Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα στα XP - Κολλάει στο disk check

norone13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.Όπως λέει και στον τίτλο,κατά τη διαδικασία του disk check κολλάει στο 4ο stage στο 98% με αποτέλεσμα να μη μπορώ να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή.Το disk check το ξεκίνησα για τον εξής λόγο.Ο υπολογιστής σήμερα ξαφνικά άρχισε να κολλάει πολύ,να γίνεται εκνευριστικά αργός,να φορτώνει τα windows 5 λεπτά τουλάχιστον και μια φορά μου πέταξε blue screen κατά τη φόρτωσή τους.Πριν από αυτό ενημέρωσα όλους τους drivers,έκανα scan (δε βρέθηκε κάποιος ιός) και μετά αποφάσισα να κάνω το disk check.Θέλοντας να αποφύγω το format,μπορείτε να μου προτείνετε τρόπους να επιλυθεί το πρόβλημα και πώς να ακυρώσω το disk check;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Πριν ξεκινήσει το disk check, σου δίνει ένα περιθώριο 5 δευτερολέπτων για να πατήσεις ένα πλήκτρο και να το ακυρώσεις.

Επίλυση προβλήματος ? Δυστυχώς μόνο με αλλαγή του σκληρού δίσκου

Δημοσ.

Αυτό που λέει ο (...και τί κατάλληλα που έκατσε το nickname του!) Death_In_Paradise.

Δηλαδή είσαι πιθανώς σε άμεσο "κίνδυνο" κλαταρίσματος του δίσκου/απώλεια πιθανών αρχείων/μαλλιών.

Προτείνω να τον παροπλίσεις όπως είναι (να τον αποσυνδέσεις), να βρεις έναν έστω μικρό (δανεικό, αν όχι αγύριστο) (2GB δίσκος αρκεί για να βάλεις XP), να βάλεις λειτουργικό "για να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου πρόχειρα" (αν δεν έχεις άλλο υπολογιστή), και εκκινώντας από τον μικρό, μαζί με τον άλλον συνδεδεμένο, να σώσεις είτε σε DVD δισκάκια (αν δεν έχεις άλλο δίσκο-αποθήκη), είτε σε άλλον δίσκο (κανέναν πάλι δανεικό εξωτερικό ας πούμε), από αρχεία μέχρι ίσως και ολόκληρο το λειτουργικό (αν ενδιαφέρεσαι γι' αυτό το τελευταίο, ρώτα να πούμε το πώς).

Τον "μικρό δίσκο" μπορείς να τον αποφύγεις αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, φτιάχνοντας ένα "live CD" (βασισμένο σε Linux διανομή, συνήθως. Google for "live CD").

...Aφού κάνεις αντίγραφα τουλάχιστον των πιο σημαντικών σου αρχείων, από τον "προβληματικό" δίσκο, ξαναέλα και σου λέμε τί επιλογές έχεις με αυτόν, από 'κει και πέρα (υπάρχουν κάποια πράγματα πχ που μπορείς να κάνεις, αν δεν έχεις εγγύηση αντικατάστασής του, μπας και "σωθεί". Αλλιώς θα σου πούμε πώς να τον τσεκάρεις για να τον δώσεις γι' αντικατάσταση).

Δημοσ.

Μην τον ψήνεις τόσο απότομα, καλύτερα να δώσει πρώτα βάση στα προηγούμενα. Και του λέμε μετά και για γέμισμα με μηδενικά που λες.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δεν έχω καταλάβει κάτι βασικό. Το πρόβλημα με τον δίσκο ποιο είναι; :-P

Έχω δυνατότητα αποθήκευσης των αρχείων μου. Ο δίσκος είναι χωρισμένος σε partitions, προφανώς όμως το πρόβλημα παίζει σε όλον το δίσκο, άρα θα πρέπει να αφαιρεθεί έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν μπορώ να αποθηκεύσω τα αρχεία σε άλλο partition. Θα ήταν προτιμοτερη αυτή η λύση διότι ο εξωτερικός που θα δανειστώ δε χωράει όλα τα αρχεία και θα πρέπει να τα μεταφέρω στον άλλο υπολογιστή κάθε τρεις και λίγο (βαρετή διαδικασία για μένα). Πάντως με την αντιγραφή αρχείων όλα είναι εντάξει. Το λειτουργικό δε χρειάζεται να το μεταφέρω, το ξανακάνω εγκατάσταση άμα λάχει, μιας κι έκατσε σοβαρό πρόβλημα.

