Προς το περιεχόμενο

Στήσιμο 35TB NAS system, συμβουλές;

cavafy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σε ολους

Η οδυσεια του storage consolidation, προσπαθω να σχεδιασω ενα NAS συστημα με

τις εξις παραμετρους/απαιτησεις:

Συνολικο αποθηκευτικο χωρο 35-36TB κατα προτιμηση μελοντικα επεκτασιμο σε 50ΤΒ+

Δυνατοτητα υποστηριξης τουλαχιστον 6 παραληλα video streams προς διαφορετικα clients

Να μπορει να σηκωσει τουλαχιστον 2 παραληλα HD streams 1080p

Δυνατοτητα για on the fly video transcoding

Να μπορει να σηκωσει παραληλα 1-2 μινιμαλ XP και linux VM

Τα παραπανω θα πρεπει να μπορει να τα σηκωσει και ολα μαζι, με εξαιρεση τα video

streams που μπορει να ειναι συνδιαστικα πχ 1 HD και 2 SD αλλα ποτε Δεν θα ειναι ολα μαζι (και 2 HD και 6 SD)

Το ολο συστημα θα πρεπει να ειναι οσο το δυνατον low power (τηρουμενων φυσικα των αναλογιων, δεν περιμενω 15watt καταναλωση)

Θα πρεπει να λειτουργει 24/7

Το hardware που εχω ως τωρα υποψιν μου

4U Server Case με 20 Hot Swap sata bays x1

caviar green 2TB WD20EARS η AV-GP 2TB WD20EVDS χ20

(εχω μια προτιμηση στην WD καθοτι εχουν περασει δεκαδες απο τα χερια μου και κανενας δεν πεθανε)

INTEL X25-M x1 (αυτον τον εχω οποτε θα πρεπει να υπαρχει μια πολυ καλη προταση για να τον αντικαταστησω)

6gb ddr2 μαλλον 800αρα ram

Sata controlers με τουλαχιστον 6 internal sata ports, x? (ο αγνωστος χ εξαρταται απο τις δυνατοτητες επεκτασης της μητρικης)

Το ενα βασικο μου προβλημα ειναι στο κοματι μητρικη/επεξεργαστης πρεπει να ειναι οπως ειπα αρκετα ισχυρα να σηκωσουν οσα ανεφερα αλλα παραληλα ειδικα σε idle να καταναλωνουν οσο το δυνατον λιγοτερο (παντα ξαναλεω τηρουμενων των αναλογιων)

επισης η μητρικη καλο ειναι να διαθετει dual g-lan η αρκετο χωρο για προσθηκη ενος ακομα adapter

Το sofware

Το δευτερο βασικο προβλημα ειναι το λειτουργικο στο οποιο προσανατολιζομαι σε 3 διαφορετικες λυσεις freenas με ZFS, ubuntu με unraid ως vm (ελαφρος προβληματικο γιατι θα εχει χαμηλο I/O availability) η modified unraid πανω στο οποιο θα τρεχουν και τα vm, οσοι δεν εχουν ακουσει το unraid μπορουν να ριξουν μια ματια εδω το μεγαλο πλεονεκτημα του unraid

ειναι οτι εχει redundancy για ενα δισκο και αν πεθανει δευτερος χανεις τα δεδομενα μονο απο αυτον, στα προβληματα του ZFS καταλογιζω κυριως την δυσκολια του να

μεγαλωσεις το pool.

οσοι μπορουν να προτεινουν κατι στο θεμα μητρικη/επεξεργαστης η στο θεμα software η οποιαδηποτε προταση θα μπορουσε να βοηθησει θα το εκτιμουσα ιδιετερα!!!

διευκρινισεις

Το κοστος δεν πρεπει να ειναι απαγορευτικο, οχι εξωτικες προτασεις το budget ειναι περιπου 3 χιλιαρικα.

Ο θορυβος δεν αποτελει προβλημα η ζεστη ομως αποτελει, θα τοποθετηθει σε μικρο κλειστο χωρο χωρις εξαερισμο, προτασεις για την ψυξη ιδιετερα ευπροσδεκτες!!!

το network κοματι ειναι ηδη ταχτοποιημενο και δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι εκει οποιοδηποτε bottleneck.

Ευχαριστω ιδιετερα οποιον ηρωα εφτασε μεχρι εδω κατω και εβγαλε ακρη και ας μην παρω απαντηση:-)

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Φιλε κατ'αρχην να πω οτι σε ζηλευω. Να στησεις ενα τετοιο συστημα ειναι πιστευω σκετη ονειρωξη αν εισαι hardware nerd. Επι του θεματος, θα σε παραπεμψω εδω για να παρεις ιδεες.

