anrim27 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2010 http://cgi.ebay.com/Serial-ATA-SATA-IDE-HD-Motherboard-Converter-Adapter-/280424401864?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item414a98cbc8#ht_4242wt_905 1)Αν χρησιμοποιησω αυτο σε εναν παλιο IDE που εχω,η ταχυτητα μεταφορας δεδομενων θα γινει σαν αυτη που εχει ενας δισκος sata? 2)Μπορω να κανω raid0 σε ενα δισκο sata2 που εχω, και σε ενα παλιο IDE χρησημοποιωντας αυτον τον μετατροπεα?
TheELF Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2010 1)Αν χρησιμοποιησω αυτο σε εναν παλιο IDE που εχω,η ταχυτητα μεταφορας δεδομενων θα γινει σαν αυτη που εχει ενας δισκος sata? Η μέγιστη ταχύτητα που έχει ο παλιός σκληρός σου δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα.(και είναι 100% σίγουρο ότι δεν φτάνει τα 150Mb/s ) 2)Μπορω να κανω raid0 σε ενα δισκο sata2 που εχω, και σε ενα παλιο IDE χρησημοποιωντας αυτον τον μετατροπεα? Ακόμα και να δεχτή την εντολή η μητρική σου (να αναγνώριση δηλαδή τον IDE σαν SATA)θα μειωθεί η χωρητικότητα στο μέγεθος του IDE και αντί να αυξηθεί η ταχύτητα θα πέσει στα επίπεδα του IDE.
washcloud Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 1)Αν χρησιμοποιησω αυτο σε εναν παλιο IDE που εχω,η ταχυτητα μεταφορας δεδομενων θα γινει σαν αυτη που εχει ενας δισκος sata? 2)Μπορω να κανω raid0 σε ενα δισκο sata2 που εχω, και σε ενα παλιο IDE χρησημοποιωντας αυτον τον μετατροπεα? ...Τo begin with, αυτός ο συγκεκριμένος converter, είναι για την ακριβώς ανάποδη δουλειά από αυτή που εσύ τον θες (το λέει και στην περιγραφή του άλλωστε): Το be more specific, τον "καρφώνεις" σε IDE connector μητρικής που είτε δεν είναι "SATA δυνατοτήτων" - είτε δεν έχει άλλη ελεύθερη SATA θύρα και χρειάζεσαι να βάλεις πάνω της έναν SATA δίσκο. Τώρα, κάτι ακόμα όσον αφορά το 1) (σε περίπτωση που είχες τον "ανάποδο" converter) : Οι μετατροπείς (κάθε είδους), δεν "αυγατίζουν" τις δυνατότητες του hardware, το οποίο είναι πάντα σαν βάση η μητρική. Μ' άλλα λόγια, μ' έναν converter, η μητρική είναι ΑΠΛΑ σε θέση να διαβάσει τον δίσκο (ενώ πριν δεν μπορούσε). Και θα τον διαβάσει, με βάση τις δυνατότητες του disk controller. ...o οποίος όταν είναι IDE, έχει το ΠΟΛΥ (και στη θεωρία κι όλας, γιατί στην πράξη είναι πιο κάτω) δυνατότητα διαμεταγωγής 133ΜΒ/sec. Αν λοιπόν βάλεις (μέσω converter) SATA δίσκο πάνω της, ο -θεωρητικά- 600ή300ή150/ΜΒsec δίσκος θα "διαβάζεται" με το ΠΟΛΥ 133/ΜΒsec (...