Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 218
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

βαλτε ενα ετοιμο προφιλ απο το tftcentral ,αν παρατηρησετε διαφορες παρτε καλίμπρα.

...οποιος καταλαβε καταλαβε

μα δεν καταλαβε.....

Δημοσ.

Το πώς αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι, το χρώμα ενός αντικειμένου, εξαρτάται από το φως που πέφτει (προσπίπτον φωτισμός) πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Αλλιώς βλέπεις ένα αντικείμενο που φωτίζετε από το φως του ήλιου αλλιώς από λάμπα πυρακτώσεως. Επειδή οι οθόνες εκπέμπουν και από μόνες τους φως, το θέμα περιπλέκεται περισσότερο.

Γενικά δεν υπάρχει τέλειο χρώμα στις οθόνες. Αν ασχολείσαι με επεξεργασία φωτογραφίας φροντίζεις το δωμάτιο που έχεις τον υπολογιστή να έχει μια σταθερή πηγή φωτός, φωτισμός δηλαδή με λάμπες που προσομοιάζουν τα κελβιν φωτός ημέρας/ήλιου και αγοράζεις ένα μαραφέτι καλιμπραρίσματος για να πετύχεις όσο γίνετε μεγαλύτερη πιστότητα αναπαραγωγής χρωμάτων.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ένα τέτοιο μαραφέτι είναι overkill. Στα παιχνίδια δηλαδή και στις ταινίες δεν παίζει ρόλο.

Το σωστό καλιμπράρισμα πάντως είτε με εξωτερικό μαραφέτι είτε με software είναι άλλο πράμα. Αν αγοράσεις μαραφέτι δεν σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεσαι και expert και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σωστά διαβάζοντας μόνο τις οδηγίες. Ούτε το καλημπράρισμα που κάνεις σήμερα με συννεφιά και ανοιχτά τα παντζούρια θα δουλεύει μετά από λίγες ώρες που θα νυχτώσει και θα ανάψεις την λάμπα στο δωμάτιό σου ή δεν ανάψεις καθόλου λάμπα ή το πορτατίφ στο βάθος του δωματίου ή την επόμενη μέρα με ντάλα ήλιο.

Με λίγα λόγια όποιος αποφασίσει να αγοράσει εξωτερικό μαραφέτι καλιμπραρίσμοτος, - καλά ξεμπερδέματα.

Δημοσ.

Σίγουρα δε γνωρίζω πολλά επί του θέματος, αλλά απ' τα λίγα που έχω διαβάσει, το Delta E είναι η απόσταση μεταξύ δύο χρωμάτων, όπου το ένα είναι reference, σημείο αναφοράς, και το άλλο είναι αυτό που απεικονίζει το εκάστοτε panel.

Όταν διαβάζω ότι κολλάς το μαραφέτι πάνω στο panel και «διαβάζει» τα χρώματα, για να εμφανίσει τη διαφορά θα πρέπει να έχει ήδη κατά νου το πώς πρέπει να είναι στην πραγματικότητα, το reference δηλαδή.

Άρα θεωρητικά, μάλλον υπάρχει το αντικεμενικά σωστό.

Έτσι το 'χω στο μυαλό μου τουλάχιστον.

Οπότε δεν καταλαβαίνω πώς ο φωτισμός του χώρου μπορεί να επηρεάσει τη μέτρηση. Το πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το χρώμα, σίγουρα μπορεί, δε νομίζω κανείς να έχει αμφιβολίες επ' αυτού.

Νομίζω πως με το καλιμπράρισμα παίρνεις το βέλτιστο απ' το monitor σου, ανεξαρτήτως φωτισμού. Τώρα αν γίνεται ένας χαμός από φώτα στο χώρο και μερικά «χτυπούν» απευθείας πάνω στο panel, χαίρω πολύ, θα υπάρχει αλλοίωση σ' αυτό που αντιλαμβάνεται ο χρήστης, αλλά δε βλέπω πώς συνδέεται αυτό με το καλιμπράρισμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Btw, παρήγγειλα ένα spyder 3 pro. Η απορεία μου τώρα είναι κατά πόσο θα διαφέρουν η οθόνη του λαπτοπ από την Dell μετά το calibration και αν θα μπορώ να τις έχω δίπλα δίπλα χωρίς να κάνει μπαμ η διαφορά...

--UPDATE--

Η απορεία μου λύθηκε,

H Dell είχε το Adobe RGB profile επιλεγμένο, 30% brightness, 50% contrast, όλα τα άλλα default.