Από κει και πέρα τι κάνουμε; Εγγύηση έχω σίγουρα γιατί είναι καινούριο όλο το σύστημα, αλλά θα προτιμούσα να μην περιμένω μιας και είναι από Θεσσαλονίκη κι εγώ μένω Αθήνα. Οπότε αν υπάρχουν πιθανές λύσεις, είναι δεκτές. Ευχαριστώ και πάλι.

Edit: Δεν ξέρω αν έχει σημασία αυτή η διευκρίνηση, αλλά άφησα το disk check να γίνεται ολόκληρο το βράδυ μπας και...Το πρωί τον βρήκα κανονικά ανοιχτό. Αλλά οι τραγικές ταχύτητες παραμένουν.

Δημοσ.

Το πρόβλημα ΙΣΩΣ είναι στον δίσκο (bad sectors).

Ίσως όμως είναι και θέμα file system. Aυτό το ξεκαθαρίζεις αν χρησιμοποιήσεις κάποιο filling with zeros * εργαλείο (πχ το LLFTool από Windows ή την επιλογή που έχει το "μανίσιο" πρόγραμμα που περέχει η εταιρία του δίσκου και μπορείς να κάνεις τη "δουλειά" από floppy δισκέτα - και μετά επανεγκαθιστάς Windows).

Προσωπική συμβουλή, πάρε no-matter-how (έστω σε DVD δισκάκια) αντίγραφα των αρχείων που δε θες με τίποτα να χάσεις, ΟΥΤΩΣ 'Η ΑΛΛΩΣ. Με προβλήματος, ή άνευ. Διότι δεν ξες ΠΟΤΕ θα χτυπήσει ένας δίσκος - ακόμα κι ολοκαίνουριος να 'ναι.

Η συμπεριφορά που περιέγραψες, δικιολογεί απόλυτα τέτοια κίνηση.

(...όχι, δε σε "καλύπτει" το να τα μεταφέρεις σε άλλο partition και να φορμάρεις κάποιο άλλο)

Και τελικώς, αν χρειαστεί αντικατάσταση (τρέξε το μανίσιο/επίσημο διαγνωστικό που λέγαμε -φουλ σκαν- και δες τί θ' αποφανθεί), εσύ ξέρεις πως θα φτάσει ο δίσκος στο σημείο αγοράς για έλεγχο...(αν πάντως είναι από "αλυσίδα" με κατάστημα και στην Αθήνα, ρώτα, και μάλλον θα σ' εξυπηρετήσουν εκεί).

*...θα "ξυρίσει" τα πάντα εντός του δίσκου, υπ' όψιν. Αρχεία δηλαδή μετά από αυτό, δεν βρίσκεις. Πριν το κάνεις, κάνεις αντίγραφα.

Δημοσ.

Δε χρησιμοποιώ κάποιο "filling with zeros * εργαλείο" (σχετικά αρχάριος here).

Scanαρίσματα έχω κάνει και δε βρέθηκε κάτι. Οπότε απ'οτι κατάλαβα δοκιμάζω ένα format και βλέπω πώς πάει; Αλλιώς αντικατάσταση. Δυστυχώς το συγκεκριμένο μαγαζί δεν είναι αλυσίδα και είναι μόνο για online παραγγελίες και είναι Θεσ/νίκη. Αλλά τί να κάνεις; :P

Δημοσ.

