Προς το περιεχόμενο

Έβγαλε πρόβλημα ο SSD?

lion2486

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

δεν ξέρω τί διαγνωστικά δίσκων υπάρχουν για linux.

ίσως όμως είναι προτιμότερο να κάνεις ένα φορματ, μπας και φταίνε τυχόν κατεστραμμένα αρχεία των windows.

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Δεν κατάλαβα τη θες να πεις; Δηλαδή δεν κάνει να κάνουμε format στον ssd.:-)

Αν προκειτε για indilinx και Sandforce απαγορευεται δια ροπαλου το format.Για jmicron δεν το εχω ψαξει και δεν ξερω.Μονο secure erase Και μετα εγκατασταση των windows.

Δημοσ.
Αν προκειτε για indilinx και Sandforce απαγορευεται δια ροπαλου το format.Για jmicron δεν το εχω ψαξει και δεν ξερω.Μονο secure erase Και μετα εγκατασταση των windows.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση ;)

Σε κάποια ξένα forum που διάβασα πολύ χρησιμοποιούν το HDD Erase

Δημοσ.

Με το dd των linux δεν μπορώ να το κάνω αυτό; Τώρα έχω επαναφέρει το λειτουργικό μου από παλιό backup... αξίζει να γράψω 0νικά και μετά να επαναφέρω το παλιό σύστημα ή δεν αξίζει αφού θα ξαναγράψει τα περισσότερα πάλι;

Δημοσ.

επειδή έχω και εγώ ssd δίσκους εκ τον οποίον ο ένας είναι που bootari τα windows και του έχω κάνει 3 φορές format κανονικά το HDD Erase και το secure erase πως τα δουλεύουμε??αφού είναι στον σκληρό με τα windows??αν μπορείτε να μου το εξηγήσετε γιατί δεν το ξέρω καθόλου το θέμα.ευχαριστώ.

Δημοσ.

Για κάποιο λόγο μπερδεύουμε το secure erase με το zeroing γράφοντας ένα μεγάλος αρχείο. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, το ένα επανεφέρει τον SSD στην αρχική του κατάσταση και αυτό γίνεται απο τον εκάστοτε controller ενώ με το άλλο ναι μεν επαναφέρουμε τις επιδώσεις σε ένα πολύ καλό σημείο αλλά όχι όπως η πρώτη μέθοδος.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google

http://serverfault.com/revisions/e22e2eba-9c2b-461b-b55e-dfb3f4af5a43/view-source

Επίσης δεν κατάλαβα για ποίο λόγο δεν επιτρέπεται το format? Μια χαρά επιτρέπεται, απλά δεν επανεφέρει τις επιδώσεις όπως το secure erase και γίνεται για διαφορετικό λογο (αν θέλει να βάλει Linux και Windows στον SSD και κανένα extra partition δε θα κάνει φορμάτ?)

Επίσης ανασυγκρότηση δεν κάνουμε γιατί μειώνει και τη διάρκεια ζωής των NAND αλλά κυρίως γιατί δεν προσφέρει τίποτα σε επιδώσεις.

Επίσης οι SSD που υποστηρίζουν TRIM δεν χρειάζονται secure erase γιατί το TRIM τα καταφέρνει μια χαρά από μόνο του.

Το πιο βασικό είναι να μένει ένα περίπου 15% ελεύθερου χώρου για να μην υπάρχει δραματική μείωση στην απόδωση.

Η εξήγηση εδώ:

http://www.anandtech.com/show/2738/8

http://www.anandtech.com/show/2738/9

Δημοσ.
Για κάποιο λόγο μπερδεύουμε το secure erase με το zeroing γράφοντας ένα μεγάλος αρχείο. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, το ένα επανεφέρει τον SSD στην αρχική του κατάσταση και αυτό γίνεται απο τον εκάστοτε controller ενώ με το άλλο ναι μεν επαναφέρουμε τις επιδώσεις σε ένα πολύ καλό σημείο αλλά όχι όπως η πρώτη μέθοδος.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google

http://serverfault.com/revisions/e22e2eba-9c2b-461b-b55e-dfb3f4af5a43/view-source

Επίσης δεν κατάλαβα για ποίο λόγο δεν επιτρέπεται το format? Μια χαρά επιτρέπεται, απλά δεν επανεφέρει τις επιδώσεις όπως το secure erase και γίνεται για διαφορετικό λογο (αν θέλει να βάλει Linux και Windows στον SSD και κανένα extra partition δε θα κάνει φορμάτ?)