προειδοποίηση: η ποιότητα των φώτο είναι χάλια, αδικούν και τις 2 οθόνες (έχω δανείσει την κάμερα... μόνο το κινητό είχα)

489d1302659609-imag0301.jpg

493d1302659623-imag0302.jpg

491d1302659617-imag0304.jpg

503d1302659653-imag0300.jpg

504d1302659656-imag0308.jpg

Επεξ/σία από stamatisx
Δημοσ.

Έχει κάνει κάποιος άλλος calibration την συγκεκριμένη οθόνη? Τι ρυθμίσεις είναι προτεινόμενες για βέλτιστο αποτέλεσμα?

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Btw, παρήγγειλα ένα spyder 3 pro....

Έχει κάνει κάποιος άλλος calibration την συγκεκριμένη οθόνη? Τι ρυθμίσεις είναι προτεινόμενες για βέλτιστο αποτέλεσμα?

Γιατί αναζητάς προτεινόμενες ρυθμίσεις από τρίτους αφού έχεις το spyder 3 pro.

Με λίγα λόγια όποιος αποφασίσει να αγοράσει εξωτερικό μαραφέτι καλιμπραρίσμοτος, - καλά ξεμπερδέματα.

Δημοσ.

Γιατί αναζητάς προτεινόμενες ρυθμίσεις από τρίτους αφού έχεις το spyder 3 pro.

Γιατί έχεις πολλές επιλογές και για να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα θέλει να κάνεις αρκετές δοκιμές, θα μου μείωνε το χρόνο αναζήτησης, τελικά κατέληξα σε custome profile στην οθόνη

Δημοσ.

Μετέφερε τον υπολογιστή σου σε δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή βάλε μεμβράνες συσκότισης στα τζάμια ενός δωματίου εάν δεν διαθέτεις "τυφλό" χώρο.

Προμηθεύσου λάμπες που να προσομοιώνουν το φως ηλίου (αυτές που χρησιμοποιούν στα στούντιο οι φωτογράφοι). Έχε υπόψιν σου ότι όσο ακριβές και να είναι πρέπει να τις αλλάζεις κάθε 12 μήνες γιατί φθείρονται.

Φρόντισε να μην έχεις αντανακλάσεις στην οθόνη από τις λάμπες, χρησιμοποιώντας σκίαστρα γύρο από την οθόνη.

Καλιμπράρισε την οθόνη με το spyder και πάρε εκτυπώσεις δοκιμαστικών σελίδων για να πιστοποιήσεις ότι το αποτέλεσμα σύγκρισης χαρτιού-οθόνης δεν απέχει πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος αλώστε του καλιμπραρίσματος συμφωνία οθόνης με πραγματικότητα.

Εάν δεν μπορείς να κάνεις ένα από τα παραπάνω πούλα το spyder και βάλε την οθόνη στο auto και είσαι cool.

Δεν αρκεί να ταιριάξει δύο νούμερα μεταξύ της οθόνης και του spyder γιατί το spyder δεν είναι ανθρώπινο μάτι το οποίο επηρεάζεται από τον φωτισμό του δωματίου και κάνει το δικό του καλιμπράρισμα.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα μαραφέτια τα χρησιμοποιούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού που παράγονται από συγκεκριμένες λάμπες με συγκεκριμένα στάνταρ και ISO.

Γι' αυτό έγραψα παραπάνω "καλά ξεμπερδέματα", για homeuse τα μαραφέτια αυτά είναι overkill και καταλήγουν μετά από λίγο καιρό στα συρτάρια.

άσχετο

[Γνωρίζω επαγγελματία φωτογράφο που μετά από μερικές ώρες του έσπασε τα νεύρα και το πέταξε σε ένα συρτάρι. Επίσης γνωρίζω κάποιον που διάβασε πολλά και πέτυχε καλό καλιμπράρισμα με αυτό το μαραφέτι αλλά μετά παρατήρησα ότι γέμιζε μόνος του τα μελανοδοχεία του εκτυπωτή του και το αποτέλεσμα στην εκτύπωση ήταν δραματικό, είναι αυτό που λένε στο χωριό μου "ακριβός στα πίτουρα, φτηνός στο αλεύρι" ή "κάναμε τον κούκο μπούφο".]

Εάν δεν ασχολείσαι σοβαρά με την φωτογραφία και εκτύπωση φωτογραφιών δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από τις προρυθμίσεις της οθόνης.

Όλα τα παραπάνω εντελώς φιλικά, αφού έχεις στην κατοχή σου αυτό το εξαιρετικό όργανο ψάξε στο δίκτυο και βρες οδηγίες πώς πρέπει να το αξιοποιήσεις στο έπακρο, οι ρυθμίσεις κάποιου τρίτου δεν θα δουλέψουν στον δικό σου χώρο, ακόμα και η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα από μέρα σε μέρα αλλά ας μην γινόμαστε παρανοϊκοί.