Δημοσ.

Φιλε αυτο το link που εβαλες ειναι ολα τα λεφτα!!! οντως ειναι τεραστια απολαυση το στησιμο, το σκεφτομουν καιρο, δεν παει αλλο, τα 2/3 της χωρητικοτητας θα γεμισουν αμεσως και θελω να εχω λιγο καβατζα μεχρι να σχεδιασω την επομενη κινηση, θεος παρεπιπτοντως ο τυπος με τα 100TB αυτα ειναι :-)

Δημοσ.

φίλε να σε βοηθήσω δύσκολο το βλέπω, αλλά θα ήθελα πολύ να δω το αποτέλεσμα όταν το στήσεις!!!!

+1 για τους WD και εγώ ούτε ένα πρόβλημα αρκετά χρόνια τώρα...

Δημοσ.
φίλε να σε βοηθήσω δύσκολο το βλέπω, αλλά θα ήθελα πολύ να δω το αποτέλεσμα όταν το στήσεις!!!!

Σιγουρα θα βγαλω φωτογραφιες απο την αρχη ως το τελος, τωρα ομως που παρατεθηκε

και το link απο τον φιλτατο Crizzt με ακομα περισοτερα hardware profiles δυσκολα τα

πραγματα, γενικα με ενδιαφερει αρκετα το θεμα καταναλωση ιδιετερα σε idle κατα την

οποια το συστημα θα περναει την πλοιοψηφια του χρονου του.

Δημοσ.

Η κατανάλωση γιατί σε νοιάζει τόσο πολύ? Πληροφοριακά ρωτάω γιατί σκέφτομαι ότι γενικά όσα περισσότερα πράματα κάνει το μηχάνημα τόσο περισσότερο θα καίει.. Δεν εννοώς δουλειές... Αλλά άλλη κατανάλωση θα έχεις με ένα hi-spec motherboard που θα κάνει παπάδες και άλλη με ένα απλό κλασσικό... Επίσης σε πολλές εταιρείες στα product specifications αναφέρει και τα περι κατανάλωσης οπότε θα μπορούσες να τα συμβουλευτείς..

ΥΓ. Για προσωπική χρήση προορίζεται το μηχάνημα?

Δημοσ.
imho πήγαινε στους νέους 3TB WD, θα μειωθούν τουλάχιστον οι δίσκοι :P

Το σκεφτομαι αλλα ειναι μεγαλη η διαφορα τιμης ανα GB και δεν ξερω ποσο αξιοπιστοι

ειναι, θα πρεπει να δοκιμαστουν κανα χρονο τουλαχιστον στην αγορα να δουμε τι γινεται

με αυτους και βλεπουμε.

Αν επιτρέπεται γιατί θες τόσο χώρο;

Media server ως επι το πλειστον

---------- Προσθήκη στις 03:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 03:37 ----------

Η κατανάλωση γιατί σε νοιάζει τόσο πολύ? Πληροφοριακά ρωτάω γιατί σκέφτομαι ότι γενικά όσα περισσότερα πράματα κάνει το μηχάνημα τόσο περισσότερο θα καίει.. Δεν εννοώς δουλειές... Αλλά άλλη κατανάλωση θα έχεις με ένα hi-spec motherboard που θα κάνει παπάδες και άλλη με ένα απλό κλασσικό... Επίσης σε πολλές εταιρείες στα product specifications αναφέρει και τα περι κατανάλωσης οπότε θα μπορούσες να τα συμβουλευτείς..

ΥΓ. Για προσωπική χρήση προορίζεται το μηχάνημα?

Με νοιαζει γιατι το 90% του χρονου θα το περναει idle οποτε και με καιει το συγκεριμενο κοματι καθαρα για να μην τρωει ρευμα χωρις λογο μιας και ειναι για προσωπικη χρηση, το θεμα με τα specifications των εταιριων ειναι οτι συχνα στα motherboards δεν βρισκεις μια ξεκαθαρη απαντηση για το ποσο τραβαει το board, το ιδανικο παντος θα ηταν συνδιασμος high power οταν χρειαζεται και low idle power εξου και ηθελα να ακουσω μερικες προτασεις στο κοματι μητρικη/επεξεργαστης

Δημοσ.