Επίσης ανασυγκρότηση δεν κάνουμε γιατί μειώνει και τη διάρκεια ζωής των NAND αλλά κυρίως γιατί δεν προσφέρει τίποτα σε επιδώσεις.

Επίσης οι SSD που υποστηρίζουν TRIM δεν χρειάζονται secure erase γιατί το TRIM τα καταφέρνει μια χαρά από μόνο του.

Το πιο βασικό είναι να μένει ένα περίπου 15% ελεύθερου χώρου για να μην υπάρχει δραματική μείωση στην απόδωση.

Η εξήγηση εδώ:

http://www.anandtech.com/show/2738/8

http://www.anandtech.com/show/2738/9

Τι δουλεια εχει το trim με το secure erase αγορι μου?Το φορματ απαγορευεται γιατι οπως μαλλον θα γνωριζεις η διαρκεια ζωης των ssd μειωνεται απο τους κυκλους εγγραφης.Επισεις ειναι σχεδον βεβαιο οτι αν κανεις format δεν υπαρχει περιπτωση ο δισκος μετα το περας της διαδικασιας να εχει νουμερα επιδοσεων ιδια με αυτα των προδιαγραφων.Θα ειναι μικροτερες οι επιδοσεις του.Οταν εσυ βαζεις το cd των windows και πατησεις next στον ssd ο οποιος θα εχει ηδη μεσα λειτουργικο,θα ξοδεψεις ενα κυκλο εγγραφης απο την ζωη του ssd.Το secure erase απλα γεμιζει τον δισκο με 0 και ειναι οπως οταν τον αγορασες.Τον κανει unlocated space και οταν θελουμε να περασουμε windows 7 δεν παταμε διαμορφωση,παταμε απλα next και τα 7αρια θα τα κανουν ολα μονα τους.

Επισεις γιατι μαλλον εχεις μπερδευτει το secure erase δεν το κανουμε οταν αρχισουν να πεφτουν οι επιδοσεις,γι' αυτο υπαρχει το trim και το Garbage Collection (για τους Sandforce,για indilinx δεν λειτουργει νομιζω διοτι ειναι ενα future του Sandforce controler).Secure erase θα κανουμε τον δισκο οταν θελουμε για τον α ή β λογο να ξαναπερασουμε το λειτουργικο.

Δημοσ.
Τι δουλεια εχει το trim με το secure erase αγορι μου?

To TRIM (και το Garbage collection) έχει ως σκοπό να επαναφέρει το write performance. (Υπάρχουν πολλά αρθρα για το πως γίνεται google it)

To secure erase επαναφέρει στην αρχική κατάσταση ολόκληρο τον SSD ενώ το TRIM μόνο τον ελεύθερο χώρο που έχει υποδείξει το λειτουργικό.

btw, δεν είμαι το αγόρι σου

Το φορματ απαγορευεται γιατι οπως μαλλον θα γνωριζεις η διαρκεια ζωης των ssd μειωνεται απο τους κυκλους εγγραφης.

και το secure erase μειώνει το life cycle των SSD, what's your point?

Επισεις ειναι σχεδον βεβαιο οτι αν κανεις format δεν υπαρχει περιπτωση ο δισκος μετα το περας της διαδικασιας να εχει νουμερα επιδοσεων ιδια με αυτα των προδιαγραφων.Θα ειναι μικροτερες οι επιδοσεις του.

Τώρα ή δεν καταλαβαίνεις Ελληνικά ή δεν ξέρεις να διαβάζεις, σου παραθέτω αυτό που έγραψα και πριν:

απλά δεν επανεφέρει τις επιδώσεις όπως το secure erase και γίνεται για διαφορετικό λογο

again, what's your point?

Οταν εσυ βαζεις το cd των windows και πατησεις next στον ssd ο οποιος θα εχει ηδη μεσα λειτουργικο,θα ξοδεψεις ενα κυκλο εγγραφης απο την ζωη του ssd.