Δημοσ.

Μετέφερε τον υπολογιστή σου σε δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή βάλε μεμβράνες συσκότισης στα τζάμια ενός δωματίου εάν δεν διαθέτεις "τυφλό" χώρο.

Προμηθεύσου λάμπες που να προσομοιώνουν το φως ηλίου (αυτές που χρησιμοποιούν στα στούντιο οι φωτογράφοι). Έχε υπόψιν σου ότι όσο ακριβές και να είναι πρέπει να τις αλλάζεις κάθε 12 μήνες γιατί φθείρονται.

Φρόντισε να μην έχεις αντανακλάσεις στην οθόνη από τις λάμπες, χρησιμοποιώντας σκίαστρα γύρο από την οθόνη.

Καλιμπράρισε την οθόνη με το spyder και πάρε εκτυπώσεις δοκιμαστικών σελίδων για να πιστοποιήσεις ότι το αποτέλεσμα σύγκρισης χαρτιού-οθόνης δεν απέχει πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος αλώστε του καλιμπραρίσματος συμφωνία οθόνης με πραγματικότητα.

Εάν δεν μπορείς να κάνεις ένα από τα παραπάνω πούλα το spyder και βάλε την οθόνη στο auto και είσαι cool.

Δεν αρκεί να ταιριάξει δύο νούμερα μεταξύ της οθόνης και του spyder γιατί το spyder δεν είναι ανθρώπινο μάτι το οποίο επηρεάζεται από τον φωτισμό του δωματίου και κάνει το δικό του καλιμπράρισμα.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα μαραφέτια τα χρησιμοποιούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού που παράγονται από συγκεκριμένες λάμπες με συγκεκριμένα στάνταρ και ISO.

Γι' αυτό έγραψα παραπάνω "καλά ξεμπερδέματα", για homeuse τα μαραφέτια αυτά είναι overkill και καταλήγουν μετά από λίγο καιρό στα συρτάρια.

άσχετο

[Γνωρίζω επαγγελματία φωτογράφο που μετά από μερικές ώρες του έσπασε τα νεύρα και το πέταξε σε ένα συρτάρι. Επίσης γνωρίζω κάποιον που διάβασε πολλά και πέτυχε καλό καλιμπράρισμα με αυτό το μαραφέτι αλλά μετά παρατήρησα ότι γέμιζε μόνος του τα μελανοδοχεία του εκτυπωτή του και το αποτέλεσμα στην εκτύπωση ήταν δραματικό, είναι αυτό που λένε στο χωριό μου "ακριβός στα πίτουρα, φτηνός στο αλεύρι" ή "κάναμε τον κούκο μπούφο".]

Εάν δεν ασχολείσαι σοβαρά με την φωτογραφία και εκτύπωση φωτογραφιών δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από τις προρυθμίσεις της οθόνης.

Όλα τα παραπάνω εντελώς φιλικά, αφού έχεις στην κατοχή σου αυτό το εξαιρετικό όργανο ψάξε στο δίκτυο και βρες οδηγίες πώς πρέπει να το αξιοποιήσεις στο έπακρο, οι ρυθμίσεις κάποιου τρίτου δεν θα δουλέψουν στον δικό σου χώρο, ακόμα και η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα από μέρα σε μέρα αλλά ας μην γινόμαστε παρανοϊκοί.

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες, κατατοπιστικότατες και πιστεύω όσοι άλλοι διαβάσουν το μήνυμά σου θα το βρουν εξίσου χρήσιμο. Μια διευκρίνηση, δε ζητάω να μου πουν τις δικές τους ρυθμίσεις για να τις χρησιμοποιήσω αυτούσιες, απλά είδα μετά από ψάξιμο ότι προτείνουν πχ φωτεινότητα 120 cd/m^2... τέτοιου είδους πληροφορίες ζήτησα...

Τέλος πάντων, λάμπες και extra εξοπλισμό δε χρειάζομαι γιατί συνήθως είναι σκοτάδι στο δωμάτιο όταν είμαι στον υπολογιστή και επειδή χρησιμοποιώ την Dell οθόνη για να κάνω extend την οθόνη του laptop, καλιμπράρισα πρώτα την οθόνη του λαπτοπ μιας και έχει περιορισμένες ρυθμίσεις και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη φωτεινότητα αυτή, είδα που παίρνω καλύτερα αποτελέσματα με τη Dell. Δε με ενδιαφέρει να έχω ακριβώς τα ίδια χρώματα στις εκτυπώσεις, ούτε είμαι γραφίστας, αλλά με ενδιαφέρει να έχω όσο το δυνατόν πιο όμοια χρώματα και στις 2 οθόνες και περίπου την ίδια φωτεινότητα (να μη με στραβώνει που λέει ο λόγος η μια και η άλλη να μη φαίνεται...)

