι η σωστή χρήση της γλώσσας ωστε να μπορει ο αναγνώστης να κατανοήσει ευκολα και γρήγορα οτι διαβάζει. Εννοειται πως ενα-δυο λάθη σε μια πρόταση δεν ενοχλούν. Απο εκει και πέρα τίθεται και πρόβλημα κατανόησης, γιατι σταστιστικά, οι συστηματικά ανορθόγραφοι είναι αυτοί που ξεχνάνε τελείες και κόμματα, γράφουν με κεφαλαία χωρις παραγράφους και γενικά οι προτάσεις τους δεν βγάζουν νόημα. :-(

Προθέτω 2-3 τελευταία παραδείγματα: "Οσον αναφορα" (όσον αφορά), "Ουτος συ αλλος" (ούτως ή άλλως) , "υποστήριξει" (υποστήριξη)

Αντίθετα, θα χαρακτήριζα ως θρασυτατο επαρχιωτισμό την συστηματική ανορθογραφία -ενω υπάρχουν τα εργαλεία ορθ. ελέγχου- μαζι με την αδιαφορία του στυλ "εγω ετσι γράφω , κόψε το λαιμό σου να καταλάβεις". Μου θυμίζει κάποιους ομογενείς/μετανάστες που γυρνούσαν απο την Αμερική και λέγανε "το κάρο" (car), το χομι (home) και το ντόλαρ (dollar), τα γνωστα ΒλαχοΑμερικάνικα που τα λεγανε τοτε.

Ολα τα παραπάνω βέβαια ειναι τροφή για σκέψη, οχι οτι θεωρώ σωστό εν προκειμένω να εφαρμοστούν κανόνες υποχρεωτικής ορθογραφίας. ;)

Δημοσ.
Καλα ας γινει πρώτα υποχρεωτική η ορθογραφία που παθαίνουμε ναυτία με τις επινοήσεις του καθενός και μετά ας μπουνε κι οι τόνοι. ;)

Τει να τους κάνο τους τώνους αν οίνε έτση γραμένο; :P

Συμφωνώ. Και η ορθογραφία είναι πολύ σημαντική. Γενικά οποιαδήποτε μορφή καταστροφής της γλώσσας είναι ενοχλητική και ανησυχητική.

Το αν η έλλειψη τόνων κάνει το κείμενο δυσνόητο είναι εντελώς λανθασμένο επιχείρημα. Οι τόνοι δείχνουν που τονίζεται μια λέξη, αποτελούν στοιχείο της γλώσσας και χωρίς αυτό είναι ελλειπής.

Δηλαδή ξαφνικά αποφασίζουν κάποιοι ότι είναι πλεονάζουσα πληροφορία και τους καταργούν? Δηλαδή από το πολυτονικό πήγαμε στο μονοτονικό, μετά πάμε στο ατονικό και μετά τι? Να τα κάνουμε όλα ε, ι και ο και να αντικαταστήσουμε και το αλφάβητο με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish) ? Εμένα αυτά μου φαίνονται ανησυχητικά και ας με πουν υπερβολικό.

Δημοσ.

Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως η επιλογή κάποιου να θελήσει να γράψει σωστά και ορθογραφημένα, μπορεί να δείξει πολλά, ακόμα και για τη ζωή του.

Όπως και η «μανία» για ορθογραφία κ.λπ. μπορεί να δείξει εξίσου πολλά.

Τώρα, ενέργειες όπως ο επιλεκτικός τονισμός και τα συναφή, δε θα τις καταλάβω ποτέ.

• Moderators
Δημοσ.
Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως η επιλογή κάποιου να θελήσει να γράψει σωστά και ορθογραφημένα, μπορεί να δείξει πολλά, ακόμα και για τη ζωή του.

Όπως και η «μανία» για ορθογραφία κ.λπ. μπορεί να δείξει εξίσου πολλά.

Τώρα, ενέργειες όπως ο επιλεκτικός τονισμός και τα συναφή, δε θα τις καταλάβω ποτέ.