(Εδώ επαναλαμβάνομαι) ενώ το secure erase ως διαμαγείας επαναφέρει τον SSD... τεσπα...

Τον κανει unlocated space και οταν θελουμε να περασουμε windows 7 δεν παταμε διαμορφωση,παταμε απλα next και τα 7αρια θα τα κανουν ολα μονα τους.

Εδώ δεν κάνει format δηλαδή ? πως διαμορφώνεται ο δίσκος? με voodoo?

Επισεις γιατι μαλλον εχεις μπερδευτει το secure erase δεν το κανουμε οταν αρχισουν να πεφτουν οι επιδοσεις,γι' αυτο υπαρχει το trim και το Garbage Collection (για τους Sandforce,για indilinx δεν λειτουργει νομιζω διοτι ειναι ενα future του Sandforce controler).

Σώπα, εγώ που έχω τον Intel X25-E 64GB και είναι SLC πως θα τον επαναφέρω? με TRIM ή με Garbage Collection? Άκυρο...

Secure erase θα κανουμε τον δισκο οταν θελουμε για τον α ή β λογο να ξαναπερασουμε το λειτουργικο.

Τώρα με έστειλες, στο σκληρό μου έχω Windows 7 και Linux, θέλω να ξαναπεράσω μόνο τα Windows, πως θα το κάνω? με secure erase?

Σου προτείνω την επόμενη φορά να κάνεις format μόνο το partition των Windows...

Δημοσ.

btw, δεν είμαι το αγόρι σου

Ενταξει,καταλαβα τι εισαι και δεν θα συνεχισω. ;)

---------- Προσθήκη στις 19:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:40 ----------

Σώπα, εγώ που έχω τον Intel X25-E 64GB και είναι SLC πως θα τον επαναφέρω? με TRIM ή με Garbage Collection? Άκυρο...

.

Απο τι να τον επαναφερεις ρε ανθρωπε?Τι επαθε,ανακοπη?Δεν εχει ουτε Sandforce Ουτε indilinx.

---------- Προσθήκη στις 19:44 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:43 ----------

και το secure erase μειώνει το life cycle των SSD, what's your point?

Οκ,μαλλον ξερεις κατι παραπανω απο την OCZ.

---------- Προσθήκη στις 19:45 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:44 ----------

Τώρα με έστειλες,

Δεν χρειαζεται να το κανω εγω,πας μονος σου εσυ. ;)

Δημοσ.
Με το dd των linux δεν μπορώ να το κάνω αυτό; Τώρα έχω επαναφέρει το λειτουργικό μου από παλιό backup... αξίζει να γράψω 0νικά και μετά να επαναφέρω το παλιό σύστημα ή δεν αξίζει αφού θα ξαναγράψει τα περισσότερα πάλι;

To dd ναι μεν θα γράψει μηδενικά όπου είναι δυνατόν, αλλά δε θα επαναφέρει την κατάσταση του SSD όπως το secure erase.

Όπως είδες βασικό για την απόδωση του SSD είναι και ο ελεύθερος χώρος, επομένως μην το γεμίζεις πλήρως.

επειδή έχω και εγώ ssd δίσκους εκ τον οποίον ο ένας είναι που bootari τα windows και του έχω κάνει 3 φορές format κανονικά το HDD Erase και το secure erase πως τα δουλεύουμε??αφού είναι στον σκληρό με τα windows??αν μπορείτε να μου το εξηγήσετε γιατί δεν το ξέρω καθόλου το θέμα.ευχαριστώ.

Για να κάνεις secure erase χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα που να στέλνει την εντολή secure erase στον controller του SSD. Μπορείς να το κάνεις είται με το HDDerase ή με το hdparm μέσω linux. Με την εντολή αυτή ο controller αναλαμβάνει να επαναφέρει τον SSD στην αρχική του κατάσταση.

Με τη μέθοδο του linux δες εδώ:

https://ata.wiki.kernel.org/index.php/ATA_Secure_Erase

Δημοσ.

και το HDDerase τρέχει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή και μπουταρει μέσα από αυτό να φανταστώ??για να <<σβηση>> τον ssd και μετά να του περασης τα win.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...