αν μάλιστα είναι πχ ΑΤΑΡΙ-5 ο controller, το ΠΟΛΥ με 100ΜΒ/sec θα διαβάζεται). ...κι όταν είναι SATA, αλλά IDE ο δίσκος, τότε ο δίσκος θα μπορεί να "δώσει" ΜΟΝΟ το ΠΟΛΥ 133MB/sec (κτλ...). Κι ας ο SATA controller της μητρικής, του ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να γκαζώσει, ΑΝ είχε τα γκάζια - που ΔΕΝ τα έχει... (...είναι όπως με το down/up στο web : δεν αρκεί να έχεις μόνο εσύ πχ 1ΜΒit σύνδεση, για να κατεβάζεις με 1ΜΒit - πρέπει ΚΑΙ η πηγή απ' όπου κατεβάζεις να ανεβάζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με την ίδια ταχύτητα...Αν η πηγή έχει 0.5MBit upload, το να βάλεις και "24άρα" σύνδεση εσύ, δεν θα κάνει την πηγή πιο γρήγορη στο ανέβασμά της προς εσένα...) 2) : Είπαμε πως ΑΥΤΟΣ τουλάχιστον ο converter, είναι για να βάλεις SATA δίσκο πάνω του. Αλλά και τον "ΑΝΑΠΟΔΟ" να βρεις και να πάρεις, ώστε να βάλεις τον IDE δίσκο σου πάνω, να ξέρεις ότι αν δεν είναι ίδιου μεγέθους οι δίσκοι (διόλου απίθανο, με πιο πιθανή, χαοτική διαφορά "υπέρ" του SATA-2), Η RAID-0 συστοιχία θα βλέπει "έναν δίσκο", του οποίου το μέγεθος θα είναι το μέγεθος του ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ απ' τους δίσκους, x2. Αν δηλαδή, ο SATA είναι πχ 500GB, κι ο IDE είναι 120, ο "ένας" δίσκος που θα φαίνεται (ως συνένωση των 2), θα είναι 120x2=240GB, αντί για 500+120=620... Και δε νομίζω καν πως ένα "IDE RAID-0" θα είναι πιο γρήγορο από έναν SATA-2 δίσκο μόνον του. Διότι ΚΑΙ η ταχύτητα, θα περιοριστεί στις δυνατότητες του IDE - έστω και "διπλασιαζούμενες". Οπότε, από κάθε άποψη, "you'll get into too much trouble for nothing". Άσε που, αν και ΔΕΝ ξέρω για τέτοιο εγχείρημα - αλλά κάτι μου λέει πως ίσως η προσπάθεια για RAID να πάει στράφι, καθώς το RAID software του SATA controller σου παίζει να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει την...φρανκενσταϊνιά, με τον IDE-που-μέσω-converter-διαβάζεται-ως-SATA... Για να μην πω σε τί περιπέτειες μπαίνεις, αν πχ χαλάσει η πλακέτα ενός εκ των δύο δίσκων - πόσο μάλλον αν είναι ο IDE αυτός (...τρέχα-βρες πλακέτα, πιθανώς "αρχαίου" δίσκου, κτλ...). Για ολ' αυτό και γενικά οι RAID συστοιχίες φτιάχνονται από ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΥΣ δίσκους-"διδυμάκια", και μάλιστα "καινούριους"... ...Εσύ βέβαια θες να "μπουστάρεις" το σύστημά σου, μέσω RAID-0, "οικονομικά", αλλά...........
