Giorgos_bek Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Ασχολούμαι εδώ και κάποιο διάστημα με μεταφράσεις κειμένων ερασιτεχνικά. Μέχρι στιγμής το έκανα αμισθί. Τώρα όμως προέκυψε πρόταση για συνεργασία (επί πληρωμή) με χώρα της ΕΕ και μου ζητάνε αυτό το περιβόητο "invoice for services rendered" (τιμολόγιο), σε ελεύθερη φόρμα (μου λένε: "φτιάξε ένα εσύ --αθεώρητο-- που να γράφει τα στοιχεία σου και ότι έκανες τη συγκεκριμένη μετάφραση"). Μου στείλανε μάλιστα και ένα πρότυπο, πολύ απλό. Θα με πληρώσουν με επιταγή (που απ' ότι κατάλαβα θα μου αποστείλουν). Το θέμα είναι ότι είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και δεν έχω καμία όρεξη να πάω στον ΟΑΕΕ και να ανοίγω μπλοκάκι για μία μόνο δουλειά που μου έτυχε. Από την άλλη, αν και μιλάμε για μικρό ποσό, θα ήθελα να ξέρω πως μπορώ να είμαι εντάξει με την εφορία. Θα μπορούσε να μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις; Ευχαριστώ προκαταβολικά.
vkak Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Δεν είμαι λογιστής αλλά είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (ατομική επιχείρηση) και ασχολούμαι ο ίδιος με τα λογιστικά μου και απ' όσο γνωρίζω αν δεν κάνεις έναρξη επαγγέλματος στην εφορία δε μπορείς να εκδόσεις invoice. Και εννοείται ότι αν το κάνεις αυτό πας στον ΟΑΕΕ.
Typhoon Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2010 Αν είσαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ δεν χρειάζεται να γραφτείς και στον ΟΑΕΕ. Αλλά πρέπει να πάρεις ένα χαρτί από το ΙΚΑ που να επιβεβαιώνει ότι είσαι ασφαλισμένος εκεί, να πας στο ΟΑΕΕ, να πάρεις εξαίρεση από την ασφάλιση σε αυτόν, και μετά να πας στη ΔΟΥ και να κάνεις έναρξη επαγγέλματος και να έχεις κανονικά βιβλία, χωρίς όμως να χρειάζεται να πληρώνεις ΟΑΕΕ. Το έχω κάνει και εγώ μόνο που εξαιρέθηκα λόγω της ασφάλισης που έχω στη Γερμανία και όχι λόγω ΙΚΑ, αλλά γίνεται και λόγω ΙΚΑ το είχα συζητήσει κάποτε σαν ενδεχόμενο με αυτούς στον ΟΑΕΕ.
kfyros Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Και ψάξε καλύτερα στο gus.gr που είναι και σχετικό.
Trapper Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης λέγεται αυτό που ψάχνεις. Ρώτα και κάποιον λογιστή να σε κατατοπίσει καλύτερα.
Typhoon Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης λέγεται αυτό που ψάχνεις. Ρώτα και κάποιον λογιστή να σε κατατοπίσει καλύτερα. Και αυτό παίζει, το έκανα κάποια εποχή με ένα ΤΕΙ. Υπάρχει απλώς ένα όριο στο ποσό που μπορείς να πάρεις με απόδειξη δαπάνης ανά έτος, το οποίο είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ αλλά θα έχει αλλάξει σίγουρα από τότε, οπότε ψάξτο.
black_widow Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Μόνο που δε μιλάει για Ελλάδα , αν ήταν ελληνική επιχείρηση θα του έκοβε απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης η επιχείρηση ( μέχρι 5000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών το χρόνο μετά πας για έναρξη ) . Δε ξέρω τι παίζει με εξωτερικό.
Physics_Rulez Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2010 Giorgos_bek, μπορείς αύριο να σταματήσεις σε ένα από τα εκατοντάδες λογιστικά γραφεία και να ρωτήσεις. Ότι και να σου πούμε εδώ μέσα δεν έχει νόημα. Το ΤΠΥ που σου ζητάνε πρέπει να κάνει έναρξη για να το κόψεις. Από κει και πέρα αν η αμοιβή είναι μόνο για μια φορά και όχι τακτική, ρώτα τους αν μπορούν να σε πληρώσουν με απόδειξη δαπάνης (ή οτιδήποτε τους επιτρέπει η νομοθεσία τους).
Giorgos_bek Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2010 Ευχαριστώ πολύ για τις φιλότιμες προσπάθειες να με κατατοπίσετε. Μάλλον θα περάσω από κάνα λογιστικό γραφείο από Δευτέρα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.