Ακριβως, θεωρω οτι το "κολλημα" με την ολοσωστη ορθογραφια δειχνει γενικοτερο κολλημα του ανθρωπου αυτου (π.χ. σαν κατι 60-70ρηδες κολλημενοι στις αποψεις τους). Σιγουρα δεν δειχνει κατι καλο παντως.

Εγω διαθετω εναν Χ χρονο για να γραψω κατι στο φορουμ αυτο.

Εαν ξαφνικα ο χρονος αυτος γινει Χ*1,5, τοτε υπαρχουν τα εξης ενδεχομενα:

1) Θα γραφω το Χ/1,5 αυτων που ηθελα αρχικα να γραψω

2) Αν ξαφνικα γινει κανονας να γραφουμε τονισμενα και συντακτικως ολοσωστα, απλα θα σταματησω να γραφω.

Κατανοω οτι η απαγορευση των greeklish ηταν βημα προς το καλυτερο, ποιοτικοτερο, οχι-βγαλσιματος-ματιων, αλλα οτιδηποτε παραπερα νομιζω ειναι too much για ενα φορουμ.

Κι εγω σε μια κολλα χαρτι γραφω με τονους, αλλά τι να κανουμε που στο πληκτρολογιο με καθυστερει σημαντικοτατα;

Δημοσ.
Ακριβως, θεωρω οτι το "κολλημα" με την ολοσωστη ορθογραφια δειχνει γενικοτερο κολλημα του ανθρωπου αυτου (π.χ. σαν κατι 60-70ρηδες κολλημενοι στις αποψεις τους). Σιγουρα δεν δειχνει κατι καλο παντως.

Εγώ πάντως, αν κάποια στιγμή θέλω να χρησιμοποιήσω μια λέξη την οποία είτε δε γνωρίζω, είτε έχει κολλήσει το μυαλό μου, σίγουρα θα προτιμήσω να googlάρω (δεν έχω ασχοληθεί με αυτούς τους αυτόματους διορθωτές ή όπως τους λέτε) απ' το να βαρέσω στα πουλιά.

Είναι θέμα σεβασμού προς τον εαυτό μου, τους άλλους (όσους μπορούν να καταλάβουν τέλος πάντων) και όχι μόνο.

Εγω διαθετω εναν Χ χρονο για να γραψω κατι στο φορουμ αυτο.

Εαν ξαφνικα ο χρονος αυτος γινει Χ*1,5, τοτε υπαρχουν τα εξης ενδεχομενα:

1) Θα γραφω το Χ/1,5 αυτων που ηθελα αρχικα να γραψω

2) Αν ξαφνικα γινει κανονας να γραφουμε τονισμενα και συντακτικως ολοσωστα, απλα θα σταματησω να γραφω.

Μάλιστα, δηλαδή έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο σχετικά με την ύπαρξη θεμιτού χρόνου..

Πολύ ωραία..

Κατανοω οτι η απαγορευση των greeklish ηταν βημα προς το καλυτερο, ποιοτικοτερο, οχι-βγαλσιματος-ματιων, αλλα απο κει και περα νομιζω ειναι too much για ενα φορουμ.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο εντοπίζω λάθος κατ' εμέ.

Δε θεωρώ πως το θέμα είναι το πού μας παίρνει να γράψουμε σωστά ή όχι.

Αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουμε εμείς οι νεοέλληνες, πολλές φορές θεωρούμε πως τίποτα δεν έχει σχέση με κάτι άλλο.

Π.χ. όταν είμαστε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ηθικό να χρησιμοποιούμε μέσο/βύσμα για να περάσουμε ένα μάθημα ή να πάρουμε μια θέση που δε θα 'ταν δική μας υπό άλλες συνθήκες, παράλληλα όμως το θεωρούμε υπερβολή να πράξουμε βάσει ηθικής, θεωρώντας πως είναι υπερβολή να το παίξουμε ηθικοί σε αυτή την περίπτωση, και πως μετά θα έρθει η ώρα να γίνουμε ηθικοί.

Αμ δε όμως που γινόμαστε ποτέ.. οι περισσότεροι συνεχίζουν στο ίδιο τροπάρι, γιατί δεν είναι θέμα forum, θέσης, μαθήματος κ.λπ.. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Για 'μένα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ forum και επίσημης επιστολής, γνωρίζεις άλλωστε πως ακόμα και στο msn γράφω ακριβώς όπως γράφω εδώ.