Μετά από πολλές δοκιμές κατέληξα να έχω:

Λαπτοπ: 245.52 cd/m^2 με dE=0.32

ενώ στη Dell: 251.42 cd/m^2 με dE=0.02

Η οθόνη του λαπτοπ έχει μια μετατόπιση προς το κόκκινο άμα προσέξεις και στις φώτο και δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο γι' αυτό, όπως επίσης το ότι η μια είναι RGB LED με glossy επίστρωση και η άλλη είναι mate έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα.

Μια φορά πάντως δε μετανιώνω για την αγορά του spyder, άξιζε τα λεφτά του και ας μην ασχολούμαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία, πραγματικά χαίρομαι να κοιτάω και τις 2 οθόνες .

528d1302864655-imag0319.jpg

529d1302864659-imag0321.jpg

530d1302864662-imag0317.jpg

531d1302864665-imag0318.jpg

532d1302864668-imag0320.jpg

Δημοσ.

Λοιπόν, λίγα πραματάκια κι από μένα σχετικα με τις συγκεκριμένες οθόνες.

DELL U2410:

1) Η τελευταία έκδοση hardware είναι η Α02 από το εργοστάσιο (παρτίδες κατασκευής, Νοε2010).

2) Η τελευτάια έκδοση firmware είναι η Α05. Αυτό σημαίνει ότι ένα Α02 hardware, μπορεί να έχει περασμένο το Α05 firmware. Επομένως μπορεί να γίνει αναβάθμιση σε Α05.

3) Η DELL δεν έχει βγάλει κάποιο επίσημο changelog για τις αλλαγές από Α02 σε Α03, Α04 και Α05 εκδόσεις firmware και δε σκοπεύει, όπως έχουν απαντήσει πολλάκις οι μηχανικοί της στα forums της.

4) Το μοντέλο U2410 έχει bug με το USB HUB/CardReader και ΚΥΡΙΩΣ με τον CardReader που περνάει μέσα από το HUB. Έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα σχετικά με αυτό το θέμα. Στους περισσότερους ίσως να παίζει σωστά, όμως προκαλεί ΚΑΙ Software ΚΑΙ Hardware προβλήματα σε αρκετό κόσμο. Είμαι παθόν όσον αφορά το Hardware πρόβλημα, μιας και σε ένα μηχάνημα που έχω αν συνδέσω το USB HUB, τότε χάνω το πληκτρολόγιο στην εκκίνηση, καθώς και το μηχάνημα σέρνει. Αυτό δε το κάνει με άλλες συσκευές, ακόμα και με συσκευές που γονατίζουνε το ρεύμα της USB... Από την άλλη, σε 4 άλλα μηχανήματα που το έχω δοκιμάσει (κυρίως λαφτόπια), δείχνει να παίζει ΟΚ.

DELL U2711:

1) Η επίσημη ανάλυση που υποστηρίζει το προτόκολλο HDMI, είναι 1920x1200. ΔΕΝ ενδείκνυται για παραπάνω αναλύσεις από τους κατασκευαστές, ασχέτως κι αν τις "υποστηρίζει". Γι αυτό και υπάρχει το bandwidth limitation από τον HDMI controller, στην κάθε συσκευή.

2) Για να παίξει σε παραπάνω ανάλυση από 1920x1200 μια οθόνη, τότε η σύνδεση πρέπει να γίνει μέσω DisplayPort or DualLink DVI και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ με τα σωστά καλώδια (DualLink DVI και όχι απλό DVI)...

Όσον αφορά το calibration, κάθε μάτι βλέπει διαφορετικά.

Φανταστείτε όλοι όταν δε βλέπαμε σωστά να φορούσαμε τα ίδια γυαλιά. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Οπότε αντί να ζητάει ο καθένας έτοιμες ρυθμίσεις, ασς βρεί τις βέλτιστες γι'αυτόν πειράζοντας τα menu ή τον color profiler της κάθε οθόνης. Γιάυτό υπάρχουν άλλωστε...

Αυτά τα ολίγα από μένα κι επίζω να βοήθησα.

For more info, google is your best friend!

Δημοσ.

Θεωρείς ότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το κάθε χρώμα διαφορετικά;

Δε μιλάμε για ποσοστά μυωπίας κ.λπ., αλλά για αντίληψη χρωμάτων.

Και αυτό το «ας βρει ο καθένας τις βέλτιστες γι' αυτόν ρυθμίσεις» δε μου λέει τίποτα, όταν κάποιοι γυρνάνε τη φωτεινότητα στο maximum και δεν τους νοιάζει που κουράζονται σε ελάχιστο χρόνο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...