Γι' αυτό και τόνισα δύο "filling witz zeros" επιλογές :

LLFTool (just Google it)

και την επιλογή μέσα από το διαγνωστικό εργαλείο της εταιρίας του δίσκου ("disk wipe", "write zeros" / whatever).

To "format", ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί καν. Και αν όχι, ο λόγος μπορεί να είναι είτε σοφτγουερικός, είτε χαρντγουερικός. Εξ' ου και η πρόταση για το "γέμισμα με μηδενικά".

Η δε απόπειρα αντικατάστασης, καλό (κάλλιστο) θα ήταν να έχει πάτημα τα (εκτυπωμένα) αποτελέσματα του full scan του επίσημου διαγνωστικού που λέγαμε. Βάσει αυτού, έχουν άλλωστε δικαίωμα, οι μεταπωλητές, πως την αναλαμβάνουν - ΜΟΝΟ. Αν πάλι το (φουλ) επίσημο διαγνωστικό τον βγάζει οκ, μόνο με εμμονή πως παρ' ολ' αυτά ο δίσκος έχει πρόβλημα -το οποίο μπορούν να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι- μπορείς ίσως να πείσεις γι' αντικατάσταση (να τους πιάσει το επιχειρηματικό τους φιλότιμο).

(..όσο για το τί να κάνεις, αν υπάρχουν δικοί σου ανθρωποι στη Θεσ/νίκη, προτείνω να τους στείλεις τον δίσκο σε κουτάκι, τυλιγμένο με φυσαλιδωτό πλαστικό κτλ, με απλό ΕΛΤΑ -για ελάχιστα έξοδα- και από 'κει και πέρα ν' αναλάβουν αυτοί)

Δημοσ.

Ο δίσκος ήταν σε tray έκδοση οπότε δεν υπήρχε κάποιο cd/floppy. Έψαξα στη σελίδα του δίσκου και έχει μόνο ένα πρόγραμμα, το οποίο κατέβασα αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτό και πώς τρέχει (μάλλον πρέπει να το γράψω σε cd). Και για να είναι σίγουρο το θέμα της αντικατάστασης πρέπει να εκτυπώσω το διαγνωστικό του προγράμματος αυτού το οποίο να λέει πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το δίσκο (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).

Οσο για τα υπόλοιπα πρέπει να κατάλαβα.Σώζω αρχεία, τρέχω ένα low level format και ξαναβάζω τα windows. Κι αν όλα είναι εντάξει, ούτε γάτα ούτε ζημιά..

Δημοσ.

Οι κλασσικές "μεγάλες" εταιρίες (WD=Data LifeGuard, Seagate-SeaTools κτλ), παρέχουν εργαλεία ΚΑΙ για χρήση μέσα από Windows, ΚΑΙ για να φτιάξεις CD ή δισκέτα. Σε υπομενού του διαγνωστικού τους, βρίσκεις την επιλογή για "πλήρη διαγραφή" των περιεχομένων του δίσκου.

Για την αίτηση αντικατάστασης, ΚΑΛΟ είναι, αν αφού τρέξεις το διαγνωστικό, σου βγάλει σφάλματα, να εκτυπώσεις τ' αποτελέσματα για να αφήσεις στον μεταπωλητή λιγότερα περιθώρια για καγκουριές...

Αν ΔΕΝ σου βγάλει, δεν έχει λόγο να εκτυπώσεις τίποτα...

Δημοσ.
Μην τον ψήνεις τόσο απότομα, καλύτερα να δώσει πρώτα βάση στα προηγούμενα. Και του λέμε μετά και για γέμισμα με μηδενικά που λες.

Αφου ξερεις οτι τοχουμε ξαναδει το εργο. Το πιθανοτερο απο οτι καταλαβαινεις ειναι τελικα να παρει αλλον δισκο. Και αν δε παει τωρα για δισκο, θα παει σε ενα μηνα:-). Απλα πας για το 1% μηπως και του κατσει βραχυπροσθεμα και χωρις αυτο να αναιρει τον ενα μηνα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...