Εαν δεν έχεις εμπειρία στο στήσιμο και administration ενός τόσο κτηνώδη file server, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις απο χαμηλά, πειραματιζόμενος, μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία και έπειτα να ρίξεις τα λεφτά, 35TB δεν είναι για χαβαλέ και οποιαδήποτε παράμετρος πάει στραβά θα αφιερώσεις πολύ μεγάλο χρόνο για να την διορθώσεις, στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν θα σκεφτόμουν καν παιχνίδια τύπου FreeNAS και θα πήγαινα κατευθείαν σε OpenSolaris/ZFS, δοκιμασμένο, ασφαλές, αξιόπιστο.

http://www.zfsbuild.com/

Καλή επιτυχία. :-)

Δημοσ.
Εαν δεν έχεις εμπειρία στο στήσιμο και administration ενός τόσο κτηνώδη file server, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις απο χαμηλά, πειραματιζόμενος, μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία και έπειτα να ρίξεις τα λεφτά, 35TB δεν είναι για χαβαλέ και οποιαδήποτε παράμετρος πάει στραβά θα αφιερώσεις πολύ μεγάλο χρόνο για να την διορθώσεις, στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν θα σκεφτόμουν καν παιχνίδια τύπου FreeNAS και θα πήγαινα κατευθείαν σε OpenSolaris/ZFS, δοκιμασμένο, ασφαλές, αξιόπιστο.

http://www.zfsbuild.com/

Καλή επιτυχία. :-)

ομολογω οτι μου ειχε ξεφυγει το γεγονος οτι το opensolaris συνεχιζει να εξελισεται, ακουγοταν οτι θα γινει το fork με την oracle να εχει κυριολεκτικα γραμμενο το community αλλα δεν ηξερα οτι εχει ηδη γινει, σε ευχαριστω παρα πολυ για το link!!!

οσο για το να παει καποια παραμετρος στραβα, δεν σκοπευω να βαλω δεδομενα στα οποια δεν εχω backup πριν το δουλεψω για 2+ μηνες και ειμαι απολυτα βεβαιος για την σταθεροτητα του συστηματος, παντως η νεα εκδοση φαινεται ενδιαφερουσα :-)

Δημοσ.

Εαν ενδιαφέρεσαι για δοκιμαστικό server για εκμάθηση αλλά και πειραματισμό σε ZFS μπορείς να παίξεις και με την τελευταία έκδοση του FreeBSD, θέλεις μπόλικη RAM,την 64bit έκδοση του FreeBSD και οπωσδήποτε ECC RAM υποστήριξη, για φθηνά και οικονομικά σε ECC RAM υποστήριξη υπάρχει η AMD, ειδάλλως πας σε Intel και Xeon. Τέλος υπάρχει και η λύση του φτωχού, Virtualbox.

Δημοσ.
Εαν ενδιαφέρεσαι για δοκιμαστικό server για εκμάθηση αλλά και πειραματισμό σε ZFS μπορείς να παίξεις και με την τελευταία έκδοση του FreeBSD, θέλεις μπόλικη RAM,την 64bit έκδοση του FreeBSD και οπωσδήποτε ECC RAM υποστήριξη, για φθηνά και οικονομικά σε ECC RAM υποστήριξη υπάρχει η AMD, ειδάλλως πας σε Intel και Xeon. Τέλος υπάρχει και η λύση του φτωχού, Virtualbox.

Σε ευχαριστω για την υποδειζη:-) θα το ψαξω ενδελεχως μολις επιστρεψω στην βαση μου, μαλλον θα δανειστω εναν xeon server ως testbed απλα θελω να δω αν μεγαλωσε καθολου το compatibility list του opensolaris καθοτι οι xeon και τα boards tτους ειναι λιγο φαγανιαρικα, και αλλο testbed αλλο 24/7:p και το FreeBSD παντως δεν ειναι κακο alternative.

Δημοσ.

Η 8.1 εκδοση του FreeBSD φερνει την υποστηριξη ZFS πλήρως synched με το OpenSolaris. Τα pools είναι πλέον συμβατά ανάμεσα στα 2 συστήματα, θα μπορείς να μεταφέρεις pools και δίσκους ανάμεσα σε Osolaris και FreeBSD εύκολα.

Δημοσ.

Το θέμα μεταφέρεται εδώ από την ενότητα Hardware Γενικά. Παρακαλώ να ελέγχετε προσεκτικά τις περιγραφές των ενοτήτων στην κεντρική σελίδα του forum ώστε να επιλέγετε αυτήν που είναι καταλληλότερη για να φιλοξενήσει το θέμα σας.

Ευχαριστώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...