anrim27 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 να αναγνωρίσει την...φρανκενσταϊνιά χαχαχαχαχ.... OK καταλαβα οτι δεν γινεται. Απλα ειχα μια ιδεα... και λεω μπας και γινεται κατι... Ρε washcloud αυτο το πραμα,οπως φαινεται στη φωτογραφια, 'καρφωμενο' στον IDE δισκο δεν ειναι? Και παρακατω στα features γραφει: >>Plugging directly into your Hard Driver's IDE port
washcloud Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 ...μμμ;! Xα, δεν την είχα δει όλη τη σελίδα (με ανάλυση 800χ600 17'''άρας CRT, θέλει "μπόλικο" scrolling...). Ε τί να σου πω, δεν ξέρω... Εγώ έκρινα από τον τίτλο που λέει "Serial ATA SATA To IDE HD Motherboard" (SATA δίσκος σε IDE μητρική, ή τουλάχιστον αυτά τα ουσιαστικά/υποκείμενα/αντικείμενα καταλαβαίνω να εννοεί....) Τώρα που το 'πες, και ξαναπήγα και είδα παρακάτω, η ΦΩΤΟ είναι ενδεικτική του ακριβώς ανάποδου όμως από αυτό, αλλά ΚΑΙ υπάρχει "και 2ος τίτλος", που τα λέει....αλλιώς ("IDE TO SATA 100/133 HDD/CD/DVD Converter Adapter"). Τί να σε πω, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα στην αγγελία, εγώ πάντως μπερδεύτηκα. Αν κρίνει κανείς απ' τις φωτό των υπόλοιπων προϊόντων, οι κόκκινοι converters είναι για αυτό που θες (και δείχνει η φωτό που είπες) - ενώ οι...πράσινοι για το ανάποδο. Παραμένει ο τέρμα πάνω τίτλος όμως να μπερδεύει.......... Κι αν το παργγείλεις, και σου 'ρθει ο Μανωλιός, με τα ρούχα του αλλιώς...; Μια φορά όμως, για το RAID-0 που το θες, ούτως ή άλλως δεν ενδείκνυται... Αν βέβαια, είναι ισομεγέθεις οι δίσκοι σου, και δεν θα χάσεις σε, τί να σου πω, για 2€ που βγαίνει η φάση, ε, δοκίμασέ το, μπας και δουλέψει...
probe Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 χαχαχαχαχ....OK καταλαβα οτι δεν γινεται. Απλα ειχα μια ιδεα... και λεω μπας και γινεται κατι... Ρε washcloud αυτο το πραμα,οπως φαινεται στη φωτογραφια, 'καρφωμενο' στον IDE δισκο δεν ειναι? Και παρακατω στα features γραφει: >>Plugging directly into your Hard Driver's IDE port Αυτό που νομίζεις είναι.
The_Judas Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Τι να το κάνεις το raid0; Δεν θα έχεις και μεγάλο κέρδος σε ταχύτητα. Γύρω στο 5% πάνω υπολόγισε... αυτό αν είχες δύο ολόιδιους δίσκους. Ειδικά με δίσκο IDE μην περιμένεις σοβαρές ταχύτητες. Ο IDE θα ρίχνει τις επιδόσεις του συστήματος. Από αξιοπιστία άστα να πάνε. Αν χαλάσει ο ένας χάνεις όλα τα δεδομένα σου.
anrim27 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Σας ευχαριστω παρα πολυ ολους παιδια. Τι να το κάνεις το raid0; Δεν θα έχεις και μεγάλο κέρδος σε ταχύτητα. Γύρω στο 5% πάνω υπολόγισε... Δηλαδη The_Judas (και οποιος αλλος γνωριζει φυσικα) γενικα με το raid0 γυρω στο 5% κερδιζεις σε ταχυτητα? OK στην περιπτωση μου τωρα με ενα IDE δεν θα το κανω(γιατι εκτος των αλλων ο IDE ειναι και μικρος) αλλα σκεφτομουν να παρω ενα sata2(320Gb) ιδιο με αυτον που εχω και να κανω raid0. Αλλα αν ειναι για ενα 5% μονο, δεν πολυλεει.
washcloud Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2010 Υποθέτω πως ο Tζούδας εννοεί ~+5% από τις επιδόσεις του SATA-2 σου (IDE RAID, ε)
anrim27 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Σιγουρα ομως? ΓΕΝΙΚΑ, (αν εκγαταλειψω αυτη την ιδεα με τον IDE και raid0) με το raid0(αν χρησιμοποιησω δυο πανομοιοτυπους sata2 σκληρους) τι ποσοστο αυξησης θα εχω? Το ξερω ξεφευγω λιγο απο το θεμα...sorry
The_Judas Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2010 Σε πραγματικές εφαρμογές (office-games-φόρτωμα λειτουργικού) δεν θα δεις σχεδόν καμία διαφορά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.