Κι εγω σε μια κόλλα χαρτι γραφω με τονους, αλλα τι να κανουμε που στο πληκτρολογιο με καθυστερει σημαντικοτατα;

ΟΚ, κι εγώ όταν άρχισα να γράφω με τόνους, έχασα μερικά λεπτά ή μερικές ώρες μέχρι να μάθω να γράφω εξίσου γρήγορα.

Πλέον μου είναι πιο δύσκολο να γράψω χωρίς τονισμό. Για greeklish δεν το συζητώ, θα χαροπαλέψω με το χρόνο.

Τι έχασα λοιπόν;

• Moderators
Δημοσ.

Δεν σκοπευω να αντιπαρατεθω μαζι σου κανοντας multiquote το καθε multiquote post σου.

Απλα εχω εναν Χ ελευθερο χρονο, μερος του οποιου επελεξα να περνω εδω.

Θελω λοιπον να βοηθηθω ή να βοηθησω οσο περισσοτερο μπορω σε αυτο το χρονο.

Ειναι εξαιρετικα απλο το θεμα για μενα, εαν εχεις την ικανοτητα να το αντιληφθεις.

Ναι λοιπον, στη σημερινη καταπιεστικη ζωη με τους πολυ γρηγορους ρυθμους, σαφεστατα και τιθεται θεμα υπαρξης ελευθερου χρονου για το φορουμ. Εαν εσυ στη δουλεια σου ειναι τοσο αραχτος που να μπορεις να γραφεις στο ιντερνετ ή κερδισες το τζοκερ και δεν δουλευεις, δεν σημαινει οτι αυτο ισχυει για ολους.

Και προσωπικα ποτε δεν θα κατσω να χασω ουτε ενα λεπτο για να βαλω τους περιττους τονους εφοσον παντα βγαζεις νοημα απο τα ελληνικα μου και εφοσον κατι τετοιο επιτρεπουν οι κανονες/διαχειριστες. Για μενα αυτο που μετραει πανω απο στην απολυτως σωστη ορθογραφια ειναι το να αποκομισω/προσφερω τα περισσοτερα στο φορουμ.

Ειλικρινα αναρωτιεμαι πως γραφεις αυτο:

Εγώ πάντως, αν κάποια στιγμή θέλω να χρησιμοποιήσω μια λέξη την οποία είτε δε γνωρίζω, είτε έχει κολλήσει το μυαλό μου, σίγουρα θα προτιμήσω να googlάρω (δεν έχω ασχοληθεί με αυτούς τους αυτόματους διορθωτές ή όπως τους λέτε) απ' το να βαρέσω στα πουλιά.

Δεν μιλησα για ελλειψη γνωσης της ορθογραφιας. Δοξα το θεο οι τονοι ξερω που μπαινουν. :-)

Εκτος αν θεωρεις οτι χρειαζομαι googling για τον τονισμο.

Δημοσ.

...γιατί δεν είναι θέμα forum, θέσης, μαθήματος κ.λπ.. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Για 'μένα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ forum και επίσημης επιστολής, γνωρίζεις άλλωστε πως ακόμα και στο msn γράφω ακριβώς όπως γράφω εδώ.

...

Συμφωνώ, είναι θέμα νοοτροπίας. Και εγώ δεν διαχωρίζω το πού γράφω για να αποφασίσω αν θα γράψω σωστά.

Η έλλειψη χρόνου είναι κακός λόγος. Είναι καλύτερα να γράψεις τα μισά και σωστά συνταγμένα, τονισμένα, ορθογραφημένα, παρά πιο πολλά και όπως να 'ναι αρκεί να βγαίνει το νόημα.

Και ας σκεφτούν κάποιοι ότι υπάρχουν και παιδιά που γράφουν όλο και λιγότερο σε χαρτί και όλο και περισσότερο σε υπολογιστή. Ένας μεγάλος που δεν βάζει τόνους μπορεί και να ξέρει που μπαίνουν. Ένας μικρός όμως θα μάθει να μην βάζει και δεν θα ξέρει που μπαίνουν εν τέλει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...